Ile czasu ma Straż miej. na wysł.mandatu z fotorad.
Strona 1 z 1
Witam !
Potrzebuję informacji ile czasu ma na doręczenie mandatu z fotoradaru STRAŻ MIEJSKA od dnia wykroczenia .
Mnie sfotografowali w Pyrzycach dn. 13.08.2008 a mandat otrzymałem 21.11.2008r (czyli ponad 3-miesiące).Nie zanam aktualnych przepisów ale wiem ze policja ma na to 1-miesiąc -albo miała.
Proszę o porady i nformację Za co z góry dziekuje.
Potrzebuję informacji ile czasu ma na doręczenie mandatu z fotoradaru STRAŻ MIEJSKA od dnia wykroczenia .
Mnie sfotografowali w Pyrzycach dn. 13.08.2008 a mandat otrzymałem 21.11.2008r (czyli ponad 3-miesiące).Nie zanam aktualnych przepisów ale wiem ze policja ma na to 1-miesiąc -albo miała.
Proszę o porady i nformację Za co z góry dziekuje.
Jestem zauroczony moją Mazdą...
Link do wykresów z hamowni: str.2
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... c&start=15
1) momentu obrotowego w NM 2) mocy w KM
- Od: 14 gru 2006, 12:37
- Auto: Mazda6 2002 – 136 KM hatchback
Gawro57 miala. Teraz mają do bólu. Koledzie przysłali miesiac temu mandat z grudnia 2007.
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
www.zacharow.info – portfolio
- Od: 17 lis 2005, 00:24
- Auto: 323F BJ FP LPG
Gawro57 napisał(a):ale wiem ze policja ma na to 1-miesiąc -albo miała.
Jak w ciągu miesiąca nie dostarczyli to sprawa lądowała w Sądzie Grodzkim
Adaś napisał(a):Jak w ciągu miesiąca nie dostarczyli to sprawa lądowała w Sądzie Grodzkim usmiech
No niby tak, ja dostałem po ok 3miesiącach, ale wezwanie z komendy z pieczątką sądu
... a kamieniami w dzieci nie rzucam bo nie wiem które moje 
- Od: 26 wrz 2005, 18:55
- Auto: Toyota Corolla E11 1.6 VVT-i
Znajomy dostal po niecalym roku pelen mandat na 400zl i 8pkt (ktore mu sie zaraz zreszta anuluja).
"The object of war is not to die for your country, but to make the other bastard die for his."
Siw-y napisał(a):A powiedzcie mi skąd straż miejska ma dane osobowe potencjalnego winnego, skąd mogą wiedzieć do kogo należy auto?
Z Urzędu Komunikacji?
Siw-y napisał(a):Adaś napisał(a):Z Urzędu Komunikacji?
A co na to ustawa o ochronie danych osobowych?
Pewnie jest spec ustawa, która daje uprawnienia SM na pobieranie takich danych
Malinakra napisał(a):A widac Cie na tym zdjeciu?
Niestety tak.
Zadzwoniłem do Pyrzyc do Strazy miejskiej ,wypełniłem jakis folmularz gdzie sie przyznałem do wykroczeni a teraz czekam na mandat 200 zł i 4pkt. karne .
Chce miec to za soba bo nie ma sensu z tym walczyć!.Maja tak ustawione i poparte pargrafami ,że sprawa wyladuje w moim sądzie grodzkim i dojdą jeszcze koszty opłat za sparwy ok. 2 x po 150 zł i jest nie do wygrania.
Jestem zauroczony moją Mazdą...
- Od: 14 gru 2006, 12:37
- Auto: Mazda6 2002 – 136 KM hatchback
Siw-y napisał(a):A powiedzcie mi skąd straż miejska ma dane osobowe potencjalnego winnego, skąd mogą wiedzieć do kogo należy auto?
Przeciez oni maja dostep do bazy danych na kogo jest zarejestrowany pojazd itp itd.... Tak samo jak policja...
