Uszlachetniacz do benzyny dla silników z wtryskiem
Mechanik poradził mi, abym dolewała do benzyny uszlachetniacz, który ponoć zapewnia prawidłową pracę silników benzynowych, stabilizuje paliwo, skutecznie oczyszcza układ paliwowy z nagarów i osadów. Pochłania wodę z benzyny, zabezpieczając układ przed korozją oraz tworzeniem się korków powietrznych w lecie, a w zimie przed zamarzaniem do temperatury –45°C. Regularne stosowanie preparatu gwarantuje utrzymanie układu paliwowego w czystości, co w efekcie daje całkowite spalanie benzyny, zapewniające poprawę dynamiki silnika, zmniejszenie zużycia paliwa, obniżenie emisji toksycznych związków w spalinach, przedłużenie żywotności aparatury paliwowej i silnika. Zalecany najczęściej do silników z wtryskiem paliwa. Bezpieczny dla układów z katalizatorem spalin.
Czy ktoś z Was używa takich uszlachetniaczy i czy to prawda co o nich piszą? Jeśli tak, to jakiej firmy dodatek sobie zakupić?
Czy ktoś z Was używa takich uszlachetniaczy i czy to prawda co o nich piszą? Jeśli tak, to jakiej firmy dodatek sobie zakupić?
- Od: 20 mar 2005, 21:39
- Auto: 323 BG'93 1,6 16V hatchback 3d
Właśnie! Podłączam się do pytania!!
To ja się też podepnę, ale z troszkę innym pytaniem. A mianowicie środki do czyszczenia układów wtryskowych. Czy warto takie coś kupić (jednorazowo)? A może lepiej po prostu wlać do baku rozpuszczalnik (ktoś mi mówił, żeby tak zrobić, że też wiąże wodę)?
a może w końcu ktoś coś odpisze bo narazie wszyscy sie "podpinają" hihihi 

Ja bym coś napisał jakbym wiedział, ale jeżdżę diesel'em
mogę jedynie powiedzieć, że owszem w zimie dodałem dodatek dla silników D.Nic szczególnego sie nie wydarzyło,ale według mnie profilaktycznie tekie dodatki można stosować. Zawsze to lepsze niż lanie denaturatu do baku w celu związania wody... czy hm... rozpuszczelnika?
pierwsze słyszę

