Koszty utrzymania Mazda 5 vs Premacy

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez badalamenti5 » 31 lip 2012, 12:02

Witam,

ponieważ moja rodzina jest coraz większa zastanawiam się nad zakupem większego auta, do przewozu maks 5 osób. W chwili obecnej jeżdżę hondą civic 1.4is z VI gen. jedyne co wymieniłem w tym kilkunastoletnim samochodzie (posiadam go od ok 5 lat) to filtry, olej oraz tłumik końcowy – Auto odpukać jest NIEZAWODNE, BEZOBSŁUGOWE, BEZ KOSZTOWE :) Powiem krótko – uwierzyłem w japońską solidność i niezawodność. Niestety auto jest 3 d.

Kryteria:
max 5-6 osobowy
silnik benzyna 2.0 (ew. 1.8)
klimatyzacja
spalanie 7-10
niezawodność
samochód na co najmniej 5-7 lat

zastanawiam się pomiędzy Mazda Premacy rocznik 2002-2004 (kwota ok 15 000 zł) czy Mazda 5 2007-2009 (ok 35.000 zł). Jakie są koszty utrzymania powyższych modeli????

Zamierzam mieć ten samochód więcej niż 5-7 lat. Czy w takim przypadku nie lepiej kupić mazdę 5. Czy koszty utrzymania są akceptowalne, czy konstrukcja jest na tyle prosta, że poradzi są z nią każdy mechanik? Czy ceny części są wygórowane, czy też są dostępne zamienniki?

Moje pytania wydają się zabawne, ale piszę z perspektywy młodej osoby która dotychczas jeździła autem nie wymagającym wkładu finansowego.

Dzięki:)
Początkujący

Od: 31 lip 2012, 09:20
Auto: Honda Civic 1,4is – tapicerka w kratkę, kości na lusterku brak.

Postprzez Marianek » 31 lip 2012, 15:18

badalamenti5 napisał(a):Mazda 5 2007-2009 (ok 35.000 zł). Jakie są koszty utrzymania powyższych modeli????

Mazda w takim założeniu ,nieklepana za czym idzie i bezawaryjna ,z oryginalnym przebiegiem ciężko będzie tobie trafić.
Jeśli sugerowałeś się cenami otomoto,allegro zmień założenia i obejrzyj:
http://www.autoscout24.de/ListGN.aspx?m ... tate=N%2CU
http://suchen.mobile.de/auto/mazda-5.ht ... 2009-12-31
Pierwsze 6-10 z danego rocznika się odrzuca bo to w 99% auta przeznaczone na rynek wschodni ,od turasow,ruskich,rodaków innych kombinatorów i przeważnie zajeżdżone lub z innymi problemami.
Dodaj sobie koszty sprowadzenia,zyski koszty handlarza i wielkich cudów już nie będzie co oczekiwać.
Mazda będzie niezawodna ,bezinwestycyjna jak ja kupisz porządnie inaczej psy na marce powiesisz ze swojej tylko winy.
Po za tym poczytaj sobie ;
viewforum.php?f=120
viewforum.php?f=121
Zwłaszcza opinie na temat modelu da tobie to obraz,tutaj ten temat na 99% wyląduje w koszu bo niezgodny z regulaminem tego działu.
Pozdrawiam
Marian
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez skawin » 1 sie 2012, 10:03

Jeśli temat jeszcze tu jest to napisze co nie co o mojej M5. Kupiłem ją ok 2 miesiące temu. Rocznik 2006, 1.8 w benzynie, sprowadzona przez osobę z forum :–) Co do ceny to tak jak pisze Marianek, zejdź rocznikowo o rok i w przedziale powinieneś kupic już coś dobrego.
Póki co zmieniłem olej i filtry (cenowo nie różnią się od poprzednika Almery N16) no i żarówki.
Wsadziłem czujnik parkowania, bo tu niestety widocznośc z tyłu nienajlepsza.
Każdy mechanik powienien sobie z autem poradzić, jeśli nie zmieniamy mechanika :–)
U mnie spalanie w trasie na wakacje nad morze przy załadowanym całkowicie aucie wyniosło 7,6l. Mysle że wynik jest dobry. Obecnie w mieście jest koło 8,5l, więc też nienajgorzej. Dla mnie 1.8 w benzynie starcza, porusza sie żwawo. Przy przesiadaniu z civica będziesz czuł dużą różnicę. W aucie siedzi się wyżej, większa widoczność, no i to co kazdy chwali mocno to rozsuwane drzwi – bajka.
Forumowicz

Od: 12 kwi 2012, 13:16
Auto: Mazda 5, 1.8 benz

Postprzez badalamenti5 » 1 sie 2012, 15:46

Dziękuję za podpowiedz. Rozumiem, że ogłoszenia z Polski mogę sobie darować? No tak zakup z zagranicy ławo powiedzieć Panowie. Ile kosztuje usługa sprowadzenia na zamówienie, i gdzie można znaleść rzetelną osobę?

Jeżeli udam się samemu gdzie można zweryfikować dokładnie stan auta, czy słyszeliście o tym żepy kupujący korzystali ze stacji diagnostycznych za granicą. W jaki sposób można sprowadzić auto w b dobrym stanie, przy założeniu że cena to sprawa drugorzędna.
Początkujący

Od: 31 lip 2012, 09:20
Auto: Honda Civic 1,4is – tapicerka w kratkę, kości na lusterku brak.

Postprzez Marianek » 1 sie 2012, 16:10

E tam sprowadzenie samemu naprawdę nie jest trudne ,a sporo kasy w kieszeni :)
Sprawdzenie auta konkretnie w ASO np w Belgii przeważnie kosztuje od 20 do 50 euro max.
A jeśli dalej nie masz odwagi skontaktuj się z:
Blacky24 – memberlist.php?mode=viewprofile&u=13641
Faraon – memberlist.php?mode=viewprofile&u=9733
Carpasja Andrzej,Carpasja Bartek.
Ci ludzie maja pojecie o tym co sprowadzają,czyli znają Mazdy :)
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez Yard » 6 sie 2012, 22:45

Zawsze możesz kupić używaną w ASO w Belgii czy w Niemczech. Masz gwarancję, że nie kupisz złomu po wypadku. Nawet jeśli będzie po stłuczce to masz porządnie naprawiony samochód.
Moderator

Od: 13 mar 2004, 22:32