Kilka Problemów z rx8
1, 2
witam kupiłem jakiś czas temu rx8 w papierach pisze 170kw czyli 232km skrzynia automat z łopatkami rocznik koniec 2004 . i mam kilka problemów mianowicie:
1. jak sie zagrzeje nie chce zapalić trzeba poczekać aż chwile ostygnie około 5 minut i zapali jak sie długo trzyma na rozruszniku okolo 7-15 sekund.
2. nie chodzi całą konsola sprzęt , wyświetlacz, ogrzewanie cala ta konsola ale odwala jej często jak jade właczy mi się na kilka sekund czasami jak zachamuje albo przyśpiesze a czasami jak normalnie stoje to załapie na chwilke. i jest tak że nawet jak nie chodzi to jak jest płyta to da rade wysunąć ją i da rade włączyc nawiew i tyle reszta nie chodzi a jak załapie to wszystko jest ok .
3. źle mi wskazuje paliwo jest caly bak np. a pokazuje połowa albo odwrotnie poniżej połowy w dól nie spada.
4. żle pokazuje poziom oleju cały czas połowa .
5. jak zrobie jakieś kułeczko lub dostanie w pupę pokazuje sie ze oleju mało wyskuje kontrolka zgasze chwile ostygnie i gaśnie bagnet pokazuje w połowie między min i max.
6. świeci kontrolka od ciśnienia opon chodź jest ciśnienie ok i kontrolka od silnika . czy przez to może być słabsza lub więcej palić ? spalanie to przy spokojnej jeździe 18-20 przy cieższej nodze około 25 litrów na 100km.
7. czasami zaświeca sie kontolka poduszki powietrznej czasami.
i jeszcze pytanie muszę zmienić olej jaki jej wlać?
proszę o pomoc.
z góry dziękuje
1. jak sie zagrzeje nie chce zapalić trzeba poczekać aż chwile ostygnie około 5 minut i zapali jak sie długo trzyma na rozruszniku okolo 7-15 sekund.
2. nie chodzi całą konsola sprzęt , wyświetlacz, ogrzewanie cala ta konsola ale odwala jej często jak jade właczy mi się na kilka sekund czasami jak zachamuje albo przyśpiesze a czasami jak normalnie stoje to załapie na chwilke. i jest tak że nawet jak nie chodzi to jak jest płyta to da rade wysunąć ją i da rade włączyc nawiew i tyle reszta nie chodzi a jak załapie to wszystko jest ok .
3. źle mi wskazuje paliwo jest caly bak np. a pokazuje połowa albo odwrotnie poniżej połowy w dól nie spada.
4. żle pokazuje poziom oleju cały czas połowa .
5. jak zrobie jakieś kułeczko lub dostanie w pupę pokazuje sie ze oleju mało wyskuje kontrolka zgasze chwile ostygnie i gaśnie bagnet pokazuje w połowie między min i max.
6. świeci kontrolka od ciśnienia opon chodź jest ciśnienie ok i kontrolka od silnika . czy przez to może być słabsza lub więcej palić ? spalanie to przy spokojnej jeździe 18-20 przy cieższej nodze około 25 litrów na 100km.
proszę o pomoc.
z góry dziękuje
- Od: 27 wrz 2010, 12:45
- Auto: Madzia rx8
raczej nie właśnie i co to robić z tym
Sic! To ładny egzemplarz RXa kolega posiada.....
Co do odpalania na ciepłym silniku – wymień rozrusznik na dedykowany do modeli po 2006 roku – problem znika. Nie ma mowy o zalaniu świec – przetestowałem na własnym aucie – problemy znikają.
koszt operacji: 1500 zł z przesyłką (do kupienia na ebay.uk), 15 minut przy aucie.
Co do kontrolek – elektryka – sprawdziłbym bezpieczniki (wewnątrz i na zewnątrz tj. pod maską) plus klemy na akumulatorze. Ale jak pisałam kolega pow. może być zawilgocony – jeżeli znasz auto od początku to wiesz że nie i szukasz gdzie indziej.
Co do oleju – zadajesz sorry głupie pytanie jaki olej wymienić. Dexelia do kupienia w ASO mazdy.
Trust
Co do odpalania na ciepłym silniku – wymień rozrusznik na dedykowany do modeli po 2006 roku – problem znika. Nie ma mowy o zalaniu świec – przetestowałem na własnym aucie – problemy znikają.
koszt operacji: 1500 zł z przesyłką (do kupienia na ebay.uk), 15 minut przy aucie.
Co do kontrolek – elektryka – sprawdziłbym bezpieczniki (wewnątrz i na zewnątrz tj. pod maską) plus klemy na akumulatorze. Ale jak pisałam kolega pow. może być zawilgocony – jeżeli znasz auto od początku to wiesz że nie i szukasz gdzie indziej.
Co do oleju – zadajesz sorry głupie pytanie jaki olej wymienić. Dexelia do kupienia w ASO mazdy.
Trust
- Od: 9 kwi 2008, 21:27
- Auto: RX-8
Matko Boska, jak to czytam to dostaję zeza rozbieżnego...
Z ciekawostek – nie ma rexów z automatem o takiej mocy; do 2006 to 192 peesy, a po 2006 roku to 212 czy 220 bodajże.
Jak masz automat, to powinieneś mieć klimę (wersja USA), a nie klimatronik – konsoli odwala czasem, jeśli masz radyjko na europę z klimatronikiem.
Nie masz wskaźnika poziomu oleju na desce
Tam jest tylko wskaźnik ciśnienia oleju, a i jego odczyty to rzecz problematyczna (wielokrotnie zresztą na forum)....
Wydaje mi się, że jak na automat to spalanie trochę za duże
A po przeczytaniu na forum postów o oleju to może kolega zatrudnić się w rafinerii na stanowisku eksperta d/s jakości i efektywności i Bóg wie czego jeszcze.... Akurat na ten temat znajdziesz tu wszystko
.
Ale po objawach elektrycznych jak przeczytałem to podobne miałem odczucie co Seraf....
Z ciekawostek – nie ma rexów z automatem o takiej mocy; do 2006 to 192 peesy, a po 2006 roku to 212 czy 220 bodajże.
Jak masz automat, to powinieneś mieć klimę (wersja USA), a nie klimatronik – konsoli odwala czasem, jeśli masz radyjko na europę z klimatronikiem.
Nie masz wskaźnika poziomu oleju na desce
Wydaje mi się, że jak na automat to spalanie trochę za duże
A po przeczytaniu na forum postów o oleju to może kolega zatrudnić się w rafinerii na stanowisku eksperta d/s jakości i efektywności i Bóg wie czego jeszcze.... Akurat na ten temat znajdziesz tu wszystko

