Witam wszystkich. Sledze ostatnio sytuacje tej Mazdy CX-5 bo wydaje mi sie, ze to moze byc auto jakiego szukam, biorac pod uwage: wyglad, wykonanie, wielkosc (a tym samym ilosc miejsca w srodku jak i w bagazniku). Przeczytalem chyba wszystkie dostepne w necie informacje na ten temat ale na zywo nie mialem jeszcze okazji auta zobaczyc. Niestety jeszcze przez miesiac bede poza krajem i nie bedzie okazji aby osobiscie sprawdzic walory tej CX-5 tki. Stad bardzo interesuja mnie opinie tych, ktorzy widzieli, dotkneli i odbyli jazde probna. Moim zdaniem, biorac pod uwage wymiary auta, blizej mu bedzie wlasnie do aut klasy premium (GLK, Q5 czy X3) niz do Tiguana, Kugi czy ix35. Wlasciwie to wymiary CX-5 sa identyczne jak GLK wiec ilosc miejsca pewnie bedzie podobna jesli nie lepsza. Pewnie, ze jakosciowo moze jeszcze nie to ale spogladajac na cene nie mozna miec chyba pretensji do Mazdy, w koncu X3, Q5 czy GLK z podobnym wyposazeniem jak topowa CX-5ks bedzie kosztowalo minimum 70-80tys wiecej. Bezposrednimi konkurentami moga tu byc tylko CR-V albo Forester ale ich wyglad mi osobiscie nie podchodzi.
Teraz, po przydlugim wstepie, moje pytanie do "doclublin" i "tubis85": jak wrazenia z jazdy? Jak sprawuje sie silnik benzynowy? Czy jest wystarczajaco mocny, zwawy, do napedzania takiego auta? Jak wspolpracuje z automatem, czy ewentualny manewr wyprzedzania na drodze z predkosci 80 km/h wykona sie sprawnie i szybko? Czy te 210Nm potrafi sprawnie rozpedzac auto na drodze?
Obecnie jezdze Mondeo TDCi 130 KM i 320Nm i troche przywyklem do sprawnego przyspieszania podczas manewrow wyprzedzania. Boje sie, ze nie bedzie tego w CX-5 z benzynowym sercemm mimo iz jest tam 30 koni wiecej niz w moim fordzie. Wiem, ze jest jeszcze diesel 2.2 150/175 KM ale raz, ze cena duzo wyzsza i nie wiem czy do mojej jazdy sie oplaca (15-20 tys km na rok), a po drugie bardzo obawiam sie filtra czastek stalych. Benzyna wydaje sie tu byc bezproblemowa. Tylko te parametry, boje sie, ze troche za slabe. Dla mnie to mialoby byc auto troche rodzinne 2 + 2 (i pies

) wiec oprocz silnika takze ilosc miejsca jest istotnym parametrem. Ale jak piszecie byliscie tym pozytywnie zaskoczeni, co mnie cieszy.
doclublin, odbiersz auto na poczatku kwietnia? Czyli ile, 5-6 tygodni sie czeka od zamowienia? A jak z kolorami, ktory godny polecenia? Mi osobiscie podobal sie na zdjeciach grafit ale wszystko trzeba na zywo zweryfikowac. ktos wie kiedy bedzie dostepny diesel?