Opinie o Fiat Punto II

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez AlbatrosGrodno » 21 wrz 2010, 20:47

WItam!Zamierzam zakupić drugie auto..które będzie w miare tanie w zakupie do 10.000zł miało silnik benzynowy by go przerobić na gaz i było tanie w eksploatacji.Myślałem nad Lanosem,Punto II.
Może jakaś podpowiedz..opinie o wymienionych autach?
Forumowicz

Od: 1 sty 2010, 21:55
Auto: Opel Vectra 1.8 135KM 1997r

Postprzez Radex » 21 wrz 2010, 20:59

AlbatrosGrodno napisał(a):WItam!Zamierzam zakupić drugie auto..które będzie w miare tanie w zakupie do 10.000zł miało silnik benzynowy by go przerobić na gaz i było tanie w eksploatacji.Myślałem nad Lanosem,Punto II.
Może jakaś podpowiedz..opinie o wymienionych autach?

zadnych z tych aut bym w zyciu nie kupil. czy aby na pewno chcesz sie przesiadac z Madzi na chłam jakim jest np punto?? <co?>
jesli jezdzisz tylko w miescie to punto byloby dobre, ma fajna opcje city dzieki ktorej lepiej jezdzi sie w miescie.
na trasy za maly rozstaw osi i jezdzi sie niepewnie, troche nim rzuca
w środku tandetny plastik i brzydka deska rozdzielcza a tak to auto jak auto.
czemu madzia nie jezdzisz dalej skoro tak wszystko powymieniales i twierdzisz ze jest o wiele wiecej warta niz cena za jaka sprzedajesz?
nie widze w tym zadnej logiki
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez AlbatrosGrodno » 21 wrz 2010, 21:02

Potrzebuje auta na gaz,bo jazda za grosze.A części do Madzi nie tanie.
Forumowicz

Postprzez nemi » 21 wrz 2010, 21:09

Ja bym się rozejrzał za czymś z grupy VAG. Moi teściowie chcieli kupić auto tych gabarytów i przeprowadziłem delikatny rekonesans i w Fiata bym się nie pakował.
Kiedy milion lat temu robiłem prawko jeździło się Punto I i II – właściciel szkoły jazdy bardzo narzekał na Punto II i twierdził, że Punto I bije je na łeb pod względem bezawaryjności. Zresztą jak miałem jazdy w mieście i cokolwiek do powiedzenia w sprawie auta, to wybierałem Punto I – po prostu fajniej się tym jeździło i był zrywniejszy.

Za te pieniądze wybrałbym inne auto, spełniające kryteria możliwości założenia LPG oraz tanich części.
The winner is:
Seat Ibiza
Obrazek

Tańszy od Polo, a to niemal to samo auto.
Forumowicz

Od: 21 sie 2004, 14:20

Postprzez Szalotka » 21 wrz 2010, 21:35

AlbatrosGrodno napisał(a):Potrzebuje auta na gaz,bo jazda za grosze.A części do Madzi nie tanie.

Tylko ze do fiata czesciej sie wymienia te czesci. I w rzeczywistosci duzo taniej nie bedzie. I jeszcze gaz.
Rób jak uważasz ale juz bym wybrał opcje pokazaną przez nemi
Szalotka

Postprzez brii » 21 wrz 2010, 22:46

Lanos poza kiepskimi plastikami zły nie jest. Przy względnym dbaniu o samochód można na zagazowanej benzynie nastukać 400 000km (sprawdzone). Części tańsze niż barszcz a samochód prostszy niż pierwsza generacja cepa ;)
Problem w tym by nie trafić na egzemplarz które już ma za sobą 400 000km ;)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez sq2jul » 21 wrz 2010, 22:54

brii napisał(a):Przy względnym dbaniu o samochód można na zagazowanej benzynie nastukać 400 000km (sprawdzone).

Potwierdzam – kolega z pracy mial takiego kupe lat. Dopiero niedawno sprzedal. Nie pamietam teraz dokladnie przebiegu z jakim go sprzedawal ale wiem, ze byl on niemaly. Gosc byl bardzo zadowolony z auta – mowil, ze od nowosci nie zawiodlo go ani razu.
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez Magdalena » 22 wrz 2010, 13:44

