Auto do 30 tys.

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Rychu » 19 sty 2009, 20:56

Samochód jest dla brata...

Zna moja Premacy i funkcjonalnie autko mu się podoba.Ale – wrażliwy i głośny silnik diesla, słabe wygłuszenie silnika i zawieszenia... Korodujące tylne błotniki...

Autko ma służyć na codzienne dojazdy do pracy – ok. 20 km w jedną stronę, z czego tylko ok. 3 km po mieście.
Kilka razy do roku wypad na wakacje. Rodzinka 2 + 1.

Premacy byłaby ok bardzo zgrabny minivanik. Ale przez silnik i słabe wygłuszenie mało komfortowe autko, szczególnie zima....
Rychu
Forumowicz

Od: 11 lip 2006, 12:01
Auto: Premacy 2.0 DiTD '99
5 2.0 B '07

Postprzez st1545 » 20 sty 2009, 10:18

A czy Twój brat wsiadłby na przykład do Stilo Kombi JTD? Mocne, wygodne, ciche (jak na klekota), tylna kanapa nawet lepsza niż w BJ (w wersji Dynamic: przesuwana, oparcia pochylane, dzielona 2/3).
Jeśli nie, i jeżelii "największy bagażnik w segmencie" nie jest najważniejszy, to chyba C-max byłby najfajniejszy. Z podgrzewaną przednią szybą ... Corollę kombi bym skreślił, bo jest za ciasna z tyłu z i w zawieszeniu żadnych rewelacji nie ma. O Golfie nie piszę, bo jak ktoś lubi VW to o inne marki nie będzie się głupio pytał. A jak nie lubi, to co przepłacać?
pozdrawiam, tomek
Forumowicz

Od: 8 kwi 2008, 16:02
Auto: 323f BJ ZM A/T

Postprzez siegu » 20 sty 2009, 20:18

st1545 napisał(a):Corollę kombi bym skreślił, bo jest za ciasna z tyłu

Dla rodziny 2+1 wystarczy, minivan w tym przypadku bedzie gorszym rozwiazaniem.
Moderator

Od: 27 sie 2007, 18:08
Auto: RX8 HP
626 GF FS
Infiniti M37x
Mitsubishi Colt Cz3

Postprzez Rychu » 20 sty 2009, 20:33

Właśnie duży dylemat to – kombi czy minivan?

Patrząc pod względem bagażowym – to kombi jest pojemniejsze, bardziej pakowne.

Patrząc pod względem podróżowania to tylko minivan.

Samochód ma być użytkowany conajmniej 6 lat – musi tyle wytrzymać przy w miarę małych nakładach eksploatacyjnych. W tym okresie przebieg to ok. 120 kkm.
Zakładając że pojazd 3-4 letni bedzi emiał przebieg ok. 100 kkm, to przebiego końcowy wyniesie ok. 220 kkm.
Co w takim wypadku wybrać diesla czy benzynę.

A co powiedzcie na zestawienie np. C-maxa i Scenica?
Jeśli brat zdecyduje sie na minivana to między tymi modelami będzie wybierał.

Diesel czy Benzyna?

Jeśli kombi to wybór między: Focus, Golf, Corolla.
Co polecacie i z jakim silnikiem?
Rychu
Forumowicz

5 2.0 B '07

Postprzez st1545 » 20 sty 2009, 20:51

Siegu,
Moja rodzina 2+1 mieściła się w swobodnie w Twingo. S_w_o_b_o_d_n_i_e. We czwórkę przesiedliśmy się do BJ-ki, ale to raczej ze względu na jakość, zawieszenie i takie inne drobiazgi. Nie każdy na wakacje wozi gruzawik sprzętu dla dzieci. Za to pewnie każdy wozi dzieci (–: Wg mnie dziecko w foteliku ma w zwykłym kompaktowym kombi za mało miejsca na nogi i kopie w przednie oparcie. Minivany z przesuwanymi fotelami są pod tym względem lepsze.
pozdrawiam, tomek

ps. Rychu – benzyniaka. Mało kilometrów, sporo czasu .. oszczędności na paliwie mogą być małe (1500zł rocznie?) w porównaniu z codziennym klekotaniem (–; i ryzykiem droższej awarii.
Forumowicz

Od: 8 kwi 2008, 16:02
Auto: 323f BJ ZM A/T

Postprzez Rychu » 22 sty 2009, 21:34

Benzyna 1.6 wystarczy?

I co powiecie o bezpośrednim porównaniu C-maxa i Scenica.

Scenic na pewno bardziej komfortowy i ma bardziej przemyślane wnętrze?

A jak ma się sprawa trwałości zwieszenia?

Który z nich będzie tańszy w eksploatacji?
Rychu
Forumowicz

5 2.0 B '07

Postprzez siegu » 23 sty 2009, 10:06

st1545 napisał(a):Moja rodzina 2+1 mieściła się w swobodnie w Twingo.

No to współczuje
Już nie wyobrażam sobie jeździć samochodem niższej klasy niż mam. Mam 2+2 i niestety w kompakt nawet kombi nigdy bym się nie załadował (wózek, łóżeczko turystyczne, trzy torby turystyczne, i jeszcze kilka pierdół) nie wspomnę o komforcie podróżowania i pewnie nie kupię nic innego niż kombi bo na dobrego dużego suva mnie nie stać. Mini vany jakoś do mnie nie przemawiają i pozostaje przy tym ze w tym przypadku że kombi będzie lepsze
Moderator

Od: 27 sie 2007, 18:08
Auto: RX8 HP
626 GF FS
Infiniti M37x
Mitsubishi Colt Cz3