[Xedos6 CA] Szybkie pytania
Ja na NOKa wymieniałem tylko grodziową. Od specjalisty wiem, że są bardzo wytrzymałe i polecane. Różnica jest głównie w twardości.
- Od: 17 sie 2009, 11:45
- Auto: Xedos 6 (ex)
Lexus GS300 II (ex)
Mazda 6 GJ 2,5
Jakiej firmy tłumok końcowy był montowany standardowo bo mój po pierwsze już mnie wkurza wylądem po drugie zaczyna niedomagać, brzydko burczy? macie może jakiś nr? Widziałem ostatnio w Raciborzu takiego x6 z piękną oryginalną końcóweczką ale świeciła się jak psu jaja. może jakieś foto? Ewentualnie jakiś dual tylko jakie to są koszty bo nie wiem?
- Od: 30 cze 2010, 22:18
- Auto: MONDEO MK3 2.0TDCI 115KM + CHIP
Do xeda standardowo montowali(o ile mnie pamięć nie myli) dwa rodzaje tłumików:
ori mazda i bosala.Ten drugi jest chyba tańszy i łatwiej dostępny.
Niedawno sam wymieniałem u siebie właśnie z bosala(był w środku wypalony,ale nie buczał
)na ori używkę z angola(igła
)z tą ładna świecącą końcówką
Autko cichutko teraz chodzi 
ori mazda i bosala.Ten drugi jest chyba tańszy i łatwiej dostępny.
Niedawno sam wymieniałem u siebie właśnie z bosala(był w środku wypalony,ale nie buczał
Witam od soboty jestem posiadaczem xeda z 1999r i zastanawia mnie dlaczego po przekręceniu raz kluczyka świeci mi się akumulator olej i poduszka. po zapaleniu silnika znaczki znikają tak ma być?
MichałB napisał(a):po przekręceniu raz kluczyka świeci mi się akumulator olej i poduszka. po zapaleniu silnika znaczki znikają tak ma być?
tak, jest to normalne sprawdzenie czy kontrolki dzialaja...
jakby sie nie zapalaly, to skad bys wiedzial, ze cos jest nie tak?
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
I to raczej każde auto tak ma, nie tylko xedy
Jeśli kontrolki nie gasną to już jest powód do zastanowienia.
Jeśli kontrolki nie gasną to już jest powód do zastanowienia.
Lexus GS300 II (ex)
Mazda 6 GJ 2,5
Ciekawostka dotycząca tłumików końcowych. Pełno jest u nas jakiś no name po 100-150 zł. Zamiennik Bosala za 400 zł to już okazja.
Na rosyjskich stronach ori Mazdy (do pierwszego montażu) jest za ok. 1100 zł a Bosal 600 zł, tylko, że czas oczekiwania na ori Mazdy to ok. 30-180 dni
Na rosyjskich stronach ori Mazdy (do pierwszego montażu) jest za ok. 1100 zł a Bosal 600 zł, tylko, że czas oczekiwania na ori Mazdy to ok. 30-180 dni
AGADAR napisał(a):Pełno jest u nas jakiś no name po 100-150 zł.
Mnie interesuje co było "na początku"
http://img14.allegroimg.pl/photos/orygi ... 93886235_2 ---> o ten ło
- Od: 30 cze 2010, 22:18
- Auto: MONDEO MK3 2.0TDCI 115KM + CHIP
Niedaleko szukać...ja ma waśnie taki orginalny jak na rysunku...
- Od: 25 paź 2008, 22:07
- Auto: xedos6v6, Bmw G20, A6 C7
Ten na dole to ori a na górze bosal ma ciut inną końcówkę,ale zawsze można przełożyć
Ostatnio edytowano 3 lis 2011, 23:47 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawilem link do zdjecia ;)
Powód: poprawilem link do zdjecia ;)
ktoś powie czy ten olej będzie dobry do mojej v6?
http://allegro.pl/niemiecki-castrol-10w ... 46766.html
aktualnie mam zalany helixem 5w40 nie wiem czy jest to olej syntetyczny czy półsyntetyczny

aktualnie mam zalany helixem 5w40 nie wiem czy jest to olej syntetyczny czy półsyntetyczny
A po co chcesz zmieniać olej z syntetyka jaki masz(5W40)na półsyntetyk(10W40)???
Jeśli się nic nie dzieje,nie bierze ci oleju,nie masz wycieków itp,a musisz wymienić,to lej taki jaki masz,czyli syntetyczny
Jeśli się nic nie dzieje,nie bierze ci oleju,nie masz wycieków itp,a musisz wymienić,to lej taki jaki masz,czyli syntetyczny
Te silniki nie lubią innego oleju niż syntetyczny i to nie tylko moja opinia ale i kilku znajomych mechaników. Sam mam zalane 5W30
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
a co sądzicie o zmianie z 10W40 na 5W40 tj na jakiś pełny syntetyk?
Lexus GS300 II (ex)
Mazda 6 GJ 2,5
Tubi napisał(a):Te silniki nie lubią innego oleju niż syntetyczny
Lubią, lubią... inaczej nie żarłby by go na potęgę
A tak na prawdę to każdy półsyntetyk jest dobry, te silniki były projektowane na ówczesną jakość olei