Aux w fabrycznym radiu Premacy przed liftem

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez brccrx » 20 maja 2011, 00:22

Witam wszystkich.
Moderatorów proszę o pozostawienie tego tematu kilka dni bez przenoszenia do car audio, tutaj jest dobrze widoczny.
Zniechęcony brakiem ulubionej muzy w Premacku postanowiłem w goglach poszukać sposobu na podłączenie odtwarzacza mp3/cd.
Sposób na kasetę oraz FM transmiter miałem już przetestowany w innych samochodach i co tu dużo mówić-bez rewelacji.
XCAR LINK troszkę drogi więc .....
Postanowiłem podpiąć się bezpośrednio kabelkami do głowicy (pewnie nie raz komuś przyszło do głowy <glupek2> ) ale to jeszcze gorszy pomysł i :| powrót do gogli.
W końcu po <nauka> większej ilości materiału postanowiłem wlutować się przed procesor dźwięku żeby móc podłączyć dowolnie IPOD-a, MP3 player, SONY PSP, laptop, discman za pomocą jack-a 3.5 mm.
Jak znalazłem kanały od kaseciaka bez schematu <czarodziej> , nie powiem <diabełek> .
Proszę bardzo. XCAR LINK dla ubogich :>
Rozbieramy ramkę od radia, delikatnie podważamy od dołu, bez większej filozofii, powinno wszystko wyjść bez problemu.
img7794.jpg

Obrazek
By sebabrccrx at 2011-05-19

Odłączamy przełącznik od awaryjnych.
img7793z.jpg

By sebabrccrx at 2011-05-19

Odkręcamy radio.
img7792qn.jpg

By sebabrccrx at 2011-05-19

I demontujemy górna pokrywę.
img7789ao.jpg

By sebabrccrx at 2011-05-19

Zdejmujemy przedni panel radia, zamocowany jest na zatrzaski i z płytka łączy go kostka na wcisk wiec nie ma obawy o taśmę czy kable <jupi> .Zatrzaski są mniej więcej w miejscach zaznaczonych czerwonymi liniami.
img7787x.jpg

By sebabrccrx at 2011-05-19

Przecinamy kabelek od silniczka kasety (można ciachnąć 2 jak kto woli, ale po przecięciu jednego nie trzeba zabezpieczać luźno wiszącego kabla).
img7786k.jpg

By sebabrccrx at 2011-05-19

Demontujemy dolną pokrywę.
img7772e.jpg

By sebabrccrx at 2011-05-19

I oto jest płytka <jupi> .
img7799f.jpg

By sebabrccrx at 2011-05-19

1. Miejsce wlutowania masy
2. Trzeba zrobić supełek na końcu kabelka żeby zabezpieczyć go przed przypadkowym wyszarpnięciem.

Dokładne miejsce wlutowania L i P kanału.
img7797cr.jpg

By sebabrccrx at 2011-05-20
img7796d.jpg

By sebabrccrx at 2011-05-20

I miejsce wlutowania masy dla kolegi który o to prosił
img7798k.jpg

By sebabrccrx at 2011-05-20

Składamy do kupy.
A jak to gra to nie mam pytań jak na fabryczny zestaw AUDIO!!!!!!
Jeszcze tylko tweterki w drodze <jupi> i będzie nieźle.

UWAGA!!
Lutownice na wszelki wypadek należy uziemić.
Należy zwrócić uwagę aby wlutować kabelki tu gdzie ja. Musiałem radio demontować i przylutowywać w miejsce obok (biały kabel) <glupek2> , bo nie chciało współpracować z telefonem i PSP, tylko z discmanem, nie wiem czemu.
Kaseta wcale nie jest potrzebna w środku, po prostu trzeba zamknąć mechanizm kasety na pusto (służy do tego taka biała dźwignia na górnej części mechanizmu kasety-trzeba ja przesunąć w dół i kieszeń opadnie).
Powodzenia.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 2 lis 2014, 11:27 przez Yard, łącznie edytowano 3 razy
Powód: zdjęcia
nic tak w zyciu nie cieszy jak dzwiek VTEC-a bez wydechu o poranku

AUX w fabrycznym radiu Premacy przed liftem
viewtopic.php?f=121&t=118848
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 kwi 2011, 14:05
Posty: 81 (1/0)
Skąd: Longford IRL
Auto: Ford Transit SWB 2.0 2001r
Mitsubishi FTO 1.3 Turbo 1997
Mitsubishi FTO 2.0 v6 Mivec 2000 Version R.
Honda CRX 1.5 1989....