–> Moto
Ruda czarownica
Forumowicz

Od: 11 lut 2008, 00:17
Auto: 323 P/Małe czarne

Postprzez JohnnyB » 22 wrz 2010, 14:05

Osobiście z tych dwóch propozycji chyba Lanos (tylko hatchback – jeszcze jakoś wygląda), na pewno większy od Punto, a z gazem spokojnie da radę 400kkm przejechać. Kumpel ma nubirę którą kupił po taksówce, jak on ja kupował miała najechane 390kkm na gazie oczywiście, sam zrobił jeszcze 50 i nadal jeździ.
A co do Punto, nie wiem jak blacha różni się od 1 ale w 1 mocno szła podłoga,
zewnętrznie wszystko do ogarnięcia, ale jak będziesz kupował to zajrzyj mocno pod spód i obejrzyj progi.
Jak się da to zrzuć wykładzinę i zerknij na podłogę i tylne wewnętrzne błotniki.
A co do punta 2 na gazie, to na takim jeździłem na prawko,
miało najechane 250kkm w 3 latka i jeszcze jeździło, ale nie był to okaz zdrowia, jak to L-ka.

W Korei Płd. wszystkie taksówki jeżdżą na gazie, fabrycznie montowana jest tam instalacja, i widziałem tam Kie, Hyundai, Daewoo z przebiegami sporo ponad 500kkm. No ale nie wiem jak to się miało do ich kondycji.

Zawsze zostaje jeszcze Astra 1/2 też na gazie sobie dobrze radzi.

gromaciek napisał(a):Tylko ze do fiata czesciej sie wymienia te czesci. I w rzeczywistosci duzo taniej nie bedzie. I jeszcze gaz.
Rób jak uważasz

Nie bardzo wiem, co ma się psuć częsciej niż w innych autach, zawias jest prosty, silnik też, no może elektryką tam jakieś problemy były, ale nie wydaje mi się ze częściej niż gdzie indziej,
Jak auto będzie mocno eksploatowane to i wymiany będą częstsze
..::Born To Rise Hell::..
Forumowicz

Od: 1 lip 2009, 21:27
Auto: Seat Leon ST '24 2.0 TDI DSG,
Jaguar XE '20 P250 AWD,

Postprzez brii » 22 wrz 2010, 15:01

JohnnyB napisał(a):Zawsze zostaje jeszcze Astra 1/2 też na gazie sobie dobrze radzi.

Nie ma sensu przepłacać za Lanosa w innej budzie...

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Postprzez mbydlinski » 22 wrz 2010, 16:24

Lanos to padaka! Niewygodne awaryjne i pali np11l beny (1.6 16v) w mieście to policz ile będzie gazu palił.
Punto II zacna fura najczęściej z małymi przebiegami mimo iż ludzie piszą tu że nie bardzo – moi znajomi sobie chwalą ale nie wiem jak z gazem...
Natomiast padła propozycja Ibiza taka 2000-2001 dwóch znajomych miało te samochody
Pierwszy z nich praktycznie od nowości w gazie i on był jego pierwszym właścicielem – sprzedaliśmy go na giełdzie z przebiegiem 290tys.km. Praktycznie bez awarii, auto było 2 razy bite przez ten czas mimo to jeździło bardzo dobrze – silnik 1.4 chyba 68km
To samo drugi znajomy taka sama ibiza 250tys on zakupił z przebiegiem około 200 tysi. Przez 50tys z tego co wiem bez awarii ten sam silnik więc polecam. Na pewno ładniejsze od punto na zewnątrz i w środku, na pewno lepiej trzyma się drogi i na pewno jest wygodniejsze. Na gazie z kolegą od tej pierwszej lecieliśmy 190km/h i wydawało się jakby to nie było ostatnie słowo. Demon mocy to to nie jest ale wystarczy.
Forumowicz

Od: 30 cze 2010, 22:18
Auto: MONDEO MK3 2.0TDCI 115KM + CHIP

Postprzez loockas » 22 wrz 2010, 19:48

mbydlinski napisał(a):pali np11l beny (1.6 16v) w mieście to policz ile będzie gazu palił.

11,5-12?
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez katoda » 23 wrz 2010, 11:01

Ja posiadam Fiata Punto FL, rocznik 2004, od nowości na gazie i to z instalacją II generacji, czyli parownik + silniczek krokowy. Poza problemami z emulatorem wtrysków, który padł bodaj po 2 latach, nie odnotowałem większych problemów. Nastukane mam ok. 120kkm i muszę powiedzieć że nie narzekam. Nic szczególnego przez ten okres się nie psuło, w zasadzie wymieniałem tylko oleje + rzeczy typu pasek rozrządu czy klocki hamulcowe. Jak chcesz sobie dokładnie poczytać jak mi się żyło z Puntolotem to zapraszam na http://punto.blox.pl – co prawda blog nieaktualizowany od roku, ale i samochód od roku raczej nie używany, to nie było o czym pisać :)
Forumowicz

