Pankuba napisał(a):Wyjście trzecie: Jeździć zgodnie z przepisami w pierwszych dwóch tygodniach urlopu
To powinno być"Wyjście pierwsze"
PS
Jak zwykle wszyscy robią "pod górkę" uczciwym obywatelom łamiącym prawo
www.mazdaspeed.pl
Pankuba napisał(a):Wyjście trzecie: Jeździć zgodnie z przepisami w pierwszych dwóch tygodniach urlopu
magicadm napisał(a):Pankuba napisał(a):Wyjście trzecie: Jeździć zgodnie z przepisami w pierwszych dwóch tygodniach urlopu
To powinno być"Wyjście pierwsze"
Pankuba napisał(a):Wyjście pierwsze: planować krótsze urlopy
magicadm napisał(a):Jak zwykle wszyscy robią "pod górkę" uczciwym obywatelom łamiącym prawo
Pankuba napisał(a):Dlaczego w punkcie trzecim? Uznałem (jeśli pochopnie, to z góry przepraszam), że dla Don Corleone to będzie ostateczna ostateczność
![]()
Pankuba napisał(a):Dlaczego w punkcie trzecim?
Don Corleone napisał(a):Dla mnie absurd i rzecz niedopuszczalna.
Za wykroczenia zarejestrowane fotoradarem nie przyznaje się karnych punktów
magicadm napisał(a):Miałem na myśli raczej jazdę zgodnie z przepisami przez cały czas (urlopu)![]()
magicadm napisał(a):Napewno ktoś zaraz powie, ze to niekonstytucyjne itp...
Don Corleone napisał(a):Pankuba napisał(a):Wyjście pierwsze: planować krótsze urlopy
Napewno nie. To nie państwo i policja będzie decydować o tym gdzie i na ile sobie będę chciał wyjechać.
Don Corleone napisał(a):Pankuba napisał(a):Dlaczego w punkcie trzecim? Uznałem (jeśli pochopnie, to z góry przepraszam), że dla Don Corleone to będzie ostateczna ostateczność
![]()
Mnie to akurat nie bawi.
Co prawda nie trafił mnie nigdy fotoradar, ale nie neguję że jest to możliwe w przyszłości.
Pankuba napisał(a):mało kto może sobie pozwolić na takie wywczasy
Pankuba napisał(a):Rozwiązanie jest naprawdę proste. Jeśli będziesz wyjeżdżał na tak długi urlop... , to powinna Ci się zapalić czerwona lampka i wtedy Twoje hasło brzmi: "Muszę uważać jak cholera, bo jadę na miesięczny urlop"
Pankuba napisał(a):Sam wzorowym użytkownikiem dróg może nie jestem, ale w takiej sytuacji dałbym radę nieco zwolnić ...
Dortann napisał(a):Nie ma kierowców nieomylnych i każdemu może się trafić zły dzień w którym pstryknie go radar albo po prostu przez nieuwagę w coś lub kogoś się wpieprzy.
Dortann napisał(a):Niechby nasi cudowni rządzący wymyślili jakieś programy kształtujące kulturę młodych/przyszłych kierowców i uczące ich odpowiedniego zachowania na drodze a nie uciekali się tylko do karania za ich występki.
Dortann napisał(a):Tak się składa, że zrobiłem kilka tysięcy mil na amerykańskich autostradach i jadąc z limitem prędkości na standardowych autostradach jest się mijanym przez wszystkich
Don Corleone napisał(a):Pankuba napisał(a):mało kto może sobie pozwolić na takie wywczasyrocznie każdy na umowie o pracę ma 21 dni urlopu chyba że się coś pozmieniało.
Czy je wykorzystam razem czy po 2 dni na miesiąc to już tylko i wyłącznie moja sprawa![]()
Don Corleone napisał(a):
Sens w tym że jak dla mnie żadna firma, instytucja itp nie powinna mieć możliwości zająć twojego majątku bez wyroku sądu lub twojej zgody (np weksle).
O to mi tylko chodzi.
Pankuba napisał(a):A jaki jest Twój pogląd na dotychczas praktykowane ściąganie przez skarbówkę/za pośrednictwem pracodawcy kwoty mandatu z pensji "cwaniaka", którzy nie był łaskaw opłacić grzywny w terminie? AFAIK nalicza się tu odsetki karne, odbywa się to bez wyroku sądowego i jego zgody.
Pankuba napisał(a):ściąganie przez skarbówkę/za pośrednictwem pracodawcy kwoty mandatu z pensji
Pankuba napisał(a):skarbówka zgarnęła oczekiwany zwrot z podatku
tymon napisał(a):Don Corleone >> tak jest w wielu krajach za granica (ta zachodnia, zeby nie było watpliwosci)
Np autostrady z oplata na zasadzie videorejestratora – przejezdzasz bramke, robia fotke twoim tablicom, masz 1 dzien zeby zaplacic samemu. Nie zaplacisz = przychodzi rachunek poczta + symboliczna kara. Nie zaplacisz = przychodzi drugie pismo + spora kara. Nadal nie placisz = duuza kara + dodatkowe konsekwencje (sad, komornik itp)
tymon napisał(a):sad, komornik
i od razu komornik bez sądu.Drugie awizo informujące o nadejściu przesyłki poleconej z informacją o wykroczeniu i naliczoną karą jest uznawane za skuteczne powiadomienie bez konieczności odbierania z poczty.
Dortann napisał(a):I znów chodzi o pieniądze, żeby więcej i więcej ich wyciągać od obywateli nie dając nic w zamian.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości