Jaki dostaliscie najwiekszy mandat?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez uke53 » 23 mar 2010, 00:05

kmink napisał(a):Jak ktoś się wybiera do Norwegii to naprawdę radze uważać – turyści muszą płacić od razu...mandaty zaczynają się od 250zł(5/10km/h więcej ponad limit).

Szczera prawda, mandaty w N powalają... Ja pilnuję się jak mogę, dzięki temu w tym wątku nie mam nic do zaimponowania: największa stawka jaką zapłaciłem to w przeliczeniu 250 zł za parkowanie bez biletu.

kmink napisał(a):Norweski rząd ma "fajne" umowy z różnymi firmami zciagjącymi długi i prędzej za mandaty w Norge dopadną człowieka niż za mandaty w Niemczech

Fakt, system windykacji Norwegowie mają najlepszy w świecie. W przypadku samochodów z tutejszą rejestracją, nieuiszczone opłaty (np. podatek drogowy) bez ceregieli następnego miesiąca potrącają z pensji. Za przejazd płatnym odcinkiem bez zatrzymania na bramce (obce rejestracje) mandacik przychodzi niezawodnie do kraju zamieszkania (w tym przypadku są nawet łagodni, do brakującej opłaty dodają jedyne 150 zł). Jeszcze drobny OT – jak kupujesz w N telewizor w sklepie, po paru tygodniach przysyłają do domu rachunek za abonament. W porównaniu z Norge, Polska to kraj szlacheckiej wolności :)
Początkujący

Od: 15 mar 2010, 12:47
Auto: Mazda 6 GH 1.8 MZR

Postprzez krzych » 23 mar 2010, 00:13

To skoro juz o Polsce i Norwegii z abonamentem – w Szwajcarii nie podejmiesz gotowki z konta a urzednik powie, ze Cie nie obsluzy w dowolnym urzedzie jesli chocby nie zaplaciles rachunku za gaz w kwocie 34 zl. U nich jest windykacja rzadowa w centralnym systemie i wszyscy wiedza wszystko. A mandacik zarobic mozna za byle co :) Tak ze w Norwegii nienajgorzej jeszcze ;)
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak

Postprzez TuneFORCE » 23 mar 2010, 00:35

Cieszyłem sie jak głupi że od lat w Polsce żadnego mandatu wysokiego nie dostałem a tu pach..pstryknęło mi fotkę...godzina 22 zerowy ruch a przede mną tir redukcja i gaz w podłogę....pech chciał ze nie zauważyłem ograniczania do 50km/h i dodatkowo zjeżdżałem na ciągłej..15p 600zł <diabełek> ...

Co do Norwegii itd. powinniśmy sie cieszyć że w Polsce jeszcze tak nie ma <faja>
Firma

Od: 23 lip 2005, 17:28
Auto: Fajne ;–)

Postprzez huher » 28 mar 2010, 02:37

A ja tydzien temu dostałem swój pierwszy mandat za przekroczenie o 24 czyli 4 punkty i 100:(:D
Obrazek
Forumowicz

Od: 19 kwi 2009, 17:57
Auto: Mazda MX-3 1997 1.8 V6 LPG

Postprzez Radex » 28 mar 2010, 09:59

huher napisał(a):A ja tydzien temu dostałem swój pierwszy mandat za przekroczenie o 24 czyli 4 punkty i 100:(:D

zostałeś rozdziewiczony <dupa> <diabełek>
zawsze musi byc ten pierwszy raz <czarodziej>
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez Lukano » 28 mar 2010, 10:27

kmink napisał(a):Cieszyłem sie jak głupi że od lat w Polsce żadnego mandatu wysokiego nie dostałem a tu pach..pstryknęło mi fotkę...godzina 22 zerowy ruch a przede mną tir redukcja i gaz w podłogę....pech chciał ze nie zauważyłem ograniczania do 50km/h i dodatkowo zjeżdżałem na ciągłej..15p 600zł <diabełek> ...

