Wymiana rozrządu – różne szkoły

Mazda Premacy 1999–2004

Postprzez voytecku » 1 wrz 2008, 11:35

brii napisał(a):Wymień od razu pompę wody

Nie musisz teraz wymieniac pompy. Dopiero przy drugiej wymianie rozrzadu mozna wymienic pompe.

Czy przebieg samochodu jest prawdziwy?

Pozdrawiam,
voytecku.
Forumowicz

Od: 12 sty 2005, 22:00
Auto: Fiat Stilo

Postprzez brii » 1 wrz 2008, 11:43

voytecku napisał(a):Nie musisz teraz wymieniac pompy. Dopiero przy drugiej wymianie rozrzadu mozna wymienic pompe.

Ja tam wymieniam za każdym razem – nie raz była taka sytuacja, że 15 000km – 20 000 przed drugim rorządem padała pompa (a wiadomo, że przy padniętej pompie można sobie zrobić kuku jak się nie zauważy). Wg. mnie warto, bo droga nie jest ;)
Trusted computing – Yes or No?

Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Forumowicz

Od: 9 sty 2005, 23:46
Auto: Endek / Kupisiontes / Smark EV / iczy

Postprzez mzdz » 23 lis 2008, 21:23

xANDy napisał(a):Jam mam chyba teraz pasek bosh'a bo ory się urwał... :|

Ja też miałem Boscha – nie znam się zbytnio na tym, a warsztat był pod szyldem Boscha. Wymieniałem cały rozrząd, łącznie z pompą wody. Pasek strzelił po 28 kkm. Nie polecam.
Początkujący

Od: 14 paź 2007, 11:15
Auto: 323F BJ 2.0 DiTD '00

Postprzez xANDy » 23 lis 2008, 21:28

Bosh po jakimś czasie uznał to i zakazał sprzedawać swoje paski do DITD. Była na to jakaś akcja serwisowa, tylko mało kto o tym słyszał.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Forumowicz

Od: 27 lis 2004, 21:42
Auto: Mazda 6, MZR-CD, 136KM

Postprzez tomi-ei » 25 lis 2008, 21:35

CENA NIE TAKA STRASZNA – WYMIANA ROZRZADU W 2.0 DiTD ( na oryginale )

Podaje potwierdzone na wlasnym przykladzie ceny za wymiane rozrzadu Premacy 2.0 DiTD, oraz namiar na hurtownie wysylkowa ( zaznaczam ze to wszystkie podzespoly sa w oryginale – kupilem, sprawdzilem, porownalem, i zostalo zamontowane ). Napinacze, rolki i paski, które stosowane są na pierwszy montaż w silnikach Mazdy. GWARANCJA: 24 miesiące lub 90 tys. km. ( z faktura zakupu )– wiecej niz w ASO Mazdy
W skład kompletu rozrządu wchodzą:
PASEK ROZRZĄDU firmy UNITTA Japan Oryginał w MAZDA
ROLKA NAPINAJĄCA firmy NTN Japan Oryginał w MAZDA
ROLKA PROWADZĄCA firmy NTN Japan Orygianał w MAZDA
NAPINACZ HYDRAULICZNY firmy NTN Japan Oryginał w MAZDA
( koszt: 740 PLN brutto + 8 PLN przesylka – dostawa do 2 dni roboczych )
Komplet z pompa wodna to koszt: 1100 PLN + przesylka
POMPA WODY + uszczelka firmy GMB Japan Oryginał w MAZDA

Kontakt do hurtowni: D.J.-Parts
Tel. (71) 357 59 29
Tel. (71) 374 04 72
Tel./Fax (71) 358 08 76
mail: parts@djparts.ig.pl
nick allegro: dj_parts
strona: www.djparts.pl

