[Xedos6 CA] Szybkie pytania

Mazda Xedos 6 1992–1999

Postprzez Lowiec » 24 sty 2013, 10:34

Takie niebieskie naświetlenie to koleś miał w R19 podłączane do zapalniczki jak miał 18 lat kilkanaście lat temu. Dno i żenada.
Co do mocy. Mój po remoncie i jak puści ręczny ma 200KM po wymianie filtrów i świec. Oczywiście na lpg. Kto mi udowodni, że nie ma?
Nie dokazuj, miła nie dokazuj...
http://www.youtube.com/watch?v=eP5wNDeGqLk&feature=related

Link do kilku dokumentów na temat Xedosa:
https://docs.google.com/folder/d/0B_CZcjbKtd0KblBqRVpPcEVxaE0/edit
Forumowicz

Od: 13 lis 2008, 22:57
Auto: Xedos 6 1.6 '96 CA B6 Z8 CA2 LPG BRC
M-B 180 Kompressor Sportcoupe
Opel Astra II 1.6 16V
E53 3.0d

Postprzez DamianSzatan666 » 24 sty 2013, 11:41

Ale dyskusję zapoczątkowałem :D KAwał chu*a reszta dziada i tyle.
Nie widziałem jak wrzucił fotę silnika :/ I najprawdopodobniej już to usunął bo nie widzę tego :(
Obrazek
Forumowicz

Od: 20 lis 2011, 00:39
Auto: Byly:
Xedos 6 2.5 '97
Xedos 6 2.0 '93
MPV 2.0d '05
I inne.
Aktualne:
MX-5 NA '93
Inne marki i pojazdy.

Postprzez MazdaKF11 » 25 sty 2013, 12:46

Witam, czy wiecie Koledzy czym róznił sie Xedos 6 wersjami Standard Business Exclusive ? Jak rozpoznac która mam wersje? rok 1997 2.0 V6 140km skrzynia manualna
Forumowicz

Od: 15 lut 2012, 22:16
Auto: Mazda Xedos 6 2.0 V6 103kW '97 CA PZ CA2

Postprzez lukkil » 25 sty 2013, 13:50

skóre, szyber, podgrzewane fotele masz? chromowane nakładki na progi?
najlepiej po vin sprawdź:

Kod: Zaznacz cały
http://mazda-fun.net.ru/vin/

a tu masz porcję informacji o wersjach:

Kod: Zaznacz cały
http://konto.bydgoszcz.wsinf.edu.pl/~sirroman/xedos/
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
https://www.instagram.com/lukkilx6/
Forumowicz

Od: 7 paź 2009, 16:37
Auto: Xedos 2.0 V6 1996r

Postprzez Adek311092 » 25 sty 2013, 14:20

A jeśli ja mam skore taka szarawą szklany szyberdzach chromowane nakładki na progi klime i podgrzewane siedzenia to co mam? a auto jest z początku produkcji
Obrazek
Przedstawiciel Podkarpacia

Od: 27 lut 2012, 22:08
Auto: Mazda 323f 2.0 V6 Speciale Edition

Postprzez Tubi » 25 sty 2013, 14:33

Adek311092 napisał(a):to co mam?

Masz chłopie Xedosa! <ok>

A tak na poważnie to większość informacji można znaleść w wątku opinie o modelu lub na stronie co koledzy podali.
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
Forumowicz

Od: 20 lip 2009, 12:54
Auto: Był:
Mazda Xedos 6 CA 2.0 MT 1992
Mazda Xedos 6 CA 2.0 MT 1994
Mazda Xedos 9 TA 2.5 AT 2000
Mazda 6 GY 2.3 MT 2005 fl
Jest:
Mazda 6 GJ SE 2.0 MT 2012

