[NA/NB/NC] Pytania przed zakupem roadstera.

Mazda MX-5 2015 – (ND) / 2005– 2015 (NC) / 1998–2005 (NB) / 1989–1998 (NA)

Postprzez Mako » 2 lis 2009, 22:18

Bat. napisał(a):Ktoś już wymyślił jakieś ciekawsze miejsce na zamontowanie przedniej rejestracji?

ja zamontowalem do dolnej krawedzi zderzaka, jednym sie nie podoba innym moze tak, mnie nie podoba sie fabryczny montaz bo wyglada jak w nubirze czy lanosie

Obrazek

Obrazek

Jakbym nie chcial montowac halogenow w fabryczne miejsce to przy rejestracji samochodu wzialbym kwadratowa rejestracje i zamontowal ja z lewej strony na wysokosci wlotu powietrza mniej wiecej tak jak ma Lancer Evo
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.

Nic tak nie drażni kobiety jak....................................wszystko
Forumowicz

Od: 31 paź 2007, 22:54
Auto: Sirion 1.3 s
Fiat Panda 1.1

Postprzez Bat. » 2 lis 2009, 23:39

No i przy tym montażu wygląda to już dużo lepiej :) Dobry pomysł. Widziałem jednak, że niektóre samochody jeżdżą bez przedniej rejestracji – tylko tył i nalepka na szybie. Jak to się ma do przepisów? A może rejestrację wystarczy zamontować za szybą? :) Nie wiem czy nie wyglądałoby to jak u kierowców tirów, ale MX-5 ma kiepskie mocowanie rejestracji i w sumie jakkolwiek by jej nie zamontować to i tak nie ma tego efektu jak na wrzuconym przeze mnie foto wyżej.
Początkujący

Od: 15 paź 2009, 07:24
Auto: Opel Astra 1.6

Postprzez Mako » 2 lis 2009, 23:55

Bat. napisał(a):przy tym montażu wygląda to już dużo lepiej

tylko trzeba miec miarke w oczach zeby nie najechac na jakis wyzszy kraweznik ;)
Bat. napisał(a):Widziałem jednak, że niektóre samochody jeżdżą bez przedniej rejestracji

ja tez tak jezdzilem ok 3 tygodni ale kazdy mijany patrol policji podejzliwie spogladal i gdyby widzieli z daleka ze nie mam blachy to od razu bylbym zatrzymany do kontroli a tak staralem sie ukrywac przod samochodu za poprzedzajacym mnie samochodem ;)
Jestem spokojnym, skromnym i dobrym człowiekiem. Po prostu nie każdy zasługuje na to, by mnie takiego oglądać.

Forumowicz

Fiat Panda 1.1

Postprzez Bat. » 3 lis 2009, 14:23

To ja chyba to zamontuję za przednią szybą czy jakoś tak. Mazda nie do końca pomyślała o miejscu na rejestrację :) NB bez tablicy a z fabrycznym montażem to kolosalna różnica jednak, mało jaki samochód tak ma.
Początkujący

Postprzez Don Corleone » 3 lis 2009, 16:32

Bat. dobra rada przestudiuj ten topic:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=55342

Bat. napisał(a):To ja chyba to zamontuję za przednią szybą czy jakoś tak.
Przerabiałem ten temat dosyć dokładnie i tablicy nie możesz mieć za przednią szybą. Policja mnie zatrzymywała kilka razy za to. Kończyło się na pouczeniach, ale miałem już dosyć i założyłem standardowe mocowanie.

Można za to w Miacie umieścić poziomo na dolnej części wlotu powietrza tak jak na zdjęciu poniżej u RED'a bądź pod lekkim kątem. Jak będę lakierował przedni zderzak, tak właśnie zrobię u siebie.

Obrazek
Ostatnio edytowano 3 lis 2009, 16:48 przez Don Corleone, łącznie edytowano 1 raz
Padre
Forumowicz

Od: 26 sty 2007, 11:14
Auto: BA KF->NB BP->FE 13B

Postprzez Barthez » 3 lis 2009, 16:34

Bat. napisał(a):musiałbym zainwestować w skórę dla tych foteli (wolałbym od razu wersję ze skórą).

