[NA/NB/NC] Pytania przed zakupem roadstera.

Mazda MX-5 2015 – (ND) / 2005– 2015 (NC) / 1998–2005 (NB) / 1989–1998 (NA)

Postprzez Don Corleone » 20 maja 2011, 12:16

jarekrk napisał(a):– czy dobrze wyczytałem ,że każdy seryjny model z silnikiem 1.8 ma szperę ?
Nie każdy. Edycje specjalne zawsze, a normalne jest wręcz losowo, ale dołożenie torsena nie jest praktycznie żadnym problemem.

jarekrk napisał(a):– Czy silnikiem 1.8 idzie czasem polatać bokiem na suchym czy jednak to jest wciąż za mało?
Z torsenem bez najmniejszego problemu.

jarekrk napisał(a):– Jak się jeździ takim autem w zimie(chodzi mi głównie o dach) nigdy nie miałem cabrio i to nie jest tak ,że przez taką płachtę jest zimniej w środku czy coś tam nie zamarza ?
Pierwszej zimy jeździłem z winylem nad głową i nie było problemu. Na następne kupiłem hardtopa żebym nie miał stracha że przyrysuje miękki dach szczotką. Ogólnie auto jak najbardziej nadaje się do eksploatacji zimą.

jarekrk napisał(a):– Czy utrzymanie takiego auta jest też granicach takich jak inne mazdy 323,mx3 itp czy jednak przez to ,że to RWD to części są droższe(patrząc na samym allegro widzę, że elementy eksploatacyjnę kapkę droższe niż do BA, ale i tak nie jest źle)
Zależy na jakie BA patrzysz. Jeżeli porównujesz do Z5 to mogą być trochę droższe. Ja miałem 323F KF i teraz części mam o wiele tańsze.

jarekrk napisał(a):– Jak trzyma się wał czy nie ma z nim problemów
Żadnych problemów.

jarekrk napisał(a):-myślicie ,że może być problem z odsprzedażą takiego samochodu za 3-4 lata(jak człowiek zacznie myśleć o powiększeniu rodziny)
To nie jest samochód pokroju Golfa gdzie chętnych masz dużo, jednak jeżeli kupisz dobrze utrzymany egzemplarz i przy sprzedaży dalej taki będzie to na pewno szybko pójdzie. Co do rodziny to za 3 miesiące będę miał większą i nie zamierzam sprzedawać :P

jarekrk napisał(a):-Jak wygląda sprawa z HARDTOPEM ? Idzie to dokupić do każdego modelu jeżeli tak to za ile i gdzie
Hardtop do NA i NB jest identyczny wiec dostępność jest duża. szukaj na mx-5.pl, roadstery.pl i allegro. Ceny 2000-3000 zależnie od stanu i czy ma ogrzewaną szybę (taki polecam).

jarekrk napisał(a):– Ostatnie co mnie ciekawi jak jest z miejscem na bagaż jaki kol wiek ? Da radę tym autem pojechać na wakacje np do Chorwacji i zmieścić 2 torby w środku gdzieś ?
Zabrałem się z żoną w podróż poślubną na dwa tygodnia do Zakopanego i nie było problemów. 323F BA ma bagażnik 245L na 5 osób, a MX-5 NB ma 150L na dwie. Mi to wystarcza.

jarekrk napisał(a):Ogólnie o awaryjność chyba nie ma się co martwić ?
Zdecydowanie nie :)
Padre
Forumowicz

Od: 26 sty 2007, 11:14
Auto: BA KF->NB BP->FE 13B

Postprzez jarekrk » 20 maja 2011, 13:13

dzięki :)

Don Corleone napisał(a):ale dołożenie torsena nie jest praktycznie żadnym problemem.

Co to jest torsen i co znaczy ,że z dołożeniem jego nie ma problemu ?
Została sama mazda żony i bmw.
Nissana z avatara już nie mam ale zostawiłem sobie avatara jako pamiątkę starych dobrych czasów.
Forumowicz

Od: 13 lis 2008, 09:30
Auto: bmw 323 e46

Postprzez Don Corleone » 20 maja 2011, 13:17

MX-5 nie ma pełnej szpery. Ma torsena, czyli mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu.
Padre
Forumowicz

Postprzez jarekrk » 20 maja 2011, 13:38

aha to rozumiem spoko, a napisałeś ,że jakbym znalazł wersję niestety bez to z dołożeniem jego nie ma problemu, jak to się robi?
Po prostu zmiana dyfra ?
Nissana z avatara już nie mam ale zostawiłem sobie avatara jako pamiątkę starych dobrych czasów.
Forumowicz

Postprzez Don Corleone » 20 maja 2011, 14:41

Wymiana dyfra razem z tego co pamiętam z półosiami i wałem, ale to Ci np Fiveopac może dokładnie powiedzieć, bo u siebie zmieniał. Ja mam od nowości.
Padre
Forumowicz

Postprzez jarekrk » 20 maja 2011, 15:18

też bym szukał właśnie seryjnie zamontowanej aby się już nie bawić w to, podejrzewam ,że spokojnie będzie można zobaczyć czy jest czy nie ma robiąc właśnie bączki co nie ?

