Auto z USA – co z licznikiem?
1, 2
A skoro już rozmawiamy o wadze, to jestem bardzo ciekaw czemu RX-8 jest aż taka ciężka, bo 1390 kg to naprawde dużo na nieduży samochód, z małym silnikiem (bez chociażby rozrządu), z aluminiową maską, drzwi tylne ponoć też są aluminiowe i jeszcze nie ma koła zapasowego ???? Co w niej tyle waży??
JAPAN RULEZZZ
- Od: 21 sie 2008, 11:47
- Auto: Mazda RX-8
Lucky RX napisał(a):A skoro już rozmawiamy o wadze, to jestem bardzo ciekaw czemu RX-8 jest aż taka ciężka, bo 1390 kg to naprawde dużo na nieduży samochód, z małym silnikiem (bez chociażby rozrządu), z aluminiową maską, drzwi tylne ponoć też są aluminiowe i jeszcze nie ma koła zapasowego ???? Co w niej tyle waży??
To jest wielka niewiadoma. Co prawda Rex to nie taki tam mały samochodzik, ale też zastanawiam się skąd ta waga?
- Od: 10 lip 2008, 19:28
- Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]
350Z waży więcej.
A dla ciekawostek:
Ferrari F430 waży około 1450kg. Inne Ferrari ważą jeszcze więcej.
W RX-8 [jakie?] drzwi i (chyba) klapka od paliwa jest z aluminium, dlatego na starszych RX-8 widać lekką różnicę na lakierze tych elementów.
A dla ciekawostek:
Ferrari F430 waży około 1450kg. Inne Ferrari ważą jeszcze więcej.
W RX-8 [jakie?] drzwi i (chyba) klapka od paliwa jest z aluminium, dlatego na starszych RX-8 widać lekką różnicę na lakierze tych elementów.
RX-8 SP Titanium Grey Aero Kit :: Borla :: Greddy Air Diversion Panel :: Agency Power Pulley :: Tokico D-Spec Shocks + Tanabe GF Springs :: Racing Beat Endlinks ::
"A car can be a tool but it can also be so much more. It can be a heart-starter, it can be a drug, it can be a piece of art and it can stir your soul..." J. Clarkson
"A car can be a tool but it can also be so much more. It can be a heart-starter, it can be a drug, it can be a piece of art and it can stir your soul..." J. Clarkson
Lucky RX napisał(a):A skoro już rozmawiamy o wadze, to jestem bardzo ciekaw czemu RX-8 jest aż taka ciężka, bo 1390 kg to naprawde dużo na nieduży samochód, z małym silnikiem (bez chociażby rozrządu), z aluminiową maską, drzwi tylne ponoć też są aluminiowe i jeszcze nie ma koła zapasowego ???? Co w niej tyle waży??
Moja ma koło zapasowe
Skąd masa ? Hmm... nie wiem ale może jest jakoś dociążona z tyłu ?
Rozkład masy jest idealny 50:50, skąd te 50 na tył jak silnik jest z przodu ? Co tam tyle waży ... ?
Rotary Inside
http://www.rxklub.pl
Retro napisał(a):Lucky RX napisał(a):A skoro już rozmawiamy o wadze, to jestem bardzo ciekaw czemu RX-8 jest aż taka ciężka, bo 1390 kg to naprawde dużo na nieduży samochód, z małym silnikiem (bez chociażby rozrządu), z aluminiową maską, drzwi tylne ponoć też są aluminiowe i jeszcze nie ma koła zapasowego ???? Co w niej tyle waży??
Moja ma koło zapasowe
Skąd masa ? Hmm... nie wiem ale może jest jakoś dociążona z tyłu ?
Rozkład masy jest idealny 50:50, skąd te 50 na tył jak silnik jest z przodu ? Co tam tyle waży ... ?
Stawiam na to, że na chama wozisz to koło w bagażniku. Albo na dachu.
Jakby nie patrzeć to na tyłku sporo blachy jest, także ja akurat nie dziwię się, że udało się rozłożyć ciężar 50/50. No i ten wielowahaczowy multilink...
Lucky RX napisał(a):Retro, a ty masz taką wersję w której było koło zapasowe czy sam sobie dołożyłeś?
Ja kupiłem używanego ReXa, zapas już w nim był ale w RX-8 jest to opcja dodatkowa.
Deniorek napisał(a):Stawiam na to, że na chama wozisz to koło w bagażniku.
Zgadza się Zajmuje strasznie DUŻO miejsca mimo, że jakieś duże nie jest.
W bagażniku jest zamontowany metalowy drążek do którego jest przykręcone koło.
Rotary Inside
Retro napisał(a):Lucky RX napisał(a):Retro, a ty masz taką wersję w której było koło zapasowe czy sam sobie dołożyłeś?
Ja kupiłem używanego ReXa, zapas już w nim był ale w RX-8 jest to opcja dodatkowa.Deniorek napisał(a):Stawiam na to, że na chama wozisz to koło w bagażniku.
Zgadza się Zajmuje strasznie DUŻO miejsca mimo, że jakieś duże nie jest.
W bagażniku jest zamontowany metalowy drążek do którego jest przykręcone koło.
Ciekawe rozwiązanie. Trupów nie wożę w bagażniku, ale czasami przydałoby mi się więcej tam miejsca. A u Ciebie jeszcze koło zapasowe tam się mieści.
1, 2