Mazda 323 (BG) – Szybkie pytania
Hydro regulatory (popychacze) są prawie nie zniszczalne, sprawdź poziom oleju, może jest za mało. Ewentualnie rozbierz silnik i je przeczyść, po tylu latach mogły się po zastawać i nie pracują tak lekko jak powinny.
Ja miałem przypadek że kupiłem filtr oleju jakiejś nieznanej firmy (jakies Japanparts) bo akurat filtron którego kupowałem był u mnie niedostępny i ten okazał się wadliwy. Nie trzymał oleju i zawsze po uruchomieniu silnika na zimno zawory przez chwile pracowały na sucho. Ciśnienie oleju gasło dopiero po 2-3 sekundach (chyba czujnik jest w głowicy). Zorientowałem się i wymieniłem ten szmelc ale już zaworki dostały po d... Teraz jak odpalam po nocy silnik to przez chwile rechot i potem cicho. Do tego czau nigdy sie nie odzywały. Co by było gdybym tego filtra nie wywalił...?
lewy323s napisał(a):Ja miałem przypadek że kupiłem filtr oleju jakiejś nieznanej firmy (jakies Japanparts) bo akurat filtron którego kupowałem był u mnie niedostępny i ten okazał się wadliwy. Nie trzymał oleju i zawsze po uruchomieniu silnika na zimno zawory przez chwile pracowały na sucho. Ciśnienie oleju gasło dopiero po 2-3 sekundach (chyba czujnik jest w głowicy). Zorientowałem się i wymieniłem ten szmelc ale już zaworki dostały po d... Teraz jak odpalam po nocy silnik to przez chwile rechot i potem cicho. Do tego czau nigdy sie nie odzywały. Co by było gdybym tego filtra nie wywalił...?
Na jakiej podstawie twierdzisz że to wina filtra?

Pewnie, że wie, w końcu weźmie 300 zł za wymianę i może 1600 za popychacze. Co ma mówić, że sam sobie poradzisz.
Panowie u mnie też planuje zrobić porządek z zaworami (na szczescie mam 8v) na wiosne przy okazji rozrządu. Ale wpadł mi pomysł, żeby kupić drugą kompletną głowicę splanować i samu ją na powoli wieczorami przygotować, wszystko porobić na tip top. A potem na wiosne tylko podmianke zrobić, żeby madzia nie była uziemiona na pare dni... Co sądzicie o takim pomyśle?
A powie mi ktoś jeszcze jaka jest pojemność zbiornika paliwa w 323BG?
Bo jakos doszukac nie moge
A powie mi ktoś jeszcze jaka jest pojemność zbiornika paliwa w 323BG?

pawcio1017 napisał(a):Panowie u mnie też planuje zrobić porządek z zaworami (na szczescie mam 8v) na wiosne przy okazji rozrządu. Ale wpadł mi pomysł, żeby kupić drugą kompletną głowicę splanować i samu ją na powoli wieczorami przygotować, wszystko porobić na tip top. A potem na wiosne tylko podmianke zrobić, żeby madzia nie była uziemiona na pare dni... Co sądzicie o takim pomyśle?
A powie mi ktoś jeszcze jaka jest pojemność zbiornika paliwa w 323BG?Bo jakos doszukac nie moge
50l zbiornik
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 4 sty 2011, 03:38
- Auto: 323 C BG 1.3 8V 89' PB+LPG
Michel napisał(a):Ewentualnie rozbierz silnik i je przeczyść, po tylu latach mogły się po zastawać i nie pracują tak lekko jak powinny.
Aż takim specjalistą nie jestem, żeby się za to zabierać. Olej się wydaje w porządku, bo sprawdzałem. Charakterystyczne klekotanie zaczęło się kilka miechów po wymianie oleju. Objawy: im więcej daję gazu mojej BG tym bardziej częstotliwe klekotanie. Na luzie silnik pracuje normalnie. Gdy zabrałem samochód do fachowca ten stwierdził, że to na pewno popychacze, ale nie będzie sprawdzał, który i lepiej od razu zmienić wszystkie.
- Od: 9 cze 2009, 16:48
- Auto: Mazda 323F 1.8 GLX (1992 r.)
Lepiej niech się wypowie ktoś z odpowiednim wykształceniem, ja jestem tylko amatorem, ale wydaje mi się, że zawory klekotały by na wolnych obrotach i zimnym silniku. Możliwe, że pies jest zupełnie gdzie indziej pogrzebany.
Jason X chodzi Ci o to, ze gdy jadąc puszczasz gaz i haumujesz silnikiem to slyszysz takie klekotanie?

dziwne ze nie klekota na wolnych obrotach.ja mialem kiedys starsza 323(bf) i mialem podobnie-klekotalo mocniej przy rozpedzaniu(obciazeniu silnika),na wolnych obrotach prawie wcale.okazalo sie ze to panewki -efekt kilkukrotnego przegrzania silnika(niedrozna chlodnica).
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
witam mam problem pęk mi kluczyk i bede musiak wymienic cala stacyjke . czy pasuje ona od innego modelu mazdy pozdrawiam
- Od: 5 lis 2010, 21:43
Sory że wbije się w waszą dyskusje powiedzcie mi czy silnik 1.6 16V jest silnikiem kolizyjnym czy nie?
- Od: 9 maja 2010, 13:29
- Auto: 323F BA 1.8 i BG 1.6
Z tego co ja słyszałem to nie, ale niech ktoś potwierdzi 

Witam serdecznie
http://moto.allegro.pl/starter-odpalani ... 45274.html
czy taki sprzet bedzie prawidlowo dzialac w takim aucie ? Chodzi mi o to czy jest w tym modelu jakis problem ze zdalnym sterowaniem centralnym zamkiem lub z podpieciem alarmu. Funkcja zdalnego odpalania tez jest ciekawa. Wie ktos moze cos wiecej na ten temat ? Czy da sie to samemu zalozyc "w garazu" z niewielkimi umiejetnosciami jesli chodzi o elektryke ?
PS I czy mam immobilizer w kluczyku ?

czy taki sprzet bedzie prawidlowo dzialac w takim aucie ? Chodzi mi o to czy jest w tym modelu jakis problem ze zdalnym sterowaniem centralnym zamkiem lub z podpieciem alarmu. Funkcja zdalnego odpalania tez jest ciekawa. Wie ktos moze cos wiecej na ten temat ? Czy da sie to samemu zalozyc "w garazu" z niewielkimi umiejetnosciami jesli chodzi o elektryke ?
PS I czy mam immobilizer w kluczyku ?
Witam.
Co może być przyczyną tego że rozrusznik słabo kręci ? Akumulator jest naładowany i na dodatek próbowałem odpalić też na przewodach i jest to samo, rozrusznik obraca sie 2-3 razy a póżniej jest tylko cykanie. Znajomy mówił że mogą to być przepalone klemy albo jakieś zwarcie na rozruszniku. bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje
Co może być przyczyną tego że rozrusznik słabo kręci ? Akumulator jest naładowany i na dodatek próbowałem odpalić też na przewodach i jest to samo, rozrusznik obraca sie 2-3 razy a póżniej jest tylko cykanie. Znajomy mówił że mogą to być przepalone klemy albo jakieś zwarcie na rozruszniku. bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje
- Od: 27 lis 2008, 13:37
- Auto: 323F BG 1.6 16V 93r
323F BA 1.5 96r