Jeszcze tylko kwestia HArdtopu bo na roadstery.pl to tylko oferty sprzedaży aut są, na allegro tylko 1 oferta czarny dach ,ogólnie nie jest łatwo z dostępnością tego co nie ?
Ale nawet jak się znajdzie to żadnego problemu nie ma z montażem bo to wszystko jest uniwersalne tak ?
Forumowicz

Postprzez Don Corleone » 20 maja 2011, 15:30

jarekrk napisał(a):podejrzewam ,że spokojnie będzie można zobaczyć czy jest czy nie ma robiąc właśnie bączki co nie ?

jarekrk napisał(a):na roadstery.pl to tylko oferty sprzedaży aut są
Nie szukałeś dokładnie http://roadstery.pl/_page/index.php?mod=14&show=5

jarekrk napisał(a):Ale nawet jak się znajdzie to żadnego problemu nie ma z montażem bo to wszystko jest uniwersalne tak ?
Dokładnie. Pasuje do NA, NB i NBFL bez problemu.

To że na allegro teraz jest jeden to nie znaczy, że za pól roku nie będzie 5 następnych. Tym bym się nie przejmował. To nie jest towar dostępny od ręki i dosyć długo się sprzedaje.
Padre
Forumowicz

Postprzez Barthez » 20 maja 2011, 16:51

jarekrk napisał(a):– Jak się jeździ takim autem w zimie(chodzi mi głównie o dach) nigdy nie miałem cabrio i to nie jest tak ,że przez taką płachtę jest zimniej w środku czy coś tam nie zamarza ?

dodam tylko że ogrzewanie jest na tyle wydajne że można spokojnie jeździć bez dachu do 0stopni ;)
z zamkniętym dachem ciepło robi się momentalnie (mała kubatura). Swoją drogą nie radzę zdejmować dachu w niskich temp (około i poniżej zera bo popęka)

zawsze można pokusić się o zakup porządnego hardtopa jak w temacie:
viewtopic.php?f=139&t=84412
;)
i wtedy wiele zimowych problemów zostaje rozwiązane na amen

korbowy czy kardana?
z korbowym nie miałem nigdy problemów a kardana w hardtopie ukręciłem :P

jarekrk napisał(a):– Ostatnie co mnie ciekawi jak jest z miejscem na bagaż jaki kol wiek ? Da radę tym autem pojechać na wakacje np do Chorwacji i zmieścić 2 torby w środku gdzieś ?

dałem rade na 2 tygodnie wyjechać z żoną nad morze czarne – wszystko zależy od zapakowania i wielkości i ilości kobiecych kosmetyczek ;) Przy częstych przeprowadzkach (jakie uskuteczniam z żoną) powoli zaczynam myśleć o większym hardtopie :P
Ostatnio edytowano 23 maja 2011, 17:08 przez Barthez, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez jarekrk » 20 maja 2011, 19:54

morze przez "ż" moderator takie błedy oj oj :):)(joke)

nie no wiadomo ,że chodzi mi o wał napędowy , po przygodach z 200sxem nie chce w życiu słyszeć o wale korbowym ani nic związanego z silnikiem,teraz już tylko kupuję auta które raczej się nie posypią...

a co do dokupienia drugiego auta na zimie, niestety taka opcja odpada,za niedługo będę z kobietą zmieniał stan cywilny i będzie z nas młode małżeństwo i na własny kąt trzeba zbierać, a nie samochody wciąż(teraz szukam auta które na 100% nie zechcę sprzedawać przez następne 3-4 lata) i możliwe ,że MX5 jest takim autem:
poniżej 9 do 100km/h
RWD
stosunkowo nie duże spalanie
bezawaryjne jak to mazda

ps.
jak się trzyma blacha w mx5 ?
Jeszcze mnie ta moc ciekawi , czy seryjne 1.8 ma potencjał taki aby zrobić tak ?

czy to jest coś dłubnięta
Forumowicz

Postprzez majkel_c » 21 maja 2011, 02:10

jarekrk napisał(a):– czy dobrze wyczytałem ,że każdy seryjny model z silnikiem 1.8 ma szperę ?