Postprzez say » 20 maja 2011, 08:04

<spoko> dodałem do FAQ :) .
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 lip 2007, 07:58
Posty: 1620 (0/1)
Skąd: Szczecin
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez Enzoo » 20 maja 2011, 12:51

No prosze..., a myślałem, że ilość modyfikacji w Premacy jest skończona. Gratuluje, oby więcej takich relacji, bo mam już wszystko porobione i nosiłem się z zamiarem sprzedaży Madzi. A tak mam następne wyzwanie.

Mam jeszcze prośbę, mógłbyś zamieścić powiększenie poniższego fragmentu:

Obrazek

Chcę zobaczyć jak jest podłączona masa?
Ten biały grubszy kabel jest zakończony małym jackiem 3,5 mm?
MAZDA PREMACY – Coche de la familia japonesa / Stwórzmy wspólnie PORADNIK pompy DENSO do DiTD http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=89&t=41713&start=360
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 cze 2010, 13:06
Posty: 153 (4/0)
Skąd: Północna Wielkopolska
Auto: Premacy '00 RF2A 90 KM sprzedana :(
Premacy '05 FP 100 KM

Postprzez brccrx » 20 maja 2011, 13:13

Witam
Tak naprawde to mase mozesz wziasc z kazdego miejsca gdzie ona jest, rowniez z obudowy radia, poprostu w tym miejscu znalazlem miejsce na kabelek tak zeby nie przeszkadza przy montazu z powrotem.
W tym miejscu jest akurat masa od anteny, jak otworzysz radio to tam zerknij to bedzie jasne.
Nie mam lepszej fotki bo radio juz zamontowane, ale tak naprawde to licza sie te kabelki od L i P kanalu a masa to gdzie chcesz.
Musze powiedziec ze sa pewne niedociagniecia tego sposobu, ale sluchanie ulubionej muzy na fabrycznym zestawie za tak mala kase to naprawde rekompensuje.
Bialy kabelek zakonczony jest 3.5mm jack-iem.
Hardstyle flavor- Showtek brzmi naprawde imponujaca z basami na max ale cos kolo 7-8 poziomu glosnosci i tylnymi glosnikami troszeczke glosniej niz przod :D
NIestety dla kogos kto chce sluchac hardstyle (lub techno) pozostaje wymiana glosnikow i (lub) dodanie suba <jupi> .

say napisał(a):<spoko> dodałem do FAQ :) .


Dziekuje.
nic tak w zyciu nie cieszy jak dzwiek VTEC-a bez wydechu o poranku

AUX w fabrycznym radiu Premacy przed liftem
viewtopic.php?f=121&t=118848
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 kwi 2011, 14:05
Posty: 81 (1/0)
Skąd: Longford IRL
Auto: Ford Transit SWB 2.0 2001r
Mitsubishi FTO 1.3 Turbo 1997
Mitsubishi FTO 2.0 v6 Mivec 2000 Version R.
Honda CRX 1.5 1989....

Postprzez Enzoo » 20 maja 2011, 13:39

Czyli w tym przewodzie od jacka są trzy kabelki:

1. czerwony to L,
2. biały to P,
3. a ten trzeci, to masa.

