Zakup używanego auta – Mazda CX-5 (2012 – 2016)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez tomek131 » 10 wrz 2012, 22:33

Rozumiem ,że masz też mazdy cx5 pod opieką i psują się mniej niż inne?Bo inaczej po co to napisałeś
Forumowicz

Od: 4 wrz 2012, 16:08

Postprzez polak900 » 10 wrz 2012, 22:35

Obecna klasa premium jak widać to padaka hahaha
Dlatego wolę mazdę np

Dopisano 10 wrz 2012, 22:36:

tomek131 napisał(a):Rozumiem ,że masz też mazdy cx5 pod opieką i psują się mniej niż inne?Bo inaczej po co to napisałeś

Przecież wiadomo że cx-5 będzie jeździć dłużej, bo w niej oszczędzają na plastikach, w D premium oszczędzają na silnikach ;P
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lis 2010, 20:00
Auto: M6 GH 2.0 MZR DISI Ex+
Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez Novy » 10 wrz 2012, 23:00

szatajoh napisał(a):
Novy napisał(a):
szatajoh napisał(a):Mam w firmie pod opieka okolo 250 samochodow sluzbowych wiekszosc marki premium zrobilem sobie tabele w exelu ile sie psuja i ile to kosztuje jak pokazalem to chefowi to mi nie wierzyl
a pare miesiecy temu sie pytal czemu sobie nie wezme auta z firmy po lisingu odpowiedzialem ze mam prywatna statystyke

Miły z Ciebie gość ale wybacz,nigdy bym nie uwierzył w Twoją subiektywną ocenę tego co zakupiłeś choć ciekaw jestem jak sprawuje się diesel(tak długo wyczekiwany i milczysz...)
Pamiętam Twoje posty jakie pisałeś w oczekiwaniu na CX-5.Nerwowo,nie do końca pewnie(pytania o napęd i spalanie itd),ja też mam takie dylematy ale wybacz...Wyglądasz mi troche na człowieka bez dystansu do siebie swych poczynań w sferze zakupu auta,może to Twoja pierwsza fajna furka-jeśli tak to gratuluję!
Szkoda tylko że nigdy nikomu nie napiszesz jak naprawdę widzisz teraz czy za 1rok swój zakup,wydałeś kasę i zawsze powiesz że wybrałbyś raz jeszcze tak samo.Mimo wszystko cenie ludzi wymagających,z dystansem do siebie i swych decyzji-dlatego jestem i pytam na forum a nie pisze blog..Ot tak,uważam że każdy może się pomylić,nie każdy przyzna że to zrobił...
Tak czy siak dzięki za Twe wypowiedzi-choć mnie one nie przydały się wcale....
Pozdrawiam,miłej,bezawaryjnej jazdy. <spoko>
Forumowicz

Od: 18 kwi 2012, 18:19
Auto: Honda CR-V 2008 Elegance,styczeń 2013 (mam nadzieję) CX-5 Black,2,2 diesel 175kM Passion

Postprzez Paweł » 10 wrz 2012, 23:08

LOL <diabełek>. Dobre, ale o czym tak właściwie chciałeś porozmawiać?

Novy, wyglądasz na człowieka z szerokimi horyzontami, o wysokim wykształceniu oraz ponadprzeciętnej inteligencji. Nie mam więc odwagi Tobie tłumaczyć jak używać internetowych for – szczególnie, że sam i zapewne świadomie wybrałeś taką formę komunikacji z ludźmi. Chylę czoła Twojej erudycji i taktowi, ale mimo wszystko mam ogromną prośbę, żebyś zaczął rozmawiać z nami jak równy z równym – na naszym poziomie, albo ograniczył się do czytania. Ok?
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez Novy » 10 wrz 2012, 23:15

Paweł napisał(a):LOL <diabełek>. Dobre, ale o czym tak właściwie chciałeś porozmawiać?

Novy, wyglądasz na człowieka z szerokimi horyzontami, o wysokim wykształceniu oraz ponadprzeciętnej inteligencji. Nie mam więc odwagi Tobie tłumaczyć jak używać internetowych for – szczególnie, że sam i zapewne świadomie wybrałeś taką formę komunikacji z ludźmi. Chylę czoła Twojej erudycji i taktowi, ale mimo wszystko mam ogromną prośbę, żebyś zaczął rozmawiać z nami jak równy z równym – na naszym poziomie, albo ograniczył się do czytania. Ok?

Pojawiłem się tutaj bo jak każdy przed zakupem nowego auta za 160k mam dylemat.Myślałem że poczytam subiektywne opinie ludzi co już zakupili to auto,marketingowy bełkot sprawił że zamówiłem takie auto-teraz wiem że zbyt pochopnie-co nie przesądza jego zakupu.Byłem po prostu ciekaw jak się sprawuje CX-5 i tyle.Przyznasz że frajda jazdy samochodem dla każdego to co innego,pytania dotyczyły czegoś innego-tego co ta nowa konstrukcja przyniosła ze sobą w porównaniu z tym co przedstawił nam marketing(bardzo pewnie kosztowny) i czy to prawda.Tyle albo aż tyle...
Forumowicz

Od: 18 kwi 2012, 18:19
Auto: Honda CR-V 2008 Elegance,styczeń 2013 (mam nadzieję) CX-5 Black,2,2 diesel 175kM Passion

Postprzez Paweł » 10 wrz 2012, 23:34

Tamten post był jednak zupełnie niepotrzebny.

Co do bezstronności, to nie spodziewaj się, że na forum Mazdy spotkasz malkontentów, wytykających na siłę wady nowego CX-a. Nie spodziewaj się również zasypu opinii z długodystansowych testów, bo większość osób na ten samochód dopiero czeka. Rzeczowo i kompleksowo będziemy mogli o nim porozmawiać dopiero za kilka lat. Nie pisz jednak, że nie otrzymałeś dość obiektywnych opinii – praktycznie wszystkie wady, które można zauważyć na przestrzeni kilku tys. kilometrów zostały dokładnie opisane (powtarzam się specjalnie dla Ciebie), a niektóre nawet są wyolbrzymiane lub wątpliwe (tak jest na przykład dla mnie z uwagami dot. sztywności elementów karoserii).

Jeśli uważasz, że źle rozdysponowałeś pieniądze, to jest nam oczywiście przykro, ale nie licz, że będziemy łączyć się w bólu – reszta jest zadowolona i wie, że za tę kwotę miałaby problem z nabyciem czegoś lepszego (cieszymy się, że jako konkurencja dla CX-5 wskazywane są niewątpliwie lepsze auta wyższej klasy, ale ich dziwnie niskie ceny wsadzamy między bajki).

Kończąc temat – pisząc to, co piszesz, nie dostaniesz w magiczny sposób więcej opinii, a na pewno nie zyskasz partnerów do dyskusji na poziomie. Dlatego proponuję zmień nastawienie, albo wstrzymaj się z komentarzami do czasu zakupu auta – tego lub innego.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez polak900 » 10 wrz 2012, 23:43

No i kolego dałeś ciała. To nie jest samochód dla Ciebie.
Po co ci to było?
Nie rozumiem jak można zamawiać CX-5 i nie być pewien tego co się zamawia.
Ja bym tak nigdy nie zrobił
Nie mam tyle szmalu żeby wtapiać w samochód, którym jeżdżąc będę czuł niedosyt:)
Ja to nazywam głupotą, oczywiście to nie było do Ciebie.
Ja nie mam cx-5,ale jeżdża na zmianę dwoma autami, takimi jak z podpisu i oba auta nadal mi się podobają, mimo tego że są jakieś tam drobne problemy z każdym z nich
Ja po prostu chciałem mieć takie samochody, mimo ich wad
Subaru kupiłem z dwóch powodów: sAWD i świetny silnik D-to jest moje zdanie
Mazda GH – to wspaniały wygląd, według mnie bardzo dobry i oszczędny silnik benzynowy
I najważniejsze te dwa samochody dały mi emocje i banan na twarzy każdego razu jak do nich wsiadam

Pozdro i następnym razem przemyśl dobrze co kupujesz, bo widać że przekombinowałeś <faja>
Obrazek
Forumowicz

Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez Marianek » 11 wrz 2012, 06:37

Novy napisał(a):Wyglądasz mi troche na człowieka bez dystansu do siebie swych poczynań w sferze zakupu auta,może to Twoja pierwsza fajna furka-jeśli tak to gratuluję!

Ostrzegałem tak dyskusja prowadzona nie będzie.
Pora na przerwę od forum na jakiś czas.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez tomek131 » 11 wrz 2012, 09:44

cieszymy się, że jako konkurencja dla CX-5 wskazywane są niewątpliwie lepsze auta wyższej klasy, ale ich dziwnie niskie ceny wsadzamy między bajki....

NIe wiem ,czy jest się z czego cieszyć,bo wskazywane są dlatego ,że Cx5 kosztuje prawie tyle samo co one ,mimo ,że one ,są w innej klasie i innej marce hahaha
Co do premium -premium to nie tylko pytanie -psuje się tak samo czy mniej.To postrzeganie marki ,materiały wewnątrz,zapach ,design i wiele innych rzeczy.Dlatego mazda nie będzie Audi ,BMW ,czy Mercedesem i nic nie poradzim
Co do cen ,obiecuję je zamieścić jak odbędę jazdę próbną Q5.Poproszę o ofertę na maila i ją tu zamieszcze ,skoro zsumowanie kilku cyfr na konfiguratorze i odjęcie od nich 12% rabatu jest za trudne

Dopisano 11 wrz 2012, 17:12:

Alternatywa dla CX5
http://www.youtube.com/watch?v=YmaTXL7s ... re=related
Ten to wygląda ,jak Q7 prawie <faja>
Forumowicz

Postprzez szatajoh » 11 wrz 2012, 21:12

Novy napisał(a):
Miły z Ciebie gość ale wybacz,nigdy bym nie uwierzył w Twoją subiektywną ocenę tego co zakupiłeś choć ciekaw jestem jak sprawuje się diesel(tak długo wyczekiwany i milczysz...)

