[Xedos6 CA] Kupowane/polecane części zamienne

Mazda Xedos 6 1992–1999

Postprzez KrasiaK » 11 maja 2006, 22:48

witam

bylem dzis u gazownika – chcialbym zeby sie przyjrzal mojej instalce LPG, bo mialem pewne zastrzezenia i ... okazala sie ze mam padniete sondy lambda

teraz moje pytanie – co kupic?
na allegro sa uniwersalne 4-przewodowe, BOSCH, NTK.

warto to kupic?

aha i czy wymieniac jedna czy obie?

z gory dzieki za info i rady
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 mar 2005, 22:36
Posty: 70
Skąd: Warszawa
Auto: ... kiedyś – Xedos 6 2.0 V6
.. obecnie Mondeo Mk3
... być może niedługo Mazda 6

Postprzez pawelc » 12 maja 2006, 04:52

wymieniać tylko obie ,ja bym brał NTK ,narazie na takich jeżdze i jest wszystko OK
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sie 2005, 06:39
Posty: 1101 (2/0)
Skąd: Drawno
Auto: RX8 z z32se

Postprzez KrasiaK » 12 maja 2006, 07:59

ktos wie czy w xedosie kolory kabli to : 2x Bialy, SZARY I CZARNY??

pozdr
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 mar 2005, 22:36
Posty: 70
Skąd: Warszawa
Auto: ... kiedyś – Xedos 6 2.0 V6
.. obecnie Mondeo Mk3
... być może niedługo Mazda 6

Postprzez Grzyby » 12 maja 2006, 08:47

KrasiaK napisał(a):ktos wie czy w xedosie kolory kabli to : 2x Bialy, SZARY I CZARNY??

a nie możesz spojrzeć na kabel u siebie?
Chyba najpewniej?
Poza tym temat lambdy był wielokrotnie wałkowany. Opcja szukaj.

Temat poleci później do kosza.
Obrazek
d.pa
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 paź 2004, 22:09
Posty: 16995 (72/160)
Skąd: KIELCE
Auto: Suzuki Aerio 2.3l J23A,
Renault Trafic 1.6 TT R9M,
Renault Master 2.5D,
Fiat Doblo 1.6 16V
Dacia DV 1.6 LPG,
Burstner Amara 535TK

Postprzez _Prezes_ » 15 maja 2006, 15:46

Cześć.

I jak, sonda pasuje, żadnych problemów? Mam identyczne auto i też muszę zmienić sody.
Początkujący
 
Od: 10 maja 2006, 12:55
Posty: 18
Skąd: Poznań
Auto: Xedos 6

Postprzez KrasiaK » 15 maja 2006, 16:09

dzis zamowilem – pewno pod koniec tygodnia bede montowal – wiec wtedy dam znac
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 mar 2005, 22:36
Posty: 70
Skąd: Warszawa
Auto: ... kiedyś – Xedos 6 2.0 V6
.. obecnie Mondeo Mk3
... być może niedługo Mazda 6

Postprzez Sqad » 15 maja 2006, 17:43

A wyjmowałeś stare sondy?? Z reguły długie mycie w acetonie pomaga
Freak speed is all I need
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 22 sie 2004, 22:40
Posty: 47
Skąd: Warszawa
Auto: 13B-MSP Renesis 6-port

Postprzez _Prezes_ » 15 maja 2006, 18:21

Sonde to ja znam ze zdjęcia tylko ;) ale w warsztacie powiedzieli że jedna jest kompletnie zniszczona, a do drugiej muszą podnieść silnik (!?) żeby się dostać. Dziwi mnie to trochę zwłaszcza, że jak czytałem, jednym z objawów uszkodzonej sondy jest falowanie obrotów, a u mnie są sztywniusieńkie, lekko tylko na moment rosną minimalnie po wciśnięciu hamulca.
Początkujący
 
Od: 10 maja 2006, 12:55
Posty: 18
Skąd: Poznań
Auto: Xedos 6

Postprzez regiz » 15 maja 2006, 19:09

Ma ktos moze schematy/zdjecia obrazujace, w ktorych miejscach w silniku KL (KF pewnie w tych samych) znajduja sie sondy?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 mar 2006, 21:02
Posty: 105
Skąd: Warszawa
Auto: 6 MPS '07

