Mazda RX-8 (FE) – Opinie i Informacje
Nie wierzę, że komuś RX-8 spalił 9/100 , nie ma takiej opcji :O
Opowiadałem tą historię chyba z 10 razy już.
Pojechałem na weekend do Krakowa, jechałem 7 na Radom, Kielce, Kraków.
Bylo przej***** – 300 km zrobiłem w 5 godzin – po prostu się nie dało, za dużo samochodów na drodze.
Jechałem 90-100, 120 max momentami.
W 2 stronę pojechałem przez Częstochowę i Nadarzyn, prawie cały czas 2 pasy – jechałem 170-190, 330 km zrobiłem w 2h 50 min.
W obu przypadkach spaliłem 15/100.
Na mieście średnio wychodzi 20/100, raz udało mi się zejść do 17,5/100 ale to była masakra jakaś.
Ruszałem spod świateł z 2, wrzócałem co 2 bieg. 60 km/jechałem już na 6.
Więc na prawdę nie wiem jak można spalić 9/100 – chyba jakiś kapitalny remont silnika
Bylo przej***** – 300 km zrobiłem w 5 godzin – po prostu się nie dało, za dużo samochodów na drodze.
W 2 stronę pojechałem przez Częstochowę i Nadarzyn, prawie cały czas 2 pasy – jechałem 170-190, 330 km zrobiłem w 2h 50 min.
Na mieście średnio wychodzi 20/100, raz udało mi się zejść do 17,5/100 ale to była masakra jakaś.
Więc na prawdę nie wiem jak można spalić 9/100 – chyba jakiś kapitalny remont silnika
Rotary Inside
http://www.rxklub.pl
http://www.rxklub.pl
A wracajac do mandatow, to niestety czasem CB nie pomaga, za szybka jest mazda dla tego urzadzenia
Ostatnio panowie z telewizorni mnie nagrywali podczas lapanki, wiec moze ktos kiedys zobaczy mnie i moj samochodzik w tv
Ostatnio panowie z telewizorni mnie nagrywali podczas lapanki, wiec moze ktos kiedys zobaczy mnie i moj samochodzik w tv
Czas na japońca 
- Od: 18 gru 2007, 09:24
- Auto: RX-8 :)
Fajno.
Mam nadzieję, że na mnie nie szykują haka, hehe.
No i faktycznie autko raczej nie na CB.
A co do raportów spalania to już próbowałem chyba na wszystkie sposoby, niżej niż 14 litrów zejść się nie da po prostu. 110 na szóstce przez 50 km, a spalanie z 17 spadło do 14, ale nie do 9-10. ;/ A to jest różnica. Gratuluję temu kto zejdzie poniżej nawet 12, ale na to trzeba naprawdę niezły dowód.
A co do raportów spalania to już próbowałem chyba na wszystkie sposoby, niżej niż 14 litrów zejść się nie da po prostu. 110 na szóstce przez 50 km, a spalanie z 17 spadło do 14, ale nie do 9-10. ;/ A to jest różnica. Gratuluję temu kto zejdzie poniżej nawet 12, ale na to trzeba naprawdę niezły dowód.
- Od: 10 lip 2008, 19:28
- Auto: RX-8 231KM [Lighting Yellow]
Lucky RX napisał(a):GRATULACJE arcik!To kiedy robimy regionalny zlot Rexów?
może 4.09 na comiesięcznym spocie Mazd pod Realem w Sosnowcu.
A może gdzieś centralnie? Proponuję tor Kielce. Pracuję tam 2,3 dni w tygodniu i bez problemu załatwię tor na godzinkę, dwie. Tor jest fajny, bo duża pętla jest dość śliska i nie zjada opon w jakimś strasznym tempie:)
Zresztą, tutaj jest filmik:
RX-8 na torze Kielce
Pozdrawiam,
Kuba
- Od: 6 mar 2007, 21:15
- Auto: Mazda RX-8
qbana napisał(a):Lucky RX napisał(a):GRATULACJE arcik!To kiedy robimy regionalny zlot Rexów?
A może gdzieś centralnie? Proponuję tor Kielce. Pracuję tam 2,3 dni w tygodniu i bez problemu załatwię tor na godzinkę, dwie. Tor jest fajny, bo duża pętla jest dość śliska i nie zjada opon w jakimś strasznym tempie:)
RX-8 na torze Kielce
Pozdrawiam,
Kuba
I to jest doskonały pomysł!!!!!!
