Tutaj się witamy

Jeśli nie wiesz jak zacząć – najlepiej przywitaj się krótko w zbiorczym wątku.

Postprzez faraon » 16 gru 2011, 13:53

Lopciu napisał(a): jadąc na zlot we Wrocławiu użytkownik sewo

A ja to co gorszy :D
Obrazek
Forumowicz

Od: 24 mar 2007, 18:45
Auto: Mazdolot Gh RF
Mitowisi Carisma

Postprzez Yancio » 17 gru 2011, 01:08

Witam,
Jak dobrze pójdzie to za kilka dni będę posiadaczem mazdy 626 :) .Jutro jadę na opaty,ale już dziś postanowiłem się przywitać.Jestem z Warszawy
Yancio

Postprzez Lopciu » 17 gru 2011, 20:46

faraon napisał(a):
Lopciu napisał(a): jadąc na zlot we Wrocławiu użytkownik sewo

A ja to co gorszy :D
Obrazek

Przepraszam Faraon, nie przypuszczałem, że moja Madzia jest taka fotogeniczna :)
Jak znajdę troszkę czasu to zrobię kilka fotek i wrzucę na forum.

Pozdrawiam,
Lopciu
dum spiro , spero
Początkujący

Od: 28 wrz 2011, 22:01
Auto: Mazda 6 2005r 2.0 147KM hatchback benzyna + LPG

Postprzez Kriss_Lodz » 17 gru 2011, 23:40

Witam wszystkich serdecznie :)
A więc czas rozpocząć przygodę z Mazdą nie ukrywam że długo miałem opory co do Japończyka ale niestety zdarzenie losowe sprawiło iż dziś zakupiłem 626 Cronos 1.8 105km. 1996r. ( Niestety mój germański oprawca Golf Mk3 GTI 20th Anniversary nadaje się na żyletki tylko <płacze> ) A padło na Mazdę z 2 powodów.
Po 1 podoba mi się sylwetka Cronos-a a po 2 pracuję w dużej hurtowni z częściami głównie do samochodów japońskich więc wybór był oczywisty :)
Początkujący

Od: 17 gru 2011, 22:46
Auto: Mazda 626 Sedan 1.8 FP 105km

Postprzez Eklerek323f » 17 gru 2011, 23:43

Kriss_Lodz napisał(a):Witam wszystkich serdecznie :)
A więc czas rozpocząć przygodę z Mazdą nie ukrywam że długo miałem opory co do Japończyka ale niestety zdarzenie losowe sprawiło iż dziś zakupiłem 626 Cronos 1.8 105km. 1996r. ( Niestety mój germański oprawca Golf Mk3 GTI 20th Anniversary nadaje się na żyletki tylko <płacze> ) A padło na Mazdę z 2 powodów.
Po 1 podoba mi się sylwetka Cronos-a a po 2 pracuję w dużej hurtowni z częściami głównie do samochodów japońskich więc wybór był oczywisty :)

Witamy, zapraszamy na spoty ;)
Klubowicz

Od: 14 lut 2010, 22:32
Auto: Mazda 626 GE KL sedan 93r.
Mazda 626 GE KL liftback 96r.

była
Mazda 323F BG
MX-6 2.5 V6 KL

Postprzez Kriss_Lodz » 17 gru 2011, 23:48

Eklerek323f napisał(a):
Kriss_Lodz napisał(a):Witam wszystkich serdecznie :)

Witamy, zapraszamy na spoty ;)

No pojawiał się będę na pewno.
Początkujący

Od: 17 gru 2011, 22:46
Auto: Mazda 626 Sedan 1.8 FP 105km

Postprzez wiesiek_blacharz » 19 gru 2011, 09:21

.
Ostatnio edytowano 4 sty 2012, 09:59 przez wiesiek_blacharz, łącznie edytowano 3 razy
wiesiek_blacharz

Postprzez jack soplica » 19 gru 2011, 10:46

cześć mazdowicze od wiosny nie zaglądałem na forum nie wiem co się dzieje u was niestety na żadnym zlocie też nie byłem czego bardzo żałuje lecz moja nieaktywność tłumaczy się kłopotem rodzinnym i zdrowotnym po woli wszystko wraca na właściwy tor pozdrawiam mazdowiczów z kielc,skarżyska i starachowic pewnie widzieli mój ciemny pocisk na drodze nie raz. wszystkiego najlepszego na święta bożego narodzenia i pomyślności w nowym roku życzy JACK SOPLICA .
Forumowicz

Od: 20 lis 2010, 12:19
Auto: mazda 323 1,3 16v model ba sedan 96

Postprzez Justyśka » 19 gru 2011, 11:15

wiesiek_blacharz napisał(a):Witam wszystkich! Nadszedł ten dzień, w którym trzeba sformalizować nowy związek małżeński z Mazdą (moja pierwsza żona i matka mojego syna już czuje konkurencję...). Mianowicie dzięki temu forum i informacjach zawartych na jego stronach zrodziło się moje uczucie do pewnej Madzi.