Postprzez Grzyby » 15 maja 2006, 20:23

_Prezes_ napisał(a):jak czytałem, jednym z objawów uszkodzonej sondy jest falowanie obrotów,

objawy nie zawsze są identyczne (to jeden z możliwych)


regiz napisał(a):Ma ktos moze schematy/zdjecia obrazujace, w ktorych miejscach w silniku KL (KF pewnie w tych samych) znajduja sie sondy

użyj proszę przycisku "szukaj" – jest na forum, trzeba tylko chęci.
Instrukcja korzystania z "szukajki" jest u góry strony w każdym dziale jako temat przyklejony.
Obrazek
d.pa
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 3 paź 2004, 22:09
Posty: 16995 (72/160)
Skąd: KIELCE
Auto: Suzuki Aerio 2.3l J23A,
Renault Trafic 1.6 TT R9M,
Renault Master 2.5D,
Fiat Doblo 1.6 16V
Dacia DV 1.6 LPG,
Burstner Amara 535TK

Postprzez pawelc » 15 maja 2006, 20:40

regiz no nie przesadzaj ,spójrz na kolektor wydechowy jakieś 50 cm od bloku silnka będzie widoczna sonda i cztery kabelki idące do niej ;)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sie 2005, 06:39
Posty: 1101 (2/0)
Skąd: Drawno
Auto: RX8 z z32se

Postprzez XsiX » 15 maja 2006, 21:22

pawelc napisał(a):cztery kabelki idące do niej

Twoja podpowiedź z tymi kabelkami może być troche myląca.
Cztery kabelki o których wspominasz umieszczone są w przeważnie "osłonce" i dla postronnego "podglądacza" może to wyglądać na jeden gruby przewód ;P
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 paź 2003, 08:33
Posty: 2022 (0/3)
Skąd: Konin / wlkp.
Auto: CA KF '92 MTX

Postprzez przeplywomierze » 19 maja 2006, 23:51

MAZDA XEDOS 6 ; poj. 1.6; benz. rok prod. 1995 silnik 16 zaworowy.
moze ktos wie jaki jest symbol przeplywomierza w tego typu samochodziku
pozdrawiam, prosze o pomoc, bardzo pilne

gg 4834605
email: admin@zdaj.com
przeplywomierze
 

Postprzez Smirnoff » 20 maja 2006, 13:19

B6BF
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 paź 2003, 16:16
Posty: 1008
Skąd: Loobleen City
Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6

Postprzez dakopi » 23 maja 2006, 07:53

Cztery kabelki o których wspominasz...

Napewno cztery? Ja mam przy sondzie tylko trzy: 2 białe i jeden czarny. Ale obok gniazda gdzie przychodzi wtyczka od sondy są zaślepione jakieś 2 kable szary z rózówym(zdjęcie nr 3) ??? Może poprzedni właśiciel zamontował niewłaściwą sondę, przy teście wywala mi błąd 15. Jak to jest z tymi sondami w Xedosie, bo nie wiem czy kupić sondę 3 czy 4 przewodową i poco ten różowy kabelek?????

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 paź 2005, 11:53
Posty: 135
Skąd: Wyry/Górny Śląsk
Auto: CLK 430
Quest 3.3 V6
Micra K11

Postprzez pawelc » 23 maja 2006, 10:25

nie wiem jak w xedosie w kf ale w kl-ach napewno są cztero przewodowe u Ciebie wygląda to tak dwa białe grzałka ,czarny sygnał ,przewód masy jest nie pociagnięty a jak jest w gnieżdzie? idą tam cztery przewody bo widzę że niezły bigos tam masz z kablami
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 26 sie 2005, 06:39
Posty: 1101 (2/0)
Skąd: Drawno
Auto: RX8 z z32se

Postprzez dakopi » 23 maja 2006, 10:37

Do gniazda idą 3 a dwa szary i rózowy jest zaślepiony i nie podpoęty do gniazda, nie wiem co to za rózówy kabelek?????
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 10 paź 2005, 11:53
Posty: 135
Skąd: Wyry/Górny Śląsk
Auto: CLK 430
Quest 3.3 V6
Micra K11

Postprzez XsiX » 23 maja 2006, 10:41

b2 też miał 3 przewodową
może siakieś druciarstwo ? :|
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 20 paź 2003, 08:33
Posty: 2022 (0/3)
Skąd: Konin / wlkp.
Auto: CA KF '92 MTX

Postprzez prozi » 23 maja 2006, 18:07

Ja ostatnio u siebie wymieniałem i obydwie są 4 przewodowe :)
Prozi
Początkujący
 
Od: 10 sie 2005, 00:46
Posty: 18
Skąd: Wawa
Auto: AR 156

Postprzez bazakbal » 23 maja 2006, 18:49

XsiX napisał(a):może siakieś druciarstwo ?


panie to jakaś granda...

w KF były 3 przewodowe i 4 przewodowe sondy
Forumowicz
 
Od: 13 sty 2006, 11:36
Posty: 204
Auto: xedos 6 V6

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6