myManArm napisał(a):3. Peugeot 407 1.8 > 2005-06 – jedyny francuz w zestawieniu. I szczerze? to mam obawy przed jego kupnem (choć kolega z pracy ostatnio kupił i na razie nie narzeka). Wygląd – bardzo ok (szczególnie 'pupa'), wyposażenie – 5+ (strach pomyśleć ile by kosztowały naprawy tego całego elektrycznego ustrojstwa, które tam włożono). Komfort (nie jechałem), ale podobno dużo wyższy niż w obu Mazdach.
Ostatnio miałem przyjemność poprowadzić takowy sprzęt z przebiegiem nastu tysięcy kilometrów.
Jeśli chodzi o komfort, to rzeczywiście jest świetny. Niepokój budziły hałasy z tylnej części samochodu – sprzedawca w salonie utrzymywał, że to wina gaśnicy i trójkąta (na które nie ma zresztą wyznaczonego miejsca), ale... nie wierzę w to. Coś się zwyczajnie popsuło.
Plastiki – moim zdaniem tandetne. Silnik robi wrażenie dychawicznego i jak na 120 KM (?) bez żadnej rewelacji. Silnik potrzebuje wysokich obrotów i przy 100 km/h jest to aż 3000 rpm. Ogólnie trzeba go kręcić.
Ponadto, w rocznym egzemplarzu, dostrzegłem odłażącą uszczelkę tylnych drzwi.
Wrażenie było niestety tym gorsze, ponieważ pół godziny wcześniej byłem w salonie Skody – jeździłem topową wersją Octavii (ale niestety w Dieslu 2.0 140 KM – nie wiem co ludzie widzą w tym warkocie

), gdzie plastiki są mięciutkie i sprawiają wrażenie droższych i lepszych. Tylko siedzenia z przodu są jakieś takie wąskie. Mimo wszystko bez wahania z porównania tych dwóch aut (oczywiście zakładając kupno nówki z salonu) wybrał bym Octavię.
Co gorsze – po Octavii jeździłem jakimś uturbionym Superbem (niestety nie pamiętam pojemności) – krótko mówiąc jest wspaniały – tani, luksusowy, tylko... ma gówniany znaczek

.
Tak czy inaczej chyba skreśliłbym 407 z listy, mimo iż jest przepiękny. Ale może to wina feralnego egzemplarza, którym jeździłem? Sprawdź sam

.
A myślałeś może o Fordzie Mondeo lub Oplu Vectrze? Z wyglądu i z ceny wydają się to fajne samochody, ale niestety nie bardzo wiem czy są warte polecenia, ponieważ nie jeździłem ani jednym ani drugim. Z lektury forum Mondeo wynikało, że Mondziak trochę wad posiada (dla mnie największą był brak możliwości założenia LPG), ale może warto się mu przyjrzeć. Ja bym się zainteresował jeszcze Superbem poprzedniej generacji i zbadał wady i zalety Renault Laguna – ceny są wyjątkowo kuszące.