Mazda 323 (BG) – Opinie i Informacje
sh1ron napisał(a):10-12 ale 80 procent jazdy to palowanie
heheh a podobno tio ja pałuję samochód, jak mi niektórzy mówią
Wcześniej PB wychodziło mi tak samo.
Ostatnio edytowano 6 lut 2008, 15:09 przez Lukano, łącznie edytowano 1 raz
No widzisz czyli ja poprostu pechowo troche trafilem, albo Troche za ostro z lekkiej nogi kupiony byl:D a przy mojej Skrzynia padla
a co do tego czy od 626 bedzie3 pasowaua skrzynia to sie okaze dopiero jutro 
Pozdro
- Od: 31 sty 2008, 08:43
- Auto: 323F "GT" 1.8 Dohc 16V
Moja w mieście pije do 10-ciu literków. Przy "pałowaniu" – to 16, ba i więcej wchłonie, ale obroty z 4000 nie schodzą, choć w Jarosławiu nie za bardzo jest gdzie. Już dawno się nie bawiłem! Chyba za stary już jestem no i 4 miechy nie było mnie w kraju.
<– SIOSTRY: Madzia i EFka
http://world1.monstersgame.wp.pl/?ac=vid&vid=17054626
http://world1.monstersgame.wp.pl/?ac=vid&vid=17054626
- Od: 3 lis 2005, 17:11
- Auto: 323F GT (BG) 1.8 (BP-DOHC) '91
Witam.
Jestem nowy więc nie bijcie
gdybym w złym dziale pisał
Tu są opnie na temat 323BG więc myślę,że to dobry dział.
Noszę się z zamiarem kupna 323 BG najchętniej z silnikiem 1.8 16v DOHC,już byłem prawie zdecydowany,jak wyczytałem o problemach w tym modelu ze skrzynią biegów
Czy naprawdę tak często coś się w nich wysypuje,a kupić taką to prawie niemożliwe?
W egzemplarzu który sobie upatrzyłem,właściciel napisał że skrzynia chodzi dosyć ciężko,ale tłumaczył to że w tych wersjach z powodu jej konstrukcji tak już jest,czy to prawda?Czy lepiej przypuszczać że skrzynia jest już w nie najlepszym stanie?
Pozdrawiam
Jestem nowy więc nie bijcie

Tu są opnie na temat 323BG więc myślę,że to dobry dział.
Noszę się z zamiarem kupna 323 BG najchętniej z silnikiem 1.8 16v DOHC,już byłem prawie zdecydowany,jak wyczytałem o problemach w tym modelu ze skrzynią biegów
W egzemplarzu który sobie upatrzyłem,właściciel napisał że skrzynia chodzi dosyć ciężko,ale tłumaczył to że w tych wersjach z powodu jej konstrukcji tak już jest,czy to prawda?Czy lepiej przypuszczać że skrzynia jest już w nie najlepszym stanie?
Pozdrawiam
-
7000rpm
7000rpm – uzupełnij profil o miasto.
Jeśli idzie o skrzynie biegów to ktoś Ci kitu nawciskał
Nie słyszałem, żeby się komuś w BG rozsypała (poza przypadkiem użycia skrzyni od 1.3 w 1.8
).
Nawet jak się sypnie to używek w dobrej cenie jest od groma i jeszcze trochę.
Jeśli idzie o skrzynie biegów to ktoś Ci kitu nawciskał
Nie słyszałem, żeby się komuś w BG rozsypała (poza przypadkiem użycia skrzyni od 1.3 w 1.8
Nawet jak się sypnie to używek w dobrej cenie jest od groma i jeszcze trochę.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Cytuję wypowiedź użytkownika GofNet"
Stąd moje obawy co do skrzyni biegów,bo mam zamiar kupić właśnie 323 BG BP DOHC,co prawda ta wypowiedź jest z 2005 roku,ale patrząc na części używane na rynku nie widziałem skrzyni do tego modelu
Nie odciągam od zakupu 323F GT BG BP 1,8i 1.840ccm 16v DOHC 128KM 157Nm, bo jazda taką furką jest czystą przyjemnością. Sam taką chciałbym mieć (tylko w budzie 323 BG – bez "F"), ale wszystko jest dobrze, gdy jest dobrze usmiech. Jednak jak padnie Coś w skrzyni, to właściwie kapitulacja. Albo sprowadzanie skrzyni a niekiedy nawet całego auta dla silnika/skrzyni, albo bardzo droga naprawa, kosztami zbliżona do wartości pojazdu. Niemożliwe? Możliwe. Jeśli kupisz auto w Niemczech za 500€ i łączny koszt wyjdzie Ciebie około 2.500zł, to tyle właśnie może kosztować remont takiej skrzyni – jeśli ktoś się tego podejmie.
