wiecie moze jakia srednice maja tarcze hamulcowe w rx8?
podczas poszukiwan na allego dowiedziałem się ze podobno są różne średnice. ja mam wersje 231KM z 2004r.
pozdrawiam i prosze o pomoc.
www.mazdaspeed.pl
Marco7 napisał(a):Pierwszy i praktycznie nie spotykany (normal suspension: tylko 16' felgi, mniejsze tarcze i zaciski, jakieś różnice w zawieszeniu) istniał tylko na początku sprzedaży w podstawowej wersji 192KM w Europie oraz w podstawowej wersji w USA (chyba tylko automat ale może także 231KM). Osobiście nigdy nie widziałem na oczy, ale rozmawiałem z jednym z użytkowników – musiał wymienić piastę i kupił używaną z allegro i przysłali mu z mniejszą tarczą właśnie od normal suspension
boletz napisał(a):Chcąc mieć większe tarcze z tyłu musiałbyś zmienić mocowania i zaciski. Tylna oś mniej przejmuje hamowanie więc zazwyczaj (praktycznie zawsze) ma mniejsze hamulce.
Mike54 napisał(a):Widze że temat mało aktywny. Moja tarcze sie trzymaja jeszcze ale pewnie predzej czy pozniej trzeba bedzie zainwestować w nowy komplet. Jak na razie wypatrzylem cos takiego:
Tarcze przód: 323mm, EBC Turbo groove – koszt okolo 460zł 1 sztuka
Wyglata mniej wiecej tak: ZDJĘCIE
Klocki przód: EBC Red stuff przód 499 pln / kpl
Tarcze tył: ebc turbo groove 360zł sztuka
Klocki tył: EBC Red stuff 319 pln / kpl
Koszt dość wysoki choć na pewno taniej niż ASO i powinny być też lepsze.
Jeżeli ktoś używa jakiegos ciekawego zestawu "after market" to chetnie usłysze opinie
Do tej pory wymienialem tylko klocki w ASO – koszt okolo 600zł[/url]
Retro napisał(a):Hmm... to trochę dziwne co piszesz Marco bo mi Kojot mówił, że mam zawieszenie standard jak się go pytałem przy mierzeniu geometrii auta... sportowe to nie jest przypadkiem MazdaSpeed ?
Druga kwestia to – chyba wszyscy mamy takie same felgi z przodu jak z tyłu ? Chodzi mi oczywiście o rozmiar a tarcza z tyłu jest mniejsza.
Chciałbym ją zmienić bo mi się nie podobaMam szersą felgę i oponę z tyłu niż z przodu a tarcza jest mniejsza i trochę śmiesznie to wygląda
Mike54 napisał(a):Mazdowe oryginalne tarcze mam 3 lata,prawie 40tys km i sa w stanie praktycznie idelanym, zadnych pekniec, rdzy – ładne, rowne i blyszczace
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości