Mazda serii 1 z Polski?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez rafals » 8 sie 2012, 19:35

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo – na pewno to zepsujesz!
Forumowicz

Od: 8 wrz 2009, 21:55
Auto: Mazda 3 BK Y6 90KM '07

Postprzez Paweł » 8 sie 2012, 23:05

Co prawda Mazda w poszukiwaniu zysków poprzez pozbycie się ceł i ominięcie niekorzystnego kursu jena skupiła się na tworzeniu i rozbudowie fabryk w Meksyku, wschodniej Rosji i krajach Oceanii, ale łatwe sięgniecie po europejski rynek, gdzie trafia blisko 30% całej produkcji, na pewno jest rozważane. Produkcję małej Mazdy wraz z europejskim kooperantem w jego fabrykach można więc uznać za prawdopodobną i wartą rozważenia, a jest o co walczyć, bo aktualna generacja "dwójki" jest na drugim miejscu u Mazdy jeśli chodzi o ilość sprzedawanych egzemplarzy.

Nie pasuje mi to jednak do koncepcji skyactiv... Taka decyzja oznaczałaby poświęcenie modelu, bo jak rozumiem efekt współpracy opierałby się o włoską technologię? Chyba, że usprawiedliwieniem byłoby uznanie tego posunięcia za kontynuację polityki produkcji małej Mazdy we współpracy z Fordem. W każdym razie średnio mnie ten pomysł przekonuje, choć chciałbym, żeby europejska Mazda była robiona właśnie u nas.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez ravo » 11 sie 2012, 22:14

Paweł napisał(a):choć chciałbym, żeby europejska Mazda była robiona właśnie u nas.

składał byś CV :P ?
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez Dominator » 11 sie 2012, 22:19

Na nowe mnie nie stać, więc wolę żeby mazda powstawała tylko i wyłącznie w Japonii :)
miejsc pracy i tak u nas nie przybędzie ;)
...
Forumowicz

Od: 6 sty 2011, 23:36
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka

Postprzez Marianek » 12 sie 2012, 05:22

Dominator napisał(a):Na nowe mnie nie stać, więc wolę żeby mazda powstawała tylko i wyłącznie w Japonii :)

Niestety ale jak tak dalej będzie to i Mazdy może już nie będzie,zabije ja konkurencja z Korei na rynku.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez KMBak » 5 paź 2012, 23:50

Marianek napisał(a):
Dominator napisał(a):Na nowe mnie nie stać, więc wolę żeby mazda powstawała tylko i wyłącznie w Japonii :)

Niestety ale jak tak dalej będzie to i Mazdy może już nie będzie,zabije ja konkurencja z Korei na rynku.

To prawda... Tym bardziej, że z roku na rok koreańskie auta robią postępy i doganiają konkurencję stylistyką i jakością. Przy tym mają bardzo agresywny marketing i politykę sprzedażową, a to przekłada się na większy popyt.

W ostatnim zestawieniu najmniej awaryjnych marek (nie pamiętam gazety) z 25 producentów piewrsze 5 miejsc to Japonia i Korea. Na pierwszym Mazda, ale 3-cie już Hyundai a 5-te KIA. Może do rzeczywistości jeszcze troche brakuje, ale takie zestawienia działają na Klientów. Europejskie marki Premium (Mercedes, Audi, BMW) dopiero w drugiej piątce.

Choć też bym wolał by Mazda była made in Japan (only). :]
>> Facebook: Konrad >> Forum: Moja obecna Mazda 6 >> Forum: Moja była Mazda 3 Obrazek
Blue inside & red outside!
Klubowicz

Od: 12 lis 2011, 14:36
Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011