Mazda6 (GH) – Szybkie pytania

Mazda6 2007–2012

Postprzez zielony110 » 10 lut 2012, 12:54

panowie z innej beczki.
Nasi sasiedzi z Rosji wprowadzili sami sobie nowy model swiatel obrysowych
Dla mnie jakos troche kontrowersyjne
Obrazek
Obrazek
ach czego to oni nie wymysla <lol>
Forumowicz

Od: 5 mar 2011, 20:20
Auto: Inne

Postprzez glowasiek » 10 lut 2012, 12:55

hmmm mi sie w sumie to troche podoba :D jesio tylko dac postojowki w takim samym badz zblizonym kolorze i nawet niezle by to wygladalo :)
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez zielony110 » 10 lut 2012, 12:56

glowasiek napisał(a):hmmm mi sie w sumie to troche podoba :D jesio tylko dac postojowki w takim samym badz zblizonym kolorze i nawet niezle by to wygladalo :)

Masz pelne pole do popisu :D
Forumowicz

Postprzez djdark4 » 10 lut 2012, 14:38

Według mnie świetnie pasowałyby do Mazdy 3 :D
Początkujący

Od: 8 lis 2010, 22:22
Auto: M6 GH MZR-CD 2.0 SPORT

Postprzez damianko » 12 lut 2012, 09:37

a mnie te wszystkie diody kojarzą się z chłopakami z lanosa dwa domy dalej i przy tym zdaniu zostanę ;)
Forumowicz

Od: 24 lis 2011, 21:26
Auto: Mazda 6 GH 2.2 163PS

Postprzez PawełM » 12 lut 2012, 14:52

W mojej maździe pękło lusterko kierowcy. Stała w dzień przez 8 godz. przy ok. -15C. W ASO Zdanowicz (Gdańsk) powiedzieli, że takich uszkodzeń gwarancja nie obejmuje. Koszt nowego u nich 138 zł. Wymienili bez kosztów w ramach przeglądu po drugim roku.
PawełM

Postprzez polak900 » 12 lut 2012, 22:21

masakra <lol>
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lis 2010, 20:00
Auto: M6 GH 2.0 MZR DISI Ex+
Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez smile » 13 lut 2012, 12:02

ach ta polskość... gorętsza dyskusja się wywiązała na temat wyrażania opinii o przedstawionym przedmiocie niż o samym przedmiocie :)
Post pod postem zaprzecza wcześniejszemu postowi... to prawie jak być za a nawet przeciw, jednocześnie wstrzymując się od opinii.

Co do fabrycznych świateł postojowych, to już przy lekkim zmierzchu zaczynają wyglądać dużo lepiej niż w dzień. A jeżeli dla kogoś za słabo wyglądają przy biksenonie, to zawsze można wymienić te żaróweczki na LEDowe i poprawi się barwa światła. papa
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez labusm » 13 lut 2012, 13:37

żeby zakończyć jakże miłą wymianę zdań nt gustów: Czy ktoś z kolegów koleżanek rozwiązał problem z pedałem sprzęgła tzn z jego powolnym odbijaniem tłoczka-sprężyny? Czy WD tudzież inny smar pomoże, czy czekać do czasu globalnego ocieplenia? Bo ja to u siebie też zauważyłem, ale tylko w czasie siarczystych mrózów. Jak z ciepłego garażu wyjeżdżam, ta tak się raczej nie dziej...
Obrazek

Punto małżonki mej
Obrazek
Początkujący

Od: 12 lut 2009, 20:23
Auto: Mazda 6 GH 2008 2,0 diesel

Postprzez damianko » 13 lut 2012, 13:40

labusm napisał(a):żeby zakończyć jakże miłą wymianę zdań nt gustów: Czy ktoś z kolegów koleżanek rozwiązał problem z pedałem sprzęgła tzn z jego powolnym odbijaniem tłoczka-sprężyny? Czy WD tudzież inny smar pomoże, czy czekać do czasu globalnego ocieplenia? Bo ja to u siebie też zauważyłem, ale tylko w czasie siarczystych mrózów. Jak z ciepłego garażu wyjeżdżam, ta tak się raczej nie dziej...

