Metaliczny dźwięk między 4 a 6,5 tys. obrotów
Strona 1 z 1
Słuchajcie zauważyłem taką dziwną zależnośc w mojej rx8 zawsze między 4 a 6,5 tys obrotów słychac metaliczny dźwięk jakby coś tarło (metal o metal) dodam ,że jest założony stożek k&n na niższych obrotach lub powyżej 7 tys. dźwięk znika i słychac tylko stożek. Nie wiem jak było wcześniej ponieważ dopiero co kupiłem auto , wiecie co to może byc??
- Od: 25 lis 2009, 13:15
- Auto: mazda rx8 231
Też słyszałem takie opinie i tak będę chciał zrobic. Podobno odbiera mocy i auto sie dławi.
RX znany jest z wydawania dziwnych dzwięków.
Prawdopodobnie w Twoim przypadkuc chodzi o co innego ze względu na zakres obrotów, ale sprawdzić nie zaszkodzi. Jezeli halas pojawia sie powyzej 5 tysiecy w górę i słychać go po stronie pasażera, to jest nagrzewnica wpadająca w rezonans.
Aby wykluczyć albo potwierdzić tą sytuację wystarczy przytkać wężyk doprowadzający płyn chłodniczy do nagrzewnicy – wystarczy jakis zacisk który ograniczy przepływ o 50%.
Oczywiście możliwe, że mówisz o zupełni czymś innym niż ja
Prawdopodobnie w Twoim przypadkuc chodzi o co innego ze względu na zakres obrotów, ale sprawdzić nie zaszkodzi. Jezeli halas pojawia sie powyzej 5 tysiecy w górę i słychać go po stronie pasażera, to jest nagrzewnica wpadająca w rezonans.
Aby wykluczyć albo potwierdzić tą sytuację wystarczy przytkać wężyk doprowadzający płyn chłodniczy do nagrzewnicy – wystarczy jakis zacisk który ograniczy przepływ o 50%.
Oczywiście możliwe, że mówisz o zupełni czymś innym niż ja
Już się wszystko wyjaśniło urwana był przewód od sądy i został wymieniony ale blaszka osłaniająca ucierpiała i z jednej strony jest urwana, wpada w rezonans i stąd to się bierze Na 99%.
Retro napisał(a):Przymocować wężyk do nagrzewnicy ? A nie stopi / przetopi / przepali – się?
nie przymocować tylko ograniczyć przepływ – co miao by się stopić? Powoduje tylko tyle, ze mniej płynu przepływa przez nagrzewnice i przestaje wpadać w rezonans – kawitacja?
No ale maksiu1986 ma zupelnie inny problem.
pisalem zreszta o moim problemie z nagrzewnica TUTAJ i jeszcze gdzies ale juz nie pamietam, wrzucalem nawet mp3 z nagraniami...
Strona 1 z 1