WYMIANA w dobrym zaprzyjaznionym warsztacie kosztowala: 200 PLN

PODSUMOWUJAC:
– potwierdzony i realny pelny koszt wymiany bez pompy wody przy 90000 km przebiegu to 948 PLN
– koszt wymiany jaki bedzie mnie czekal przy przebiegu 180000 km z pompa wody – 1308 PLN

Tak wiec w porownaniu z ASO mamy minimum ok 1000 PLN w kieszeni.

pozdrawiam i szerokiej drogi
Początkujący

Od: 25 lis 2008, 19:23
Auto: Premacy 2.0 DiTD, 03'

Postprzez Yard » 26 lis 2008, 00:51

Ty na pewno kupiłeś co trzeba? Oni są hurtownią DAEWOO. ;)
Pewnie części kupowali jak złoty stał mocno i teraz mogą dać tak niskie ceny.
Moderator

Od: 13 mar 2004, 22:32

Postprzez tomi-ei » 26 lis 2008, 17:40

Yard napisał(a):Ty na pewno kupiłeś co trzeba? Oni są hurtownią DAEWOO. ;)
Pewnie części kupowali jak złoty stał mocno i teraz mogą dać tak niskie ceny.

Faktycznie jak wejdziecie na ich strone to pierwsze co rzuca się w oczy to marka Daewoo, ale zapewniam, że handlują także prawie wszystkimi japończykami ( zawsze możecie zadzwonic i sprawdzić ).
Co do ceny to prawdopodobnie masz rację, że to jest spowodowane kursem Euro jaki był do tej pory. Ogólnie chciałbym wyjaśnic niedowiarkom, iż nie mam na celu reklamować ową hurtownię, a głównym moim celem jest tutaj pomoc i pokierowanie gdzie możecie w miarę tanio kupić oryginalny rozrząd. I może to mam nadzieję rozwieje problem czy przy takiej cenie warto stosować zamienniki, które niekiedy kosztuja prawie tylo samo. Dla jasności wszystkie elementy tego rozrządu mają wybitą lub odlaną nazwę producenta i po demontażu starego rozrządu sprawdziłem, podzespoły są identyczne – mechanik też potwierdził, że to oryginał.
Poniżej podaję link do aukcji na allegro:
http://www.allegro.pl/item478010324_roz ... ginal.html
pozdrawiam
Początkujący

Postprzez jacek01 » 28 lis 2008, 21:54

Mam pytanie związane z rozrządem więc dopisuję się do tego tematu .Kto mi może pomóc w kwestii jak po niemiecku pisze się : kompletny rozrząd ,rolki,napinacz,pasek,pompa wodna.Szykuje mi się wymiana rozrządu i chcę zadzwonić do Niemiec do autochausu gdzie kupiłem swoje autko w celu spytania o wymienione wyżej części i porównać ceny z naszymi.
Forumowicz

Od: 3 sie 2008, 20:16
Auto: Mazda Premacy2.0 DITD

Postprzez tomi-ei » 28 lis 2008, 23:31

jacek01 napisał(a):Mam pytanie związane z rozrządem więc dopisuję się do tego tematu .Kto mi może pomóc w kwestii jak po niemiecku pisze się : kompletny rozrząd ,rolki,napinacz,pasek,pompa wodna.Szykuje mi się wymiana rozrządu i chcę zadzwonić do Niemiec do autochausu gdzie kupiłem swoje autko w celu spytania o wymienione wyżej części i porównać ceny z naszymi.

Zerknij na te ceny poniżej i pomyśl czy jest sens dzwonić i tracić pieniądze na telefony, a i tak jeszcze musisz doliczyć koszt przesyłki kurierskiej z Niemiec. Nie wierzę, że kupisz dużo taniej jeżeli wogóle będzie taniej, ale to oczywiście Twoja decyzja. ( w tłumaczeniu z niemieckiego niestety nie jestem w stanie pomóc )

PASEK ROZRZĄDU firmy UNITTA Japan Oryginał w MAZDA
ROLKA NAPINAJĄCA firmy NTN Japan Oryginał w MAZDA
ROLKA PROWADZĄCA firmy NTN Japan Orygianał w MAZDA
NAPINACZ HYDRAULICZNY firmy NTN Japan Oryginał w MAZDA
( koszt: 740 PLN brutto + 8 PLN przesylka – dostawa do 2 dni roboczych )
Komplet z pompą wodną to koszt: 1100 PLN + przesylka
POMPA WODY + uszczelka firmy GMB Japan Oryginał w MAZDA

Kontakt do hurtowni: D.J.-Parts
Tel. (71) 357 59 29
Tel. (71) 374 04 72
Tel./Fax (71) 358 08 76
mail: parts@djparts.ig.pl
nick allegro: dj_parts
strona: www.djparts.pl

lub szukaj ich aukcji na allegro

p.s. WYMIANA w dobrym zaprzyjaznionym warsztacie kosztowala: 200 PLN

pozdrawiam
Początkujący

Postprzez jacek01 » 29 lis 2008, 00:52

tomi-ei napisał(a):Zerknij na te ceny poniżej i pomyśl czy jest sens dzwonić i tracić pieniądze na telefony, a i tak jeszcze musisz doliczyć koszt przesyłki kurierskiej z Niemiec. Nie wierzę, że kupisz dużo taniej jeżeli wogóle będzie taniej, ale to oczywiście Twoja decyzja. ( w tłumaczeniu z niemieckiego niestety nie jestem w stanie pomóc )

Dzięki wezmę to pod uwagę ,przy zakupie czujnika ABS-su z Nieniec dostałem 50%rabat i wyszedł mnie taniej niż w kraju więc chciałbym spróbować ponownie.Jak się da kupić taniej to ok jak nie kupie u nas może skorzystam z twojej podpowiedzi.
Forumowicz

Postprzez nosekBd » 13 gru 2008, 00:22

Witam-napukałem już 181 kil.i strach jezdzićswoją mazdką .Prosze o doradzenie mi,czy w okolicy Koszalina jest jakiś warsztat który sie dobrze zna na wymianie ROZRZADU.Słyszałem też że powstał salon MAZDY gdzieś w okolicy Słupska ,ale nie wiem czy ma serwis no i nie mam ani adresu ani tel.

A druga sprawa to czy te częsci i sprzedawca są ok
http://moto.allegro.pl/item504776815_ro ... _ditd.html

Prosze o pomoc i doradztwo .POZDRAWIAM fanów DITD
Początkujący

Od: 25 mar 2007, 14:08
Auto: Mazda 323 f BJ 2.0 DITD 2000 r-Była
Mazda 6 121 KM GY 2003 r-Jest OBECNIE

Postprzez radekko » 13 gru 2008, 01:40

Trudno mi osobiscie jeszcze rekomendowac DJ_parts, ale kupilem u nich kompletny rozrzad do mazdy 323 DITD za 1100zl (identyczny jak do premacy, czyli ten z Twojego linku), dorzucili komplet filtrow (MaX i Nipparts) za 99zl. Znajomy serwisant potwierdzil ze rozrzad oryginalny i na pewno nie za dlugo lezal w magazynie. Filtry tez OK, ale jak to mowia, zobaczymy w praniu. To moj pierwszy diesel i pierwsza w nim wymiana, nie wiem czy dalej bedzie rozowo.
W kazdym razie sklep godny polecenia, wystawia fakture i daja gwarancje na czesci.
Pozdrawiam
fan DITD od miesiąca
Jak Madzia to i Ew(f)ka

Moja Magdalena
Forumowicz

Od: 23 lis 2008, 17:52
Auto: 323F 2.0 DITD 101KM

Postprzez nosekBd » 13 gru 2008, 11:40

ok dzięki
A morze teras ktoś z okolic Koszalina da mi znać gdzie jest dobry serwis.Pozdrawiam WSZYSTKICH DITD
Początkujący

Postprzez topik » 13 gru 2008, 15:41

Witam! Na pompie wody musi być wybite RF1G to znaczy, że jest orginalna. Pasek, rolki, napinacz i uszczelki pompy wody są orginalne a jeżeli chodzi o machanika z Koszalina to nie wiem. Na szczęście nie korzystam z usług zakładów ponieważ mój tata jest mechanikiem. Pozdrawiam
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Forumowicz

Od: 24 paź 2006, 15:41
Auto: Mazda 323F 2.0 TD (BJ) 1999r.

Postprzez nosekBd » 13 gru 2008, 16:12

Witam -dzięki topik prosze o namiary tego mechanika z Redła.Czy ma on jakieś doświadczenia z Rozrządem .Pozdrawiam WSZYSTKICH DITD
Początkujący

Postprzez topik » 13 gru 2008, 16:46

Tak to mój tata. Ma duże doświadczenie. Numer telefonu wysłałem na PW.
Diagnostyka komputerowa vcds: audi, vw, skoda, seat. Kołobrzeg i okolice, Świdwin i okolice.
RF2A
Kiedyś będzie M 3 może M 6
Jak raz kupisz Mazdę to już nigdy nie zamienisz jej na inną markę
Mogę polecić dobrego mechanika z Redła (okolice Świdwina i Połczyna Zdroju) oraz z Piły
Forumowicz

Od: 24 paź 2006, 15:41
Auto: Mazda 323F 2.0 TD (BJ) 1999r.

Postprzez person1 » 17 gru 2008, 08:33

radekko napisał(a):Trudno mi osobiscie jeszcze rekomendowac DJ_parts, ale kupilem u nich kompletny rozrzad do mazdy 323 DITD za 1100zl (identyczny jak do premacy, czyli ten z Twojego linku), dorzucili komplet filtrow (MaX i Nipparts) za 99zl. Znajomy serwisant potwierdzil ze rozrzad oryginalny i na pewno nie za dlugo lezal w magazynie. Filtry tez OK, ale jak to mowia, zobaczymy w praniu. To moj pierwszy diesel i pierwsza w nim wymiana, nie wiem czy dalej bedzie rozowo.
W kazdym razie sklep godny polecenia, wystawia fakture i daja gwarancje na czesci.
Pozdrawiam
fan DITD od miesiąca

Też kupiłem u nich i własnie czekam na montaż – części na bank orginalne i cena ok.
person1

Postprzez jacek01 » 17 gru 2008, 19:58

Byłem w warsztacie wstępnie umówić się na wymianę rozrządu Mazda Premacy DITD ,oni mają swój sklep i jakieś kontakty w hurcie proponują mi pasek GEATS a rolkę napinającą i rolkę prowadząca LUK.O pompie GMB mają złe zdanie ponoć kiedyś zamontował taką komuś i się rozleciała.
CO o tym myślicie???
Forumowicz

Postprzez Marek61 » 17 gru 2008, 21:11

W momencie gdy podawane na tym Forum adresy i wszelkie namiary na częsci ori pokazują na ceny dorównujace cenom rozrządu do Daewoo myslę o Twojej propozycji jak najgorzej. :|
Kupiłes Mazdę.Daj jej szansę. <diabełek>
Panie Boże. Dziękuję Ci za bezpośredni wtrysk podtlenku azotu, chłodnice międzystopniowe, turbosprężarki z łożyskami kuIkowymi i tytanowe sprężyny zaworu.
Amen.
Forumowicz

Od: 27 kwi 2007, 12:23
Auto: Mazda Premacy 2,0 DiTD 2002

Postprzez Marek podlaskie » 17 gru 2008, 21:40

Zostaw tego Gatesa i wez ori z Unitta i bedziesz spokojnie spal
Forumowicz

Od: 25 lut 2007, 22:14
Auto: Fiat Ulysse 2.0 Pb 136 km