Ale po objawach elektrycznych jak przeczytałem to podobne miałem odczucie co Seraf....
Mistrza cechuje spokój i długie ruchy.
Oh my God !
Kilka porad ode mnie mistrzu:
1)Napisz większą czcionką please bo nie widać.
Size 200 zdecydowanie za mało, proszę moda o zmianę na 2000!
2)Jak kupujesz auto to warto się doedukować na jego temat zanim się je zakupi.
A już na pewno warto się dowiedzieć kilku (przynajmniej podstawowych) rzeczy przy zakupie auta sportowego, a już na pewno przy zakupie auta z silnikiem Wankla ....
3)Zadajesz podstawowe pytania, które na tym forum zostały zadane już kilka razy i bez większych problemów możesz znaleść na nie odpowiedź jeśli tylko wytęrzysz zwoje mózgowe.
Jak słusznie koledzy zauważyli, wymiana rozrusznika na nowszy powinna pomóc.
Proponuję oddać auto do elektryka.
To nie jest wskaźnik od poziomu oleju tylko od ciśnienia oleju.
I dobrze pokazuje, i kontrolka też dobrze pokazuje.
Połwa to jest ABSOLUTNE MINIMUM kiedy trzeba dolać oleju !
Jest ok czyli jest jakie ?
Masz oryginalne felgi ?
Zapewne, nie świeci się bez powodu. Proponuję auto podłączyć pod komputer...
Powiedzmy, że jest lekko zawyżone... spodziewałeś się, że przy pojemności 1.3 będzie 5/100 ?
Supprise !
Styki pod fotelem kierowcy
Rzepakowy... Dexelia 5W-30
----------------------------------------------------------------------------------
Na koniec chciałbym pogratulować zakupu, ile dałeś ? 25 ?
Kto to pisał ostatnio, że RXy nie będą więcznie kosztowały < 50 tyś ?
A jeśli dałeś więcej niż 50 no to umoczyłeś potrójnie.
Ile masz przejechane ? Proponuję sprawdzić kompresję silnika.
----------------------------------------------------------------------------------
Proszę moda o wyrozumiałość w stosunku do mojego sarkazmu i proponuję przykleić temat dla potomncyh.
Idealny przykład czemu warto dać za auto więcej niż 30 tyś.
Kilka porad ode mnie mistrzu:
1)Napisz większą czcionką please bo nie widać.
Size 200 zdecydowanie za mało, proszę moda o zmianę na 2000!
2)Jak kupujesz auto to warto się doedukować na jego temat zanim się je zakupi.
A już na pewno warto się dowiedzieć kilku (przynajmniej podstawowych) rzeczy przy zakupie auta sportowego, a już na pewno przy zakupie auta z silnikiem Wankla ....
3)Zadajesz podstawowe pytania, które na tym forum zostały zadane już kilka razy i bez większych problemów możesz znaleść na nie odpowiedź jeśli tylko wytęrzysz zwoje mózgowe.
jak sie zagrzeje nie chce zapalić trzeba poczekać aż chwile ostygnie około 5 minut i zapali jak sie długo trzyma na rozruszniku okolo 7-15 sekund
Jak słusznie koledzy zauważyli, wymiana rozrusznika na nowszy powinna pomóc.
Nie chodzi całą konsola sprzęt , wyświetlacz, ogrzewanie cala ta konsola ale odwala jej często jak jade właczy mi się na kilka sekund czasami jak zachamuje albo przyśpiesze a czasami jak normalnie stoje to załapie na chwilke. i jest tak że nawet jak nie chodzi to jak jest płyta to da rade wysunąć ją i da rade włączyc nawiew i tyle reszta nie chodzi a jak załapie to wszystko jest ok
źle mi wskazuje paliwo jest caly bak np. a pokazuje połowa albo odwrotnie poniżej połowy w dól nie spada.