To chyba poradzę. Jak się uda idę po tytuł inż. elektronika :)
MAZDA PREMACY – Coche de la familia japonesa / Stwórzmy wspólnie PORADNIK pompy DENSO do DiTD http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=89&t=41713&start=360
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 cze 2010, 13:06
Posty: 153 (4/0)
Skąd: Północna Wielkopolska
Auto: Premacy '00 RF2A 90 KM sprzedana :(
Premacy '05 FP 100 KM

Postprzez brccrx » 20 maja 2011, 13:48

Tam gdzie czerwony to prawy kanal, bialy to lewy kanal w radiu, w jack-u to nie pamietam jak powinno isc i masa przylutowana gdzie kolwiek. Mozesz najpierw sprawdzic jack jak chcesz jak tam ida kanaly.
Kolego ja jestem stolarzem meblowym, dasz rade. Tylko wszystko zrob tak jak w poradniku i nie zapomnij uziemic lutownicy.

Dodam ze miozna do tego podlaczyc telefon jak ktos ma z 3.5mm zenskim gniazdem i jest cos ala glosno-mowiacy zestaw, przy wykozystaniu mikrofonu z telefonu.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 20 maja 2011, 13:58 przez brccrx, łącznie edytowano 1 raz
nic tak w zyciu nie cieszy jak dzwiek VTEC-a bez wydechu o poranku

AUX w fabrycznym radiu Premacy przed liftem
viewtopic.php?f=121&t=118848
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 kwi 2011, 14:05
Posty: 81 (1/0)
Skąd: Longford IRL
Auto: Ford Transit SWB 2.0 2001r
Mitsubishi FTO 1.3 Turbo 1997
Mitsubishi FTO 2.0 v6 Mivec 2000 Version R.
Honda CRX 1.5 1989....

Postprzez say » 20 maja 2011, 13:49

Pozostaje tylko wyjąć zbędne przyciski z przodu, dorobić ładną zaślepkę na całość, w niej umocować gniazdo i będzie ślicznie wyglądało :)
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 lip 2007, 07:58
Posty: 1620 (0/1)
Skąd: Szczecin
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez brccrx » 20 maja 2011, 14:02

say napisał(a):Pozostaje tylko wyjąć zbędne przyciski z przodu, dorobić ładną zaślepkę na całość, w niej umocować gniazdo i będzie ślicznie wyglądało :)


Tylko znowu te wiszace kable <nie> z przodu radia.
Myslalem zeby w to wlutowac zestaw Bluetooth stereo i go ukryc pod radiem, dac zasilanie od zapalniczki, przeciez muzyki mozna sluchac z telefonu tez <spoko>
nic tak w zyciu nie cieszy jak dzwiek VTEC-a bez wydechu o poranku

AUX w fabrycznym radiu Premacy przed liftem
viewtopic.php?f=121&t=118848
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 kwi 2011, 14:05
Posty: 81 (1/0)
Skąd: Longford IRL
Auto: Ford Transit SWB 2.0 2001r
Mitsubishi FTO 1.3 Turbo 1997
Mitsubishi FTO 2.0 v6 Mivec 2000 Version R.
Honda CRX 1.5 1989....

Postprzez say » 20 maja 2011, 14:07

Chodzi mi tylko o to by nie było dziury na kasety i tych koszmarnych przycisków :).
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 lip 2007, 07:58
Posty: 1620 (0/1)
Skąd: Szczecin
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez brccrx » 20 maja 2011, 14:31

say napisał(a):Chodzi mi tylko o to by nie było dziury na kasety i tych koszmarnych przycisków :).

No tak, nie zle by to wygladalo :) .
Radio bardziej narazone na probe kradziezy he he, przeciez to nie kaseciak wtedy bedzie <rotfl>
Say, a moze w ta zaslepke wmontowac mp3-ke na stale podpieta, kabelek usb zostawic i z laptopa muzyke zgrywac.
Pomysl z Bluetooth to byl by lans <cfaniak> .
nic tak w zyciu nie cieszy jak dzwiek VTEC-a bez wydechu o poranku

AUX w fabrycznym radiu Premacy przed liftem
viewtopic.php?f=121&t=118848
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 kwi 2011, 14:05
Posty: 81 (1/0)
Skąd: Longford IRL
Auto: Ford Transit SWB 2.0 2001r
Mitsubishi FTO 1.3 Turbo 1997
Mitsubishi FTO 2.0 v6 Mivec 2000 Version R.
Honda CRX 1.5 1989....

