Mazda6 (GH) – Wrażenia i opinie

Mazda6 2007–2012

Postprzez polak900 » 27 sie 2012, 15:23

Mam jedne i drugie i sobie chwalę, sporo pomagają
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lis 2010, 20:00
Auto: M6 GH 2.0 MZR DISI Ex+
Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez zielony110 » 27 sie 2012, 15:30

Kamil napisał(a):Wadą przednich czujników jest to, że człowiek się do nich przyzwyczaja i spada skill parkowania. Poprzednim autem mogłem wjechać na parking w różnych kombinacjach, a odstęp od ściany czy przeszkody był tak mały że kciuka nie wciśniesz... a teraz <dupa>

zgadzam sie :D :D :D
Kiedys sie w kazda dziure czlowiek zmiescil, a teraz sobie odpuszczam, bo sie nie zmieszcze.
W resultacie odjezdzam a na to miejsce parkuje mietek s klasy <glupek2>
Forumowicz

Od: 5 mar 2011, 20:20
Auto: Inne

Postprzez Marianek » 27 sie 2012, 15:32

Ja mam originale i fajnie obejmują przód ,tył i boki.
Jak są watro korzystać,chociaż zona mówi ze bez nich kopertę Madzia ciężko zrobić.
Kamil tu masz racje ,długi sygnał zaczyna się przy 30 cm od przeszkody ale lepiej tak niż za późno.
Ja wtedy lekko jeszcze dojeżdżam na wyczucie.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez corrado1980 » 27 sie 2012, 16:05

rajek napisał(a):Corrado ja swoje tez dla zony zakladalem :D i naprawde czujniki na tyl wystarcza, podkreslam ze tez prawko zdala niedawno :) Samo montowanie czujnikow na tyl to juz nie problem, gorzej z przodem.

pewnie tak , ale wiesz skoro już kupiłem i zamontowałem na przód – to fajnie aby również działały – wtedy kiedy trzeba :D
Obrazek
Forumowicz

Od: 26 sie 2012, 21:22
Auto: Aurora Blue

Postprzez rajek » 27 sie 2012, 17:53

corrado1980 napisał(a):
rajek napisał(a):Corrado ja swoje tez dla zony zakladalem :D i naprawde czujniki na tyl wystarcza, podkreslam ze tez prawko zdala niedawno :) Samo montowanie czujnikow na tyl to juz nie problem, gorzej z przodem.

pewnie tak , ale wiesz skoro już kupiłem i zamontowałem na przód – to fajnie aby również działały – wtedy kiedy trzeba :D

A to w takim przypadku zgadzam sie w 100%, jak juz cos jest to niech dziala prawidlowo. Ja swojej Madzi montowalem tylko na tyl, wiec z przodem niestety nie moge nic podpowiedziec.
Forumowicz

Od: 30 mar 2012, 18:24
Auto: M6 Sport 2.0 MZR-CD 2008

Postprzez Marcinnno » 30 sie 2012, 16:06

Kupuje Mazde 6, rocznik 2008 z sielnikiem diesla 2.0 140KM z przebiegiem ok 150k km
Na co radzicie zwrócić uwagę, co sie psuje itp ??
..::: MNM :::..
Początkujący

Od: 26 sie 2012, 13:51
Auto: Mazda 6 II

Postprzez Wojtek » 30 sie 2012, 16:15

Marcinnno napisał(a):Na co radzicie zwrócić uwagę, co sie psuje itp ??

dla kolegi polecam dzial diesel MZR-CD – poczytac... bedzie wiadomo co sie moze popsuc w silniku ;)
a w sprawie reszty polecam poczytac nasz dzial GH – eksploatacyjny... czyli kazdy watek prawdopodobna bolaczka...
jak juz znajdzie kolega "swoja" przyszla Mazde, to zapraszam do dzialu Kupuje Mazde...
tam jest doradztwo przedzakupowe ;)
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Marcinnno » 30 sie 2012, 17:05

Ok dzieki, nawet mam juz upatrzona Madzie ale nie chce sie spieszyc moze cos jeszcze sie pojawic, Poczytam dział MZR-CD tylko jest tu jakies 184 miliony postów i czytaniaaaaaa .... :|
..::: MNM :::..
Początkujący