1) ja ze skory zrezygnowalem – ogladnij moj temat http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=81607

2) nie wierz w ogloszenia typu komp pokladowy i moc >147KM . (wyjatkiem uturbione i mazdaspeed)
co do skrzyni to przylaczam sie do kolegow – tylko manual! jesli masz chec to poszukaj sportiv 6speed – ja u siebie zmienilem na 6 ale okazalo sie ze jeszcze czesciej zmieniam biegi a 6 jest krotsze niz w starej 5... (automat spraw sobie w czyms na zime – ja chcialem ale mi sie nie dalo dostac automatu)

3) nie licz na dobre naglosnienie (bose) i tak nie bedzie Ci dobrze gralo (ogolnie jest glosno w tym aucie). Jesli jestes audiofilem to szykuj na system ok 10kzl – szlaki masz przetarte

4) przebieg w silniku mazdy nie jest mocno istotnym parametrem – testowalem na kilku mazdach... (rowniez na mx5) najwazniejszy jest stan techniczny – w tym sezonie zrobilem ponad 50kkm bezawaryjnie! – najpewniej jechac na hamownie i bedziesz wiedzial wszystko – ile zostalo koni...

5) pamietaj, ze tem samochod bardziej zuzywa opony niz paliwo... http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/9167
Forumowicz

Od: 11 kwi 2005, 19:05
Auto: Jest

Postprzez majkel_c » 3 lis 2009, 18:20

W kwestii tablicy... Ja przednią wożę w bagażniku :) Jak na razie drugi sezon i tylko raz mi Policja dowód zatrzymała... Właściwie to nie bezpośrednio z powodu tablicy :) Normalnie jest bezproblemowo, albo po prostu mam szczęście że na formalistów nie trafiłem jeszcze...

Pozdr
Michał
Początkujący

Od: 31 maja 2008, 23:39
Auto: MX-5 NBfl 1.8

Postprzez Bat. » 3 lis 2009, 19:28

1) ja ze skory zrezygnowalem – ogladnij moj temat http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=81607

Chodzi o to, że taniej wyszła wersja bez skróry i jej dorobienie?

2) nie wierz w ogloszenia typu komp pokladowy i moc >147KM . (wyjatkiem uturbione i mazdaspeed)
co do skrzyni to przylaczam sie do kolegow – tylko manual! jesli masz chec to poszukaj sportiv 6speed – ja u siebie zmienilem na 6 ale okazalo sie ze jeszcze czesciej zmieniam biegi a 6 jest krotsze niz w starej 5... (automat spraw sobie w czyms na zime – ja chcialem ale mi sie nie dalo dostac automatu)

Komputer pokładowy juz przeżyłem, w sumie Miatka to ma być samochodzik do jeżdżenia dla przyjemności, więc patrzenie na wskaźnik spalania momentowego mija się raczej z celem :) Szkoda mi będzie tylko takich spraw jak przewidywalny zasięg samochodu, ogólny status, ostrzeżenia, temperatura itp. – w sumie to wszystko bajery, no a na zimę to chyba i tak Astra będzie... chociaż – na cieńkich zimówkach z ostrożną jazdą nie da rady MX-5 przez zimę?

3) nie licz na dobre naglosnienie (bose) i tak nie bedzie Ci dobrze gralo (ogolnie jest glosno w tym aucie). Jesli jestes audiofilem to szykuj na system ok 10kzl – szlaki masz przetarte

10k PLN? Na szczęście nie jestem audiofilem i wyznaję zasadę, że dobry sprzęt grający to powinien być w domu. Przecież samochód to puszka, akustyka kiepska, założę się że w tym Twoim car audio nadal masz mono, a nie stereo z prawdziwego zdarzenia (a tego się chyba nawet nie da uzyskać w samochodzie). Szkoda kasy na takie coś, szczególnie jak do dwuosobówki. Nie wiem czy w MX-5 na początku nie będę się rozkoszował samą muzyką silnika :) A tak to myślę, że Bose wystarczy w zupełności – interesuje mnie tylko kwestia czy jest tam AUX (nie słucham z płyt CD ani z USB), żeby podpiąć palmtopa (player + nawi). U siebie mam obecnie radyjko z LG, standardowe głośinki Blaupunkta – dwa z przodu, dwa z tyłu, do tego na palmtopie podbicie basu i rockowe klimaty (też takich słucham) są wystarczające jak do jazdy samochodem. Akurat kwestia car audio jest dla mnie mało ważna.
Ale tutaj mam pytanie co do BOSE – mam nadzieję, że nie ma to zdejmowanego panelu i jest to raczej radio solidnie zabudowane w NB? Chodzi o to, by było jak w NC – zostawić samochód z otwartym dachem też i nikomu do głowy nie przyjdzie, żeby coś przy radiu kombinować, no a nawet jak z zamkniętym dachem to niczego nie wyciągać.