Postprzez say » 20 maja 2011, 15:03

Eeeee, Bluetooth = kiepski dźwięk, poza tym nie wszystkie telefony sieją po bt dźwięk ( nie wspomnę stereo) jeśli nie ma aktywnej rozmowy telefonicznej.
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 lip 2007, 07:58
Posty: 1620 (0/1)
Skąd: Szczecin
Auto: Premacy DiTD '02 7 os.
MB W168 1.4 Pb

Postprzez BartMan » 21 maja 2011, 18:44

@Say dobrze gada. wywalić wejście kasety i dorobić ładną zaślepkę. W niej umieściłbym port mini-jack, i do schowka kabelek jack m/m. Jak chcesz posłuchać to podłączasz i tyle :)
brccrx napisał(a):...
Jak znalazłem kanały od kaseciaka bez schematu <czarodziej> , nie powiem <diabełek> .


tylko nie mów, że metodą prób i błędów :D
"Są głowy, których się trzyma tylko łupież" – Jan Czarny
Początkujący
 
Od: 11 kwi 2011, 00:34
Posty: 27
Skąd: London UK
Auto: Mazda Premacy Sport 2.0 DOHC '04r + LPG BRC Sequent 24 + gąbka do mycia..

Postprzez brccrx » 21 maja 2011, 19:23

BartMan napisał(a):tylko nie mów, że metodą prób i błędów :D


Cos w tym stylu, tylko troszke lepszym sposobem, poniewaz metoda prob i bledow mogla by usmarzyc <płacze> discman-a ktorego uzywalem do testow i byla by <dupa>.
Na elektrodzie <nauka> ze wpina sie sygnal przed procesor dzwieku pod kondensatory, to baaaaaaaaaaaaardzo ulatwilo sprawe :), ale reszta to moja magia i nic wiecej <nie powiem> :D.

Jezeli komus sie uda podlaczenie audio aux to prosze sie pochwalic :).

Panowie czy ktos z was nie ma czasem zepsutego radia od premacy przed liftem, potrzebuje 2 przyciski (AUDIO i FM) bo moje chyba sa uszkodzone nie pozostaja w miejscu jak powinny i audio przycisk wypada.
Pozdrawiam
nic tak w zyciu nie cieszy jak dzwiek VTEC-a bez wydechu o poranku

AUX w fabrycznym radiu Premacy przed liftem
viewtopic.php?f=121&t=118848
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 kwi 2011, 14:05
Posty: 81 (1/0)
Skąd: Longford IRL
Auto: Ford Transit SWB 2.0 2001r
Mitsubishi FTO 1.3 Turbo 1997
Mitsubishi FTO 2.0 v6 Mivec 2000 Version R.
Honda CRX 1.5 1989....

Postprzez Piotr Raczkowski » 27 maja 2011, 07:16

kolego brccrx wczoraj się pobawiłem i DZIAŁA!!!!!!!!!!!
wielkie dzięki
Forumowicz
 
Od: 23 kwi 2009, 17:25
Posty: 535
Skąd: Kłodzko
Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg

Postprzez Enzoo » 27 maja 2011, 08:50

brccrx napisał(a):