Postprzez MazdaKF11 » 25 sty 2013, 21:07

Na tej stronie nic konkretnego nie jest podane zebym mógł rozróznic wersje. Mam Xedosa 6 od ponad roku i nadal nie wiem jaka to jest wersja:). Skóry nie mam, ale za to mam alkantare i moim zdaniem jest o wiele lepsza zimą jak i latem:) noi nie nosi takich sladów uzytkowania jak skóra po tylu latach, fotele które mam nie są podgrzewane ani regulowane elektrycznie. A jeśli chodzi o chromowane nakładki na progi to chyba było jako dodatkowe wyposazenie bo zakupiłem sobie prospekt Xedosa 6 i tam sa jako dodatkowe wyposazenie prospekt jest w języku niemieckim. W tym prospekcie jest równiez 3 rodzaje felg aluminiowyc,h halogeny-przód, podłokietnik-ramka radia-zabudowa licznika w kolrze drewna, hak holowniczy, spręzyny obniżające 30mm firmy eibach, jasne dywaniki z małym napisem XEDOS 6, listwy na drzwi z zewnątrz. Może się myle i były produkowane seryjnie z takimi progami? Występowały Xedosy z podgrzewanymi fotelami lub alektrycznie regulowane w alkantarze? Pod fotelem kierowcy widac przymocowana koste do fotela z kilkoma przewodami czy ktos wie do czego do służy? pod fotelem pasazera tego nie ma i napewno nie jest to do podgrzewania.

Wyposażenie jakie mam to:
-ABS
-wspomaganie kierownicy
-2 poduszki powietrzne
-elektryczny szyber dach szklany z zasłonką otwierany przesuwnie i uchylnie,
-elektryczne szyby z blokadą,
-elektryczne lusterka-podgrzewane ale nie składane jest tylko zaślepka na przycisk do składania,
-tempomat,
-centralny zamek (bagażnik równiez centralny)z pilota- brak pilota da sie dorobic?
-elektryczna antena której nie ma jest wstawiona normalna-ręczna ale przewody są oryginalne z kostką do podłączenia nie wiem czamu tak jest?
-obrotomierz
-klimatyzacja OFF/Auto/1/2/3
-skórzana kierownica 2 serii , gałka lewarka biegów, ręczny hamulec
-regulowana kierownica góra/dól
-halogeny z przodu soczewkowe
-światła mijania soczewkowe
-elektrycznie regulowane światła mijania
-emblematy przed liftem
-tylna kanapa dzielona 40/60
-2 lusterka na słoneczkach podświetlane po obu stronach
-pomarańczowe kierunkowskazy z tyłu
-3 lamki na podsufitce. 2 z przodu dla kierowcy i dla pasażera oraz jedna większa po srodku podsufitki z funkcją włączania przez otwarcie drzwi, przy wyciąganiu kluczyka ze stacyjki włącza sie na tej funkcji, równiez przy zamykaniu i otwieraniu auta włącza sie lampka.
-ściemniacz zegarów
-prawe lusterko jest mniejsze niz lewe a spotkałem sie z takimi ze oba są duze
-czerwone lampki na drzwiach gasną same po upływie kilkunastu minut?
-kolor wnętrza CA2-czarny, kolor nadwozia PZ- brillant black, jasna podsufitka
-podgrzewanie nóg na tył
-radio przez stacyjke
-schowek od pasazera na kluczyk, ale nie ma oświetlenia czy to tak w kazdym?
-głośnik w desce rożdzielczej którego nie ma (bo zagladałem tam) i nie wiem do czego on słuzy gdyby był?
-obieg wewnętrzny nawiewu
-otwierana klapka wlewu paliwa kolo progu kierowcy
-2 rozpórki amortyzatorów
-podświetlana popielniczka z przodu i zapaliniczka
-popielniczki w tylnych drzwiach
-przewód pod fotelem pasażera prawdopodobnie do zmieniarki CD
-2 podłokietniki
-kieszonki w przednich drzwiach
– 3 uchwyty na podsufitce w tym na tylnych z wieszaczkiem
-apteczka w tynej półce
– 4 głośniki 25 watt z tyłu Pioneer z przodu nie wiem, przód 13cm, tył 6x9
-jedno światło przeciwmgłowe tył
-żarówki przednich reflektorów H1 i H3 bo sa chyba tez takie gdzie są wszystkie H4 o ile sie nie myle?
-kolo zapasowe wielkości felgi oryginalnej 15''
-8 stopniowa regulacja prędkości wycieraczek

Może za bardzo szczegółowo i troche zbytczenie ale moze nowemu nabywcy się przyda:) a i tutaj moze do rozpoznania sersji :D

