Mazda 6 VS Volvo S40

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Dominator » 13 kwi 2011, 19:39

Barthez napisał(a):z mojej stromy miałem okazje pośmigać s40'08 w 2,0d...jeździł zdecydowanie lepiej niż focus (też nowy)

To akurat kwestia indywidualnych odczuc. Więcej pochlebnych opini mozna znalezc na temat lepszego prowadzenia- własnie focusa i to nie ze wzgledu na wczesniejszego focusa Mk1 uwazanego w owym czasie za wzorca w prowadzeniu, nie tylko w klasie kompaktów..
Ale do tematu.. rozumiem ze chodzi o Volvo s40 produkowane do 2003 a jesli tak to Moim skromnym zdaniem lepszym wyborem bedzie Mazda 6, samochod wiekszy wygodniejszy, zajmujacy w rankingach niezawodnosci lepsze miejsce niz Volvo co i faktycznie ma przełożenie w realiach.. wyposazeniem nie ustępuje volvo. trzeba tez pamietac ze konstrukcyjnie volvo wywodzi sie jeszcze z lat 90 i gdyby bylo produkowane w szwecji tak jak jego wieksi bracia s60 s80 i serii V to moglo by dorownac konstrukcji duzo nowszej mazdy 6. nawet wprowadzone zmiany w ewolucji s40 nie wyprzedza lepszej konstrukcyjnie mazdy. Silniki diesla w volvo zapozyczone od frzncuzow nie byly najlepszym wyborem, jesli juz to benzyna tylko, ale nie z bezpośrednim wtryskiem! Z czystym sumieniem Mazda 6 nawet jesli sam chcialem miec s40. z ekonomicznych wzgledow niezawodnosc jakosc koszty utrzymania-japończyk :) <serduszka>
...
Forumowicz

Od: 6 sty 2011, 23:36
Auto: Accord 8 2.2 gnojówka

Postprzez blondaas » 13 kwi 2011, 19:55

Otóz mi chodzi o s40 po 2003 roku. Ku ścisłości rocznik 04-05 i wyłącznie beznzyna jak pisałem. Czy nadal podtrzymałbyś swoje zdanie co do wyższości M6 nad s40 w nowej budzie?
"Bez myślenia niewiele się w życiu nauczysz. Bez czytania niewiele jest do myślenia"
Początkujący

Od: 19 sty 2011, 02:40
Auto: rozglądam się :)

Postprzez Barthez » 13 kwi 2011, 19:56

blondaas napisał(a):Dlaczego akurat Ci dwaj użytkownicy? Są jakoś związani z volvo?

Jak uzupełnisz swój profil – zauważysz dlaczego ich poleciłem ;)

blondaas napisał(a):S40 to segment D, tak samo jak M6

hmm – s40 ma podwozie focusa (segment C) tak samo jak M3 (segment C) a M3 i M6 to dwie różne wielkości ;) zatem s40 i M6 względem wielkości różnią się diametralnie ;)

blondaas napisał(a):Czy jest to klasa premium? Polemizowałbym.

Patrz jak wyżej z tą różnicą, że volvo kosztuje więcej niż M3 i focus i ma troche lepsze materiały i wyposażenie więc dlatego nazwałbym to premium ;)

Barthez napisał(a):to może coś bardziej męskiego niż stateczne limo dla tatusiów :>

tylko sugerowałem ;) to Twoje 4litery i woź je czym chcesz <spoko>

blondaas napisał(a):Chciałem jakiś kabriolet ale nic sensownego z twardym dachem w tej cenie nie znajdę

no właśnie o tym myślałem...
a może jakieś kupe??? ... volvo... http://otomoto.pl/volvo-c70-C18308612.html
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez Dominator » 13 kwi 2011, 20:10

blondaas napisał(a):Otóz mi chodzi o s40 po 2003 roku. Ku ścisłości rocznik 04-05 i wyłącznie beznzyna jak pisałem. Czy nadal podtrzymałbyś swoje zdanie co do wyższości M6 nad s40 w nowej budzie?
To juz zmienia dosc znaczaco punkt widzenia. w tym wypadku volvo bedzie bardziej ekstrawaganckie ciekawiej narysowane, w fajnym stylu. ale jesli nie na tym Ci bardziej zależy tylko na walorach uzytkowych to nadal mazda. Powiedziałeś ze bardziej sobie cenisz komfort jazdy niz osiagi. jesli tak to nadal mazda. to jest moja opinia.
...
Forumowicz

Postprzez blondaas » 13 kwi 2011, 20:13

s40 to klasa D:
http://www.autocentrum.pl/volvo/s40/
mimo iż wymiary ma takie M3 czy fokus. Cenowo stoi mniej więcej tak jak M6(przynajmniej według mojej wiedzy). To nie był żaden atak z mojej strony z tym szpanowaniem samochodem :) Dziękuję za Twoją sugestię. c70 jest fajne ale w nowej budzie, bo to które zaproponowałeś jest w stylu lat 90 i nie przypada mi do gustu. Dobra biorę się za uzupełnienie profilu :)
"Bez myślenia niewiele się w życiu nauczysz. Bez czytania niewiele jest do myślenia"
Początkujący

Postprzez blondaas » 13 kwi 2011, 20:15

dominator7 napisał(a):
blondaas napisał(a):Otóz mi chodzi o s40 po 2003 roku. Ku ścisłości rocznik 04-05 i wyłącznie beznzyna jak pisałem. Czy nadal podtrzymałbyś swoje zdanie co do wyższości M6 nad s40 w nowej budzie?
To juz zmienia dosc znaczaco punkt widzenia. w tym wypadku volvo bedzie bardziej ekstrawaganckie ciekawiej narysowane, w fajnym stylu. ale jesli nie na tym Ci bardziej zależy tylko na walorach uzytkowych to nadal mazda. Powiedziałeś ze bardziej sobie cenisz komfort jazdy niz osiagi. jesli tak to nadal mazda. to jest moja opinia.

