Wtyczka diagnostyczna – Interfejsy do Premacy

Mazda Premacy 1999–2004

Postprzez rubek9 » 30 lip 2009, 09:04

Edit by Wojtek:

Koledzy i kolezanki...
Cala zabawe z podlaczaniem jakiegokolwiek interfejsu przeprowadzacie na wlasna odpowiedzialnosc...
Zlacze diadnostyczne nowoczesnego auta, to nie zabawka, czy gra wideo.
...podlaczajac sie mozna narobic wiecej szkod niz pozytku...


Witam wszystkich forumowiczów
Mam problem ze znalezieniem wtyczki diagnostycznej,chcialem podpiac moja mazde PREMACY '03r 2.0 pod komputer,i mam takie pytanie czy ktos sie juz podlanczal pod to gniazdo,jak tak to gdzie to moze byc?
Od razu mówie ze bylem u elektronika samochodowego i nie znalazl,a mial w swoim proramie pokazane ze ma byc pod deska rozdzielcza po lewej stronie kierownicy,ale niestety nic tam nie widzial,a ponoc bez tej wtyczki auto w uni europejskiej nie powinno byc dopuszczone do pieszczot
P.S.
Dostalem odpowiedz od kolegi wac_ns ze to jes pod maska kolo lewego klosza ale moj mechanik podlanczal sie pod to wejscie i stwierdzil ze sie nie moze podlaczys bo to jest wtyczka szeregowa a nie jakas (EOBD) CZY COS TAKIEGO
Ostatnio edytowano 23 mar 2013, 23:03 przez Yard, łącznie edytowano 11 razy
Powód: temat
Forumowicz
 
Od: 30 wrz 2008, 14:59
Posty: 29
Skąd: Skawina
Auto: Mazda Premacy '03 DITD

Postprzez Yard » 30 lip 2009, 09:58

Wtyczka jest lekko na lewo za zegarami. Głęboko schowana żeby nikt przy niej nie grzebał. <lol>
konduktor w autobusie
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 13 mar 2004, 21:32
Posty: 2965 (55/34)
Skąd: Gdańsk
Auto: 323 BG 1992 1,3 16V 73 KM
Premacy Active 2003 2,0 DiTD 101 KM

Postprzez jurekG8 » 30 lip 2009, 11:24

Cześć.

wtyczka jest tam gdzie wskazał wac_ns,ale potrzebna jest jakaś redukcja do podpięcia testera.
Pozdrawiam.
Forumowicz
 
Od: 2 cze 2009, 07:06
Posty: 74
Skąd: Nowy Sącz
Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD 2001przed lift.

Postprzez wac_ns » 30 lip 2009, 14:28

zależy od typu złącza czy jest to OBD1 czy OBD2 po roku 2001 jeśli się nie mylę to wszystkie autka mają standardowo OBD2

Jurek pogadamy na spocie w niedziele co chcesz sprawdzić, większość można sprawdzić bez testera.
[img]http://www.wac.zum.pl/mazdaspeed1.jpg[/img]

MOJA MADZIA.... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=60481&highlight=premacy
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 lip 2008, 08:22
Posty: 375
Skąd: Nowy Sącz
Auto: Mazda Premacy 2005(74KW-104KM)

Postprzez jurekG8 » 30 lip 2009, 15:13

super właśnie o to mi chodziło.Jakoś nie mogę załapać o co kaman z tymi mruganiami ;)
Forumowicz
 
Od: 2 cze 2009, 07:06
Posty: 74
Skąd: Nowy Sącz
Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD 2001przed lift.

