Mazda5 (CR) – Opinie o modelu
hehe...cos mi sie wydaje ze troszke przesadziles z tą butlą...w miejsce koła dojazdowego wejdzie nie wieksza butla niż 33litry...zbyt duza rozbieznosc...nawet po podniesieniu siedzien nie ma szans...no chyba ze masz siedzonka pod sufitem...hehe
- Od: 5 wrz 2009, 09:43
- Auto: mazda 5 2.0 benzyna
hehe...cos mi sie wydaje ze nie zorientowałeś się dobrze w temacie butli skoro wypisujesz takie rzeczy... Zapraszam Cie serdecznie na ogłędziny skoro jesteś taki niedowiarek... hehe.
Kiepskich fachowców zapytałeś widocznie o ten zbiornik.
Chcesz, zadzwoń do Gaz Mobilu i zapytaj się.
Instalacje montowałem w firmie Gaz Mobil w Tychach. Zobaczymy jak będzie się spisywała zagazowana Madzia. Napisze za jakiś czas jak to jest z tym gazem czy nie będzie się działo nic złego z silnikiem itp. Jak narazie to jestem bardzo zadowolony, ale czas pokaże czy w przyszłości również będe
Kiepskich fachowców zapytałeś widocznie o ten zbiornik.
Chcesz, zadzwoń do Gaz Mobilu i zapytaj się.
Instalacje montowałem w firmie Gaz Mobil w Tychach. Zobaczymy jak będzie się spisywała zagazowana Madzia. Napisze za jakiś czas jak to jest z tym gazem czy nie będzie się działo nic złego z silnikiem itp. Jak narazie to jestem bardzo zadowolony, ale czas pokaże czy w przyszłości również będe
- Od: 18 sie 2008, 15:00
- Auto: Mazda 5 MZR CD
nie o to chodzi ze jestem niedowiarkiem czy tez nie...jesli miales w oryginale kolo dojazdowe a napewno takie miales to nie ma szans zeby weszla taka pojemnosc butli...taka butla wchodzi tylko i wylacznie w miejsce kola o normalnych gabarytach...nie wiem jak to zrobili ale wg. mnie jest to niemozliwe...chetnie zobacze fotki w jaki sposob oni to wcisneli...i nawet podniesienie belki tylnych siedzen niewiele zmieni...czekam na foto...pozdrawiam...
p.s.jak mozesz to podeslij jakich swiec uzywasz u siebie...to tak poza ta butlą..hehe
p.s.jak mozesz to podeslij jakich swiec uzywasz u siebie...to tak poza ta butlą..hehe
- Od: 5 wrz 2009, 09:43
- Auto: mazda 5 2.0 benzyna
Witam!
Przyznam szczerze, ze nie przeczytałem wszystkich stron. Troche z czasem słabo, pewnie jak u wielu z was ale może coś pomożecie
Chce namówić rodziców na zakup 5. Poszukuje informacji na temat Mazdy 5, 2,3L automat.
No i teraz. 2.3L mają automaty 4 czy 5 biegowe? Jeśli 4 to jakie modele mają 5biegowe?
Czy jest jakaś stronka z informacjami na temat 5 i skrzyniach automatycznych?
Rodzice chca kupić pacyfice chryslera.....2007rok 4.0L V6....duze to i amerykańskie, cena okolo 70tys a taka Mazde 5 mozna juz za 50tys dostac a za 60 to już wypas
Prosiłbym i wskazanie postu, tematu, strony albo jakis mały wywód na temat Mazd 5 w automacie.
Przyznam szczerze, ze nie przeczytałem wszystkich stron. Troche z czasem słabo, pewnie jak u wielu z was ale może coś pomożecie
Chce namówić rodziców na zakup 5. Poszukuje informacji na temat Mazdy 5, 2,3L automat.
No i teraz. 2.3L mają automaty 4 czy 5 biegowe? Jeśli 4 to jakie modele mają 5biegowe?