Proponuję oddać auto do elektryka.
żle pokazuje poziom oleju cały czas połowa
To nie jest wskaźnik od poziomu oleju tylko od ciśnienia oleju.
jak zrobie jakieś kułeczko lub dostanie w [tiiit] pokazuje sie ze oleju mało wyskuje kontrolka zgasze chwile ostygnie i gaśnie bagnet pokazuje w połowie między min i max.
I dobrze pokazuje, i kontrolka też dobrze pokazuje.
Połwa to jest ABSOLUTNE MINIMUM kiedy trzeba dolać oleju !
świeci kontrolka od ciśnienia opon chodź jest ciśnienie ok
Jest ok czyli jest jakie ?
Masz oryginalne felgi ?
i kontrolka od silnika . czy przez to może być słabsza lub więcej palić ?
Zapewne, nie świeci się bez powodu. Proponuję auto podłączyć pod komputer...
spalanie to przy spokojnej jeździe 18-20 przy cieższej nodze około 25 litrów na 100km
Powiedzmy, że jest lekko zawyżone... spodziewałeś się, że przy pojemności 1.3 będzie 5/100 ?
Supprise !
Styki pod fotelem kierowcy
Rzepakowy... Dexelia 5W-30
Na koniec chciałbym pogratulować zakupu, ile dałeś ? 25 ?
Kto to pisał ostatnio, że RXy nie będą więcznie kosztowały < 50 tyś ?
A jeśli dałeś więcej niż 50 no to umoczyłeś potrójnie.
Ile masz przejechane ? Proponuję sprawdzić kompresję silnika.
Proszę moda o wyrozumiałość w stosunku do mojego sarkazmu i proponuję przykleić temat dla potomncyh.
Idealny przykład czemu warto dać za auto więcej niż 30 tyś.
Rotary Inside
http://www.rxklub.pl
ciśnienie 2.1 2.2 felgi mam inne ale też 18 przod opona 225/30/18 tył 235/30/18 za auto dałem 17 tysięcy w tym felgi wartości 5k z oponami i co to mocy tak pisze mi w papierach 170kw.
17 tyś ? Polskich Nowych Złotych ? I w tym 5k za felgi + opony ?
Czyli kupiłeś RX-8 za 12 tyś ?
A czy w momencie zakupu, byłeś świadom problemów jakie ma to auto ?
Skoro masz nie oryginalne feli to pewnie nie mają czujników ciśnienia więc świeci się kontrolka od ciśnienia.
Jeszcze raz gratuluję zakupu.
Czyli kupiłeś RX-8 za 12 tyś ?
A czy w momencie zakupu, byłeś świadom problemów jakie ma to auto ?
Skoro masz nie oryginalne feli to pewnie nie mają czujników ciśnienia więc świeci się kontrolka od ciśnienia.
Rotary Inside
no byłem świadomy tego
tak 17 z felgami
tak 17 z felgami
nie szukałem tylko trafiło się do wziąłem tak to mam inne samochody
czy cewki nie wchodzą w grę bo z tego co mi powiedziano w maździe to że to wina cewek.
No to kolejna lekcja – z tym samochodem nie jeździ się do ASO.
Cewki, również mogą być przyczyną, najlepiej wymienić cały komplet:
– świece
– kable + cewki
– rozrusznik
Tyle, że to nie jest tania impreza.
BtW. możesz edytować posty.
Cewki, również mogą być przyczyną, najlepiej wymienić cały komplet:
– świece
– kable + cewki
– rozrusznik
Tyle, że to nie jest tania impreza.
BtW. możesz edytować posty.
Rotary Inside
AHH TE CUDEŃKA Z WIELKOPOLSKIEGO
!
Na moje to musisz dołozyc spokojnie drugie tyle co auto
Z gówna masła nie utoczysz
jak znam życie to ubezpieczy się i owinie o drzewo i będzie całka. Inne opcje to exponat w muzeum może 
Lub za pare tygodni jak jasnowidz przewiduje
"Sprzedam RX-8 Automat stan idealny + Fele za 5 tys ! "

