IAA Frankfurt 2009: Mazda zaprezentuje pierwszy japoński samochód z SCR
1, 2
To co widze jednoznacznie mowi mi, ze nastepna bedzie benzyna... o ile do niej sie tez nie dobiora. A do ekologow sam z przyjemnoscia bym sie dobral...
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Niestety mamy powtorke z lat 80
kryzys bedzie trwal pare lat, ale inwestycje w motoryzacji niestety sa na dluzej niz 3-4 lata
Ale za to moze poratuja nas alternatywne napedy
pojazdy z innymi silnikami niz spalinowe wcale nie musza byc mulowate
PS sorki za OT
Ale za to moze poratuja nas alternatywne napedy
PS sorki za OT
WINNING BLUE MICA
- Od: 8 kwi 2008, 11:35
- Auto: Mazda 3 BK LF było....
DeadlY napisał(a):poratuja nas alternatywne napedy pojazdy z innymi silnikami niz spalinowe wcale nie musza byc mulowate
Nie ma niestety na dziś technologii alternatywnej dla silnika cieplnego- na dziś dzień, nie jesteśmy przygotowani na auta elektryczne:)
Mateusz L napisał(a):silnika cieplnego
Bedziem plywac Wisla i Odra w ruskich podwodnych okretach atomowych
A tak dokladniej – nie ma obecnie technologii gromadzenia energii elektrycznej w niewielkim masowo i/lub objetosciowo ukladzie i to jest problem, silnik nie. Za to podobno od lat juz pracuja nad superpojemnymi kondensatorami i moze to jakas nadzieja jest, a moze zwykla kolejna mrzonka. Ktos wie cos na ten temat?
Bedziem plywac Wisla i Odra w ruskich podwodnych okretach atomowych
Przynajmniej było by bezpiecznie..
niewielkim masowo i/lub objetosciowo ukladzie i to jest problem, silnik nie
Oczywiście- mówię o napędzie elektrycznym jako całości,a nie samym silniku, który jest znacznie lepszym źródłem napędu niż silniki cieplne. Rozwiązania problemu są dwa: 1.Ogniwa paliwowe-technologia cały czas rozwijana, ale jednak wciąż niedoskonała. Koszt platyny przeraża,a zamienniki polimerowe nadal są w fazie testów. Do tego przechowywanie wodoru- każdy kto oglądał w TV (a może na żywo;) ) start wahadłowaca widział parujące "coś"-to wydostający się wodór, któy jest na bieżąco przed startem uzupełniany.Trzeba zbudować odpowiednie zbiorniki lub związać wodór w jakiś związek chemiczny, łatwy do rozdzielenia.
2. Koncepcja testowana bodaj przez Nissana i Renault i moim zdaniem bardzo słuszna. Chodzi o dość lekkie akumulatory o względnie dużej pojemności, które na stacji "akumulatorowej" można wymienić na naładowany zestaw.Jedziemy więc ileś km, aż wskaźnik pokaże niskie naładowanie Zjeżdżamy na stację, gdzie robot wymienia zestaw akumulatorów i dalej w drogę.Wymagało by to porozumienia wśród producentów i unifikacji źródeł zasilania, ale jest wykonalne.
Za to podobno od lat juz pracuja nad superpojemnymi kondensatorami i moze to jakas nadzieja jest, a moze zwykla kolejna mrzonka
Czytałem o tym-fajna sprawa, ale w jakim dielektryku uda się zgromadzić taki ładunek ? Z drugiej strony nauka idzie naprzód...
Mateusz L napisał(a): na dziś dzień, nie jesteśmy przygotowani na auta elektryczne:)
Dzis nie jutro tak
Zasoby ropy sa szacowane na okolo 50 lat takze za jakies 20-30 bedzie dzialac wszystko
WINNING BLUE MICA
- Od: 8 kwi 2008, 11:35
- Auto: Mazda 3 BK LF było....
DeadlY napisał(a):Dzis nie jutro tak oczko i sa jeszcze hybrydy i alternatywne do ropy zrodla energi usmiech
Zasoby ropy sa szacowane na okolo 50 lat takze za jakies 20-30 bedzie dzialac wszystko usmiech na nasza emeryture oczko
http://www.peakoil.pl – to tak zeby Cie troszke rozczarowac, poszukaj o EROEI i 50 latach (optymistyczna wersja)
szukam fraje.... eee ... kolegi który poświęci swój, zaznaczam bezcenny
czas by zawieźć mnie i mojego serdecznego przyjaciela do Frankfurtu na IAA swoim bądź podstawionym przez nas samochodem w sobotę 26ego września.
Na zachętę mogę tylko napisać że będziemy pijani, marudni, upierdliwi i wiecznie w potrzebie oddania moczu ale i tak nas pokochasz.
Na zachętę mogę tylko napisać że będziemy pijani, marudni, upierdliwi i wiecznie w potrzebie oddania moczu ale i tak nas pokochasz.
Pozdrawiam, Tomek
Drinking wine and killing time
A ja dodam, że po przywiezieniu nas na miejsce miły człowiek który nas będzie wiózł też może wejść na targi 
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
jedyne sensowne połączenia to ICE, co prawda jest jakaś taryfa na targi IAA ale i tak sama podróż Berlin – Frankfurt i spowrotem wyjdzie drożej jak jazda autem a gdzie tu jeszcze do Berlina dojechać.
A samo IAA w tym roku zapowiada się wyjątkowo atrakcyjnie mimo "kryzysu" w motoryzacji. Nie mogę się doczekać aż położę łapy na nowej Italii
A samo IAA w tym roku zapowiada się wyjątkowo atrakcyjnie mimo "kryzysu" w motoryzacji. Nie mogę się doczekać aż położę łapy na nowej Italii
Pozdrawiam, Tomek
Ło masakra – jeszcze jestem padnięty – czuję się jakbym miał kaca
Ale warto było
Ale warto było
Trusted computing – Yes or No?
1, 2