A jeśli o czyms zapomniałem lub nie wiem to proszę dopisac;) Wiekszość postów i tematów tutaj przeczytałem i nie tylko tutaj lecz nie znalazłem nic takiego gdzie jest konkretnie wypisane jaka wersja jakie miała wyposazenie i chyba zadzwonie do Mazdy z VIN-em:) Exclusive to raczej nie mam bo w exclusive to powinna byc skóra ? czy business tez nie mam pewności ale czy standard był w roku 1997 czerwiec?
Forumowicz

Postprzez Lowiec » 25 sty 2013, 21:27

sa chyba tez takie gdzie są wszystkie H4 o ile sie nie myle?

Słabo czytałeś...czytaj jeszcze raz ale nie tylko ten wątek.

Na wyposażeniu w standardzie były jeszcze:
– nastrojowe światła mijania,
– funkcja koperfild w układzie olejowym silnika- funkcjonalność ekologiczna umożliwiająca pracę silnika na ciągle świeżym oleju bez jego uciążliwej wymiany,
– zbalansowane hamulce tylnej osi wraz z funkcją "burn brakes" hamulca ręcznego,
– medyczne ogrzewanie wnętrza pojazdu zabezpieczające pasażerów przez przegrzaniem,

To zaskakujące wyposażenie jest odkrywane przez użytkowników z biegiem lat...

Forumowicz

Opel Astra II 1.6 16V
E53 3.0d

Postprzez Piotr_ » 25 sty 2013, 21:31

Lowiec napisał(a):Na wyposażeniu w standardzie były jeszcze:
– funkcja koperfild w układzie olejowym silnika- funkcjonalność ekologiczna umożliwiająca pracę silnika na ciągle świeżym oleju bez jego uciążliwej wymiany,
– zbalansowane hamulce tylnej osi wraz z funkcją "burn brakes" hamulca ręcznego,
– medyczne ogrzewanie wnętrza pojazdu zabezpieczające pasażerów przez przegrzaniem,

w sumie to muszę się z tym zgodzić <lol> <lol> <lol>
XED
Zarząd – Członek Zarządu
CUP 2017 miejsce 2

Od: 28 paź 2010, 20:14
Auto: Było dużo mazd... jest łaciate turbo :D

Postprzez Marcin » 25 sty 2013, 21:42

XED napisał(a):w sumie to muszę się z tym zgodzić

to samo chciałem napisać <lol>
a Koledze MazdaKF11 chętnie udziele kilku informacji ale teraz się nie moge rozpisywać bo jestem w pracy :)
Forumowicz

Od: 30 sty 2007, 02:18
Auto: Toyota Prius 2010

Postprzez AGADAR » 25 sty 2013, 21:49

Dowcipnisie :)
Człowiek sie napracował a wy po nim tak jedziecie.
Na marginesie dokładnie to samo jest u mnie tylko Z8.
– pilot do dorobienia
– w późniejszych rocznikach, nie było podświetlenia schowka
– żarówki H1/H3
– głośnik w desce, zdania podzielone, było o tym kilka postow wyżej
Stawiam na Business
Forumowicz

Od: 4 paź 2011, 10:57
Auto: Xedos 6 2.0 KF Z8 97r. (rej.) 96r. (prod.) 140 KM
był Seat Cordoba 1.9 TDI 90 KM, Rover 420 2.0 SDI 105 KM

Postprzez Lowiec » 25 sty 2013, 21:54

u mnie tylko Z8.

też mam Z8:)
Najważniejsze do nowego kolegi było zacytowane, bo przecież:
– tylko h1/h3,
– antena....nowy bacik 160,–

to mnie zdziwiło....
-8 stopniowa regulacja prędkości wycieraczek

efekt tych pytań to efekt tego wątku...
wypas aut ma...biznes jak nic.