Od: 26 sie 2012, 13:51
Auto: Mazda 6 II

Postprzez Wojtek » 30 sie 2012, 18:18

Marcinnno napisał(a): Poczytam dział MZR-CD tylko jest tu jakies 184 miliony postów i czytaniaaaaaa .... :|

szukaj po tematach... zagadnieniach... wiele sie z nich powtarza ;)
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez Marianek » 20 wrz 2012, 19:42

janow napisał(a):Zabawne, że po zgaszeniu silnika aby zapaliło się światlo potrzeba otworzyć drzwi.

U mnie sie zapala po zgaszeniu, cos masz z autem nie tak.
janow napisał(a):Długo mi zajęło pogodzić się z tandetnim wyglądem konsoli środkowej, kształtem pokręteł i przycisków.

Z jakim autem porownujesz? dla mnie w porównaniu do aut niemieckich jest duzo lepiej,
lepiej maja wykonane tylko auta francuskie.

janow napisał(a):Z innych rzeczy nie mogę pojąć dlaczego nie ma przycisku ryglującego drzwi i dlaczego nie ma ryglowania automatycznego po ruszeniu.

Jest zamykasz przyciskiem pod klamka,automatycznie rygluje jak jest zainstalowany system alarmowy.
identycznie dziala w Fordzie po przekroczeniu 30km/h drzwi się ryglują.
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez polak900 » 20 wrz 2012, 20:10

Awaryjność powinna być na dużym poziomie, ale ty przerobiłeś na gaz to trudno powiedzieć jak będzie
Obrazek
Forumowicz

Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez janow » 20 wrz 2012, 20:30

polak900 napisał(a):Awaryjność powinna być na dużym poziomie, ale ty przerobiłeś na gaz to trudno powiedzieć jak będzie

Strach się bać :D
---
porównanie?
Ople VC , insignia, czy nawet passat. Avensis w środku jest przebrzydki.
francuzy to jak dla mnie dziwadła.
Kwestia gustu – więc szkoda dyskutować.

Zamykanie mam na myśli w formie guzika a nie przestawiania rygielka koło klamki.
Samoczynne zamykanie tylko gdy autoalarm nie fabryczny.

Gaz jest bo taki się trafił <serduszka> – ekonomicznie fajna sprawa <spoko>
Mam bardzo złe doświadczenia z dieslami (dpfy, turbiny, wężyki, wtryski, i milion dupereli ...)
Dzis juz trudno o nieuturbiony , niewysilony silnik po którym można się spodziewać dużej trwałości.
Z tego też powodu zrezygnowałem z zakupu cx-7 2,3 disi.
Im mniej dupereli i skomplikowanego wyposażenia tym lepiej. Nie ma to się nie popsuje. Więc nie narzekam. Ale ah-ów i oh-ów też nie ma. Pozdrawiam. :)
Forumowicz

Od: 14 maja 2012, 17:16
Auto: Mazda 6 GH Sport 2.5

Postprzez dumdum » 20 wrz 2012, 21:43

Odnośnie panelu środkowego to nie wiem, czy masz fabryczną navi. Bez navi panel środkowy rzeczywiście wygląda trochę smutno, ale z Navi (takiej jak na zdjęciu poniżej) moim zdaniem wszystko wygląda zgrabnie i ładnie, no może poza włącznikami od podgrzewania foteli :).
Ludziom zwykle bardzo podoba się wnętrze Mazdy, a szczególnie te zegary z wersji Sport robią wrażenie :)

Obrazek
Forumowicz

Od: 11 sie 2010, 23:42
Auto: Mazda 6 GH 2.2 Diesel Kombi wersja Sport

Postprzez polak900 » 20 wrz 2012, 21:47

dumdum napisał(a):Odnośnie panelu środkowego to nie wiem, czy masz fabryczną navi. Bez navi panel środkowy rzeczywiście wygląda trochę smutno, ale z Navi (takiej jak na zdjęciu poniżej) moim zdaniem wszystko wygląda zgrabnie i ładnie, no może poza włącznikami od podgrzewania foteli :).
Ludziom zwykle bardzo podoba się wnętrze Mazdy, a szczególnie te zegary z wersji Sport robią wrażenie :)

Obrazek

Koledze chodzi o jakość plastików.
Obrazek
Forumowicz

Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez dumdum » 20 wrz 2012, 22:03

Długo mi zajęło pogodzić się z tandetnim wyglądem konsoli środkowej, kształtem pokręteł i przycisków.

