przez Cukierek » 8 sie 2013, 17:00
1. Napęd jest stały, bez możliwości rozłączenia a w SOHC masz dodatkowo blokadę dyfra.
2. Przednie zawieszenie jest takie same ale tylne jest całkowicie inne ze względu na napęd na tylne koła(dyferencjał, półośki napędowe). Podłoga też jest inna bo jest miejsce na wał napędowy.
3. Wiele części do 4wd jest mniej dostępnych niż do FWD, ale rzeczy tylu uszczelniacze, wahacze, krzyżaki wału napędowego można bez problemu dostać. Pamiętaj że mogą być "trochę" droższe niż do FWD, ale zdarzają się okazje lub wyprzedaże z magazynu centralnego Mazdy. Towarem deficytowym są skrzynie biegów, ale jak dbasz tak masz. Nie nadaje się na starty z wysokich obrotów i ściganie na 1/4mili na asfalcie ale na szutrze lub śniegu można się fajnie pobawić. Należy pamiętać gdy będziesz miał skrzynię wyjętą dać ją do rewizji, aby ewentualnie wymienić słabe łożyska/uszczelniacze i zalać dobrym olejem.
4. Swap bez problemu możesz zrobić, kolega obecnie jeździ z silnikiem DOHC z naszej BG GT i użytkuje auto jako rajdówkę. Jakoś nie słyszałem aby miał problemy, ale sam dba o auto. Sprzęgło musiałbyś sprawdzić bo tego nie wiem, ale seryjne powinno podołać.
Mam doświadczenia z BF GTX ale BG SOHC 4wd jeszcze nie miałem ale jest to dobra baza do polatania. Chętnie bym taką zobaczył w garażu, bo 4wd daje duże poczucie bezpieczeństwa i do tego z turbo fajnie się zbiera.
www.gtrproject.pl
powrót do korzeni motoryzacji... BG-Best Generation :–) odbudowa 323 BG GT Turbo FWD 1.3 16v->1.6 B6T->1.8 BPT