Stąd moje obawy co do skrzyni biegów,bo mam zamiar kupić właśnie 323 BG BP DOHC,co prawda ta wypowiedź jest z 2005 roku,ale patrząc na części używane na rynku nie widziałem skrzyni do tego modelu
-
7000rpm
Ja mam 323F BG 1.8 16V SOHC i pali mi w miesice 9l Pb, poza miastem sprawdze za 2 tyg bo bede wyjezdzal. Kupilem ja niedawno i mam pare rzeczy do zrobienia, m.in regeneracje zacisku tylnego, lozyska w kolumnach McPersona i od czasu do czasu skacza mi obroty na luzie
nie mam pojecia z jakiego powodu. Mam nadzieje ze przynajmniej narazie na tym skoncze naprawy
aaa jest tu ktos ze slaska kto moze mi cos doradzic w kwesti napraw mazdy

- Od: 24 lut 2008, 15:54
- Auto: Mazda 323F 1.8/16V BG – 94r
No ci powiem ze 1.8dohc jak najbardziej ale 1.8dohc GT to z tym modelem jest problem bo jak pujdzie ci skrzynia to minie sporo czasu zanim ją znajdziesz, sam załuje ze kupilem GT wersje, a moglem bez GT
ehhhhhhhhhh
Pozdro
7000rpm napisał(a):Czy naprawdę tak często coś się w nich wysypuje,a kupić taką to prawie niemożliwe?
Pozdrawiam rodaka z Radomia na początek. Aż tak źle z tymi skrzyniami nie jest, tak się nie sypią. Mnie się zdawało, że to właśnie jedna z lepszych skrzyń. Wiesz po prostu musi więcej wytrzymać. Nikt po prostu tego modelu nie kupuje do emeryckiej jazdy, więc ryzyko może być większe. Ja tam byłem bardzo zadowolony z mojej GT
Może w razie padnięcia nei kupisz jej od ręki, ale ja ostatnio pomagałem komuś z forum kupić takową i znaleźliśmy ją w 2 tygodnie.
Kupuj GT i wpadnij na zloty w RADOMIU. Podaję link do informacji.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=41057
A jak nie masz mazdy to przyjedz czym kolwiek, nawet rowerem
arek_wgm napisał(a):czy pasuje inna maglownica np: z mx3?czy musze szukac konkretnej maglownicy do 323F BG.
hehe w drugą stronę to można się pokusić. Ja zawsze sprawdzam, czy cos pasuje z BG. Sporo części jest podobnych, a do mx krzyczą za to samo nieraz 2 razy więcej.
arek_wgm napisał(a):tak własnie myślałem ze tem modele maja jakieś części które są podobne lub takie sam
Bo mx-3 powstało na płycie podłogowej 323f BG i dlatego tak jest. Ogólnie zawieszenie jest takie samo, ale są drobne różnice. Silnik B6 to ten sam co w BG tylko z inną głowica. Rodzina ta sama.
Moim zdaniem mx-3 to tak jak by 323 f BG z innym nadwoziem
arek_wgm napisał(a):i jeszcze pomoże co do tej maglownicy oczko
Myślę, że musisz szukać od 323, a czy np w C jest taka sama jak f to nie wiem
cyt"Może w razie padnięcia nei kupisz jej od ręki, ale ja ostatnio pomagałem komuś z forum kupić takową i znaleźliśmy ją w 2 tygodnie. "
Błagam pomużcie mi znaleźć skrzynie od GT
3 miesioce szukam i nic
moze nie umiem szukac juz trace wiare
taki fajny samochud i sie marnuje.... prosze niech ktos pomoze mi namierzyc te skrzynie 
Błagam pomużcie mi znaleźć skrzynie od GT
Pozdro
A jak szukasz
Ja znalazłem na Allegro. Szukałem całej do rozbiórki, a nie bezpośrednio skrzyni.
Wieczorem poszukam, gdzieś miałem fona do dużego szrotu pod Łodzią. Tam mają tylko japończyki i mieli takową, ale było to z pół roku temu
Znalazłem coś takiego.
http://allegro.pl/item327901610_skrzynia_mazda_323_f_323f_1_8_16v_gt_128km.html[/url]
Wieczorem poszukam, gdzieś miałem fona do dużego szrotu pod Łodzią. Tam mają tylko japończyki i mieli takową, ale było to z pół roku temu
Znalazłem coś takiego.