Co do Norwegii itd. powinniśmy sie cieszyć że w Polsce jeszcze tak nie ma <faja>

Ja kiedyś dostałem podobny mandat. Wyprzedzałem TIR-a, ale na przerywanej ;) no i za nim schowała mi się biała tablica. Kosztowało mnie to 200 złotych i ileś tam punktów karnych. Ale od tamtego czasu na szczęście już już jakieś 4 lata bez strat :D
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez Inte » 28 mar 2010, 12:04

też kiedyś wyprzedzałem Tira i oczywiście stali tam gdzie zazwyczaj nie stoją ;) 1km/h zabrakło mi do wyższego mandatu, na szczęście po przyhamowaniu wyszło 100zł i chyba 2 ptk.
teraz przejmuję się tym co otrzymam po przejechaniu na czerwonym ;/ tzn. wjechałem na skrzyżowanie i było jeszcze zielone, tuż za sygnalizatorem stanęliśmy na krzyżówce bo jakiś korek się zrobił... przede mną jechała ciężarówka więc nie widziałem, że tam się korkuje i w sumie wjechałem na ślepo. zaczęliśmy zjeżdżać a tu pach pach zaczęło strzelać (oprócz mnie jeszcze 2 auta).
Wątpię, że moje tłumaczenia na coś się zdadzą... najbardziej obawiam się stracenia prawka na miesiąc...
czemu ja nie jechałem na polskich deskach <płacze>
Obrazek
Bo tu kończy się rozsądek a zaczyna się Mazda ;)
IRC
Forumowicz

Od: 12 cze 2007, 17:30
Auto: była 323BG| jest 626 GE 97 1,8

Postprzez Radex » 28 mar 2010, 12:24

Inte napisał(a):przede mną jechała ciężarówka więc nie widziałem, że tam się korkuje i w sumie wjechałem na ślepo. zaczęliśmy zjeżdżać a tu pach pach zaczęło strzelać (oprócz mnie jeszcze 2 auta).
Wątpię, że moje tłumaczenia na coś się zdadzą... najbardziej obawiam się stracenia prawka na miesiąc...
czemu ja nie jechałem na polskich deskach <płacze>

nie rozumiem, Ty przywaliłeś w kogoś czy ktoś w Ciebie?
Forumowicz

Od: 9 sty 2007, 23:24
Auto: Bunia

Postprzez Inte » 28 mar 2010, 17:46

tam wyżej napisałem, że przejechałem na czerwonym ;) po drugiej stronie skrzyżowania stał fotoradar, który jest zsynchronizowany z sygnalizacją...
wjechałem na krzyżówkę było zielone, ale na skrzyżowaniu zrobił się korek i jak zjeżdżałem ze skrzyżowania było już czerwone. dlatego zrobiło mi fotę.
w DE za takie coś zabierają prawko na miesiąc i to mnie bardzo martwi ;/
teoretycznie powinienem się upewnić czy mogę swobodnie przejechać przez skrzyżowanie, sęk w tym, że przede mną jechał duży samochód, który wszystko mi zasłonił i dlatego wjechałem na skrzyżowanie na ślepo cisnąc się za nim.
rozjaśniłem trochę? :P
Obrazek
IRC
Forumowicz

Postprzez krzych » 29 mar 2010, 01:44

Ja raz w Berlinie mialem kontakt z takim durnym radarem. Bylo czerwone a ja zaczalem sie "bujac" przod/tyl z nudow i dobrego nastroju, a tu pyyyk, pyyyyk po oczach... Na szczescie nie przekroczylem linii sygnalizatorow i chyba dlatego nic nadal nie przylazlo. Miejmy nadzieje, ze i Tobie sie uda mimo wszystko.
Forumowicz

Postprzez Inte » 29 mar 2010, 02:56

<lol> to rzeczywiście durny ten radar
a mandat do Ciebie nie przyszedł najprawdopodobniej dlatego, że jechałeś na polskich numerach.
siostra kiedyś przez przypadek sprawdziła funkcjonowanie tego całego systemu (oczywiście moim autem :P) i mandat mimo, że minęło ponad rok nadal do mnie do domu nie przyszedł.
gdybym jechał na polskich deskach głęboko w poważaniu miałbym tą całą sytuację bo nawet jeśli mandat by przyszedł (w co szczerze wątpię) to prawka by mi i tak nie zabrali.

a żeby było bardziej na temat to przypomniało mi się, że dostałem jeszcze mandat za to, że w zimę na dosyć szerokiej i pustej drodze wpadłem w poślizg. tzn. tak mówiłem Panom policjantom ale cholera nie chcieli uwierzyć. wyszło 300 zł i zero ptk. za stwarzanie zagrożenia... coś tam coś tam...
Obrazek
IRC
Forumowicz

