Zakup używanego auta – Mazda CX-5 (2012 – 2016)
Ja jeszcze powrócę do kwestii porównań CX-5 do Audi Q5 – tak naprawdę nie da się moim zdaniem zupełnie obiektywnie stwierdzić, który z tych modeli jest lepszy. Każdy ma swoje preferencje i może wyrażać własne opinie, od tego jest forum. Moim zdaniem CX-5 to bardzo porządny kompaktowy SUV, który tak samo ma swoje wady i zalety jak Q5, tylko niektórzy po prostu preferują japończyki, a inni auta niemieckie, proste.
-
speed_ignacy
Wszystkim nie dogodzisz. Ja jestem bardziej za CX-5 ale przeciez kazdy moze miec swoje zdanie na ten temat, a uwierz mi znam wiele osob ktore nie zdecyduja sie na kupno danego samochodu tylko dlatego ze to "niemiec" albo "japoniec" bo mieli w zyciu jakas tam przygode z danym autem.
-
speed_ignacy
tubis85 napisał(a):czy coś już wiadomo o instalacji LPG
Pojawiał się gdzieś wątek mocniejszego motoru do CX-5.Właśnie "wchodzi" do PL
nowa M6- śliczne auto szczególnie w sedanie-jeden z silników to skyactiv-g 2,5
192 kM AT.Wnioskując,że reszta silników pokrywa się z CX-5,zapewne takowy znajdzie
się również w SUV-ie...Mam nadzieję,że nikt nie będzie do niego szukał lpg?
- Od: 6 paź 2012, 10:04
- Auto: sub. outback diesel 2010
Vitaś napisał(a):tubis85 napisał(a):czy coś już wiadomo o instalacji LPG
Pojawiał się gdzieś wątek mocniejszego motoru do CX-5.Właśnie "wchodzi" do PL
nowa M6- śliczne auto szczególnie w sedanie-jeden z silników to skyactiv-g 2,5
192 kM AT.Wnioskując,że reszta silników pokrywa się z CX-5,zapewne takowy znajdzie
się również w SUV-ie...Mam nadzieję,że nikt nie będzie do niego szukał lpg?
Moim zdaniem jezeli ktos kupuje auto z 2.5 l silnikiem to nie po to zeby obnizac sobie gazem moc na 150 PS bo tyle ma 2 litrowy silnk benzynowy
Jak ktos chce oszczedzac i jezdzic to kupi diesla 150 czy 175 PS wiem cena paliwa sie zrownana ale diesel mniej pali a przyjemnosc jezdzenia tak jak 6 cyl 200 konym benzyniakiem
Moj przyjaciel wlasciciel Range Rovera V 8 powiedzial ze grzechem jest skundlic gazem takie auto gazem a gaz to jest paliwo do zapalniczek
Jest raczej przecietniaczkiem finansowym ale na gaz sie nie zdecyduje
polak900 napisał(a):Przeróbka motoru 2,5 na gaz będzie pewnie kosztować jakieś 10 k
Gaz super się sprawdza w kuchence,do ogrzewanie też niczego sobie ale do V8?albo do auta sportowego
-pewnie można ...zapewne dałoby się też do diesla,były chyba takie próby.Co do 2,5 skyactiv-g w nowej 6
to ma "tylko" 192 KM,a to nie za dużo i sugeruje motor bez turbiny raczej?
- Od: 6 paź 2012, 10:04
- Auto: sub. outback diesel 2010
Zmieniając temat: W trakcie gdy ostatnio tankowałem moją Mazdę komputer wskazywał , że do przejechania pozostało 30 km, natomiast do zbiornika weszło mi tylko 50,5 litra benzyny, a więc coś jest nie tak bo przecież zbiornik ma podobno 58 litrów, może ktoś wie dlaczego?
plowik napisał(a):Zmieniając temat: W trakcie gdy ostatnio tankowałem moją Mazdę komputer wskazywał , że do przejechania pozostało 30 km, natomiast do zbiornika weszło mi tylko 50,5 litra benzyny, a więc coś jest nie tak bo przecież zbiornik ma podobno 58 litrów, może ktoś wie dlaczego?
Zmieniając temat: W trakcie gdy ostatnio tankowałem moją Mazdę komputer wskazywał , że do przejechania pozostało 30 km, natomiast do zbiornika weszło mi tylko 50,5 litra benzyny, a więc coś jest nie tak bo przecież zbiornik ma podobno 58 litrów, może ktoś wie dlaczego?plowik
Mam tak samo: komputer wskazywał zasięg 3km, a do baku zmieściło się około 53 litry benzyny.
Marcin
- Od: 21 mar 2011, 03:33
- Auto: CX-5 SkyEnergy 2WD MT
plowik napisał(a):Zmieniając temat: W trakcie gdy ostatnio tankowałem moją Mazdę komputer wskazywał , że do przejechania pozostało 30 km, natomiast do zbiornika weszło mi tylko 50,5 litra benzyny, a więc coś jest nie tak bo przecież zbiornik ma podobno 58 litrów, może ktoś wie dlaczego?
dokladnie to samo wlane 50 l na kompie 0 km do przejechania czyli jest jeszcze rezerwy w dieslu na ponad 100 km
Pytalem w serwisie czy mozna nastawy rezerwy zmienic podobno nie idzie tak jest ustawione i tak ma byc jedyne rozwiazanie to
trzeba wytrzymac nerwowo i nie tankowac nastepne 100 km wtedy zostanie w baku rezerwy 1 do 2 l
myslalem ze z ta duza rezerwa to tylko moj problem ale to sytemowe zabezpieczenie Mazdy przed oproznieniem baku do dna
plowik napisał(a):2/ nie włączanie się automatycznie świateł drogowych w warunkach nocnych mimo że ustawiona jest opcja automatycznych świateł, dzienne na mijania bez problemu i odwrotnie też ale z mijania na drogowe już nie!,
Dokładnie umyj przednią szybę, zwłaszcza miejsce gdzie znajduje się czujnik

Mam prośbę do posiadaczy KE. Czy możecie przyjrzeć się spryskiwaczom przedniej szyby, czy fabrycznie obydwa mają pod sobą gumową podkładkę? (pomiędzy grzybkiem spryskiwacza, a plastikiem podszybia)
the right man in the wrong place...
Dzięki!
Słowem wyjaśnienia – zamówiliśmy takie spryskiwacze z KE jako retro-fity dla jednego z forumowiczów do BL, ale jak się okazało, jeden z nich przyszedł bez podkładki. Zapewne pakowaczowi w Belgii omsknęła się ręka.
Słowem wyjaśnienia – zamówiliśmy takie spryskiwacze z KE jako retro-fity dla jednego z forumowiczów do BL, ale jak się okazało, jeden z nich przyszedł bez podkładki. Zapewne pakowaczowi w Belgii omsknęła się ręka.
the right man in the wrong place...