Problem z montarzem Digitali

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Wodzu » 24 sie 2008, 13:11

Witam
Zakupiłem zegary Digital od wersji USA po rozebraniu pierwszy zonk jedna mniejsza kostka nie pasuje, wiec załatwiłem odpowiednią i tu mam problem. Przedstawie na fotach:
1. Moje zegary:

2. Digitale

Rożnice widać w kontrolkach. Jak podłącze Digitale na tylko na jedną kostkę to zapalają sie i jest ok ale kontrolki nie zgadzają się np. jak otworze drzwi to zapala mi się kontrolka check engine :/. Sprawa druga nie pokazuje mi paliwa i pali się kontolka.

Foty kostek:
1. Moja orginalna duża kostka:
dsc00563hh6.jpg

2. Duża kostka z wersji USA

Jak widać kostki różnią się kolorami kabli, które kable za co odpowiadaja??
3. Mała orginalna kostka
Do orginalnej kostki idzie 6 kabli

4. Mała kostka USA
dsc00566iy5.jpg


a do USA 7 kabli
Jak podpiąć kostkę USA pod moją instalację żeby to wszystko zadziałało jak należy czyli kontrolki się zgadzały wskazywało paliwo i temperaturę.
Gdzie mogę znaleść opis kolorów kabli w wersji USA i oryginalnej?.
Nie wszystkie piny są tak samo ułożone w obydwu kompletach kostek.
Co radzicie zrobic?.
Pozdrawiam
EX XEDOS 9
Moja EX
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 mar 2005, 11:38
Posty: 1356 (1/1)
Skąd: Szczecin
Auto: BJ 2.0 :D, Demio 99r

Postprzez max » 24 sie 2008, 13:51

Mialem podobny problem , tylko ze roznila sie mala kostka byla troszke mniejsza ale tyle samo pinow i ta sama kolejnosc .

Porek napisał(a):Wodzu, jak dobrze pamiętam Kolega Overkill przerabiał temat digitali w GD, poszukaj w jego temacie w Naszych Mazdach


U Overkilla wszystko pasowalo bez zadnego problemu ja mam jego zegary :D

Wodzu masz fotki obydwu zegarow od tylu
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 lut 2006, 20:56
Posty: 470
Skąd: wlodawa
Auto: 626 coupe 2.2
mazda 3 2.0 TOPSPORT
audi A4 1.6
Transalp 600

Postprzez Wodzu » 24 sie 2008, 15:10

max napisał(a):Wodzu masz fotki obydwu zegarow od tylu

Od ręki nie mam ale chwilka
2_1051_121_2129.jpg

Mam identyczne z tyłu wszystkie piny o obydwu kostkach są wlutowane w jednych i drugich zegarach. Z tym, że Digitale mają tył zabudowany.
EX XEDOS 9
Moja EX
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 mar 2005, 11:38
Posty: 1356 (1/1)
Skąd: Szczecin
Auto: BJ 2.0 :D, Demio 99r

Postprzez Wodzu » 25 sie 2008, 17:50

A może macie drodzy koledzy schemat instalacji zegarów?.
EX XEDOS 9
Moja EX
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 mar 2005, 11:38
Posty: 1356 (1/1)
Skąd: Szczecin
Auto: BJ 2.0 :D, Demio 99r

Postprzez max » 26 sie 2008, 16:59

Wodzu za wskazniki temperatury i paliwa odpowiada na 100% mala kostka u mnie ona nie pasowala i poza wskaznikami i rezerwa wszystko dzialalo . A po schemat odezwij sie do kolegi z forum es on ma manuala ale tylko z zegarami analogowymi .
p.s. mam nadzieje ze uda ci sie podlaczyc ;)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 lut 2006, 20:56
Posty: 470
Skąd: wlodawa
Auto: 626 coupe 2.2
mazda 3 2.0 TOPSPORT
audi A4 1.6
Transalp 600

Postprzez Wodzu » 26 sie 2008, 17:54

Wpadłęm na pewien pomysł może podmienie ten czarny plastik z oznaczeniami kontrolek, tylko jak go zdjąc z digitali a tym bardziej analogów i czy będą pasować :/ a do ES sie odezwe :)
EX XEDOS 9
Moja EX
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 mar 2005, 11:38
Posty: 1356 (1/1)
Skąd: Szczecin
Auto: BJ 2.0 :D, Demio 99r