Postprzez MacManus » 29 mar 2010, 10:16

Tydzień temu w Gdyni na Polskiej zdarzyło mi się przekroczyć V o 44 km/h. W efekcie 8 pkt i 300 PLN. Chciałem zyskać na czasie objeżdżając centrum, no i klops... Uważajcie, jeśli tamtędy pomykacie. Droga jak marzenie, ale często stoją niebiescy (wcześniej o tym nie wiedziałem, bo rzadziej tamtędy jeździłem), podobno gdzieś tam nawet jakiś komisariat jest. Zapytałem uprzejmą "pieczarkę" dlaczego tu nie ma ograniczenia do 70 km/h (wzdłuż tej ulicy praktycznie same hurtownie i magazyny) i otrzymałem odp., że tam gdzie są jakiekolwiek przejścia dla pieszych wyklucza podniesienie dopuszczalnej prędkości. Guzik mnie to przekonało (kto jeździ Polską, to wie, że 50-tka tam to przesada). Na odchodnym funkcjonariusz do mnie: "I proszę nogę z gazu, żebyśmy się zbyt często nie spotykali". Ja: "Szkoda, że nie jeżdżę Toyotą, mógłbym zwalić na pedał". Policjant: "Moja żona jeździ Toyotą". Ja: "To proszę się nią (żoną) nacieszyć, póki czas".
Forumowicz

Od: 28 kwi 2009, 02:08
Auto: w oczekiwaniu na skośnookie coupe...

Postprzez krzych » 29 mar 2010, 10:18

MacManus napisał(a):Na odchodnym funkcjonariusz do mnie: "I proszę nogę z gazu, żebyśmy się zbyt często nie spotykali". Ja: "Szkoda, że nie jeżdżę Toyotą, mógłbym zwalić na pedał". Policjant: "Moja żona jeździ Toyotą". Ja: "To proszę się nią (żoną) nacieszyć, póki czas".

Hehehe, jaka zemsta wyrafinowana! hahaha
Forumowicz

Postprzez YaRQ » 29 mar 2010, 10:51

ale to tylko w stanach nie potrafią nacisnąć hamulca ;) <lol>
/ Jaro, pozdr.
Kupię osłone silnika (skrzyni) od lewej strony (l. koła)! i prawy przedni chlapacz do Xed6!
323 BestGeneration[*]

Obrazek
Forumowicz

Od: 7 mar 2008, 14:40
Auto: JMZ 323 BGT
JMZ X6 V6

Postprzez er3z » 9 maja 2010, 13:45

-100zł, 4pkt za 78km/h na 50;)
-100zł, 4pkt za 71km/h na 50, z fotoradaru (policjant śmiejąc się poinformował mnie, że skrzynka była ustawiona na błysk od 70km/h:])

w oczekiwaniu na:
-130km/h na 50:/ nie jestem pewny czy błysnął:] ale to może być 500zł i 10pkt;D
Forumowicz

Od: 10 gru 2009, 13:32
Auto: Mazda MX-6 FS

Postprzez Murray » 17 kwi 2011, 23:36

Jak narazie same rutynowe kontrole ... :P
....... BP ........
„Killswitch Engage – My Curse”
Forumowicz