I miejsce wlutowania masy dla kolegi który o to prosił



Dzięki wielkie za fotkę. Mam u Ciebie dług wdzięczności.
Mam już gniazda i wtyki. Będę montował przedłużkę na tył, żeby dzieciaki mogły same przełączać sobie muzykę z mp3.
I tu mam pytanie: czy nie lepiej wyprowadzić wtyku jack z radia? Wtedy od razu będzie można podpiąć mp3. Jeśli wyprowadzimy z radia gniazdo do podłączenia mp3 potrzebny będzie jeszcze kabelek z dwoma wtykami jack.
MAZDA PREMACY – Coche de la familia japonesa / Stwórzmy wspólnie PORADNIK pompy DENSO do DiTD http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=89&t=41713&start=360
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 cze 2010, 13:06
Posty: 153 (4/0)
Skąd: Północna Wielkopolska
Auto: Premacy '00 RF2A 90 KM sprzedana :(
Premacy '05 FP 100 KM

Postprzez brccrx » 27 maja 2011, 09:47

Witam.
Ja tak wlasnie zostawilem jak ty sugerujesz, ze z tylu radia wychodzi kabelek z jack-iem 3.5mm.

Piotr Raczkowski napisał(a):kolego brccrx wczoraj się pobawiłem i DZIAŁA!!!!!!!!!!!
wielkie dzięki


No to swietnie <jupi> , dzieki za informacje ze wszystko ok.
Pozdrawiam
nic tak w zyciu nie cieszy jak dzwiek VTEC-a bez wydechu o poranku

AUX w fabrycznym radiu Premacy przed liftem
viewtopic.php?f=121&t=118848
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 kwi 2011, 14:05
Posty: 81 (1/0)
Skąd: Longford IRL
Auto: Ford Transit SWB 2.0 2001r
Mitsubishi FTO 1.3 Turbo 1997
Mitsubishi FTO 2.0 v6 Mivec 2000 Version R.
Honda CRX 1.5 1989....

Postprzez el_gato » 20 cze 2011, 22:13

Czy znalazł ktoś podobny sposób na radio po lifcie ?
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 9 wrz 2010, 15:39
Posty: 9
Skąd: Oswiecim
Auto: Premacy 1.8 100 kucyków rok 2003

Postprzez brccrx » 21 cze 2011, 16:14

el_gato napisał(a):Czy znalazł ktoś podobny sposób na radio po lifcie ?


Jak by ci sie chcialo to wyjmij radio, otworz i daj zdjecie tej plytki to porownamy, byc moze jest ta sama elektronika, lub chociaz plytka krzemowa taka sama.
nic tak w zyciu nie cieszy jak dzwiek VTEC-a bez wydechu o poranku

AUX w fabrycznym radiu Premacy przed liftem
viewtopic.php?f=121&t=118848
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 29 kwi 2011, 14:05
Posty: 81 (1/0)
Skąd: Longford IRL
Auto: Ford Transit SWB 2.0 2001r
Mitsubishi FTO 1.3 Turbo 1997
Mitsubishi FTO 2.0 v6 Mivec 2000 Version R.
Honda CRX 1.5 1989....

Postprzez el_gato » 21 cze 2011, 19:20

brccrx napisał(a):
el_gato napisał(a):Czy znalazł ktoś podobny sposób na radio po lifcie ?


Jak by ci sie chcialo to wyjmij radio, otworz i daj zdjecie tej plytki to porownamy, byc moze jest ta sama elektronika, lub chociaz plytka krzemowa taka sama.


Jak tylko poradze sobie z ABS i znajdę troszkę jeszcze czasu to się postaram dobrać do radia.
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 9 wrz 2010, 15:39
Posty: 9
Skąd: Oswiecim
Auto: Premacy 1.8 100 kucyków rok 2003

Postprzez Kinio28 » 21 cze 2011, 21:09

Jakiś pomysł jak w mx-5 2002r 1.6 – "multi function audio system" oszukać radio, że podłączony jest odtwarzacz kaset? Próbuję zrobić to co Ty, przylutowałem już kabelki (mam nadzieję, że w odpowiednie miejsce :D ) ale nie mam pomysłu co zrobić, żeby była jakakolwiek reakcja na naciśnięcie przycisku radio.
Avatar użytkownika
Początkujący
 
Od: 15 cze 2011, 20:56
Posty: 10

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

Moderator

Moderatorzy 5 / Premacy