Nie, to legenda miejska. Wynika z pochodzenia sporej ilości emikspiatek z rynku niemieckiego, gdzie rzeczywiście większość NB 1.8 jest wyposażona z most z mechanizmem torsen2. Przed zakupem warto po prostu sprawdzić VIN i wszystko jest jasne.
jarekrk napisał(a):Po prostu zmiana dyfra ?

Tak, odkręcasz, przykręcasz nowy i już.

trzyma się na śrubach :) A tak poważnie to jest totalnie bezawaryjny.
jarekrk napisał(a):Jak się jeździ takim autem w zimie(chodzi mi głównie o dach) nigdy nie miałem cabrio i to nie jest tak ,że przez taką płachtę jest zimniej w środku czy coś tam nie zamarza ?

Ogrzewanie jest bardzo wydajne, dużo bardziej niż w większości cywilów. Dodatkowo silnik się błyskawicznie nagrzewa. Jest naprawdę ciepło. W NB zimą ze względu na winylowy dach nie można go jedynie składać w niskich temperaturach (pęka).
jarekrk napisał(a):Czy utrzymanie takiego auta jest też granicach takich jak inne mazdy 323,mx3

Poza dosłownie kilkoma nieco droższymi częściami (cewki zapłonowe, przednie piasty) koszta nie odbiegają od innych samochodów. Zresztą jeśli w PL jakieś części są drogie, to gdzieś na świecie są tańsze i nie stanowi to problemu.
jarekrk napisał(a):myślicie ,że może być problem z odsprzedażą takiego samochodu za 3-4 lata(jak człowiek zacznie myśleć o powiększeniu rodziny)

To zależy od jego stanu. Zadbane w dobrym stanie MX-5 nie czeka długo na nowego właściciela i nie traci mocno na wartości. Natomiast jeśli jest niedoserwisowanym złomem, to można się bujać długo ze sprzedażą.
jarekrk napisał(a):Ostatnie co mnie ciekawi jak jest z miejscem na bagaż jaki kol wiek ? Da radę tym autem pojechać na wakacje np do Chorwacji i zmieścić 2 torby w środku gdzieś ?

Bez problemu. Bagażnik wbrew pozorom mieści sporo bagażu (kwestia dobrego pakowania, wielka waliza lotnicza może być problemem). Oprócz tego są dodatkowe gadżety jak bagażnik na tylną klapę czy zwyczajowo zwana "torbą na trupa" dużych rozmiarów torba, dopasowana rozmiarami do półki za siedzeniami :D Mamy za sobą dwie duże wyprawy, AlpyDrift (10 dni w 2009 roku) i BalkansDrift (17 dni w 2010 roku) gdzie mimo tego że przemieszczaliśmy się bez przerwy i musieliśmy mieć ubrania na różne warunki pogodowe nikt nie miał problemów ze zmieszczeniem bagażu.

Po
eM
była: BlackBird NBfl'03 1.8 Memories --> http://www.mx-5.pl/viewtopic.php?t=1149
jest: Ptaszor NA'96 1.8 --> http://www.mx-5.pl/viewtopic.php?t=4852
jest: Hieronim .......
Początkujący

Od: 31 maja 2008, 23:39
Auto: MX-5 NBfl 1.8

Postprzez jarekrk » 21 maja 2011, 09:38

aha dzięki, a jeszcze wytłumaczenie o co chodzi z VINEM, tzn kiedy wiadomo czy jest torsen czy nie ?
Forumowicz

Postprzez Don Corleone » 21 maja 2011, 10:08

Tutaj masz duży temat o VINie:
viewtopic.php?f=35&t=25379
Padre
Forumowicz

Postprzez jarekrk » 25 maja 2011, 08:47

posiedziałem trochę na mx5 forum, poczytałem jeszcze bardziej mam ochotę na mx5tkę:) i chyba wygrała wyścig z galantem,323f,accordem, accordem coupe, toledo, almera,primera,carismą bo te auta brałem pod uwagę jak myślałem o zakupie następnego auta :)

Mam jedno pytanie dotyczące mx5 i silniczka 1.8 czy zdarzyło się komuś robić remont tego silnika?Jeżeli tak to jakie były koszty, bo na allegro widzę, że te silniki trzymają wysoką cenę.

Czy jednak te silniki jeszcze nie padają?

W sumie dopiero ok 130-150tys powinny mieć najechane(takie 11-10letnie) bo nie oszukujmy się mało osób takim autem trzaska po 20 tys. rocznie...
Forumowicz