Od: 12 mar 2007, 23:40
Auto: Mazda 323F BA-BP
1840cm3,114 KM

Postprzez GaCeKkK » 22 kwi 2011, 11:55

witam

Moj pierwszy mandat otrzymalem tamtego roku we wrzesniu za spowodowanie stluczki rzekomo z mojej winy , zdarzylo sie to nie daleko granicy Niemieckiej kolo Dobrej na stacji benzynowej a raczej na parkingu McDonald , wyjechalem z parkingu juz chcialem jechac dalej a tu nagle NIEMKA walnela we mnie w prawa strone tylniego zderzaka w okolice lampy i sie upierala by wzywac policje ja mowie do niej ze spoko mozemy sie dogadac jak pani mnie walnela to wezme niewielka kwote bo jechalem w tedy TICCO i bedzie po sprawie a ona sie upierala o POLICJE wiec sie zjawila no i Policjant mowi ze to jest moja WINA ze od chyba 4 nie ma drug wewnetrznych bo tym sie bronilem no i ze nie ustapilem przejazdu tej pani bo "ZASADA PRAWEJ REKI" wlepili mi 6 punktów na dzien dobry i 200 zl najnizszy mandat. W ten sam dzien wracalem do domu w godzinach wieczornych i jade 92 na h na ograniczeniu do 50 czyli 42 km/h za duzo :P ui patrze ktos mi macha czerwonym swiatelkiem zbizam sie a to Pani w niebieskim mundurze :( dostalem 300 zl i 8 punktow . W jednum dniu zalapalem 14 pkt i 500 zl jaka slodycz a na dniach jechalem za tirem i jechal 30 km/h za malo bo tam bylo do 50 ograniczenie wkurzylem sie kierunek w lewo i na podwujnej ciaglej P4 :P i ordazu napotkalem sie na NIEBIESKICH i wlepili mi 200 zl i 5 pkt to i tak laskawie mnie potraktowal bo juz bym stracil prawko za ten manewr co zrobilem jak by tak policzyl to bym dostal 500 zl i 10 pkt pech tak chcial :( :) LUDZKA GUPOTA NIE ZNA GRANIC ! ! ! <glupek2>

WIEC TERAZ BEDE JEZDZIL STRASZNIE OSTROZNIE I OPANOWANIE :p <ok> :|
Pozdrawiam serdecznie wszystkich pasjonatów MAZDY :) :) :) :P :P :P
Forumowicz

Od: 15 kwi 2011, 21:16
Auto: Mazda323F BA 1,5 16V 97r. Z5 88KM

Postprzez niuniusprafie23 » 5 paź 2011, 00:08

WItam.
Mój jedyny mandacik dostałem w wakacje tamtego roku....
Trasa nadmorska, miejscowość Konarzewo. Radar na samym końcu ograniczenia.
Na 40 jechałem 65 (oczywiście Straż Gminna i pięknie schowany radar). Mandat po targach 100 zł i 4 pkt.

Swoją drogą pozdrowienia dla Panów ze Straży Gminnej w Karnicach (zach-pom.), którzy z rozbrajającą szczerością i radością z łatwo przywłaszczonej kasy wypisywali mandat.

Ps. po wyjściu od nich słyszę ich tekst do siebie przez otwarte okno: "sam mu tą fotkę robiłem <rotfl> "
nie pozostając dłużny zajrzałem w okno i kazałem im zgłosić się na konkurs fotograficzny ;p
Okno się zamkło ;p
Początkujący

Od: 25 mar 2011, 10:01
Auto: Mazda Premacy 2001 lift, 1,8 benz + tartarini :|

Postprzez wasilij » 5 paź 2011, 12:02

znajomy ostatnio pomykał tirem
i trafił mu się komplet całkiem niezły bo wyliczyli mu że 40 punktów
wyprzedzanie na skrzyżowaniu na pasach ciągła i przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym
normalnie chłopak ma szczęście bo wybłagał tylko 14 punktów
ja najwięcej dostałem chyba 4 za prędkość a raczej za głupotę bo widziałem z kilometra że mnie mierzą w miejscowości na długiej prostej ale myślałęm że to tak daleko nie łapie a tu proszę łapie
a wystarczyło tylko skręcić w boczną dorgę i ich ominąć więc mandatu nie dostałem za prędkość tylko za głupotę <lol>
wasilij

Postprzez pdrog » 5 paź 2011, 15:27

wasilij napisał(a):znajomy ostatnio pomykał tirem
i trafił mu się komplet całkiem niezły bo wyliczyli mu że 40 punktów
wyprzedzanie na skrzyżowaniu na pasach ciągła i przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym
normalnie chłopak ma szczęście bo wybłagał tylko 14 punktów

z pewnością ma więcej szczęści niż rozumu... :| ....z tej listy przewinień wynika, że to najzwyklejszy kretyn

EDIT
od 2,5 roku czysto na koncie. Wcześniej zaliczyłem jeden z miliona <lol> fotoradarów w Białym Borze,ostatni na wylocie na Bydgoszcz,nawet nie pamiętam 4 albo 6 pkt...coś około 200-300zł
Ostatnio edytowano 5 paź 2011, 15:35 przez pdrog, łącznie edytowano 1 raz
pdrog