Nie wiem czy przeczytałeś mój pierwszy post w tym temacie. Chodzi mi głównie o to, że samochód będzie stał na dworze cały czas. Boję się, że po dwóch latach będę miał dziurawe nadkola, a to w M6 częsta przypadłość.
Początkujący

Postprzez Dominator » 13 kwi 2011, 20:26

co do klasy przynaleznosci to napewno blizej Volvo do kompaktow segmentu C anizeli segmentu D. Zgadzam sie z Barthezem. S60 to bedzie srednia- segment D :) Przeczytałem post.. i blache volvo bedzie miec zapewne lepsza ale nie obawiał bym sie ze Mazda bedzie miec jakies wielkie dziury, baa nawet małe.. Wazne by sprawdzic przed zakupem w jakim stanie jest nadwozie. jesli bez korozji i nic jej nie zwiastuje z punktu ogledzin to spokojnie pojezdzi bez remontu.. wazne by potem dbac i ew dodatkowo zabezpieczac antykorozyjnie. ale jesli zmartwienie co do rdzy ma ci nie dac spac po nocach to uderz w volvo, w sensie kup :)
Najlepiej wejdz tez w kontakt z forumowiczami ktorzy posiadaja mazde 6 i nie garazuja swoich samochodow przez okres przynajmniej ok 2 lat, i zapytaj czy wczesniej byla korozja i jak jest obecnie..
...
Forumowicz

Postprzez blondaas » 13 kwi 2011, 20:41

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Z tego co czytam tos40 jest sprzedawane przez koncern jako segment D, lub inni piszą, ze jako rozrośnięty segment C. Mniejsza o to. Podpytam kilka osób o korozję w M6. W sumie już nią jeździłem tyle że w kombi i w Dieslu, ale spodobała mi się. Jeszcze przejadę się s40. Najchętniej to wsiadłbym do jakiejś Acury, ale w tej chwili to nierealne marzenia :)
Początkujący

Postprzez Barthez » 13 kwi 2011, 20:51

dominator7 napisał(a): S60 to bedzie srednia- segment D

właśnie – jeśli zależy Ci na komforcie to s60 >'05 są w podobnych cenach a jednak samochodu masz więcej ;) i wygodniej
Forumowicz

Postprzez Dominator » 13 kwi 2011, 20:58

Acura to własciwie honda :) Ale pomarzyc zawsze mozna :) A tymczasem moze doczekamy sie na forum jakiejs kolejnej ladnej mazdzi o ktora jak przystało właściciel bedzie dbał :)
...
Forumowicz

Postprzez brii » 14 kwi 2011, 08:45

blondaas napisał(a):S40 to segment D

<lol>Druga generacja to w prostej linii mutacja Forda Focusa/Mazdy 3, do 6 daleko.
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez blondaas » 14 kwi 2011, 10:16

Wymiarami owszem, wyposażeniem już nie :)
Początkujący

Postprzez Barthez » 14 kwi 2011, 10:51

blondaas napisał(a):Wymiarami owszem, wyposażeniem już nie :)

to mercedesa A200 turbo też można zaliczyć do segmentu D ? bo wyposażenie ma nawet lepsze ;) np:
http://allegro.pl/show_item.php?item=1557226649
Forumowicz

Postprzez blondaas » 14 kwi 2011, 11:31

no tak, tu Ci przyznam rację :)
Początkujący

Postprzez Tomek6 » 15 kwi 2011, 15:18

Miałem dziś przez chwilę do czynienia z tym S40 – małe i ciasne.

6stka – S40 1:0
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez blondaas » 15 kwi 2011, 17:58

Porównajmy wymiary:

s40/M6

Długość całkowita: 4476/4680 (+204 mm dla M6)
Rozstaw kół: 1535/1550 (+15 mm dla M6)
Rozstaw osi: 2640/2675 (+35 mm dla M6)
Wysokość: 1454/1435 (+ 19 mm dla s40)

Zatem M6 jest dłuższa o 20 cm, rozstaw kół większy o 1,5 cm, rozstaw osi większy o 3,5 cm. Niższa o niecałe 2 cm. Oprócz długości całkowitej, która odbija się moim zdaniem przede wszystkim na bagażniku, pozostałe różnice w wymiarach są nieznaczne. Chociaż mogłeś odnieść inne subiektywne wrażenie. Nie bronię s40, bo cały czas się zastanawiam co kupić mając 40 tys. Mógłbyś napisać coś więcej o swoich wrażeniach względem s40 oprócz oczywiście wymiarów. Jak z jakością wykończenia w środku? Coś zaskoczyło Cie pozytywnie, bądź negatywnie?
Początkujący

Postprzez Tomek6 » 15 kwi 2011, 20:38

Moje wrażenia są pewnie subiektywne. Rozpasłem się w swojej 6stce, gdzie mam mnóstwo miejsca i S40 podobnie jak BMW3 trochę mnie przytłacza i sprawia wrażenie przyciasnego. Względem wnętrza wszystko bardzo poprawnie, ale to była max. wypasiona wersja – jasna skóra itp. itd. Przeszkadza mi jedynie ten surowy, poukładany styl. Silnik no to nie ma o czym mówić, bo siedział tam 2,4 D5 180KM. Niestety nic więc i konkretniej nie napiszę, trzeba by było pojeździć taki autkiem trochę, żeby wydać bardziej rozbudowaną opinię ;)
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42