witam
noszę się z zamiarem kupna takiej efki, chciałbym z roku 97-98, z w miarę niskiem realnym przebiegiem, z elektryką szyb i klimą, kolor srebrny lub czarny,granat, na co musze zwroćić uwagę przy kupnie? na allego jest kilka aut ale nie jestem pewien szczerze mówiąc co do ich stanu. pomóżcie.
Kupno Mazdy 323F 94-98
Strona 1 z 1
Z mojego doświadczenia to:
– rdza – nadkola, progi,
– ABS lubi padać (czujnik z tyłu),
– [jaki?] spryskiwacz, jak często się klapą wachluje to rurka doprowadzająca płyn do spryskiwacza pęka i d...a,
– wysuwana antena, matoły łamią lub plastikowy bzdetnik zęby traci i nie wysuwa anteny .
Więcej problemów nie miałem. Jak chcesz wiedzieć więcej przewertuj forum. Przed zakupem swojej BA spędziłem cały weekend na tutejszym forum i wszystko wiedziałem. Nie licz na łatwiznę tylko sam szukaj a przy okazji dowiesz się czegoś więcej i jako, że włożysz sporo czasu na poszukiwania więcej zapamiętasz. Miałem BA z 98.
– rdza – nadkola, progi,
– ABS lubi padać (czujnik z tyłu),
– [jaki?] spryskiwacz, jak często się klapą wachluje to rurka doprowadzająca płyn do spryskiwacza pęka i d...a,
– wysuwana antena, matoły łamią lub plastikowy bzdetnik zęby traci i nie wysuwa anteny .
Więcej problemów nie miałem. Jak chcesz wiedzieć więcej przewertuj forum. Przed zakupem swojej BA spędziłem cały weekend na tutejszym forum i wszystko wiedziałem. Nie licz na łatwiznę tylko sam szukaj a przy okazji dowiesz się czegoś więcej i jako, że włożysz sporo czasu na poszukiwania więcej zapamiętasz. Miałem BA z 98.
-
and14
dzięki za info kolego, ogloszenia i komisy wertuje od ponad miesiaca, problem kolejny to taki ze jestem z torunia i nie usmiecha mi sie jechac na poludnie polski po taką efkę a tam jest ich najwiecej, u nas w regionie prawie 0, w sąsiednich województwach tez duzego wyboru nie ma, ale bede szukał, co do elektryki to wiem ze trzeba calą sprawdzić, szfagier moj ma 626 i zalecał sprawdzenie całeg przed kupnem pod względem elektryki wlasnie, a reszta standardowo, piszesz ze rdza w nadkolach, ona nie ma ocynku? z 97-98 roku?
- Od: 22 sie 2011, 12:02
- Auto: Mazda 626 GW State Wagon 98r. 2.0
Piciu81 napisał(a):problem kolejny to taki ze jestem z torunia i nie usmiecha mi sie jechac na poludnie polski po taką efkę
wszystko zależy pkt. parzenia, mnie się bardziej by nie uśmiechało jeździć taką efką z bliska do pobliskiego mechanika bo coś się popsuło, mały ból jak jakiś bzdet co za 100 zrobisz, dlatego warto jechać daleko po zadbany samochód nawet bardzo daleko, przy okazji wracając będziesz mógł zbadać swój egzemplarz czy coś mu nie dolega lub czy w niedalekiej przyszłości dolegać będzie, a dodatkowo masz sporo frajdy z jazdy
Piciu81 napisał(a):piszesz ze rdza w nadkolach, ona nie ma ocynku? z 97-98 roku?
z tego co się dowiedziałem na forum to ma,
nie ma blachy nierdzewiejącej, są tylko trudno rdzewiejące, nierdzewne to taki chwyt marketingowy dla naiwnych jak 1MB w pamięciach masowych dla komputerów czy olej półsyntetyczny, wg mnie w myśl zasady, że częste powtarzane kłamstwo staje się prawdą,
dlaczego akurat te elementy rdzewieją? nie wiem, może to niedostateczne zabezpieczenie przed korozją samych konstruktorów auta, może zła eksploatacja poprzednich właścicieli, można gdybać w nieskończoność, faktem jest, że tam ruda dość szybko się pojawia w dużej ilości przypadków
dadan napisał(a):Jest ocynk, wszystko zalezy ile masz pieniedzy do przeznaczenia, za 5 tys nic raczej zadbanego nie kupisz, poszukaj w niemczech znajdziesz bez problemu
popieram wypowiedź przedmówcy, w naszym grajdole jak nie masz szczęścia 4-ro listnej koniczynki to zdatnego do użycia nie znajdziesz, lub jak mówi przysłowie " trafiło się ślepej kurze ziarno" ( a mnie się raz trafiło
jak chcesz koniecznie w PL kupić to rzuć okiem tu http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=35&t=119322 może Ci się przydadzą tam zamieszczone info.
dodatkowo przed wyjazdem na obdukcje zapytaj się właściciela/handlarza o stan techniczny itp i co rozumie przez ... tu jego odp. – jak odp. że stan tech bardzo dobry, to zapytaj się do co przez to rozumie i najlepiej nagraj tę jego wypowiedź, jak już będziesz i zobaczysz że zapewnienia definicji właściciela/handlarza nijak się mają do istniejącego stanu technicznego odtwórz jego wypowiedź, miny jakie robią i głupkowate tłumaczenia bezcenne, ale tu uwaga czasami się włącza co u niektórych agresja
ps. do postu wyżej chodziło mi o spryskiwacz na tylnej klapie bagażnika
-
and14
Strona 1 z 1