Ja się pisze na 100% na taki spocik. Tylko z tego co czytałem w innym temacie to weekendy odpadają. Ale jak uzgodnimy nawet, że spotykamy się w tygodniu to dla takiego spociku to ja nawet sobie wezmę jeden dzień wolnego w pracy.

JAPAN RULEZZZ 

- Od: 21 sie 2008, 11:47
Retro napisał(a):Na mieście średnio wychodzi 20/100, raz udało mi się zejść do 17,5/100 ale to była masakra jakaś. Ruszałem spod świateł z 2, wrzócałem co 2 bieg. 60 km/jechałem już na 6.
Mi na miescie 17,5 wychodzi przy normalnej jezdzie, momentami nawet agresywnej. Ale to moze dlatego, ze mam wersje 192km. Ponizej 12/100 generalnie ciezko zejsc.
felgi, <a href="http://opony-samochodowe.com">opony samochodowe</a> sklep
- Od: 27 maja 2007, 19:16
- Auto: Mazda RX-8 Rev Reloaded 192hp
Jak sam opisales duzo zaleze nie tylko od stylu jazdy, ale i od warunkow na drodze. Jezeli bedziesz czesto przyspieszal i hamowal (tak jak w miescie) to spalanie automatycznie wzrosnie.
Eco driving – chociaz nie wiem czy stosuje jego wszystkie zasady – to nie ruszanie z 2, czy wrzucanie co 2-gi bieg. Przsipeszajac na niskim biegu do porzadanej predkosci spalasz benzyne efektywnie – duzo, ale szybko uzyskujesz porzadana predkosc. Pozniej wysoki bieg, zeby utrzymac predkosc.
Sa sytuacje, ze RX pali mi duzo. Np ostatnio maialem koniecznosc
dynamicznej jazdy, pozniej padal deszcz i byla zabawa i splanie 20l/100km.
Nie wiem czy ma to znaczenie, ale mam samochod z 11.2008 i przejechane ok 17kkm takze wciaz jest prawie jak nowa. Tankuje zawsze do pelna wiec wiem jakie mam mniej wiecej spalanie. (Komputera w RX nie ma – za niska klasa
)
Opisuje jedynie wlasne spostrzezenia.
Eco driving – chociaz nie wiem czy stosuje jego wszystkie zasady – to nie ruszanie z 2, czy wrzucanie co 2-gi bieg. Przsipeszajac na niskim biegu do porzadanej predkosci spalasz benzyne efektywnie – duzo, ale szybko uzyskujesz porzadana predkosc. Pozniej wysoki bieg, zeby utrzymac predkosc.
Sa sytuacje, ze RX pali mi duzo. Np ostatnio maialem koniecznosc
Nie wiem czy ma to znaczenie, ale mam samochod z 11.2008 i przejechane ok 17kkm takze wciaz jest prawie jak nowa. Tankuje zawsze do pelna wiec wiem jakie mam mniej wiecej spalanie. (Komputera w RX nie ma – za niska klasa
Opisuje jedynie wlasne spostrzezenia.
Retro napisał(a):Nie wierzę, że komuś RX-8 spalił 9/100 , nie ma takiej opcji :O
RX-8 HP Revolution
Xsara VTS
Xsara VTS
- Od: 29 lis 2007, 11:09
- Auto: RX-8
qbana napisał(a):Lucky RX napisał(a):GRATULACJE arcik!To kiedy robimy regionalny zlot Rexów?
RX-8 na torze Kielce
Zapraszam:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... 44#1062244
Pozdrawiam,
Kuba
- Od: 6 mar 2007, 21:15
niewyspany napisał(a):Retro napisał(a):Na mieście średnio wychodzi 20/100, raz udało mi się zejść do 17,5/100 ale to była masakra jakaś. Ruszałem spod świateł z 2, wrzócałem co 2 bieg. 60 km/jechałem już na 6.
Mi na miescie 17,5 wychodzi przy normalnej jezdzie, momentami nawet agresywnej. Ale to moze dlatego, ze mam wersje 192km. Ponizej 12/100 generalnie ciezko zejsc.
Moja RX8 również pali w zakresie od 16 do 18 litrów po mieście. Jeżdżę normalnie, momentami mocno przyspieszam. Mam przejechane dopiero 1000km więc pomiarów spalania nie było zbyt wiele
- Od: 1 cze 2008, 19:34