Forumowicz

Opel Astra II 1.6 16V
E53 3.0d

Postprzez AGADAR » 25 sty 2013, 22:00

MazdaKF11 napisał(a):-8 stopniowa regulacja prędkości wycieraczek

Początkowo mnie też ale w sumie nigdy nie liczyłem tych kliknięć
Forumowicz

Od: 4 paź 2011, 10:57
Auto: Xedos 6 2.0 KF Z8 97r. (rej.) 96r. (prod.) 140 KM
był Seat Cordoba 1.9 TDI 90 KM, Rover 420 2.0 SDI 105 KM

Postprzez Marcin » 25 sty 2013, 22:10

Ciekawe ile obrotów trzeba zrobić każdą śrubą żeby odkręcic koło <co?>
Słyszałem ,że wersja Business ma o 10 mniej niż Classic ,co by się bizdnestmeni mniej męczyli przy wymianie koła <lol>
Sorka ale mnie nosi przy piątku :)
Forumowicz

Od: 30 sty 2007, 02:18
Auto: Toyota Prius 2010

Postprzez MazdaKF11 » 25 sty 2013, 22:33

Lowiec kozaczy a tak naprawde to 1,6 w gazie (ja natomiast nie mam zamiaru gazowac tak małego silniczka jak 2,0 co lepsze leje V-Power Racing 100 oktan od ponad roku i silniczek pracuje jak marzenie, ciszej i moment obrotowy sie obniża) z super wyposazeniem w standardzie i dzięki za info bo chyba o tym nigdzie nie znalazłem ale za to tutaj widze pomocnych chłopaków :D a jesli chodzi o H4 to takie informacje otrzymałem ze sklepowych katalogów bo skąd mam wiedziec czy kazdy ma takie jak ja???a co do wycieraczek to sie lekko pomyliłem ale myslałem ze kazdy sie domyśli <glupek2>ze chodziło mi o 8 stopni czasowych :> Lowiec pewnie nadal nie wie o co chodzi :P Nie chce sie tu z nikogo naśmiewać bo nie po to tutaj jestem :P chciałem tylko sie dowiedziec kilku informacji na temat mojej Madzi ale widze ze co niektórzy myślą ze na temat tego modelu osiągneli apogeum...
Forumowicz

Postprzez Barthek » 25 sty 2013, 22:42

Lowiec napisał(a):Na wyposażeniu w standardzie były jeszcze:

Cała prawda – genialne :D hahaha

MazdaKF11 napisał(a):chciałem tylko sie dowiedziec kilku informacji na temat mojej Madzi ale widze ze co niektórzy myślą ze na temat tego modelu osiągneli apogeum...

Myślę, że to nie było nic osobistego – po prostu z dystansem już podchodzimy do naszych Xedosów ;)
Forumowicz

Od: 9 lis 2007, 11:41
Auto: Mazda Xedos 6 CA KF '99 Back to Black

Postprzez MazdaKF11 » 25 sty 2013, 22:45

Możliwe jak założysz felgi z inną grubością ścianki montażowej to ilość zwoi równiez sie zmieni:P a co do tych stopni to nie jestem jakimś pedantem ze wszystko licze poprostu zmieniałem sobie czas podczas słuchania muzyki i trafiało mi we fraze obczajcie to sobie jak macie dobry słuch i potraficie określic tempo w BPM to bedziecie mieli haluna... i napewno zobaczycie usmiech na twarzy nie jednego pasażera...

Dopisano 25 sty 2013, 21:58:

A jeśli chodzi przewody głośnikowe i o zasilające radio to zmieniał ktoś to ? swoją drogą to może ktoś wie jaki przekrój mają przewody głośnikowe w tym modelu?

Dopisano 25 sty 2013, 22:03:

Gdzie teraz jesteście:):):)
Forumowicz

Postprzez lukkil » 25 sty 2013, 23:08

MazdaKF11 napisał(a): Może się myle i były produkowane seryjnie z takimi progami? Występowały Xedosy z podgrzewanymi fotelami lub alektrycznie regulowane w alkantarze? Pod fotelem kierowcy widac przymocowana koste do fotela z kilkoma przewodami czy ktos wie do czego do służy? pod fotelem pasazera tego nie ma i napewno nie jest to do podgrzewania.

chyba nie było takiej wersji – mam tu na myśli podgrzewane fotele i alcantara.
MazdaKF11 napisał(a): W Exclusive to raczej nie mam bo w exclusive to powinna byc skóra ? czy business tez nie mam pewności ale czy standard był w roku 1997 czerwiec?

w Exclusive była szara skóra, podgrzewane fotele ze wszystkimi możliwymi opcjami typu chrmowane progi etc
Prawdopodobnie ktoś wcześniej dołozył te progi lub wykupił taką opcję jako pierwszy właściciel.

