Strzelające plastiki | Prośba o rade

Mazda 323 1980–1995

Postprzez Pavlikos » 5 lut 2006, 15:14

hej.

Przy zakladaniu spojlera w mojej mazdzie musialem zdjac cala tapicerke (plastiki) ktore sa od srodka tylniej klapy.... wszystko pozakladalem identycznie jak bylo.... koleczki powciskalem.... i niby jest tak samo a nie dokonca :(
Teraz w czasie jazdy tluka sie te plastiki od klapy.... jest to dosyc wkurzajace.
Dajcie jakas rade jak to zrobic zeby spowrotem wyciszyc ta klape bo niby wszystko jest tak samo poskladane a sie tlucze.
Jest jedna rzecz dla której warto żyć .... MAZDA .... i nie liczy sie nic :)
Forumowicz

Od: 24 lis 2004, 14:57
Auto: mazda mx3

Postprzez MiHaŁ » 5 lut 2006, 16:01

hmmm to dziwne, ja u siebie też po założeniu spojlera poskładałem to wszystko do kupy i trzaskało bo zapomniałem powciskać tych kołeczków, ale jak już to poprawiłem to przestało!! Może spróbuj podkleić czymś te plastiki żeby sie nie tłukły!? Nie wiem jak to się fachowo nazywa ale ja bym spróbował tego plastiku na gorąco (wiesz – pistolecik na prąd i gorące tworzywo) W razie czego można to łatwo usunąć
Forumowicz

Od: 25 lis 2004, 00:16
Auto: 3 BK MPS rakietowóz
MX-3 taczkowóz

Postprzez Piotr Wozniak » 5 lut 2006, 20:30

czesc,
teraz wszystko strzela i skrzypi bo zimno i w tej temp. plastiki robia sie twarde. Ja zalatwilem sprawe tak, ze zdjalem to wszystko i ponapychalem pod nie miejscami gabki- teraz cichutenko jest. Nie wchodzilbym w to z klejem raczej.

pozdrowienia
WOZI
Forumowicz

Od: 23 mar 2005, 17:13
Auto: MX-3 (BP-DOHC) 1993r
Subaru Outback SBD 2010r
Jeep Cherokee KJ 2.5 CRD

Postprzez MiHaŁ » 5 lut 2006, 20:44

Piotr Wozniak napisał(a):ponapychalem pod nie miejscami gabki

noo dobry pomysł :)
Forumowicz

MX-3 taczkowóz

Postprzez eMiX3 » 6 lut 2006, 18:54

no jest zimno i to normalne ze stuka i puka, ja mam na to inny patent... dobra muza :) w samochodzie nie jest cicho ale przynajmniej nie slychac plastikow... jeszcze 2 miechy temu nie mialem takich problemow u siebie ale teraz jak jade bez muzy to slychac plastiki, ja bym sie tym nie przejmowal i poczekal na cieplejsze dni i pomyslal jak mozna to dodatkowo wyciszyc ale jak bedzie cieplej to wydaje mi sie ze problem zniknie
Speed it's all I need
Forumowicz

Od: 29 gru 2005, 13:36
Auto: mx3 1.6 DOHC wolne :(

Postprzez bartek_bart » 6 lut 2006, 23:04

MiHaŁ napisał(a):
Piotr Wozniak napisał(a):ponapychalem pod nie miejscami gabki

noo dobry pomysł :)

pomysł nie tak do konca dobry! gąbka wchłania wilgośc wieć po jakims czasie może śmierdziec od wilgoci
Forumowicz

Od: 15 paź 2005, 22:09
Auto: Mazda 5 Sport 2.0 benzyna
była: Honda Accord i-Ctdi Sport 2006r
Mazda 323C 1,5i

Postprzez MiHaŁ » 7 lut 2006, 00:26

bartek_bart napisał(a):pomysł nie tak do konca dobry! gąbka wchłania wilgośc wieć po jakims czasie może śmierdziec od wilgoci

Czyli że siedzenia Ci smierdzą (bo w nich tez jest gąbka no nie)?? :|
Forumowicz

MX-3 taczkowóz

Postprzez bartek_bart » 7 lut 2006, 00:47

MiHaŁ napisał(a):
bartek_bart napisał(a):pomysł nie tak do konca dobry! gąbka wchłania wilgośc wieć po jakims czasie może śmierdziec od wilgoci