- Od: 30 sty 2005, 12:07
- Auto: Xedos CA KF i Pastuch B3 :)
I co, nie wlewaliście nic – ja w koncu sie zdecydowałam i dolałam do baku taki wynalazek, mialam zabrudzony strasznie uklad paliwowy – dam znaka czy cos sie polepszyło, ale dalej proszę o jakieś doświadczenia w tej sprawie...
No właśnie sie okazało po zmianie filtru paliwa, że był cały zasyfiony, nikt chyba przede mna go nie zmieniał lub dawno go nie zmieniał. Auto mam od 2 miesięcy, a wcześniej jeździło w NIemczech. Po wymianie filtra pliwa, odbierając je od mechanika, okazało się, że mazda jest zamulona i nie chce przyspieszać. Mechanik przedmuchał cały układ paliwowy i wszystko wróciło do normy. Zalecił jednak przy dwóch tankowaniach wlać uszlachetniacz do benzyny. Jeśli problem będzie mi wracał i to nie pomoże, zmuszona będę wyczyścić bak paliwa – a to niestety koszt ok. 150 zł. Teraz czekam z nadzieją, że jednak wszystko będzie w porządku.
Hmm... Może miało być denaturatu. Coś dzisiaj nie mogę myśleć. A z dieslami jest inaczej. Tam w czasie zimy dodatki są polecane, bo zapobiegają wytrącaniu parafiny.
Dodatki uszlachetniające w przypadku diesli są nawet bardzo wskazane, szczególnie w okresie pierwszych przymrozków, z tego względu, że woda dla par precyzyjnych w pompie wtryskowej i we wtryskiwaczach jest "zabójcza", druga sprawa nasze Stacje Paliw nie zmieniają na czas oleju napędowego z letniego na "jesienny" i na zimowy. Dodatki wiążą wodę, która skrapla się w zbiorniku oraz obniża temperaturę krzepnięcia paliwa (gęstnienie i wytrącanie się parafiny), no i ma właściwości czyszczące z osadów paliwowych. Denaturat do oleju napędowego to największy błąd popełniany przez kierowców – dawniej i owszem kiedy denaturat produkowany był ze spirytusu rektyfikowanego, a teraz produkcja denaturatu opiera się na spirytusie technicznym i zamiast wiązać wodę to zmętnia paliwo obniżając właściwości smarne.
Co do benzyny to też dodaje się dodatki w celu związania wody i przeczyszczenia z osadów paliwowych.
ZSW M926 MAZDA MX-3
- Od: 28 mar 2004, 23:24
- Auto: Mazda MX-3 1.6
Powiem wam jeszcze, że po tym przeczyszczeniu układu paliwowego, mazda na biegu jałowym drga (telepie sie). Obroty są ok – około 800 i nie skaczą. Może macie pomysły co może być tego powodem, bo już nie mam siły 3-ci raz jechać do mechanika – ja mam chyba do nich pecha.
Drgania karoserki na wolnych obrotach świadczą o "wybitej" którejś poduszce silnika, albo może masz źle ustawione obroty biegu jałowego. Musisz określić czy są to drgania czy jest to rezonans karoserii, czy po dodaniu delikatnie gazu to znika i po spadku obrotów znów następuje.
Wyjściem może być zwiększenie obrotów do ok. 850-900 obr/min. Jeżeli po tym też będzie dalej drgać to napewno poduszka silnika do wymiany.
Wyjściem może być zwiększenie obrotów do ok. 850-900 obr/min. Jeżeli po tym też będzie dalej drgać to napewno poduszka silnika do wymiany.
ZSW M926 MAZDA MX-3
- Od: 28 mar 2004, 23:24
- Auto: Mazda MX-3 1.6
MOże powiem coś z własnego doświdczenia. PO zzakupie samochodu, jak zawsze to robię kompletna wymiana wszystkich płynów eksploatacyjnych (silnik, skrzynia, hamulcowy, chłodniczy) filtry (powietrza, oleju, paliwa), przewody i świece. i z tym ostatnim był problem. ktoś przedemną wsadził świece "sportowe" z kilkoma elektrodami. i jak z doświadczenia wiem gdy się nie doda wzmacniacza cewki (tak jak w samochodach sportowych) iskra jest trochę słabsza skacze sobie po elektrodach i tworzy sie nagar. i tak było w moim przypadku – świece były tak zasyfione że się nie dały wykręcić, a bałem się pozrywać gwinty. i właśnie z pomocą przyszło mi takie coś jak uszlachetniacz/ płyn do czyszczenie wtrysków itd. Wlałem całą buteleczkę na cały bak 50 l benzyny i wyjeździłem do rezerwy. i pomogło nagar zszedł, świece dały się wykręcić, były rzeczywiście "oczyszczone" – więc to działa!
co do minusów – nie wiem, na początku silnik jakby troszeczkę nie równo chodził, ale to moze była kwestia "przyzwyczajenia: się do nowych świec, przewodów, filra paliwa itp. po jakichć 400-500 km już było ok (+ regulacja zaworów). jakieś rozszczelnienia – raczej nie, branie oleju też nie wystąpiło (tzn nie zwiększyło się) ogolnie raczej na plus (no bez tego nie wyjął bym świec -tylko jedna sie dała wykręcić) a i silnik się jakoś odmulił, madzia nie daje się utrzymac
co do minusów – nie wiem, na początku silnik jakby troszeczkę nie równo chodził, ale to moze była kwestia "przyzwyczajenia: się do nowych świec, przewodów, filra paliwa itp. po jakichć 400-500 km już było ok (+ regulacja zaworów). jakieś rozszczelnienia – raczej nie, branie oleju też nie wystąpiło (tzn nie zwiększyło się) ogolnie raczej na plus (no bez tego nie wyjął bym świec -tylko jedna sie dała wykręcić) a i silnik się jakoś odmulił, madzia nie daje się utrzymac
Mazda 323 BG 1.3i 16V '93r.
- Od: 11 mar 2004, 02:02
- Auto: Mazda 323 BG 1.3i 16V '93r.
No właśnie, też zakupiłam za 24 zeta na stat oil uszlachetniacz, ale tylko i wyłącznie mający oczyścić wtryski – taki w czarnej butelce i wyobraźcie sobie, że po wlaniu do baku całej butelki i wyjechaniu całego baku benzyny, coś się tam pooczyszczało, silnik przestał drgać, a Madzia ma większego kopa. Ponoć zalecane jest dolewanie 1 butelki takiego uszlachetniacza na cały bak paliwa raz na 5 tys. km.
Ja w każdym razie polecam. Dobrze,ze się nie pospieszyłam i nie zaczęłam zmieniać poduszek silnika.

Ja w każdym razie polecam. Dobrze,ze się nie pospieszyłam i nie zaczęłam zmieniać poduszek silnika.