MazdaKF11 napisał(a):A jeśli chodzi przewody głośnikowe i o zasilające radio to zmieniał ktoś to ? swoją drogą to może ktoś wie jaki przekrój mają przewody głośnikowe w tym modelu?

a powiesz mi po co chcesz je zmieniać? w sensie kable?
pozdr
Ostatnio edytowano 25 sty 2013, 23:14 przez lukkil, łącznie edytowano 2 razy
Każdy, nawet najlepszy laptop lub komputer moze nas kiedyś zawieść. Wtedy, na szybko potrzebujemy kogoś kto się tym zajmie i naprawi potrzebny do pracy czy zabawy komputer. Wybierzmy dobry i zaufany serwis laptopów Grodzisk Mazowiecki Milanówek
https://www.instagram.com/lukkilx6/
Forumowicz

Od: 7 paź 2009, 16:37
Auto: Xedos 2.0 V6 1996r

Postprzez Lowiec » 25 sty 2013, 23:10

A!
Jedna rzecz!
W przednich drzwiach są 160 a nie 130. Wejdą 165 z gł. mont. ok 70, jak pisałem w innym poście. Ale trzeba zmodyfikować oryginalny dystans.
Apogeum?
nie... ponad cztery lata codziennie 70km:)
1.6 w gazie, w zielonym, w alkantarze, z diodkami i hidami i klimom....mnaim!
chcesz kupić?

A tak poważnie.
Musisz poszukać info na temat standardowego wyposażenia wersji. Część była pewnie dostępna jako opcja. Na bank będzie bardzo pomocna niemiecka strona:
http://www.xedos-community.de/
Pamiętaj, że jak wpadniesz w okolice ciecina to zawsze możemy:
– zrobić kulig – mam linkę,
– pokopać Twój silnik – mam kable,
– coś pokręcić – mam zawsze ze sobą zestaw odpowiednich narzędzi do rozkręcenia xeda prócz szczypiec do pierścieni segera (jadą z allegro) i nasadki e12 – to musisz mieć ze sobą:)
więc jest szansa, że nie utkniesz tu na długo:)

PS.
Mam inne fele niż oryginalne:)

PS2.
Mam alcantarę, brak podgrzewania, kostkę pod fotelem ale tylko kierowcy i brak kontrolki zapiętych pasów.

Forumowicz

Opel Astra II 1.6 16V
E53 3.0d

Postprzez MazdaKF11 » 25 sty 2013, 23:33

U mnie nie ma chromowanych nakładek ale napisałem o tym bo ktos wczesniej pytał w celu ustalenia wersji.. a co do alkantary to watpie zeby ktos zmieniał z tego wzgledu ze boczki na drzwiach wygladają tak jakby tez były z alkantary noi do tego auto sprowadzone z Niemiec w Polsce nie mogłem znaleźć w tamtym czasie w kolorze PZ i szyberdachem szklanym a wiec poszukiwania były po sasiedzku:D a co do koloru PZ jest bardziej czarny niz HX (podchodzi pod czerwien w świetle) noi do tego chciałem miec auto zadbane i przedewszystkim w oryginale jak najwiecej, pełen OLDSCHOOL. To co zmieniłem to tylko radyjko no ale czas chyba na wyciszenie i montaz audio z najwyzszej półki ale tutaj mam dylemacik:) A co do przewodów to nie mierzyłem jeszcze ale podejrzewam ze 2,5mm przekroju to one nie mają a taki jest potrzebny zeby zasilic głosniki 50watt wtedy bass bedzie o niebo głebszy a róznice kazdy odczuje gwarantuje:) Co do przewodów zasilających chce radio podłączyc bezpośrednio pod aku grubszymi przewodami jestem tez w 100% pewny ze bedzie lepiej z tego wzgledu ze oryginalne przewody są za cienkie a radio ma pobór mocy max 285watt. Oryginalne przewody dają mi straty w dźwięku jestem tego świadom mimo ze jeszcze nie dokonałem tego w tym aucie;)
Forumowicz