Rząd zwróci opłatę recyklingową?

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Globy » 16 gru 2009, 12:27

Unia Europejska uznała, że opłata recyklingowa w wysokości 500 złotych jest bezprawna. Rząd będzie musiał oddać kierowcom nawet 1,7 mld złotych.

Opłatę recyklingową w wysokości 500 zł od każdego sprowadzonego auta pobiera Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej od 2006 roku. Do końca października granice naszego kraju przekroczyło ponad 3,5 mln aut, co daje łącznie kwotę 1,7 mld zł.

Według Komisja Europejskiej opłata jest niezgodna z Dyrektywą nr 2000/53 WE w sprawie pojazdów wycofywanych z eksploatacji. Zgodnie z przepisami unijnymi, o demontaż pojazdów wycofywanych z eksploatacji powinni zadbać producenci lub importerzy nowych aut, czyli podmioty wprowadzające pojazdy na rynek. Tymczasem krajowa ustawa z 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji obliguje do zapłacenia 500 zł tylko tych, którzy sprowadzają do Polski mniej niż tysiąc samochodów w ciągu roku.

Trwają rozmowy na temat zmiany wadliwego prawa bez konieczności zwracania pobranych już opłat. Unia stawia jednak warunek – pieniądze mają trafić w ciągu najbliższych lat do firm zajmujących się demontażem aut.

Tegoroczny raport NIK wykazał, że mimo wprowadzenia opłaty 85% aut demontuje się w "szarej strefie", niezgodnie z normami Unii Europejskiej. Z ponad miliarda złotych, które trafiły do kasy funduszu, 610 mln pochłonęły inwestycje wodno-ściekowe, a 80 mln – organizacja konferencji klimatycznej w Poznaniu. Nie znaleziono pieniędzy na główny cel, któremu przyświecało wprowadzenie opłaty recyklingowej – budowę systemu ekologicznego demontażu aut.

Źródło: Moto.pl/dziennik.pl

To kolejny po wadliwej akcyzie przepis, który wytyka nam Unia. Tamtym razem nie każdy upomniał się o swoje, a teraz być może rządowi w ogóle "się upiecze", jeśli KE zgodzi się na zmianę przepisów bez zwrotu już pobranych opłat. Na dodatek pieniądze z opłaty recyklingowej trafiają na cele inne niż założone.

Szkoda, że państwo tak bardzo lubi sięgać do kieszeni kierowców... Nie mówiąc o wyjątkowych na skalę światową przepisach "ekologicznych", czyli 18,6-procentowej akcyzie na auta z silnikami o pojemności ponad 2 litrów i niestabilnych przepisach dotyczących odliczania VAT-u przez firmy.
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez Grzyby » 16 gru 2009, 12:30

Globy napisał(a):Unia stawia jednak warunek – pieniądze mają trafić w ciągu najbliższych lat do firm zajmujących się demontażem aut

tylko po co ......
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Kamil » 16 gru 2009, 13:35

.
Ostatnio edytowano 12 wrz 2012, 09:56 przez Kamil, łącznie edytowano 1 raz
Kamil

Postprzez Grzyby » 16 gru 2009, 13:52

Tylko po co .... skoro
Globy napisał(a):mimo wprowadzenia opłaty 85% aut demontuje się w "szarej strefie", niezgodnie z normami Unii Europejskiej. Z ponad miliarda złotych, które trafiły do kasy funduszu, 610 mln pochłonęły inwestycje wodno-ściekowe, a 80 mln – organizacja konferencji klimatycznej w Poznaniu. Nie znaleziono pieniędzy na główny cel, któremu przyświecało wprowadzenie opłaty recyklingowej – budowę systemu ekologicznego demontażu aut.

Więc jaki sens?

Zresztą, pytanie o sens jest wysoce nie na miejscu <lol>
Obrazek
d.pa
Forumowicz

Od: 3 paź 2004, 23:09
Auto: Peugeot 508 Hybrid4 '13
Suzuki Aerio 2.3l LPG '06
Renault Trafic 1.6 TT '16
Fiat Doblo 1.6 16V '01
Dacia DV 1.6 LPG '14
Fiat Ducato Pilote First 62A, 2.5TDI, '98
Burstner Amara 535TK

Postprzez Lorbas » 21 gru 2009, 10:28

palczak napisał(a):ekologów

Chyba ekoterrosystów
Forumowicz

Od: 28 maja 2009, 12:09
Auto: M6 LF GY + LPG Prins

Postprzez StecyK » 21 gru 2009, 18:47

no niestety ja jutro musze isc zaplacic ten recykling caly bo niezarejestruje mazdy:P tylko zastanawia mnie jedno pytanie dlaczego az 500zl bo niemoge sobie tego uswiadomic?? a i takim szarym ludzia jak ja zwroca te 500 zl ??:|
Vectra Klub Polska
fiat->nissan->opel->opel->MAZDA :D
Początkujący

Od: 17 gru 2009, 22:41
Auto: Mazda 323F BA

Postprzez Lorbas » 21 gru 2009, 18:56

Ja jestem ciekaw czy mi zwrócą. Zapłacił ją de facto znajomy co ma firmę i Madzię przywiózł. Ale znająć życie to się smakiem będę musiał obejść...
Forumowicz

