Mazda6 (GH) – Szybkie pytania
czesc !
Posiadam mazde 6 z 2008 roku 2.0 w dieslu kupilem okolo miesiaca temu i nadszedl czas wymiany oleju ale kompletnie nie wiem i w ogóle moze mi ktos pomóc?? dodam ze mieszkam w angli i nie swieci mi sie zaden serwis ale w ksiazce jest ze teraz musze wymienic bo juz mam przejechane od ostatniej wymiany 16 tys mil ale nie minął rok prosze o pomoc chcialbym sobie sam wymienic olej i filtr w domu
Posiadam mazde 6 z 2008 roku 2.0 w dieslu kupilem okolo miesiaca temu i nadszedl czas wymiany oleju ale kompletnie nie wiem i w ogóle moze mi ktos pomóc?? dodam ze mieszkam w angli i nie swieci mi sie zaden serwis ale w ksiazce jest ze teraz musze wymienic bo juz mam przejechane od ostatniej wymiany 16 tys mil ale nie minął rok prosze o pomoc chcialbym sobie sam wymienic olej i filtr w domu
- Od: 19 lut 2012, 23:29
- Auto: Mazda 6 2.0 D Sport 2008
Jak masz kanał lub podnośnik to właź pod samochód, zdejmij plastikową osłonę silnika i wszystko masz jak na dłoni, filtr oleju i korek spustowy
A inspekcji komputer raczej nie pokazuje żadnej
A inspekcji komputer raczej nie pokazuje żadnej
ale napisz mi jaki olej bo nie wiem jaki kupic
edit:
a czytałem na forum ze ten dpf mryga po wymianie czy cos i pozniej tylko ASO nie rozumie aha pisza tez o oleju dexelia ale takiego chyba nie ma w Anglii
edit:
a czytałem na forum ze ten dpf mryga po wymianie czy cos i pozniej tylko ASO nie rozumie aha pisza tez o oleju dexelia ale takiego chyba nie ma w Anglii
Ostatnio edytowano 14 mar 2012, 16:36 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Powód: prosze edytowac swoje posty
Powód: prosze edytowac swoje posty
- Od: 19 lut 2012, 23:29
- Auto: Mazda 6 2.0 D Sport 2008
Ja mam benzynę więc nie powiem Ci jaki olej do diesla, przykro mi. Niech wypowie się ktoś z takim silnikiem. A kontrolka DPF bodajże mruga jak są już z nim problemy.
rollin1234 napisał(a):oleju dexelia ale takiego chyba nie ma w Anglii
witam kolego.
Jak nie ma Dexeli w UK

Nawet w watku MS na obczyznie UK Karol ma napisane w stopce ze sprzedaje olej. Wystarczy PW napisac
Jak jest w GH nie wiem bo teraz mam benzyne ale w GG po przejechanym dystansie zaczynala mrugac kontrolka DPF (przypomnienie serwisowe) i nalezalo podlaczyc pod kompa aby to skasowac.
A olej to Dexelia DPF 5w30
Waldek91 napisał(a):Panowie, mam szybkie pytanie, czy w oświetleniu podsufitki jest gdzieś prąd który płynie dopiero po przekręceniu stacyjki
Tego nie wiem, ale wydaje mi sie ze nie. Wydaje mi sie ze jest tam prad bezposrednio z ako.
Jak czasem zostawie wlaczone swiatelko i zamkne samochod to sie swieci wiec chyba jest tam prad caly czas.
Waldek91 a nie latwiej podpiac sie pod gniazdo zapalniczki
Nie skasowana inspekcja olejowa objawi się migająca kontrolka DPF,co do oleju wskazana dexelia DPF.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Marianek napisał(a):Nie skasowana inspekcja olejowa objawi się migająca kontrolka DPF,
czyli w GH jest tak samo jak w GG/GY.
Jeszcze cos tam pamietam
Marianek napisał(a):co do oleju wskazana dexelia DPF.
czyli tak samo Dexelia DPF 5w30
Przyciski z lewej strony ,przewijamy w prawo aż do zegarka,przyciskiem góra dol ustawiamy co chcemy.
Nie trzeba raczej nawet instrukcji żeby to znaleźć
.
No i jak Zielony mówi Kamil pisał
Nie trzeba raczej nawet instrukcji żeby to znaleźć
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Marianek napisał(a):Przyciski z lewej strony ,przewijamy w prawo aż do zegarka,przyciskiem góra dol ustawiamy co chcemy.
Nie trzeba raczej nawet instrukcji żeby to znaleźć.
w tym modelu jest tak
ale kolega nic nie napisał co za sprzęta posiada więc podałem jak jest w mojej wersji
Ostatnio edytowano 13 mar 2012, 23:34 przez polak900, łącznie edytowano 1 raz

