Witam wszystkich użytkowników forum.
Przeszukałem całe forum i nie znalazłem podobnego tematu dlatego pozwoliłem sobie takowy zamieścić. Problem z moim Rexem pojawił się wczoraj na 15-stopniowym mrozie.
Odpaliłem samochód i najpierw stała się dziwna rzecz – gdy chciałem puścić sprzęgło na luzie, aby wyjść i zeskrobać szron z przedniej szyby, obroty zaczynały dziwnie skakać i nieco wariować. Spadały ponizej 1000 po czym gwałtownie leciały w górę więc z powrotem wcisnąłem sprzęgło i poczekałem kilka chwil aby się choć trochę ogrzał. W końcu jak puściłem sprzęgło wszystko było ok i po chwili ruszyłem. Wówczas okazała się najdziwniejsza rzecz. Mianowicie samochód jakby nie miał mocy i bardzo bardzo powoli się rozpędzał, a gdy dojdzie do równych 3000 obrotów następuje odcięcie. Natomiast na luzie ewidentnie widać że te 3000 to jakby ustalona elektornicznie przez samochód granica odcięcia i przy wcisniętym pedale gazu do dechy wskazówka odbija się od tego poziomu.
Czy ktoś ma pomysł z czego to moze wynikać, skąd takie objawy i co robić w tej sytuacji?
W jednym z postów na forum marco7 pisał że istnieje coś takeigo jak tryb serwisowy, w którym silnik pracuje jedyie do 4000 obrotów, może mam nieco inne oprogramowanie i u mnie jest to 3000 obrotów, ale co dalej? i co mogło doprowadzić do włączenia takiego trybu?
Za wszelkie sugestie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny.
Jutro spróbuję zadzwonić do serwisu ale z nimi jak wiadomo różnie bywa.
PS. Dodam jeszcze że mam pusty katalizator, co okazało się niestety już po zakupie samochodu. Poprzedni właściciel musiał się tym zająć.
Pozdrawiam
Dziwne zachowanie na mrozie / tryb serwisowy?
Strona 1 z 1
Miałem podobnie 2 lata temu w zimie. Ja od razu wyłączyłem samochód i zadzwoniłem po assistance. Odstawiłem auto do ASO, gdzie okazało się że jakieś zwierzę weszło się ogrzać i poprzestawiało kable od świec (jeden był nadgryziony...). Niekoniecznie musi być to to, ale warto się upewnić czy jakieś sierściuchy nie kręcą się koło auta kiedy silnik jest jeszcze ciepły a na zewnątrz zima zła. Pozdrawiam.
- Od: 8 cze 2009, 12:55
- Auto: Mazda RX-8 (2006r. 231 KM)
Strona 1 z 1