U mnie też to występuje ale nie ma się co do tego przyczepiać raczej.
Forumowicz

Od: 24 lis 2011, 21:26
Auto: Mazda 6 GH 2.2 163PS

Postprzez smile » 13 lut 2012, 18:41

labusm napisał(a):żeby zakończyć jakże miłą wymianę zdań nt gustów: Czy ktoś z kolegów koleżanek rozwiązał problem z pedałem sprzęgła tzn z jego powolnym odbijaniem tłoczka-sprężyny? Czy WD tudzież inny smar pomoże, czy czekać do czasu globalnego ocieplenia? Bo ja to u siebie też zauważyłem, ale tylko w czasie siarczystych mrózów. Jak z ciepłego garażu wyjeżdżam, ta tak się raczej nie dziej...

A czy zauważyłeś, że w Twojej Mazdzie 6 GH obudowa liczników nie jest idealnie równo w stosunku do kierownicy? Od takie minimalne odchylenie :)

A tylna szyba nie skrzypi na mrozach w waszych sedanach?

Poza tym WD-40 to nie smar :)
Forumowicz

M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez zinqzinq » 14 lut 2012, 11:02

Hej mam szybkie 2 pytanka czy jak wciskacie sprzeglo to silnik zmienia lekko dzwiek? i ogolnie bierze troche wysoko? czy poprostu moje powoli umiera <co?> , aha i czy jak jest silnik zimny to obroty na biegu jalowym lekko skacza doputy sie nie rozgrzeje do polowy czy bedzie trzeba przepustnice wyczyscic.
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 1 gru 2011, 16:04
Auto: Mazda 6 2008 2.0 Sport

Postprzez glowasiek » 14 lut 2012, 12:00

zinqzinq napisał(a):czy jak wciskacie sprzeglo to silnik zmienia lekko dzwiek?

Tak zmienia sie odrobine dzwiek – jest to typowe dla dwumasy

zinqzinq napisał(a): Czy jak jest silnik zimny to obroty na biegu jalowym lekko skacza doputy sie nie rozgrzeje

U mnie obroty nie skacza, jedynie sa wyzsze przy zimnym silniku ale po chwili opadaja. W kazdym badz razie nie faluja itp
Forumowicz

Od: 19 cze 2010, 22:36
Auto: Mazda 6 GH sport

Postprzez googl » 15 lut 2012, 13:34

labusm napisał(a): Czy ktoś z kolegów koleżanek rozwiązał problem z pedałem sprzęgła tzn z jego powolnym odbijaniem tłoczka-sprężyny? Czy WD tudzież inny smar pomoże, czy czekać do czasu globalnego ocieplenia? Bo ja to u siebie też zauważyłem, ale tylko w czasie siarczystych mrózów. Jak z ciepłego garażu wyjeżdżam, ta tak się raczej nie dziej...

Ja mam podobny problem. Zgłosiłem w ASO, panowie z ASO nawet nie dyskutowali tylko zamówili część.
Jutro jestem umówiony na wymianę.
Już raz wymieniali pedał sprzęgła razem z hamulcem ( pedał sprzęgła "pykał" przy wciskaniu).
Co do bezp. to raz próbowałem szybko zawrócić i zamarznięty pedał mi w tym skutecznie przeszkodził, skończyło się na podniesionym ciśnieniu kierowcy;)
googl

Postprzez smile » 20 lut 2012, 18:07

Ładnie ładnie, chociaż ta opona na katalogową nowość nie wygląda :)
Forumowicz

M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez Tomek6 » 20 lut 2012, 21:08

Czepiacie się jakbyście nie wiedzieli, które to to ładne głowaśkowe wozidło :P

Powiedzcie mi lepiej czy można kupić dywaniki gumowe nie w komplecie, ale na sztuki? Przy zakupie dostałem od dealera komplet Rigum'a i dziś po niespełna 22tys. km dywanik kierowcy przetarł się na wylot :| Pozostałe są w bdb stanie, więc nie widzę sensu kupować kompletu. Ew. kupiłbym sam przód. Domyślam się, że dywanik zdechł ze względu na marną jakość Rigum'a, dlatego chciałem przy okazji zapytać o Wasze opinie odnośnie oryginalnych gum Mazdy ;)
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez zielony110 » 20 lut 2012, 21:17

Tomek6 napisał(a):Powiedzcie mi lepiej czy można kupić dywaniki gumowe nie w komplecie, ale na sztuki?

Tomek powiem Ci ze sie nie spotkalem z kupowaniem na sztuki :(
U nas to wszystko jest w komplecie. Ja pamietam jakies ne ebay-u kupilem za 8 funtow chyba.
Jak na razie (5m-cy) i wygladaja nadal jak nowe. Zadnych przetarc czy tez wytarc, a samochod jest uzytkowany kazdego dnia.
Tylko od listopada zrobilem 16 tys km i na dywaniki nie moge narzekac :)
Forumowicz

Postprzez Tomek6 » 20 lut 2012, 21:40

zielony110 napisał(a):Tomek powiem Ci ze sie nie spotkalem z kupowaniem na sztuki :(

Niestety ja raczej też nie... Znalazłem teraz na allegro komplet takich Rigumów jak mam za 95zł. Może i cena jest normalna, ale po co mi pozostałe trzy jak moje są jak nowe. Za 20tys. znowu ten od kierowcy mi się przetrze i koło się zamyka :D Napisałem do nich maila, że niby u nich kupiłem tamte i czy nie da się załatwić jednego, bo są importerem.

Poza tym czekam na Wasze opinie na temat oryginalnych Mazdowskich dywaników ;)
Forumowicz

Od: 5 lip 2009, 23:42

Postprzez Kamil » 21 lut 2012, 00:00

Od nowości miałem oryginalne Mazdowskie welury. Używałem ich rok, a teraz od 2 lat mam oryginalesy gumowe za... JAK SIĘ NIE MYLE ok. 190zł komplet – na pewno nie więcej jak 200zł. Moim zdaniem warto, ponieważ leżą idealnie, nic się nie śliska, dosyć wysoki rant i co najważniejsze, oryginalny zaczep do bolców w podłodze. We wcześniejszym aucie (passat b5) miałem też pseudo oryginał i była tragedia, bolce w ogóle nie pasowały do oryginalnych, guma marnej jakości... no ogólnie fuuu. Teraz nie żałuje. Jak kupiłem gumy to w ogóle nie używam welurów, które w porównaniu do gum są tragiczne w utrzymaniu i są marnej jakości (po roku użytkowania zaczęły się przecierać tak jak u Ciebie Tomku). Gumy wystarczy wyszorować szczotką i są jak nowe. Osobiście polecam każdemu oryginał.
Taka mała uwaga – nie wiem jak w dealerach Mazdy, ale w Hondzie co dealer to różne gumy! Brat kupił do Hondy cr-v gumy z serwisu i dostał jakieś no-name, guma w porównaniu do moich mazdowskich to totalny kondom. Sprawdźcie czy guma ma logo MAZDA 6.
Kamil

Postprzez chmooreck » 21 lut 2012, 08:27

Tomek mi rigumy poszły po ok 45 tys km (tak jak u Ciebie dziura na wylot – pod piętą gazu). Na probę kupiłem teraz z petex'a – zamiast tego "ryflowania" maja kwadraciki wystające do góry mam nadzieję, ze będzie ok. Zresztą 100 zł na dywaniki raz na trzy lata to nie taki straszny koszt.
Niestety pojedynczych dywaników kierowcy nie znalazłem – widac mają formę na 4 sztuki i tak klepią.
Kupowałem w AutoParts Import w Katowicach – mają na miejsu, także można sobie spokojnie podjechac i kupić.
Forumowicz

Od: 17 maja 2008, 18:37
Auto: M3 BP '19 2.0 180KM
M3 BM '14 2.0 120KM