zielony110 napisał(a):Tego nie wiem, ale wydaje mi sie ze nie. Wydaje mi sie ze jest tam prad bezposrednio z ako.
Jak czasem zostawie wlaczone swiatelko i zamkne samochod to sie swieci wiec chyba jest tam prad caly czas.
Waldek91 a nie latwiej podpiac sie pod gniazdo zapalniczki
Tak było by najprościej, ale nie wiem jak rozebrać słupek bez uszkodzenia aby tamtędy kabel poprowadzić

I zastanawiałem się jeszcze aby wpiąć się w zasilanie od czujnika zajętości siedzenia, bo ten cały "panelik" załącza się wraz z zapłonem, tylko muszę dorwać miernik i szukać po kabelkach.
Waldek91 napisał(a):jak wyciągnąć ten plastik i czy nie ma tam żadnych czujników/poduszek ?
Powiem Ci tak.
jak wyciagalem kable od anteny do nieseryjnego bluetooth-a to slupek przedni rozbieralem.
Trzyma sie na klipsach. Wyciagalem uszczelke z drzwi i pozniej energicznie ale z wyczuciem pociagnalem slupek do siebie
Poduszka tam jest zwienieta, wiec bylem ostrozny jak tylko mozna.
Jezeli chodzi o tyl, to rozbieralem slupek jak czujniki parkowania montowalem.
Wszystko jest za zatrzaskach, ale jest sporo rozbierania.
Nie wiem o jaka kamere Ci chodzi.
Jezeli o rejestrator trasy to bym sie podlaczal pod gniazdo zapalniczki bo masz tam latwe dojscie.
No i stalo sie.
Marianek sie chwalil przebiegiem 27 000 to i jak sie pochwale moim
zielony110 napisał(a):U mnie jak ustawie na "cos" innego niz chwilowe i ustawie przyciskiem SET dana wartosc to jak nacisne na CLOCK to przelaczy mi sie z zegarka na wartosc ustawiona wczesniej.
No chyba ze to tylko tak u mnie
Chyba wszyscy tak maja ,u mnie tez przeskoczy na wartość wcześniej ustawiona.
zielony110 napisał(a):No i stalo sie.
No żeś upolował wynik
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
ooooo!!! Zielony, to ładnie masz najechane! 
Sprzedam konsole środkową do M6 polift, z uszkodzonym Cd Bose, bez sterowników nawiewu
- Od: 21 mar 2011, 00:37
- Auto: Mazda 6 2.0 TS2, 2005
Mazda 3 1.6 TS2, 2005
viewtopic.php?f=331&t=131055
Marianek napisał(a):No żeś upolował wynik
No ja moge mowic, ze moja juz jest dotarta

bury84 napisał(a):ooooo!!! Zielony, to ładnie masz najechane!
A no sie mile kreci. Sredni w miesiacu 1000 wpada (i to bez wiekszych wyjazdow). Tylko do i z pracy
Odnosnie przycisku clock to po jego nacisnieciu pokazuje sie godzina a po ponownym wcisnieciu wraca do poprzedniej wartosci – czyli tak samo jak u wszystkich pewnie
odnosnie przebiegu to ....... hmmm mi dzisiaj wskoczylo 39000 mil

odnosnie przebiegu to ....... hmmm mi dzisiaj wskoczylo 39000 mil
raki napisał(a):wyszło mi 40mpg
Jest dobrze

raki napisał(a):prędkość ok 12-130km/h.
No to niezla rozbierznosc miales