Zniszczyli oponę

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez Bagadyr » 29 lis 2008, 20:35

Czy przy zakładaniu opony (nówka prosto ze sklepu) może powstać przecięcie wzdłuż kantu opony.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... scheme.svg
tam gdzie jest punkt 7.

Obrazek
W tym miejscu.

Bo gość który zakładał oponę twierdzi że tak przeciąć można tylko przy zdejmowaniu a zdejmowałem w innym warsztacie. Teraz nie wiem którego mam ścigać :/

Jutro dodam foto opony jak będzie widno
Bagadyr

Postprzez magicadm » 29 lis 2008, 20:39

Wygląda jakby czymś ostrym ją podwadzono przy zakładaniu na felgę.
Jaka z niej nówka, skoro była juz demontowana?? :|

PS
Piękna (wizualnie) oponka :)
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez qlesh » 29 lis 2008, 20:48

Bagadyr, można tak uszkodzić oponę przy montażu.
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez Bagadyr » 29 lis 2008, 20:48

Była demontowana bo powietrze schodziło. Wcześniej już tak miałem (jakieś 2 miechy temu) i okazało się, że na feldze powietrze uciekało, zrobili i było git aż do wymiany. Myślałem że to samo i szybko dotarłem do najbliższej wulkanizacji a tu zonk :(

Edit:
Oponka na zdjęci nie moja. Mam Fulde.
qlesh dzięki. Teraz wiem kogo mam gonić. Kasy może nie odzyskam ale przynajmniej mu krwi napsuję. <killer>
Bagadyr

Postprzez qlesh » 29 lis 2008, 20:56

Trochę ciężko może być to udowodnić, musiałbyś być przy tym w wulkanizacji i widzieć. Zawsze mogą powiedzieć, że nie wiedzą czy to u nich, bo może klient wymieniał oponę jeszcze gdzieś :/ Przy demontażu w ten sposób nie uszkodzisz opony. Takie uszkodzenie o jakie pytasz może powstać przy naciąganiu na felgę drugiego (górnego) boku opony. Nie jestem wybitnym specjalistą w tej kwestii, ale przypuszczam, że powodem uszkodzenia może być niedostateczne nasmarowanie rantu pastą do montażu opon.

Całkiem nie ma za co.. ;)
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez Bagadyr » 29 lis 2008, 21:03

Jeszcze raz wielkie dzięki. Na pewno tego tak nie zostawię. On twierdził wręcz przeciwnie, że tak się nie da uszkodzić przy montażu a teraz wiem czego się trzymać.

Temat do zamknięcia.
Bagadyr

Postprzez Hazu » 30 lis 2008, 15:16

Każda oponę można uszkodzić przy montażu jak i demontażu wystarczy przy tych czynnościach nie wcisnąć rantu opony we wgłębienie w feldze.
Forumowicz

Od: 17 paź 2005, 21:11
Auto: Były: CA/KF, CA/KL, BA/BP, BA/KF
Jest:
MPV ll FS 2000r.
RX8 2004r.