Czy jest jakaś stronka z informacjami na temat 5 i skrzyniach automatycznych?
Rodzice chca kupić pacyfice chryslera.....2007rok 4.0L V6....duze to i amerykańskie, cena okolo 70tys a taka Mazde 5 mozna juz za 50tys dostac a za 60 to już wypas
Prosiłbym i wskazanie postu, tematu, strony albo jakis mały wywód na temat Mazd 5 w automacie.
Adamos napisał(a):jakies specyfikacji mazdy 5 2.3
Adamos napisał(a):w automacie
http://www.mazdausa.com/MusaWeb/display ... leCode=MZ5
Najprędzej tu.
- Od: 15 maja 2004, 16:37
Nic się nie zmieniło 
Witam!!!
Chce kupic w przeciagu nastepnego kwartalu Mazde 5, auto bardzo podoba mi sie wizualnie jak tez zonie
)). Jakosciowo tez slyszalem ze niezle.
Silniki diesla odpadaja, wiec mam pytanie o wersje bezynowe.
Auto ma sluzyc do dojazdow do pracy (50km) z czego 75% w trasie, no i wypady wakacyjne.
Czy jest az taka duza róznica w elastycznosci pomiedzy 1.8 a 2.0???
Bo czytalem ze roznica w spalaniu to tylko srednio 0.5 litra.
Znalazlem oferte zakupu z 2009 roku w calkiem niezlej cenie, tylko nie wiem ktora wybrac.
Pozdrawiam
Dawid
Chce kupic w przeciagu nastepnego kwartalu Mazde 5, auto bardzo podoba mi sie wizualnie jak tez zonie
Silniki diesla odpadaja, wiec mam pytanie o wersje bezynowe.
Auto ma sluzyc do dojazdow do pracy (50km) z czego 75% w trasie, no i wypady wakacyjne.
Czy jest az taka duza róznica w elastycznosci pomiedzy 1.8 a 2.0???
Bo czytalem ze roznica w spalaniu to tylko srednio 0.5 litra.
Znalazlem oferte zakupu z 2009 roku w calkiem niezlej cenie, tylko nie wiem ktora wybrac.
Pozdrawiam
Dawid
-
davidb
Witam serdecznie
Jak większość z wypowiadających się na tym forum przymierzam się do zakupu Vanika. Nie ukrywam, że M5 odpowiada moim oczekiwaniom, choć za plecami czai się inny rywal. Jedyną informacją, której nie mogę namierzyć w necie oraz na forum w zakładce garaż to dokładniejsze rozpiski cen serwisowania (poza gwarancją – planowany rocznik to 2007, na nowszy mnie nie stać
). Nie wiem czy koszty serwisowania nie przerosną mnie, spalaniem się raczej nie martwię (planuje benzynę+gaz). Chodzi mi konkretnie np. na ilu km. wymiana rozrządu i cena, ceny elementów zawieszenia, klocków hamulcowych, wymiana oleju z filtrem, świece itp. czyli takie typowe życiowe wymagania obsługowe. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że ceny oryginałów mnie przerażą ale myślę, że starsi użytkownicy M5 nabyli już pewne doświadczenia i liczę na małą podpowiedź.
Pozdrawiam
Jak większość z wypowiadających się na tym forum przymierzam się do zakupu Vanika. Nie ukrywam, że M5 odpowiada moim oczekiwaniom, choć za plecami czai się inny rywal. Jedyną informacją, której nie mogę namierzyć w necie oraz na forum w zakładce garaż to dokładniejsze rozpiski cen serwisowania (poza gwarancją – planowany rocznik to 2007, na nowszy mnie nie stać
Pozdrawiam
-
holly72
Witaj
Przykładowe ceny masz na http://www.autojaksa.com.pl/cennik.html
Ja mogę się tylko wypowiedzieć na temat cen przeglądów w ASO które są dość wysokie: robocizna 500 zł + olej + filtry + klocki = 1300 zł.
A zdradź jaki model jeszcze rozważasz, czy benzynę czy diesel w ile osób będziecie jeździli?