Postprzez Siw-y » 26 sie 2008, 18:02

Wodzu napisał(a):jak go zdjąc z [...] analogów

odkręcasz dwie bądź trzy wkrętki, zdejmujesz to białe a reszta sama odlata
Obrazek
¼ – 16,851s
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 paź 2006, 12:36
Posty: 9625 (2/55)
Skąd: Warszawa
Auto: Jest:
GE6 FS
P11.144 SR20DE

Było:
CA KF
GE6 KL
GV FE
EC K8

Postprzez max » 26 sie 2008, 20:50

Wodzu nie wiem czy ta sztuczka ci się uda ale jak już próbujesz to rozbierz najpierw stare zegary ;)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 lut 2006, 20:56
Posty: 470
Skąd: wlodawa
Auto: 626 coupe 2.2
mazda 3 2.0 TOPSPORT
audi A4 1.6
Transalp 600

Postprzez Wodzu » 16 paź 2008, 20:59

Ok dzis zamontowałem digitale. Sprawa wygląda tak.
Myślałem ze bedzie trudno ale sie udało:
Jeżeli uda wam się kupic digitale od amerykańca to:
1. Poproście o kostki od dawcy,
2. Kable z malej kostki (czerwony z białym pasem i niebieskimi ciapkami oraz czarny z niebieskim paskiem należy podłączyć do dużej kostki, do kabli o tych samych kolorach. Reszte kabli z kostki dawcy należy podłaczyc kolorami do orginalnej.
Oto rozwiazanie.

Znaczenie kolorów kabli podam jutro :)
Efekt TU :)
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=5554&start=600
EX XEDOS 9
Moja EX
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 mar 2005, 11:38
Posty: 1356 (1/1)
Skąd: Szczecin
Auto: BJ 2.0 :D, Demio 99r

Postprzez max » 17 paź 2008, 18:44

Brawo <jupi> fajnie ze ci sie udalo , ja mialem troszke problem z kostka bo nie moglem nigdzie dostac a jak znalazlem to koles zaspiewal 50 zl plus przesylka ale poradzilem sobie bez kostki :P
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 16 lut 2006, 20:56
Posty: 470
Skąd: wlodawa
Auto: 626 coupe 2.2
mazda 3 2.0 TOPSPORT
audi A4 1.6
Transalp 600

Postprzez steven » 29 mar 2011, 12:14

no to i ja założyłem do siebie digitale, zupełnie przez przypadek okazało się, że są od wersji europejskiej (czerwone pole od 7tyś obrotów) i ikonki bez podpisów ;) a zatem i kostki takie same jak w analogach, wystarczyło plug & play ;) ale niestety w nocy nie mam podświetlenia lewej strony zegarów a dokłądniej napisu FUEL... sprawdzałem, tylko pobieżnie i nie widziałem tak żaróweczki do podświetlenia, czyżby trzeba było rozkręcić zegary?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 cze 2008, 10:20
Posty: 755
Skąd: Łódź
Auto: Mazda 626 GD FE3 89'

Postprzez adam626 » 30 mar 2011, 09:24

część żarówek jest na płytce wewnątrz
są też dwie czy trzy bardzo głęboko w otworach od tyłu i one chyba podświetlają paliwo i temperaturę
Szukam kogoś kto zaopiekuje się GD GT 4WS
Samochód ogólnie sprawny z zadbaną tapicerką co jest unikalne w tym wieku auta.
Wymagający jednak poprawek blacharskich i lakierniczych na które ani ja ani Mazda nie mamy czasu.
Ewentualnych kandydatów zapraszam na PW
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 lis 2003, 14:56
Posty: 774
Skąd: wawa
Auto: 626GD89 GT 4WS

Postprzez Pudzian84 » 18 kwi 2016, 23:22

No to teraz zrób to samo u mnie :)
Patryk
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 30 mar 2008, 23:17
Posty: 992 (1/0)
Skąd: Szczecin
Auto: Mazda 626 GD FE3N 1989 r

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6