Postprzez wiesiek3d » 30 lip 2009, 19:57

Ja moja podłączałem w serwisie Mazdy, ale to OBD2 nie działa wiec musieli się podpiąć pod maską.
Ponoć w tych rocznikach i dieslach to złącze nie działa lub działa nieprawidłowo.
Pozdrawiam Wiesiek.
VW JETTA
HONDA SEVEN FIFTY
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 lis 2008, 08:43
Posty: 99 (0/1)
Skąd: Rybnik woj.śląskie
Auto: VW JETTA

Postprzez wac_ns » 30 lip 2009, 20:31

Wiesiek3d – wnioskuje ze z twojej wypowiedzi ze masz dwa gniazda diagnostyczne tak ? Podaj lokalizację, jak możesz walnij fotkę dla potomnych :)
[img]http://www.wac.zum.pl/mazdaspeed1.jpg[/img]

MOJA MADZIA.... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=60481&highlight=premacy
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 lip 2008, 08:22
Posty: 375
Skąd: Nowy Sącz
Auto: Mazda Premacy 2005(74KW-104KM)

Postprzez Yard » 30 lip 2009, 20:54

wiesiek3d napisał(a):Ja moja podłączałem w serwisie Mazdy, ale to OBD2 nie działa wiec musieli się podpiąć pod maską.
Ponoć w tych rocznikach i dieslach to złącze nie działa lub działa nieprawidłowo.

Obydwa działają tylko elektronik musi się znać na elektronice Mazdy. To takie zabezpieczenie przed grzebaniem w komputerze przez nie powołane osoby.
konduktor w autobusie
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 13 mar 2004, 21:32
Posty: 2965 (55/34)
Skąd: Gdańsk
Auto: 323 BG 1992 1,3 16V 73 KM
Premacy Active 2003 2,0 DiTD 101 KM

Postprzez rubek9 » 31 lip 2009, 09:01

Yard napisał(a):Wtyczka jest lekko na lewo za zegarami. Głęboko schowana żeby nikt przy niej nie grzebał. <lol>

Jak najlepiej dostac sie do tej wtyczki
P.S.
co najpierw sciagnac lub odkrecic
Forumowicz
 
Od: 30 wrz 2008, 14:59
Posty: 29
Skąd: Skawina
Auto: Mazda Premacy '03 DITD

Postprzez wiesiek3d » 31 lip 2009, 09:19

No nie wiem Yard, w ASO mieli kompa specjalnie do Mazdy a komunikacji nie nawiązał.
Podobno złącze OBD2 w Premacy nie działa lub działa w innym standardzie, dopiero w 6 jest OK.
Pozdrawiam Wiesiek.
VW JETTA
HONDA SEVEN FIFTY
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 lis 2008, 08:43
Posty: 99 (0/1)
Skąd: Rybnik woj.śląskie
Auto: VW JETTA

Postprzez marcili » 31 lip 2009, 09:39

wiesiek3d napisał(a):No nie wiem Yard, w ASO mieli kompa specjalnie do Mazdy a komunikacji nie nawiązał.
Podobno złącze OBD2 w Premacy nie działa lub działa w innym standardzie, dopiero w 6 jest OK.


Trzeba pogrzebać na forum bo coś mi świta że było napisane że to gniazdo nie działa jak pisze Wiesiek3d
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 27 mar 2008, 21:30
Posty: 177 (0/1)
Skąd: Kwidzyn
Auto: Premacy 2003 DiTD RF3F

Postprzez Yard » 31 lip 2009, 09:41

rubek9 napisał(a):Jak najlepiej dostac sie do tej wtyczki

Najlepiej położyć się z głową pod kierownicą, a nogami na oparciu siedzenia. Dziwna pozycja ale wtedy wszystko widać. Gniazdo jest ukryte między kablami.

U mnie działa.
konduktor w autobusie
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 13 mar 2004, 21:32
Posty: 2965 (55/34)
Skąd: Gdańsk
Auto: 323 BG 1992 1,3 16V 73 KM
Premacy Active 2003 2,0 DiTD 101 KM

Postprzez wiesiek3d » 31 lip 2009, 12:28

Yard a na jakim kompie? oryginalnym z serwisu?
W 6 działa nawet z testerem z Allegro.
Pozdrawiam Wiesiek.
VW JETTA
HONDA SEVEN FIFTY
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 lis 2008, 08:43
Posty: 99 (0/1)
Skąd: Rybnik woj.śląskie
Auto: VW JETTA

Postprzez rubek9 » 3 sie 2009, 15:30

Wielkie dzieki za pomoc
Forumowicz
 
Od: 30 wrz 2008, 14:59
Posty: 29
Skąd: Skawina
Auto: Mazda Premacy '03 DITD

Postprzez tulu33 » 2 sty 2010, 21:37

Witam panowie to która kostka jest aktywna.
Forumowicz
 
Od: 1 cze 2009, 22:26
Posty: 47 (0/1)
Skąd: Huta Czechy,Trąbki,Garwolin
Auto: Mazda Premacy ditd 2002,MAZDA 5 1,8 2008

Postprzez Yard » 2 sty 2010, 21:53

wiesiek3d napisał(a):Yard a na jakim kompie? oryginalnym z serwisu?
W 6 działa nawet z testerem z Allegro.