Przykładowe ceny masz na http://www.autojaksa.com.pl/cennik.html
Ja mogę się tylko wypowiedzieć na temat cen przeglądów w ASO które są dość wysokie: robocizna 500 zł + olej + filtry + klocki = 1300 zł.
A zdradź jaki model jeszcze rozważasz, czy benzynę czy diesel w ile osób będziecie jeździli?
- Od: 2 wrz 2008, 20:33
- Auto: Mazda 5 2.0 MZR-CD
Ceny znalazłem na http://sklep.intercars.com.pl/ jest tam dość fajnie zrobiony serwis i części różnych producentów więc i rozstrzał cenowy też niezły.
No właśnie jeżeli po gwarancji jest M5 to można robić poza serwisem czy są może jakieś obsługi narzucone i obligatoryjne tylko w serwisie?
Wstępnie interesuje mnie benzynka 2.0 i dorobić gaz (chociaż nie koniecznie) spalanie mnie nie przeraża, mój dotychczasowy pojazd też tyle bierze (i tez ma gaz).
Odległości jakie przebywam najczęściej to dojazd do pracy tj. 3 km. poza miastem, większe zakupy 10 i 24 km. parę razy w miesiącu, no i dosłownie kilka razy w roku większe podróże. M5 interesuje mnie ze względu na rodzinę 2+2 i wyjazdy wakacyjne + czasami dziadki wpadają to awaryjnie 2 dodatkowe fotele mi pasują.
Styl swojej jazdy nazwałbym "krajoznawczy" podoba mi się miejsce to się zatrzymuję.
No właśnie jeżeli po gwarancji jest M5 to można robić poza serwisem czy są może jakieś obsługi narzucone i obligatoryjne tylko w serwisie?
Wstępnie interesuje mnie benzynka 2.0 i dorobić gaz (chociaż nie koniecznie) spalanie mnie nie przeraża, mój dotychczasowy pojazd też tyle bierze (i tez ma gaz).
Odległości jakie przebywam najczęściej to dojazd do pracy tj. 3 km. poza miastem, większe zakupy 10 i 24 km. parę razy w miesiącu, no i dosłownie kilka razy w roku większe podróże. M5 interesuje mnie ze względu na rodzinę 2+2 i wyjazdy wakacyjne + czasami dziadki wpadają to awaryjnie 2 dodatkowe fotele mi pasują.
Styl swojej jazdy nazwałbym "krajoznawczy" podoba mi się miejsce to się zatrzymuję.
-
holly72
Też się przymierzam do Mazdy 5 (najlepiej 2.0 benzyna).
Pytanie praktyczne – czy w 2 rzędzie da się zamontować 3 foteliki dziecięce? W szczególności chodzi mi o 2 montowane przodem do kierunku jazdy i jeden dla malucha tyłem...
Oczywiście wiem, że wszystko zależy od konkretnych modeli fotelików, ale może ktoś już to próbował?
Pytanie praktyczne – czy w 2 rzędzie da się zamontować 3 foteliki dziecięce? W szczególności chodzi mi o 2 montowane przodem do kierunku jazdy i jeden dla malucha tyłem...
Oczywiście wiem, że wszystko zależy od konkretnych modeli fotelików, ale może ktoś już to próbował?
-
TomaamoT
Wg moich doświadczeń się nie da niestety, nad czym w sumie też ubolewam, bo byłoby wygodniej.
Środkowy "fotel" ma 24cm szerokości, co skutecznie wyklucza wszelkie foteliki. Jest po prostu za wąski. Jeszcze jak dodamy do tego dwa pełnowymiarowe fotele dziecięce na obu normalnych fotelach w 2 rzędzie, to praktycznie z tego środkowego fotela nic nie zostaje.
Środkowy "fotel" ma 24cm szerokości, co skutecznie wyklucza wszelkie foteliki. Jest po prostu za wąski. Jeszcze jak dodamy do tego dwa pełnowymiarowe fotele dziecięce na obu normalnych fotelach w 2 rzędzie, to praktycznie z tego środkowego fotela nic nie zostaje.