Napisalem w odpowiednim watku pierwsze wrazenia mam ato dopiero 5 dni
Przejechalem na razie 800 km spalanie 6,3 na setke 50 % miasto 25% lokalne 25% autostrad 140 kmh
i stop zalaczyl sie po 400 km auto jest ciche dynamiczne az chce sie lamac przepisy
wady gdybym nie wiedzial o lusterkach ze sie trzepia to bym uwazal ze tak musi byc czyli minimalne wibracje
czego bym chcial;prawdziwego zapasowego kola i oslony dolu z blachy

Novy napisał(a):Pamiętam Twoje posty jakie pisałeś w oczekiwaniu na CX-5.Nerwowo,nie do końca pewnie(pytania o napęd i spalanie itd),

Naped jest dalej dla mnie duzym znakiem zapytania na pewno jest lepszy niz Haldex VGA zrobilem kilka malych testow dziala blyskawicznie i niewyczowalnie czekam na zime

Novy napisał(a):może to Twoja pierwsza fajna furka-jeśli tak to gratuluję!

Zobacz na moja date urodzenia jest autentyczna prawko zrobilem jako 16 latek Syrenka i zaczalem jezdzic codzienie Warszawa M 204 pewnie ci nic to nie mowi
Tyle fur i kilometrow co juz przejechalem raczej nie masz szans zaliczyc a nie jestem kierowca TIRa

Novy napisał(a):Szkoda tylko że nigdy nikomu nie napiszesz jak naprawdę widzisz teraz

Teraz -trafilem w 10 auto jest super i kazdemu je polece

Novy napisał(a):czy za 1rok swój zakup,wydałeś kasę i zawsze powiesz że wybrałbyś raz jeszcze tak samo

Odpowiem za rok

Novy napisał(a):.że każdy może się pomylić,nie każdy przyzna że to zrobił...

uwazam ze zrobilem dobry interes i nie jest mi szkoda zadnego centa wydanego na to auto

Poprawiłem cytaty żeby były widoczne kto pisał ,Marianek
Forumowicz

Od: 27 mar 2012, 09:42
Auto: Mazda CX 5
150 PS Diesel
2012 wrzesien

Postprzez tomek131 » 11 wrz 2012, 22:23

Bo to fajne auto jest ino za drogie i tak trochu trąci jakimś ASX-em ,noi te kodo-modo,skyactivy i tym podobne szumy marketingowe ,a w efekcie cieniutkie plastiki ,drgające maski i 9.4do setki a Q5 cięższe i 9.0,przy tej samej mocy <zawstydzony>
Forumowicz

Postprzez Draconian » 12 wrz 2012, 00:37

Tomek131 – bierz to Audi Q5 , nie zastanawiaj się, skoro to trochę wiocha jeździć za drogą Mazdą, która trąci ASX i wszystkimi kodo-modo..... :D Zanim jednak kupisz Q5 poczytaj poniżej o kilku wybranych usterkach od użytkowników, z których tylko 75% kupiłoby to auto ponownie. Zbyt wiele trudu mnie nie kosztowało znalezienie opisu usterek, które znajdują się na : http://www.autocentrum.pl/oceny/audi/q5 ... -negatywne

Fatalna aerodynamika: przy prędkości powyżej 50 km/h próba uchylenia okna z tyłu powoduje takie turbulencje, że dach chce się urwać, w czasie deszczu tylna szyba brudzi sią w tempie szybszym niż przednia. Wielkość bagażnika to porażka. Takie drobiazgi można jeszcze długo wymieniać. :(
Auto od nowości pali olej 1 l na 7-10 tys km , Wentylowane fotele – grzeją – serwis twierdzi ze tak ma być – po co kasowali najpierw za podgrzewania a potem za wentylacje jak funkcja ta sama ???