5) pamietaj, ze tem samochod bardziej zuzywa opony niz paliwo...

Jestem na to przygotowany :)

Co do rejestracji to będę kombinował na początku przy szybie albo w ogóle, zawsze można jakiś wałek wrzucić, no a jakby były jakieś problemy to myślę nad jakimś montażem z lewej strony, może nawet lekko wygiętej (widziałem już takie rzeczy).

Co do skrzyni biegów to też się zorientowałem w temacie i przekonałem się jednak do 6. biegowego manuala.

Dzięki za rady panowie :)

PS: i co myślicie o tym? http://www.mx5polska.pl/node/13 tylko ten kolor... raczej odcienie niebieskiego mnie interesują
Początkujący

Postprzez Mako » 3 lis 2009, 20:03

Bat. napisał(a):Ale tutaj mam pytanie co do BOSE – mam nadzieję, że nie ma to zdejmowanego panelu i jest to raczej radio solidnie zabudowane w NB? Chodzi o to, by było jak w NC – zostawić samochód z otwartym dachem też i nikomu do głowy nie przyjdzie, żeby coś przy radiu kombinować, no a nawet jak z zamkniętym dachem to niczego nie wyciągać.

w NB zeby wyciagnac radio trzeba odkrecic piec srub srodkowego tunelu, odkrecic galke skrzyni biegow, odkrecic dwa wkrety w srodkowej konsoli, sciagnac oslone konsoli i przygotowac 8 gwozdzi (bo nie wierze ze ktos mialby akurat haki do wyciagania mazdowskiego radia ;) ) ktore wciskamy w otwory po uprzednim sciagnieciu dwoch zaslepek. Jak widzisz radia raczej nie wyciagnie sie przez 10 czy 15 a i watpie zeby ktos kradl radio przy otwartym dachu :]

Bat. napisał(a):interesuje mnie tylko kwestia czy jest tam AUX

w bardzo prosty sposob idzie wyprowadzic Aux, mam nadzieje zrobic niedlugo fotorelacje bo bede to robic

Forumowicz

Fiat Panda 1.1

Postprzez Bat. » 3 lis 2009, 20:25

Jak będziesz z tym działał to chętnie podążę w Twoje ślady, bo dla mnie to podstawa.

Ale w sumie o czym ja mówię skoro MX-5 dopiero w planach :D Chociaż jestem pewny, że chcę kupić to autko. Kiedy będą najniższe ceny – w przyszłym roku w styczniu?
Początkujący

Postprzez Mako » 3 lis 2009, 20:38

Kupuj teraz, idealny samochod na zime, ogrzewanie tak dziala ze po przejechaniu niecalego kilometra oczy lzawia od nagrzania i gdyby nie dach ze szmatki (chyba ze ma sie hardtopa) bylby normalnym samochodem takim jak np honda crx del sol, tez dwu osobowy tylko ze ma sztywny dach, tylny naped tez nie jest czyms nadzwyczajnym, po prostu z zakretu trzeba wyjezdzac na lekkim gazie a nie na pelnej piz.... :] wg mnie jest to normalny samochod ktory dostarcza ogromne ilosci wrazen i radochy nawet na krotkich przejazdzkach. Najgorsze sa dla mnie pytania ludzi w pracy po co kupilem taka zabawke :| i tak sobie mysle a czym wy jezdzicie szare ludki, golfami, fabiami, passatami czy innym punto samochody bez polotu

