czujnik temperatury?

Mazda 323 1980–1995

Postprzez papieju » 26 mar 2009, 15:19

Hej. Jestem nowy i mam mały problem – auto jak w tytule, zdechł wskaźnik temperatury silnika. Na alledrogo kłopot, podobnie w sklepach motoryzacyjnych – rozkładają ręce. Ktoś mi poradzi, od czego może pasować? Albo gdzie taki dostać? I jak sprawdzić, czy na pewno to wina czujnika, a nie przewodu? Auto jest nie moje, tylko psiapsiółki żony robię z sąsiadem mały lifting i to jest jedna z niewielu usterek nieusuniętych a spędzających sen z powiek. Za sugestie z góry dziękuję :)
papieju

Postprzez Inte » 26 mar 2009, 16:03

z Twojego posta wynika, że zlokalizowałeś ten czujnik, nie ma na nim, żadnych oznaczeń?
papieju napisał(a): I jak sprawdzić, czy na pewno to wina czujnika, a nie przewodu?

hmm zewrzeć kable do niego idące, ewentualnie dotknąć masy, jeśli idzie tylko 1 (nie znam budowy tego czujnika)

jeżeli jednak nie znasz położenia w/w czujnika to może być problem, w temacie o czujnikach w BG napisałem kiedyś coś takiego:
że kosztuje ok 30 zł więc się nie przejmuj ;] a gdzie jest to ciężko mi wytłumaczyć
na pewno musisz szukać go w tej okolicy, są dwa przewody dochodzące do jakichś tam czujników i ten od temp jest niżej (obydwa wyglądają podobnie jednakże ten o którym mowa to ten, który jest niżej)
Obrazek

może to ci pomoże, tak jak cały temat :
http://forum.mazdaspeed.pl/viewforum.php?f=16

wiem, że Bg to nie BF ale pewnie każda pomoc się przyda, swoja drogą te silniki chyba mają podobną budowę. prawda?
Obrazek
Bo tu kończy się rozsądek a zaczyna się Mazda ;)
IRC
Forumowicz

Od: 12 cze 2007, 17:30
Auto: była 323BG| jest 626 GE 97 1,8

Postprzez papieju » 26 mar 2009, 16:48

Podobny, ale nie taki do końca. Pokrywa dekla wygląda podobnie, ale jest do niej przymocowane więcej rupieci, postaram się cyknąć fotkę. Czujnik mam, problem nie polega na niemożności znalezienia symbolu, a na braku dostępności takiej części na stanie. Najpierw jednak zewrę ten kabelek – dochodzi 1 – z masą i zobaczę czy jest reakcja. Jak nie ma, to może wina kabla – będę meldował.
papieju

Postprzez Inte » 26 mar 2009, 17:51

papieju napisał(a):a na braku dostępności takiej części na stanie

w takim przypadku, trzeba byłoby rozejrzeć się na szrotach/ popytać ludzi mających dostęp do części używanych pochodzących z tego modelu.

Ale zostaje jeszcze opcja uszkodzonego kabla, więc może pójdzie łatwo.

PS.
wiem, że to banalne ale... nie zapomnij włączyć zapłonu podczas testu ;)
Obrazek
Bo tu kończy się rozsądek a zaczyna się Mazda ;)
IRC
Forumowicz

Od: 12 cze 2007, 17:30
Auto: była 323BG| jest 626 GE 97 1,8