Instalacja gazowa?

Mazda RX-8 2003–2011

Postprzez brii » 12 gru 2007, 18:51

To wiem, że gaz przy spalaniu wytwarza większą temperaturę.
Chodziło mi o to – czy jak wpada gaz do komory to zabiera tyle ciepła co benzyna??
W Wanklach tego typu chłodzenie nie jest chyba bez znaczenia dla uszczelniaczy (tak sobie gdybam)...
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez Marco7 » 15 gru 2007, 13:27

Ten temat jest bez sensu, do niczego nie prowadzi :| .

Da sie założyć, będzie oszczędniej ale jak ktoś napisał. Jak sie kupuje konia to i na owies musi starczyć. Z całym szacunkiem, ale nie, 'bo nie'.
RX-8 SP Titanium Grey Aero Kit :: Borla :: Greddy Air Diversion Panel :: Agency Power Pulley :: Tokico D-Spec Shocks + Tanabe GF Springs :: Racing Beat Endlinks ::
"A car can be a tool but it can also be so much more. It can be a heart-starter, it can be a drug, it can be a piece of art and it can stir your soul..." J. Clarkson
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 paź 2006, 00:08
Auto: RX-8

Postprzez Lukano » 15 gru 2007, 14:43

brii napisał(a):Tak się jeszcze zastanawiam – czy gaz chłodzi tak samo jak benzyna??

Mnie się zdaje, że nawet bardziej. Gaz podczas rozprężania pobiera sporo ciepła, ma niższą temperaturę. Tak mnie się zdaje.

Marco7 napisał(a):Jak sie kupuje konia to i na owies musi starczyć.

Zgadza się, ale może temu koniowi wystarczy sianko zamiast owsa ;) A może śmigał będzie cały czas tak samo ;) Ja tam lubię nawet takie teoretyczne rozważania.
A tak w ogóle ten temat nie powinien być w dziale LPG ?? ;)
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez Gość » 29 gru 2007, 01:33

Ludzie, przecież Mazda robi wodorową rx-8 która ma 110 koni mocy, więc opinie typu "bo nie" są tutaj conajmniej niedorzeczne skoro mazda sama produkuje taką "wykastrowaną" wersję. Jeżeli się da zamontować do wankla LPG to ja jestem absolutnie ZA.
Gość

Postprzez aybabtu » 29 gru 2007, 15:06

strOOs napisał(a):woz\Komplet swiec do RX8 kosztuje od 800zl w gore (albo cos kolo tego) co (strzelam) 15kkm.

Takie ceny to tylko w ASO i to chyba tylko w Polsce. Ja zamowilem nówki cały komplet za 500zł. Ponadto nadal jezdze na starych, na ktorych jest przebieg 22tys i wszystko jak najbardziej w porzadku.
strOOs napisał(a):W przypadku dosc trudnych konstrukcji jak wankel nie wiem czy bym sie podejmowal korzystania z gazu :)

Wydaje mi sie ze konstrukcyjnie Wankle sa duzo prostsze od silników tłokowych.
Forumowicz

Od: 13 lip 2007, 13:18
Auto: RX-8 Revolution SP

Postprzez Marco7 » 29 gru 2007, 19:32

Słyszałem ze silniki Wankla bardzo dobrze adoptują instalacje LPG. Ale moje zdanie w tym temacie jest: 'Nie bo nie'. :P
RX-8 SP Titanium Grey Aero Kit :: Borla :: Greddy Air Diversion Panel :: Agency Power Pulley :: Tokico D-Spec Shocks + Tanabe GF Springs :: Racing Beat Endlinks ::
"A car can be a tool but it can also be so much more. It can be a heart-starter, it can be a drug, it can be a piece of art and it can stir your soul..." J. Clarkson
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 paź 2006, 00:08
Auto: RX-8

Postprzez jordanas » 31 gru 2007, 00:51

moze jakas mala sonda, kto za kto przeciw i ustalimy demokratycznie czy mozna , czy nie :)
ja bardzo chetnie bym zniwelowal troszke kosztow paliwowych, bo rx8 to moje spelnione marzenie, kosztem sprzedazy poprzedniego samochodu i wziecia kredytu, jednak na razie jakos sobie radze, zobaczymy co bedzie jak przyjdzie wiosna :)
a tak w ogole, czy jest tu na forum ktos, kto ma zagazowana rx-8, przydala by sie opinia juz kogos z doswiadczeniem
Czas na japońca :)
Forumowicz

Od: 18 gru 2007, 09:24
Auto: RX-8 :)

Postprzez MKV » 31 gru 2007, 01:56

LPG podczas rozprężania zabiera ciepło i dlatego nie powinno się uzywać LPG przy nierozgrzanym silniku (zamarzną membrany w parowniku i mogą popękać nawet).
LPG natomiast ma większą temperaturę spalania i nie chłodzi zaworów jak benzyna... no ale w wanklu nie ma przecież zaworów ;)

Najlepiej jednak jeśli już to założyć LPG 5 generacji – wtrysk ciekłego LPG – chłodzi komorę spalania i nawet daje przez to więcej koni niż benzyna :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 21 gru 2007, 02:55
Auto: Suzuki Swift 1.3 GTi
Mitsubishi Galant 2.5 V6