--
grzehoo
grzehoo
- Od: 23 lip 2008, 21:38
- Auto: Mazda 5 MZR-CD 2.0 143KM 2008
Witajcie
W maju minie rok odkąd kupiłem swoją Madzię i chciałem podzielić się swoimi wrażeniami.Dieslem z 2008 r jedzi sie super.Przejechałem 22000 km.Poza wymianą dwóch żarówek H-7 i dolewaniem płynu do spryskiwacza pod maską nie robiłem nic.Spalanie w granicach 9l.( jazda głównie Warszawa-Pruszków i troche po mieście) Z filtrem cząstek u mnie nic sie nie dzieje ale staram sie przynajmniej raz w miesiacu włączyc tempomat.Fakt pierwszy przegląd po 20-tu tys drogi bo prawie 1000 zł.No i ubytek amortyzatora -54%.Czekam aż sie serwis namyśli na naprawę gwarancyjną.
Przy sześciu osobach + kilku walizkach siadła bardzo i niezbędne było wywalenie połowy bagażu.Przednie słupki trochę ograniczają widoczność więc trzeba się powychylać z fotela.Pozdrawiam
W maju minie rok odkąd kupiłem swoją Madzię i chciałem podzielić się swoimi wrażeniami.Dieslem z 2008 r jedzi sie super.Przejechałem 22000 km.Poza wymianą dwóch żarówek H-7 i dolewaniem płynu do spryskiwacza pod maską nie robiłem nic.Spalanie w granicach 9l.( jazda głównie Warszawa-Pruszków i troche po mieście) Z filtrem cząstek u mnie nic sie nie dzieje ale staram sie przynajmniej raz w miesiacu włączyc tempomat.Fakt pierwszy przegląd po 20-tu tys drogi bo prawie 1000 zł.No i ubytek amortyzatora -54%.Czekam aż sie serwis namyśli na naprawę gwarancyjną.
Przy sześciu osobach + kilku walizkach siadła bardzo i niezbędne było wywalenie połowy bagażu.Przednie słupki trochę ograniczają widoczność więc trzeba się powychylać z fotela.Pozdrawiam
-
Robens1
A może koledzy dotarli do tego gdzie M5 jest składana, bo ta z 2.3 benzynka chyba w Japonii.
Coś znalazłem może się innym przydać http://www.mazda.com/profile/group/foreign_base.html
Coś znalazłem może się innym przydać http://www.mazda.com/profile/group/foreign_base.html
-
holly72
Generalnie rzecz biorąc M5 na rynek europejski są ( powinny być ) produkowane w Japonii a dokładnie w Hiroszimie . Z tym iż podany przez Ciebie link wykazuje że mogą być także produkowane na Tajwanie
, a dodatkowo silniki ( być może także do M5 ) od kwietnia 2007 r. w Chinach . Może być także że jest to produkcja na azjatycki rynek, i chyba tak jest bo nie bardzo mi się chce wierzyć że na trudnym i bardzo konkurencyjnym rynku europejskim ryzykowaliby jakąkolwiek wtope, a akurat Mazda dba a wizerunek auta w miare bezawaryjnego .

- Od: 15 kwi 2008, 13:42
- Auto: Mazda /Honda /Mercedes
Witam Szanownych Klubowiczów i chciałbym zapytać czy Mazda 5 nadaje sie na Taxi
.Właśnie wczoraj dostałem dotację z urzedu pracy na otwarcie firmy 19.400zł i zamierzem za tą kwote kupić małego 7 osobowego vana i proszę o pomoc czy Mazda 5 zda egzamin na taksówce czy kupić jakiś bardziej popularny samochód typu opel zafira , vw turan??Nadmieniam że bedę jeździł w małym mieście ,proszę o wskazówki z góry dziękuję .Na zakup samochodu mam 40 tys.
-
kuman73