Forumowicz

Fiat Panda 1.1

Postprzez Bat. » 3 lis 2009, 20:54

Hardtop to jedna z rzeczy do kupienia zaraz po samym samochodzie. Ale jak na razie to nie widzę oferty ciekawej – 1.8 + 6 biegów + klima + miły dla mnie kolorek, w Polsce. Ten link co zarzuciłem – Orange Lava z Turbo wygląda spoko i pewnie [tiiit] nieźle, no ale kolor – Orange Lava :) Niby też fajny, ale taki nijaki, no i nie oryginalny, a przemalowany – ale za to pełne zabezpieczenie antykorozyjne (pewnie cynk). Wnętrze to widziałem, że tanim kosztem fotele można zrobić w skórze, chociaż oryginalne jasne wnętrze ze skórą byłoby plusem.
Początkujący

Postprzez Barthez » 4 lis 2009, 09:36

Bat. napisał(a):Chodzi o to, że taniej wyszła wersja bez skróry i jej dorobienie?

nie – wyszla ladniej i drozej :P – wzorowalem sie na oryginale z wersji TRYLOGY

Bat. napisał(a):Szkoda mi będzie tylko takich spraw jak przewidywalny zasięg samochodu, ogólny status, ostrzeżenia, temperatura itp.

zasieg – 300 – 600km,
temp: otoczenia :P
ogolny status: zajefajnie
ostrzezenia: pisk opon

co do spalania to:
1) trasa 0,7l na kazde 10km/h
2) tor i zabawa ok 20 – 30 l / h

Bat. napisał(a):założę się że w tym Twoim car audio nadal masz mono, a nie stereo z prawdziwego zdarzenia (a tego się chyba nawet nie da uzyskać w samochodzie)

zaklad stoi ;) – zdziwil bys sie... tego zestawu sluchalo kilku audiofili posiadajacych w domu sprzet hi end (audionet, myriad,
Bat. napisał(a):Hardtop to jedna z rzeczy do kupienia zaraz po samym samochodzie.

mini utopia...) dla mnie jest to zestaw wystarczajacy i wiecej nie bede inwestowac w audio

niekoniecznie – bedzie lepiej skupic sie na samochodzie a pozniej szukac hardtopu – bedziesz mial na to caly sezon ;)
Forumowicz

Postprzez Mako » 4 lis 2009, 18:07

wg mnie hardtop jest calkowicie zbedny samochod nagrzewa i utrzymuje cieplo bardzo dobrze

Forumowicz

Fiat Panda 1.1

Postprzez Bat. » 4 lis 2009, 18:11

Może i tak jest, ale na zimę chyba bezpieczniej złożyć dach i założyć większy hardtop, robiąc z roadstera typowe coupe :) W hardtopie, z tego co mi wiadomo, to widoczność jest też lepsza, no i jest trochę więcej przestrzeni.
Początkujący

Postprzez Mako » 4 lis 2009, 18:48

Bat. napisał(a):jest trochę więcej przestrzeni

tak z ciekawosci ile masz wzrostu ?? :]

Forumowicz

Fiat Panda 1.1

Postprzez Bat. » 4 lis 2009, 20:09

182 dokładnie :) Nie zmieszczę się? :D
Początkujący

Postprzez Don Corleone » 4 lis 2009, 20:18

Bat. napisał(a):182 dokładnie :) Nie zmieszczę się? :D

Mam tyle samo i nie mam problemu.
Padre
Forumowicz

Od: 26 sty 2007, 11:14
Auto: BA KF->NB BP->FE 13B

Postprzez Barthez » 5 lis 2009, 09:22

Bat. napisał(a):no i jest trochę więcej przestrzeni.

no to troche przez duuuuuze T <lol>

wg mnie odpusc na poczatek hardtop a ta kase przeznacz na nowszy rocznik i stan... – zima bedziesz sie martwic jak juz poznasz auto.
Forumowicz

Postprzez Bat. » 5 lis 2009, 15:47

Hmm no faktycznie jak samochód będzie od razu na sezon to hardtop będzie mógł chwilę poczekać. Teraz tylko kwestia czy znajdę mój ideał w Polsce i ile mi to zajmie :P
Początkujący