Niesamowita historia, witamy i zapraszamy do aktywności.
Życie jest jak rejs i choć istotne dokąd gnasz, to najważniejsze być w odpowiedniej załodze.

Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostaje.
Oj tam, oj tam :)
Forumowicz

Od: 10 paź 2011, 11:17
Auto: Mazda3

Postprzez tyros » 19 gru 2011, 18:21

Witam wszystkich.
Od niedawna jestem nowym właścicielem Mazdy 2 1.4 16v z 2005.
Pozdrawiam.
Sławek
tyros

Postprzez radekz_22 » 19 gru 2011, 23:20

Witam Radek z suwałk, Witam wszystkich.
autko mazda 626 97r. 2.0 136km.
pozdrawiam :)
radekz_22

Postprzez gutek_wrb » 20 gru 2011, 10:38

Witam!

Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia życzę całej bez wyjątku rodzinie Mazdowiczów rodzinnego ciepła i spokoju , a w Sylwestra udanej <czarodziej> zabawy i dużo zdrówka 2012 roku!
Załączniki
Hej kolęnda.jpg
Forumowicz

Od: 13 mar 2010, 23:52
Auto: CeX-30 -AWD aktualnie

Postprzez Azile » 20 gru 2011, 21:48

Witam serdecznie :)
Stwierdziłam – Czemu by się nie przyłączyć do forum?
Stałam się dziś szczęśliwą (mam nadzieję) posiadaczką Śnieżynki – Mazdy 323 C.
Pozdrawiam :)
"Jak szybciej jedzie, to lepiej rozpie*dala".

R.I.P. Moja Królewna :)
Forumowicz

Od: 20 gru 2011, 21:43
Auto: R.I.P.: Mazda 323C BA, 1,5 16v, 1996r.

Postprzez polon » 20 gru 2011, 22:35

Witam wszystkich gorąco :)

Po sprzedaniu mojego Galanta ( VIII) zacząłem rozglądać się za jakimś nowym nabytkiem. Jako, że ciągnie mnie do japończyków postanowiłem, że zacznę rozglądać się za 323f lub 626 ( zawsze podobała mi się 323f ) I tak ostatnio wybrałem się na weekendowy wyjazd z dziećmi do rodziców. A wróciłem z mazdą 323F 1.8 GT :) ( zielona butelka, 1999r, 162 tyś oryginalny przebieg – nawet książka fabryczna była prowadzona )

A zaczęło się, że z nudów nie miałem co robić, i włączyłem otomoto, znalazłem kilka modeli ale ta zwróciła na mnie szczególną uwagę swoim silnikiem ( tych jednostek jest bardzo mało na rynku ). Jako, że miałem miernik grubości lakieru ze sobą w schowku, postanowiłem pojechać i jej się przyjrzeć.

Auto okazało się mieć przemalowany błotnik i drzwi ( na szczęście brak jakiegoś ostrego szpachlowania ) Mechanicznie nie było już tak kolorowo. Okazało się, że właściciel choć tylko jeden od nowości przez ost. czas bardzo mało używał auta. Więc trochę się zastało, ale chociaż km nie przybywało.

I tak oto na pierwszy rzut łożyska wołały o wymianę, do tego hamulce były zastane. ( tylne szczęki praktycznie wymagały natychmiastowej interwencji, klimatyzacja pusta, oponki takie sobie. ) Zdałem sobie sprawę że trzeba będzie włożyć trochę serca, pracy i otworzyć głęboko kieszeń.

Jednak ten silnik, jeden właściciel od nowości i dobre wyposażenie ( 4xPoduszki, 4x Elektryka, Klimatyzacja, TCS, zadbany welur, skórzana kierownica, skórzana gałka ... ) suchy silnik i spód auta, oryginalne nietknięte podłużnice urzekły mnie <serduszka> . Postanowiłem, że będzie moja. Zebrałem szybko po przyjaciołach pieniądze na konto i zrobiłem przelew sprzedającemu.
Szczęście chciało, że jeszcze jeden dzień były ważne tablice zjazdowe, poprosiłem Ojca i razem wieczorem na dwa auta przyprowadziliśmy ją do Olsztyna. :)
Łożyska huczały tak, że bałem się dosłownie o każde następne 10km, ale jak to japoński sprzęt nie zawiódł.

Teraz za cel postawiłem sobie :
*wymiana łożysk ( są już wstawione SKF ok.140zł/szt)
*wymiana wszystkich tarcz ( są już TRW i BOSCH ok.130zł )
*wymiana wszystkich klocków ( są już TRW – 120zł )
*wymiana oleju CASTROL EDGE 5w40 z filtrem ( już jest 110zł )

*regeneracja tylnych zacisków hamulcowych ( wysłałem je do regeneracji do firmy z ZARSZYNa, nie będę podawał nazwy żeby nie robić reklamy. Wróciły wypiaskowane, zregenerowane i pomalowane :) – Jestem bardzo zadowolony z ich pracy. ( koszt 350zł z kurierami w dwie strony )

*Klimatyzacja ( nabita + ozonowanie 160zł )

*Wymiana radia jakiegoś tam kaseciaka na Blaupunkt MP38 ( kupiłem pod kolor podświetlenia ale cały czas zastanawiam się czy by jednak nie kupić oryginalnego <co?> )

*Wymiana wszystkich elementów zawieszenia włącznie z poduszkami i łożyskami amortyzatora ( to przede mną, liczę że zamknę się w koszcie ok 600-800zł )
( końcówki drążków kierowniczych, łączniki stabilizatora przednie, gumy stabilizatora przedniego, osłony amortyzatorów przednich, łożyska amortyzatorów przednich )
*świece zapłonowe ( też przede mną )
Zakupiłem już oryginalne 15" ENKEI od 323F bo niestety nie było :( oraz na lato 16" z modelu GT – wkleję zdjęcia jak już dostanę. Na zimę mam już kupione opony GOOD YEAR UG 7+ 195/60/15 na lato chcę upolować coś markowego w rozmiarze 195/60/16" – nie chcę 205, coby nie "obciążały" auta. Szkoda tylko, że ten rozmiar jest drogi. Ale do wiosny mam czas, więc coś wymyślę.

Generalnie zadowolony jestem z autka i chcę je wyszykować na TIP TOP nie czyniąc oszczędności.

Widzę jak koledzy zamieszczają fotorelacje z modyfikacji, więc i ja podzielę sie trochę. Narazie mam sporo pracy zawodowej, zdjęcia robię z doskoku przy wymianach, nie mam czasu tego zgrać i obrobić. Ale zbiorę się któregoś dnia, mobilizowany.

Tym czasem raz jeszcze witam wszystkich <jupi> :) ( nie widziałem podziału na fora regionalne, póki co jestem z OLSZTYNA )
polon

Postprzez radzi89 » 21 gru 2011, 00:03

polon na wstepie chcialbym pogratulowac Ci przywitania :D dawno tak rozwinietej formy nie widzialem :P Witamy na forum i zapraszamy do zaprzyjaznienia sie z nim i klubem :)
Rafal
Forumowicz

Od: 5 cze 2009, 11:45
Auto: BMW E30
BMW i4M50
Porsche 911 4S – 996.2
Defender Urban V8

Postprzez furman » 21 gru 2011, 13:21

Witam :)

Od tygodnia jestem posiadaczem Xedosa 1,6 z 1996 roku.
Mam nadzieję, że pomożecie mi doprowadzić auto do stanu jaki chciałbym uzyskać i w razie czego rozwiejecie wszystkie wątpliwości <spoko>
Mam też nadzieję, że znajdę trochę czasu aby podjechać czasem na jakiś spocik :D

Pozdrowienia z białego Wrocławia <jupi>
furman
Forumowicz

Od: 17 gru 2011, 10:38

Postprzez xcgreen » 21 gru 2011, 13:23

Witam Wszystkich Serdecznie :) Przeglądałem wiele razy Wasze Forum jako gość, ale świadomość, iż trzeba się zarejestrować, "nabrała mocy urzędowej" :) A główną zachętą jest Madzia (626 Comprex), z którą czasami nie umiem sobie poradzić ani ja, ani spory już zastęp mechaników wszelkiej maści... ;) Jestem z Podkarpacia (Ropczyce). Na wstępie, ponieważ nie bardzo wiem, który dział celnie wybrać ( fora to dla mnie wciąż skomplikowana rzecz), chciałbym zapytać, kto z Szanownych Kolegów mieszkających w pobliżu, potrafi naprawić tylne hamulce... ;) Jak już pisałem, kilku mechaników próbowało, i z każdą "naprawą" hamulce są gorsze :( Ostatni stwierdził, że do wymiany są oba zaciski, z czym ja chciałbym się jednak wstrzymać do tzw. ostateczności. Chętnie więc przyjadę do kogoś, kto ma odrobinę doświadczenia, chęci i ciut zaplecza technicznego, coby to w końcu poprawnie uczynić... :) Ewentualnie poproszę o wyrozumiałe skierowanie do odpowiedniego działu ;) Przy okazji – Zdrowych, Pogodnych Świąt, Pozdrawiam Wszystkich :)
xcgreen

Postprzez xcgreen » 21 gru 2011, 18:45

Mateusz napisał(a):viewtopic.php?p=1173031#p1173031
Witamy na forum :)

Dzięki Mateusz, fajny ten manual, szkoda, że nie widzieli go moi mechanicy :D Kurcze, że je nie mam kawałka garażu, narzędzi i umiejętności, wtedy bym go sobie wydrukował i jazda ;)
xcgreen

Postprzez Gibon_JWRZ » 21 gru 2011, 22:27

Witam wszystkich,
Od poniedziałku jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy 6.
i się super z tym czuje <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi>
Gibon_JWRZ

Postprzez maselek » 21 gru 2011, 22:29

Gibon_JWRZ napisał(a):Witam wszystkich,
Od poniedziałku jestem szczęśliwym posiadaczem Mazdy 6.
i się super z tym czuje <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi> <jupi>

I od tego poniedziałku Twoje życie się zmieni :]
Forumowicz

Od: 29 kwi 2008, 20:51
Auto: M6' GH 2.0 Pb