Diagnostyka Mazda przy użyciu programu FORScan
Ok, właśnie nie bardzo wiem jak to z tą kontrolka MIL jest.
Otóż, nie mam błędów, Forscan nie pokazuje nic.
DTC w Forcan w pokazuje tylko błąd czujnika natężenia światła w układzie klimatyzacji, czyli tak jak być powinno. Pisząc MIL, mam na myśli nie kontrolkę, tylko parametr właśnie w programie Forscan, który ma wartość ON podczas odczytu parametrów. Wydaje mi się, że miałem tak zawsze. Możecie to sprawdzić u siebie. Dodam, że jeżdżę M5 z RF7J.
Otóż, nie mam błędów, Forscan nie pokazuje nic.
DTC w Forcan w pokazuje tylko błąd czujnika natężenia światła w układzie klimatyzacji, czyli tak jak być powinno. Pisząc MIL, mam na myśli nie kontrolkę, tylko parametr właśnie w programie Forscan, który ma wartość ON podczas odczytu parametrów. Wydaje mi się, że miałem tak zawsze. Możecie to sprawdzić u siebie. Dodam, że jeżdżę M5 z RF7J.
MILkę widzisz na odpalonym silniku czy zgaszonym?
Przed zapalaniem oznaczenie jest na ON i powinna świecić Ci kontrolka na desce, po uruchomieniu silnika powinno zmienić się na OFF i zniknąć z deski.
Przed zapalaniem oznaczenie jest na ON i powinna świecić Ci kontrolka na desce, po uruchomieniu silnika powinno zmienić się na OFF i zniknąć z deski.
Ostatnio edytowano 27 cze 2014, 15:42 przez Li Mu Bai, łącznie edytowano 1 raz
Ja chciałbym u siebie sprawdzić tylko ewentualne błędy w ECU. Rozumiem że można to zrobić standardowym, nie przerobionym kabelkiem ELM327, tak? Mam taki kabelek do diagnostyki Renault.
Wysłano z Lumia 820
Wysłano z Lumia 820
Moje Zoom-Zoom: http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=165860
ELM327 jest uniwersalnym interfejsem i bardziej to już kwestia softu. Jak na razie forscan jest najlepszy z darmowych programów i ma często update.
Przerobiony ELM327 coś daje jak program prosi o przełączenie między dwoma trybami. Nie wiem dokładnie jak jest to wykrywane, ale wtedy diagnozuje więcej rzeczy. Podłączałem się pod trójkę z 2006-2007r 2.0D i to działo, więc nie wiem czemu kolega wyżej tak nie ma.
Przerobiony ELM327 coś daje jak program prosi o przełączenie między dwoma trybami. Nie wiem dokładnie jak jest to wykrywane, ale wtedy diagnozuje więcej rzeczy. Podłączałem się pod trójkę z 2006-2007r 2.0D i to działo, więc nie wiem czemu kolega wyżej tak nie ma.
Pioteq25 ale jakie opcje miałeś więcej w trybie mscan? bo ja nic więcej po użyciu przełącznika nie zauważyłem. Żadnych dodatkowych trybów testów, czy wskaźników.
Jeden elm327 z kablem i przełącznikiem spalił mi się po podpięciu do auta, a inny BT przerobiony nie chce działać z forscanem
Przerobię jeszcze ostatniego Elma jakiego mam ..
Jeden elm327 z kablem i przełącznikiem spalił mi się po podpięciu do auta, a inny BT przerobiony nie chce działać z forscanem

Li Mu Bai napisał(a):Pioteq25 ale jakie opcje miałeś więcej w trybie mscan? bo ja nic więcej po użyciu przełącznika nie zauważyłem. Żadnych dodatkowych trybów testów, czy wskaźników.
Nie mam pewności czy Mazda 3 jest wyposażona w szynę MS-CAN, ale w internecie znalazłem informację że od 2005r że jest.
W Mazdzie 6 GH do szyny MS-CAN podłączone są: licznik, wyświetlacz centralny, radio, klimatyzacja dwustrefowa, bluetooth – sprawdzone ze schematu. U mnie w trybie MS-CAN komunikacje nawiązuje tylko z licznikiem(nie mam klimy dwustrefowej i blutootha, i nie wiem czy to Forscan wykrywa).
Pioteq25 napisał(a):Oczywiście to nie jest prawdziwy błąd.
tzn. błąd jest prawdziwy, ale nie należy się nim przejmować... chyba, że diagnozujemy auto na dworze podczas słonecznego dnia
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Jako ciekawostkę dodam, że w M5 zmieniłem sobie próg działania czujnika ilości dziennego światła (ten na szybie) na japoński... dużo później zapalały się światła mijania i wcześniej gasły... 
Niestety nie przy użyciu ForScan'a
Pytanie, czy będą kiedyś takie opcje?
Niestety nie przy użyciu ForScan'a
Pytanie, czy będą kiedyś takie opcje?
Arkana , Renault , Mii