Była 626 GE KL | Była 323 BG B6 "małyszolot"; Będzie... :D | Kiedyś zdobywczyni 997 obecnie 69 ;) |
- Od: 7 wrz 2006, 22:19
- Auto: mazda 6
wogóle mnie dziwi dlaczego straż miejska łapie na fotoradar, z tego co pamiętam to żeby łapać za wykroczenia drogowe to taki strażak musi mieć zezwolenie od komendanta, nie jakieś ogólne na straż tylko konkretnie na siebie,
chyba że coś się pozmieniało to już bez sensu, wzięli by się i przepędzali meneli z bram a nie bawią się w drogówkę
chyba że coś się pozmieniało to już bez sensu, wzięli by się i przepędzali meneli z bram a nie bawią się w drogówkę
bullet pozmienialo sie, juz moga.
Misiek-Bełchatów napisał(a):Adaś napisał(a):Jak w ciągu miesiąca nie dostarczyli to sprawa lądowała w Sądzie Grodzkim usmiech
No niby tak, ja dostałem po ok 3miesiącach, ale wezwanie z komendy z pieczątką sądupojechałem na komende i dostałem 100zł. 2pkt. i żadnych dodatkowych kosztów.
To miałeś fart!
Sprawa rok temu. Ja dostałem po 1,5 m-ca wezwanie na komendę ("bo święta Panie...") – z winy policji. Poszedłem na 1 wezwanie, przyznałem się, pan policjant zapisał mi 200 zł + pkt. karne ale powiedział, że nie może dać mi mandatu bo jest po terminie. Poszło do Sądu Grodzkiego (dobrowolnie poddałem się karze)... 1/2 roku to trwało. Sędzia przyznał mi 300 zł + koszty sądowe 170 zł....

Gdyby to było w Łodzi to bym się odwoływał ale Sąd z Rawy Maz. Pewnie więcej bym stracił na dojazdy niż warte te "koszty sądowe". Myślę, ze na jednym spotkaniu by się nie skończyło.
Przepadło...
PS.
Tak jak koledzy pisali: obecnie nie ma terminu na przesyłkę "fotki z podróży". Różnica jest tylko w tym, kto nakłada mandat. Policja do 1 m-ca. Sąd Grodzki powyżej 1 m-ca.
Zgadza się od sierpnia 2007 już mogą, termin ustawowy 30 dni od momentu popełnienia wykroczenia, potem sąd grodzki – tak jest oficjalnie.
Ustawa o ochronie danych osobowych nie ma tutaj zastosowania.
Ustawa o ochronie danych osobowych nie ma tutaj zastosowania.
strOOs napisał(a):bullet pozmienialo sie, juz moga.
- Od: 18 paź 2007, 15:03
- Auto: Mazda 6 GG
bullet napisał(a):wogóle mnie dziwi dlaczego straż miejska łapie na fotoradar...
a no dlatego tak chętnie sterczą z suszarami bo pieniądze z mandatów wystawionych przez nich zasilają budżet MIASTA (gminy)...
a mandaty wystawione przez Policje => budżet państwa...czyli wchłania je czarna dziura...zero wymiernych korzyści...
- Od: 1 lis 2006, 15:47
- Auto: Galaxy MK2 2.3
no_fear napisał(a):a no dlatego tak chętnie sterczą z suszarami bo pieniądze z mandatów wystawionych przez nich zasilają budżet MIASTA (gminy)...
a mandaty wystawione przez Policje => budżet państwa...czyli wchłania je czarna dziura...zero wymiernych korzyści...
zdarzyło mi się dostać mandat zarówno od policji jak i straży miejskiej i w obu przypadkach kaskę wpłacałem na konto urzędu wojewódzkiego
ZDOBYWCA STRON 6, 323, 626, 929

- Od: 7 wrz 2005, 18:06
- Auto: MX-3 KF, Honda CBR600F4i
Malinakra napisał(a):Z tego co piszecie wynika ze po rozprawie w sadzie grodzkim nie dostaje sie punktow karnych. Dobrze zrozumialem?
Źle zrozumiałeś.
Punkty i mandat "przydziela" policja. Sąd Grodzki zatwierdza (bądź jak w moim przypadku podwyższa karę) i wystawia mandat (grzywnę). Ja dostałem punkty (6) + kasę do zapłacenia.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Strona 1 z 1