Od: 26 kwi 2008, 23:04
Auto: M6 kombi '19 Skyactiv-G 2.0 Skycruise

Postprzez Barthez » 24 wrz 2010, 00:33

moi rodzice mieli kiedys punto I – przy sprzedazy mial 250tys. byl robiony alternator jak w kazdym fiacie. reszta eksploatacja – nigdy nie zawiodl, jesdzilo sie super – w srodku mam wrazenie ze wiecej miejsca niz w lanosie <co?> (moze to byc tylko moje wrazenie)
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez Lukano » 24 wrz 2010, 10:51

Kumpel ma Punto II na LPG II generacji od jakiś 2 lat. Jeździ bardzo dużo, do pracy ma 40 km.
Do dzisiaj tylko oleje, świece itp.
Tak jak w każdym samochodzie, wszystko zależy na co się trafi, od kogo.
Z tego co pamiętam zmieniał tylko miskę olejową bo przerdzewiała.
Jak popatrzyłem na ceny części to mnie poraziło. W większości w cenie nowych do Fiata w serwisie nie kupi się używek do mazdy ;)
jeszcze jak umiesz coś zmienić samemu w samochodzie to już całkiem taniocha.

Co do Ibizy, też dobry samochód. U mnie w rodzinie jest taki chyba już od 10 lat. Najpierw jeździł nim ojciec, teraz brat. 1,9 prosty diesel, samochód nie jedzie, sporo pali w porównaniu do nowszych, ale prawie bezawaryjny. Z grubszych spraw pamiętam urwany przegub.
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez McMan » 27 wrz 2010, 11:14

Zdarza mi się używać 2 auta z klasy "budżetowej" – Punto II (2000 rok) oraz Fabia (2002) i z tych dwóch zdecydowanie polecam Skodę – przyjemniejsze zwieszenie i dużo lepsza zmiana biegów i jakoś tak ciut przytulniej w środku.
We Fiacie odrzuca mnie tapicerka (dosłownie parzy w d..), mało pewne prowadzenie i tandetne wykonanie wnętrza. Silnik 1.2 8v ma jedną zaletę – cichy jest..
Silniki 1.4 Skody ponoć dobrze LPG znoszą (można znaleźć nawet dość dużo z fabryczną instalacją) – ale sam jeżdżę dieslem, więc doświadczeń nie mam..
pzdr
Obrazek
Forumowicz

Od: 19 wrz 2008, 11:34
Auto: Mazda 3 BL
Nissan..

Postprzez rak33ieta1980 » 27 wrz 2010, 13:22

Sama nazwa marki Fiat źle mi się kojarzy

------------------------
najlepszy kredyt hipoteczny
Ostatnio edytowano 7 paź 2010, 18:37 przez rak33ieta1980, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 7 lip 2010, 14:31

Postprzez sq2jul » 27 wrz 2010, 14:09

rak33ieta1980 napisał(a):Sama nazwa marki Fiat źle mi się kojarzy

Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, to się nie odzywaj.
Smoki i gołe baby
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 21:15
Auto: gnojarz & bezdasznik

Postprzez AlbatrosGrodno » 27 wrz 2010, 15:17

sq2jul napisał(a):Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia, to się nie odzywaj.

Fiat Fiat..kiedyś tak narzekano na Lanosy że takie i owakie,że korozja zżera,że silniki 16v się zacierają...takie opinie w dalszym ciągu można odnaleźć w sieci.. kompletne bzdety.Jedynie co można mu zarzucić to tandetne materiały wewnątrz auta..
Forumowicz

Postprzez brii » 28 wrz 2010, 09:18

bartezm napisał(a):punto I – przy sprzedazy mial 250tys. byl robiony alternator jak w kazdym fiacie. reszta eksploatacja – nigdy nie zawiodl, jesdzilo sie super – w srodku mam wrazenie ze wiecej miejsca niz w lanosie (moze to byc tylko moje wrazenie)

Co do miejsca – w Punto I ogromne wrażenie miejsca potęguje "pustka" – nie mam na myśli nic złego :) Jak się w Punto I siedzi to ma się wrażenie ogromu miejsca bo wszystkie elementy tapicerki i kokpitu są względnie cienkie, płaskie i ściśle przylegają do karoserii co powoduje takie właśnie odczucia. Czy miejsca jest więcej fizycznie – trudno dyskutować – trzeba zmierzyć miarką ;)
W Punto mojego szwagra przy ~130 000km padła pompa chłodziwa na trasie, ale to jedyna poważniejsza usterka – samochód hula do dziś w rodzinie i ma ponad 200 000km.

Forumowicz