Od: 28 maja 2009, 12:09
Auto: M6 LF GY + LPG Prins

Postprzez swiezak » 21 gru 2009, 22:27

To trzeba płacić nadal tą opłatę?
Początkujący

Od: 19 wrz 2009, 18:18
Auto: 323f BA 1.5

Postprzez ravo » 21 gru 2009, 22:42

trzeba i nic nie zwroca :)
italian boy
Zarząd – Vice Prezes

Od: 26 gru 2003, 13:24
Auto: Trophy & F1 R26

Postprzez aRcek » 13 lut 2010, 15:14

hmmm to czy nic nie zwrócą, to zobaczymy. W przyszłą środę rejestruje mazdę dlatego też odkopałem ten wątek na wierzch, jednak z racji zboczenia zawodowego zamierzam potańczyć z Narodowym Funduszem Ochrony Środowiska i w razie odmowy (raczej pewne) wnieść skargę do sądu administracyjnego, jak mi się uda to zdam relację i wytłumaczę co gdzie i jak napisać.
Obrazek [color=#80BFFF]
Forumowicz

Od: 5 sie 2009, 11:50
Auto: mazda 3 2.0. v8

Postprzez TuneFORCE » 14 lut 2010, 03:04

Nasze władze zrobią wszystko żeby tylko nie zwrócić tych pieniędzy...w ostateczności nawet jak zaczną oddawać to "po złości" wprowadzą jakieś inne przepisy utrudniające życie tak jak to miało miejsce w przypadku przeglądu technicznego...

Rejestrowałem kilka dni temu samochód przywieziony do PL z DE na lawecie, przegląd był robiony kilka miesięcy wcześniej...
Zawiozłem auto lawetą do stacji diagnostycznej – tam mi powiedzieli że nie mogą zrobić przeglądu ponieważ nie mam żadnych tablic.."zmieniły sie przepisy i teraz nie możemy wpisać nr na które auto było zarejestrowane w DE tylko należy przyjechać do nas z próbnymi nr rej"....myślę sobie OK – nie chciałem się już wqrzać na to że mam przegląd niemiecki a i tak muszę robić polski...

Porobiłem opłaty pojechałem po próbne tablice rejestracyjne...i zacząłem się zastanawiać co będzie jak po drodze do stacji diagnostycznej będę miał stłuczkę(OC mam kupione – inaczej nie można wyjechać na ulicę)....co się stanie jak ktoś we mnie wiedzie a jego TU odmówi wypłaty odszkodowania twierdząc że to moja wina bo auto było niesprawne/bez ważnego przeglądu/niedopuszczone do ruchu....zapytałem o to w wydziale komunikacji ale nikt mi na to pytanie nie odpowiedział...

Dzięki temu że przepisy się zmieniły nie płaci się za przegląd 179zł tylko tak jak za "polskie" auto 99zł...ale za to dodatkowo 60zł dochodzi za próbne tablice rejestracyjne – zaoszczędzamy 20zł a załatwiania i stania w kolejkach jest nieopłacalnie więcej....

Szkoda słów...
Firma

Od: 23 lip 2005, 17:28
Auto: Fajne ;–)

Postprzez swiezak » 15 lut 2010, 12:05

kmink napisał(a):Nasze władze zrobią wszystko żeby tylko nie zwrócić tych pieniędzy...w ostateczności nawet jak zaczną oddawać to "po złości" wprowadzą jakieś inne przepisy utrudniające życie tak jak to miało miejsce w przypadku przeglądu technicznego...

Zawiozłem auto lawetą do stacji diagnostycznej – tam mi powiedzieli że nie mogą zrobić przeglądu ponieważ nie mam żadnych tablic.."zmieniły sie przepisy i teraz nie możemy wpisać nr na które auto było zarejestrowane w DE tylko należy przyjechać do nas z próbnymi nr rej"....myślę sobie OK – nie chciałem się już wqrzać na to że mam przegląd niemiecki a i tak muszę robić polski...

A ja z kolei rejestrowałem Mazde 323F miesiąc temu i przegląd zrobiony bez tablic, zero problemów zarówno przy kontroli pojazdu jak i przy rejestracji. Jak to powiedział diagnosta: ,,przegląd robiony jest na samochód nie na tablice".
Początkujący

Od: 19 wrz 2009, 18:18
Auto: 323f BA 1.5

Postprzez TuneFORCE » 15 lut 2010, 20:10

Jak sie mieszka w normalnym mieście to tak jest...niestety u nas to nie przejdzie, a diagnostów tak zastraszyli że nie ma szans na zrobienie przeglądu bez tablic..
Firma

Od: 23 lip 2005, 17:28
Auto: Fajne ;–)

Postprzez lucasskywalker » 19 lut 2010, 10:18

To już kolejny przejaw dyskryminacji towarów ze współnego rynku europejskiego, wcześniej mieliśmy kartę pojazdu o 425 zł za dużo. Odzyskać te pieniądze podobno udało się kilku osobom, ale jest to prawdziwa droga przez mękę, w praktyce postępowanie sądowe... Niestety okradają nas w majestacie prawa i nie liczyłbym, że zwrócą za opłatę recyklingową, gdzieś już była wypowiedź ministerka, że " to oznaczałoby zbyt duże obciążenie dla budżetu państwa " a, że takie złodziejskie praktyki są dużym obciążeniem naszych budżetów domowych to nikogo nie obchodzi tak z po, pisu, sld i innych kreatur <głaszcze>
Forumowicz

Od: 2 cze 2009, 19:59
Auto: Honda Civic EU9 1.7ctdi
Moja ex: 323C (BA)