Przy przebiegu 36 000 coś zaczeło piszczec w silniku – urwane łożysko od paska – brak wspomagania kierownicy , hamowania – same czerwone lampki – a ja na trasie ... :(
Dalsze usterki: nierówne obroty przy równej jeździe, szarpnięcia, drgania strzałki obrotomierza, Przeniesienie napędu: wibrowanie przodu przy 5-6 km/h i półhamulcu, <płacze>
[i]skrzynia niemrawo redukuje biegi, za wcześnie wrzuca wysokie, zawiesza się , ogrzewanie nie daje rady w niskich temperaturach,

Silnik Diesel 2,0 to porażka, auto sapie a nie jedzie- innymi słowy brak mocy przy tej kubaturze. Przy przyspieszaniu z takim małym silnikiem, auto bardzo paliwożerne, brak kontrolek włączonych swiateł: pozycyjnych, dziennych i mijania, nie wiadomo co się świeci. Brak wyraźnego kliknięcia centralnego zamka i brak wizualnej informacji,że zamek zadziałał (a nie zawsze zadziała prawidłowo). Brak wyraźnej dźwiękowej sygnalizacji kierunkowskazów, wk...cy gong niezapiętych pasów ...... <płacze>

Krótko, szczerze i na temat. Są również super opinie pozytywne <jupi> Być może za rok opinie negatywne znajdą się na forum Mazdy, ale póki co zdecydowana większość użytkowników jest zadowolona i pozwól proszę cieszyć się Nam swoimi autami. Pozdrawiam serdecznie. <spoko>
Początkujący

Od: 24 maja 2012, 04:28
Auto: CX-5 Sky Passion 6AT

Postprzez tomek131 » 12 wrz 2012, 08:59

No właśnie ,takie opinie będą i o mazdzie (o cx5 za pewnie 2-3lata) i o mercedesie i o audi.Każde auto ma wady.Tylko do tego ,jedne kosztują za dużo :D
A co do mazdy ,to przeca mówię ,że to fajne auto.U mnie nawet lusterka drgały dosłownie troszkę i maska też tylko troszkę-chociaż tej maski to się trochę wystraszyłem na początku ,czy się otwiera czy jak?Przemknęło mi przez myśl.
Komu nie zależy na automacie, doradzam spróbowanie Subaru!Szczególnie Outbacka
Forumowicz

Postprzez szatajoh » 12 wrz 2012, 10:56

tomek131 napisał(a):No właśnie ,takie opinie będą i o mazdzie (o cx5 za pewnie 2-3lata) i o mercedesie i o audi.Każde auto ma wady.Tylko do tego ,jedne kosztują za dużo :D
A co do mazdy ,to przeca mówię ,że to fajne auto.U mnie nawet lusterka drgały dosłownie troszkę i maska też tylko troszkę-chociaż tej maski to się trochę wystraszyłem na początku ,czy się otwiera czy jak?Przemknęło mi przez myśl.

Fajne auto tylko troche za drogie
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/su ... res=EXPORT
Forumowicz

150 PS Diesel
2012 wrzesien

Postprzez polak900 » 12 wrz 2012, 11:54

szatajoh napisał(a):
tomek131 napisał(a):No właśnie ,takie opinie będą i o mazdzie (o cx5 za pewnie 2-3lata) i o mercedesie i o audi.Każde auto ma wady.Tylko do tego ,jedne kosztują za dużo :D

Fajne auto tylko troche za drogie
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/su ... res=EXPORT

Dobrze prawisz, wiem coś o tym
Obrazek
Forumowicz

Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez Marianek » 12 wrz 2012, 21:20

"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez Draconian » 12 wrz 2012, 21:50

Już widzę to rozluźnienie.... <klotnia>
Początkujący

Od: 24 maja 2012, 04:28
Auto: CX-5 Sky Passion 6AT

Postprzez szatajoh » 12 wrz 2012, 22:00

Marianek napisał(a):http://moto.onet.pl/1665218,1,bezawaryjny-niemiec-to-juz-chyba-tylko-mit,artykul.html?node=13
Dla rozluźnienia :)

Chyba Novy sie rozluzni
Forumowicz

150 PS Diesel
2012 wrzesien

Postprzez polak900 » 12 wrz 2012, 22:22

Do tego artykułu mogli by dodać jeszcze awaryjne silniki TFSI, ale to szczegół
Usterki w mazdach cienki plastyczny plastik, coś tam z lusterkami – mój znajomy zakupił cx-5 i nie zauważył tego problemu, w 6 problem ruszającego się fotela kierowcy – naprawa za free w salonie, dołożenie podkładki – generalnie pierdoły.
Obrazek
Forumowicz

Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez tomek131 » 12 wrz 2012, 22:40

Nikt nie mówi ,że q5 będzie mniej awaryjne od cx5,po prostu inaczej wygląda,inaczej pachnie ,inaczej smakuje
Awaryjność może być na zbliżonym poziomie,wszak cx5 to japoniec w Japonii robiony i po wyeliminowaniu ew chorób wieku dziecięcego ,powinien być w tej kwestii (niezawodności)bardzo przyzwoity
Forumowicz