Pytania o zmieniarke i ksenony

Mazda RX-8 2003–2011

Postprzez boletz » 30 lip 2009, 00:39

Pan policjant przyczepił się ostatnio do mnie że mam zapewne jakąś samoróbkę nie ksenony. Wg niego po włączeniu świateł soczewki powinny wykonać test poziomowania, polegający na lekkim obniżeniu się a następnie podniesieniu wiązki światła. Niech ktoś sprawdzi jak to u niego jest. Z racji że znowu coś dłubię przy Rexie i jest on "wybebeszony" wykręciłem reflektor. Rozebrałem go na kawałeczki i nigdzie nie znalazłem żadnego sterowania soczewką, w postaci np. jakiegoś silniczka. Jeszcze jedno, może ktoś pamięta ile przewodów "idzie" do lampy ? 2 czy 3 ?

/ciach

Znalazłem gadżet od regulacji wysokości wiązki w reflektorze...
Forumowicz

Od: 7 lut 2009, 22:11
Auto: słoniu, franio, złomek, pomarańczka

Postprzez Deniorek » 30 lip 2009, 10:32

Na początku jak zapalasz silnik raczej tego nie zauważysz. Ale jak ci 3 osoby wyjdą i zostaniesz tylko ty w samochodzie światło obniży się lekko. :) Sprawdzone. Przynajmniej tak to wygląda u mnie.
Forumowicz

Od: 10 lip 2008, 19:28
Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]

Postprzez boletz » 30 lip 2009, 11:13

Dowiedziałem się że w reflektorach porusza się tylko sama żarówka a nie cała soczewka, soczewkę można wstępnie ustawić mechanicznie za pomocą arcy niewygodnego pokrętła. Policjant nie jest w stanie zobaczyć tego patrząc na reflektor.
Forumowicz

Od: 7 lut 2009, 22:11
Auto: słoniu, franio, złomek, pomarańczka

Postprzez Deniorek » 30 lip 2009, 11:30

boletz napisał(a):Dowiedziałem się że w reflektorach porusza się tylko sama żarówka a nie cała soczewka, soczewkę można wstępnie ustawić mechanicznie za pomocą arcy niewygodnego pokrętła. Policjant nie jest w stanie zobaczyć tego patrząc na reflektor.

Dokładnie tak. A to arcy niewygodne pokrętło będzie chyba legendą. ;) (mam podkręconą prawą strone, na stacji diagnostycznej mieli zastrzeżenie tylko do tego, ale... wiadomo...). :D
Forumowicz

Od: 10 lip 2008, 19:28
Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]

Postprzez Retro » 30 lip 2009, 17:11

W nocy, odpal samochód i zapal światła, powinny zejść w dół a następnie lekko do góry
Rotary Inside
http://www.rxklub.pl
Forumowicz

Od: 26 maja 2008, 08:49
Auto: RX-8 GT