Chyba nie tylko, ale najlepiej niech się autor wypowie o co mu chodziło :)
Forumowicz

Od: 11 sie 2010, 23:42
Auto: Mazda 6 GH 2.2 Diesel Kombi wersja Sport

Postprzez janow » 20 wrz 2012, 23:23

Już uzupełniam, chodzi konkretnie o jakość plastiku na klapce popielniczki oraz o te przełączniki kołyskowe od ogrzewania foteli. :( Naprawdę dobrych kilka dni mi zajęło aby przestało kłuć w oczy.
Ale jak powiedziałem, jakość spasowania idealna. Nie pisałem że brak mi schowków bo mogę mieć skrzywienie po signum gdzie było ich na suficie dokładnie 4). Zegary są OK, choć też mi tęskno choćby do tego aby auto mi powiedziało, które konkretnie drzwi nie domknięte, która dokładnie żarówka przepalona itd...
Ale nieważne Panowie, nie mam na celu nikogo tutaj prowokować, bo zaraz ktos powie " po coś kupił człowieku?!" A odpowiedź jest prosta. W domu od kilku lat jeździ Swift. Też ma pewne "niedociągnięcia" jak brak samoczynnego podnoszenia szyby kierowcy bez trzymania przełącznika itp, ale JEŹDZI i nie upomina się o nic poza paliwem, wymianą oleju itp. To sedno.
aha: M6 ma genialne światła, ksenony VC (tak przedlift jak i polift) mogą się schować. <spoko>
Forumowicz

Od: 14 maja 2012, 17:16
Auto: Mazda 6 GH Sport 2.5

Postprzez Marianek » 21 wrz 2012, 06:38

janow napisał(a):bo zaraz ktos powie " po coś kupił człowieku?!"

Bez przesady,jak krytyka jest słuszna i nie naciągana to nikt tak nie powie a jak powie to przeważnie inni go skarcą :) .
Teraz rozumiem ze chodziło Tobie o włączniki do podgrzewania foteli,bo z początku myślałem ze pokrętła od klimatyzacji bo te są wykonane porządnie.
Co do panelu (radia) zwykłego mi tam odpowiada,w nocy bardzo przyzwoicie podświetlone,w Audi wygląda to dużo gorzej.
A co do Swifta miałem zastepczaka jakiś czas,świetny samuraj do miasta <spoko> .
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez Marianek » 25 wrz 2012, 09:13

janow napisał(a):PS: Wiem jeszcze co bym chciał, aby doświetlanie się właczalo po wbiciu wstecznego. Byłoby przyjemniej na ciemnym parkingu.

No niby jest ale zgadza się lampa wsteczna jest za słaba,ja jak wielu innych dopomagam sobie światłami stopu.
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez katoda » 25 wrz 2012, 14:38

janow napisał(a):Szkoda. system autopodgłaśniania wolałbym powiazac z prędkoscią jak to miałem w oplowskim systemie NCDC2015.

W sensie że nie ma czy nie działa tak, jakbyś chciał?
Nie wiem jakie masz wyposażenie, ale w mojej GH Sport SAP (wersja z BOSE i nawigacją) podgłaśnianie w miarę wzrostu prędkości (=hałasu wewnątrz kabiny) działa prawidłowo i bardzo sobie to chwalę.
Forumowicz

Od: 26 kwi 2008, 23:04
Auto: M6 kombi '19 Skyactiv-G 2.0 Skycruise

Postprzez Wojtek » 25 wrz 2012, 14:50

juz tak bylo nawet w poprzednim modelu GG/GY... tam byly 3 poziomy (czulosci)...
wiec moze warto poszukac w opcjach radia? :>
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM