przez nomijas » 13 paź 2009, 16:25
Jeździmy już 1.5 roku, w większości żona. Mamy Mazdę 5, 2.3 l, benzyna ze stanów, kupiliśmy ją przy przebiegu 11 tys mil, bezwypadkowa. No i po 1.5 roku użytkowania możemy już wyrazić pewne opinie. Dziś na liczniku jest 25 tys mil. Ogólnie jesteśmy bardzo zadowoleni i gdybyśmy mieli jeszcze raz kupować to byśmy się zdecydowali na takie samo auto.
PLUSY:
– mamy dwoje małych dzieci, dla takiej rodziny mazda 5 to rozwiązanie idealne, boczne odsuwane drzwi to wspaniała wygoda i bezstresowe parkowanie nawet w najbardziej ciasnych miejscach.
– silnik dynamiczny i szybki,
– skrzynia automatyczna rewelacja, bardzo łagodne przejścia, bardzo ładnie się redukuje przy wyprzedzaniu,
– spalanie jak jedzie żona 8-9, jak ja 11-12, kwestia prędkości
– bardzo dobra klimatyzacja
– wspaniały, duży bagażnik
– fotele bardzo wygodne, przyjemnie znosi się długie trasy
– bardzo dobre światła przednie
– fajny zesta audio, świetna zmieniarka
– mamy też wbudowaną nawigację ale dopiero umawiam się na jej przeprogramowanie...
MINUSY:
– zbyt głośna w środku, może to wina ogumienia a może brak jakiegoś wyciszenia (może ktoś miał podobny problem i może coś poradzić)
– zawieszenie strasznie mi klekocze nawet na najmniejszych dołkach, właśnie się wybieram na jakąś diagnostykę, i strasznie piszczy szczególnie w wilgotne dni
– przednie słupki moim zdaniem są za szerokie ograniczona widoczność
– no i przydało by się więcej i bardziej praktycznych schowków, użytkuję równocześnie kilka samochodów i pod tym względem meganeII to mistrzostwo świata
– słabe światło wsteczne
... to chyba mniej więcej tyle, jak sobie coś przypomnę to dopiszę a jak ktoś może mi coś podpowiedzieć to chętnie wysłucham, jeżeli ktoś chciałby zasięgnąć jakiejś informacji to również chętnie odpowiem w miarę możliwośći
Jeszcze jedno, jestem z Białegostoku, no i pewnie będę musiał z tym zawieszeniem udać się do warsztatu, w związku z tym mam pytanie: jechać do serwisu czy też może ktoś poleci mi dobry, doświadczony, kompetentny i solidny warsztat, z góry dziękuję
pozdrawiam