Czyli że siedzenia Ci smierdzą (bo w nich tez jest gąbka no nie)?? :|[/quot

nie mówię tu o siedzeniach ale tak na marginesie uważasz że jak przesiedziałeś w aucie 150-200tyś km z <dupa> na siedzeniu to ci pachną jak z fabryki?? na siedzeniach też się osadza wilgoć choćby gdy się pocisz w upalny dzień do tego np papierosek w aucie i na pewno masz powiew letniej bryzy. ale to tak OT. a co do gąbek pod plastikami to mogą mieć tendencję do wchłaniania wilgości gdy np jest jakaś nieszczelność a gąbki z fotela nie mają kontaktu z blachami karoseri tak jak te które upchniesz pod plastiki
Forumowicz

Mazda 323C 1,5i

Postprzez MiHaŁ » 7 lut 2006, 00:55

Sorry za OT, ale ...
bartek_bart napisał(a):do tego np papierosek w aucie
– nie pale w aucie :P ;)
Moim zdaniem przesadzasz z tym śmierdzeniem od wilgoci ... a zamiast krytykowac mógłbyś podsunąć jakiś pomysł!! <faja>
Forumowicz

MX-3 taczkowóz

Postprzez bartek_bart » 7 lut 2006, 01:00

proszę bardzo już podaję : idziesz do bagażniczka ogladasz plastiki i sprawdzasz które kołki mocujące są juz do <dupa> czyli które słabiej trzymają wyciągasz idziesz do sklepu z częsciami do aut kupujesz nowe kołki nawet nie pod kolor ale o większej śrdnicy trzpienia wbijasz młoteczkiem i cieszysz się ciszą gdyż plastiki są zamocowane bardzo sztywno i nic nie tłucze. a jeśli chodzi o plastiki w bagażniku robisz to samo a jeśli chcesz możesz wykonać parę dodatkowych otworów w plastikach które są blisko blachy i zamocować dodatkowe kołki trzymające. ja tak zrobiłem i plastiki w bagażniku jka i na klapie umilkły a trzeszczały jak cholera. w zasadzie to wymieniłem wszystkie na klapie i w bagażniku na nowe większe i dodatkowo zrobiłem w bagażniku 4 otwory i założyłem 4 dodatkowe kokłki.

pozdro
Forumowicz

Mazda 323C 1,5i

Postprzez Piotr Wozniak » 8 lut 2006, 23:18

pomysł nie tak do konca dobry! gąbka wchłania wilgośc wieć po jakims czasie może śmierdziec od wilgoci

Robie tak od zawsze jak cos mi gdzies skrzypi i nic mi nigdy nie smierdzialo. Nie mam wilgoci w samochodzie bo mam zawsze wlaczony zewn. obieg i nie dopuszczam do "szklarni" w srodku- to inna sprawa. Ale zeby cos sie zasmierdzialo podejrzewam ze musialoby sie w wodzie moczyc bo para wodna wysycha przeciez tez. Pozatym idac tym tropem to w samochodzie nie tylko siedzenia ale i wykladzina, podsufitowka i obicia na drzwiach tez powinny sie zasmierdywac ;) Jak rozkrecisz troche plastikow w okolicy deski rozdzielczej na przyklad to zobaczysz ze sa fabrycznie w wielu miejscach wykonczone paskami gabkowymi, tak samo niektore wiazki przewodow w miejscach gdzie moglyby stukac o cos sa w gabkowych izolacjach. Dla malkontentow ;) pozostaje patent Mercedesa- filc na laczeniech plastikow ze soba.

Reasumujac- czarna gabka lub czarny filc na laczeniach plastikow lub gabka pod plastik jesli jest troche luzny- polecam, 100% sprawdzone. :)

pozdrowienia
WOZI
Forumowicz

Od: 23 mar 2005, 17:13
Auto: MX-3 (BP-DOHC) 1993r
Subaru Outback SBD 2010r
Jeep Cherokee KJ 2.5 CRD

Postprzez bartek_bart » 9 lut 2006, 00:31

Piotr Wozniak napisał(a):Reasumujac- czarna gabka lub czarny filc na laczeniach plastikow lub gabka pod plastik jesli jest troche luzny- polecam, 100% sprawdzone.

na łączeniach plastików od deski rozdzielczej gdzie miałem luzy włożyłem paski cienkiej gumy i też plastiki ucichły :)
Forumowicz

Mazda 323C 1,5i