Na serwisowym zmieniali mi kod do kluczyków.
konduktor w autobusie
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 13 mar 2004, 21:32
Posty: 2965 (55/34)
Skąd: Gdańsk
Auto: 323 BG 1992 1,3 16V 73 KM
Premacy Active 2003 2,0 DiTD 101 KM

Postprzez Janusz626 » 24 sty 2010, 16:56

Odswieze i sie zapytam.
Mazda Premacy 2001r silnik benzynowy (jaki nie wiem) auto znajomego kumpla, cos tam mu mruga na desce ale nigdzie nie moze zdiagnozowac kompa, spece sie podlaczaja ale bez skutecznie, nie wiem jakie jest gniazdo i nie wiem gdzie jest, ona zalamuje rece a ja chce mu jakos pomoc...

w Premacy jest takie gdniazdo ?? to akurat jest z 323 BG,
i czy kompa podpina sie pod maska czy gdzies w kabinie-jesli tak to jakie jest tam gniazdo i jak wyglada ?
Obrazek
Ostatnio edytowano 9 gru 2012, 21:33 przez Yard, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawa kodu
Obrazek

.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 11 wrz 2007, 15:14
Posty: 1852 (51/17)
Skąd: PTR
Auto: GL PE 2017
BL Z6 2013
ex GH RF-7J 2009
ex BK Z6 2005
ex GY RF-5C 2003
ex X9 KJ 1999
ex GF RF-2A 1998
ex 323P B3 1997

Postprzez Yard » 24 sty 2010, 19:54

Gniazdo jest takie samo. Zwierasz styki GND i TEN i po przekreceniu kluczyka (nie odpalasz) miga kontrolka silnika.
konduktor w autobusie
Avatar użytkownika
Moderator
 
Od: 13 mar 2004, 21:32
Posty: 2965 (55/34)
Skąd: Gdańsk
Auto: 323 BG 1992 1,3 16V 73 KM
Premacy Active 2003 2,0 DiTD 101 KM

Postprzez Janusz626 » 24 sty 2010, 21:51

Yard napisał(a):Gniazdo jest takie samo. Zwierasz styki GND i TEN i po przekreceniu kluczyka (nie odpalasz) miga kontrolka silnika

ok dzieki, tak dla pewnosci zapytalem.

Procedure znam na pamiec, a nawet mam samorobke oczywiscie wtyczka z allegro na ktorym mam przelacznik silnik/abs/skrzynia, a na koncu kabla brzeczyk z dioda :P lub w wersji diesla bez diody :P

EDIT: jaki jest kod bledu przeplywomierza w Premacy benzyna 2001r ??
Obrazek

.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 11 wrz 2007, 15:14
Posty: 1852 (51/17)
Skąd: PTR
Auto: GL PE 2017
BL Z6 2013
ex GH RF-7J 2009
ex BK Z6 2005
ex GY RF-5C 2003
ex X9 KJ 1999
ex GF RF-2A 1998
ex 323P B3 1997

Postprzez jeni » 24 sty 2010, 23:53

Dodam to złącze- pod kierownicą jest wykorzystywane do komunikacji z zespołem sterownika, a te z przodu złącze diagnostyczne, wykorzystywane jest do odczytu kodu błędów przechowywanych w zespole sterownia. Możliwa komunikacja testerem OEM/producenta/ jak też uniwersalnym :)
Forumowicz
 
Od: 23 sty 2010, 19:43
Posty: 112
Skąd: Iława
Auto: DITD / 2001

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Moderator

Moderatorzy 5 / Premacy