Nowy olej SYNTHE-RENESIS

Mazda RX-8 2003–2011

Postprzez bestia » 7 cze 2010, 21:33

Od wczoraj jestem szczęśliwą posiadaczką Rx-8, niestety poprzedni właściciel nie bardzo wiedział jaki olej jest obecnie w środku ( :| ). Chcę używać Dexelii 5W-30. Z tego co wiem jest to hydrosyntetyk, mam więc pytanie: czy mogę dolewać go do zwykłego syntetyka, który prawdopodobnie obecnie znajduje się w silniku? Czy te oleje mieszają się ze sobą? Z góry dziękuję za porady.
Forumowicz

Od: 7 cze 2010, 20:54
Auto: RX-8 [231] 2005

Postprzez ravie » 8 cze 2010, 00:13

Ja szczerze mówiąc od razu wybrałbym się na wymianę oleju, żadnego dolewania :)
Think Fast. Drive Faster. Don't Blink
Forumowicz

Od: 2 sie 2009, 21:33

Postprzez Retro » 8 cze 2010, 16:21

Dexelia 5w-30 to chyba olej mineralny ?

Anyway po co mieszać ?
Wymień od razu cały i święty spokoj.

Jedyna sytuacja kiedy bym pomieszał oleje to taka, w której by mi go zabrakło a innego bym nie miał pod ręką.
Lepszy taki niż żaden ;)
Rotary Inside
http://www.rxklub.pl
Forumowicz

Od: 26 maja 2008, 08:49
Auto: RX-8 GT

Postprzez bestia » 8 cze 2010, 20:08

Rzecz w tym, że olej jest świeży, autko było dopiero co na serwisie. Więc szkoda go zmieniać, płacić za cały baniak oleju i za serwis. Już się dosyć spłukałam :P
A facet, od którego odkupiłam mazdę to jakaś za przeproszeniem d*pa wołowa, zapytałam go jaki olej ma teraz w środku, to mi przyniósł jakąś flaszkę, patrzę, a to jakieś badziewie z napisem "ford" (wrrrr..), za chwilę przepraszał, pomylił się, to jest olej do jego drugiego samochodu, a do tego nie ma. No i coś zaczął mieszać.
Nie wiem już co zrobić. Póki co poziom oleju w normie, ale wolę się wcześniej zorientować, żeby już kupić co trzeba i mieć na dolewkę jak zajdzie potrzeba.
Forumowicz

Postprzez Makave » 8 cze 2010, 21:43

Otworz maske, mechanicy czesto nalepiaja naklejke z z informacja co zalali i po jakim przebiegu ma byc nastepna wymiana.
Forumowicz

Od: 22 sty 2010, 13:33
Auto: Mazda 6 MPS 2.3 Disi Turbo, 2006

Postprzez bestia » 8 cze 2010, 22:33

Przejrzałam papiery z serwisu, widać, że to facet je posiadał i przetwarzał, bo wszystko pięknie zmięte, powyginane i poplamione :P (mi natura nakazuje mieć wszystko w koszulkach, segregatorach i teczkach)
W każdym bądź razie ma rachunek za kupno oleju w serwisie mazdy o nazwie "DEX ULTRA 5W30 5 LTR", więc mam nadzieję, że co kupił to zalał. W serwisach to mają chyba olej z beczek, więc się zastanawiam czy jest taka opcja, że mu nalali do tamtej butelki, którą mi pokazywał.

Ale dla świętego spokoju zajrzę jeszcze jutro pod maskę i poszukam jakiejś naklejki.
Forumowicz

Postprzez Retro » 9 cze 2010, 01:39

O zgrozo !
Masz RX'a przyszykuj się na wydatki –.–
Wolisz wydać 250 zł na nowy olej, który możesz de facto sama wymienić czy 5000 tyś na nowy silnik jak zatrzesz ten ?

Jakbym nie wiedział co mam w silniku to bym chyba przy kupnie samochodu już olej wymieniał, najlepiej u gościa w garażu lub na podwórku.
Jak jest piz** i nie wie co ma zalane to jeszcze sam by mi ten olej wymienił –.–
Rotary Inside
http://www.rxklub.pl
Forumowicz

Od: 26 maja 2008, 08:49
Auto: RX-8 GT