Na moje to musisz dołozyc spokojnie drugie tyle co auto

Lub za pare tygodni jak jasnowidz przewiduje
"Sprzedam RX-8 Automat stan idealny + Fele za 5 tys ! "
- Od: 9 mar 2009, 10:50
- Auto: RX-8
jakie z wielopolskiego lol
???
co do ceny to całośc tego by z 4 tysiace wyszla cewki rozrusznik kable z wymiana
co do ceny to całośc tego by z 4 tysiace wyszla cewki rozrusznik kable z wymiana
Retro napisał(a):17 tyś ? Polskich Nowych Złotych ? I w tym 5k za felgi + opony ?
Wystarczy mu to auto. Sarkazm niepotrzebny...
Mistrza cechuje spokój i długie ruchy.
no ale nie wiem co jest ze skrzynią jest 4 biegowa nie da sie wrzucić ani 5 ani 6 biegu czy po prostu jest coś uszkodzone
Uwielbiam to forum
żeby nie było...6 biegowe masz szanse spotkać w Japonii, a u nas i w stanach są praktycznie same 4 biegowe

żeby nie było...6 biegowe masz szanse spotkać w Japonii, a u nas i w stanach są praktycznie same 4 biegowe

/ Jaro, pozdr.
Kupię osłone silnika (skrzyni) od lewej strony (l. koła)! i prawy przedni chlapacz do Xed6!
323 BestGeneration[*]

Kupię osłone silnika (skrzyni) od lewej strony (l. koła)! i prawy przedni chlapacz do Xed6!
323 BestGeneration[*]

- Od: 7 mar 2008, 14:40
- Auto: JMZ 323 BGT
JMZ X6 V6
ale dzwonilem do ludzi co sprzedają ze stanow rx8 kazdy miał 6 biegowe
1, 2