Mazda 323 (BG) – Szybkie pytania
Witam.Mam pytanko.Wykorzystałem stare zdjęcie z mojego starego postu zeby pokazać wam oco mi chodzi
DO czego służy taki jakby "rozdzielacz" podciśnienia który jest podłączony do krućca ssącego i potem kończy się w trujniku który jest przy węzu przy czarnej puszce ? Patrz foto. do czego to służy ? wiem tylko tyle że jak odkręce ten regulator to się obroty na światłach zwiększają. Czy można go wyciągnąć i zaślepić dziurki do których było to przyłączone ?
http://www.garnek.pl/siwy48
http://www.garnek.pl/siwy48
_ Siwus _ ;)
Witam mam pytanko jaki jest rozstaw śrub w mazdzie 323f bg. Czy felgi 15 cali na oponie 195/50 beda pasowały ? z góry dzięki !
- Od: 18 wrz 2010, 10:48
- Auto: Mazda 323f 1.6 16v 1991
LordShaman napisał(a):Witam mam pytanko jaki jest rozstaw śrub w mazdzie 323f bg. Czy felgi 15 cali na oponie 195/50 beda pasowały ? z góry dzięki !
siema. beda bo sam takie mam a rozstaw masz 4x100 taki sam co z vectra A i astra 1 golf 3. tylko nie wiem jak tam wyglada otwor ten srodkowy ale rozstaw sie zgadza

- Od: 17 wrz 2009, 21:05
wielkie dzieki
!

Koledzy chciałbym zasięgnąć porad.. Odrazu wszystkim bardzo dziękuje!
Posiadam Mazde 323f bg 1993r 1.6 16V, przyszedł czas na rozrzad, jak dowiadywałem się potrzebuje zakupić pasek,oraz 1 rolkę i chciałbym jeszcze wymienić pasek klinowy. Teraz moje pytanie, 16 zaworowy, ale jak wiem jest to 1 wałek i bezkolizyjny (silnik b6). Bo jak dowiadywałem się to za kolizyjny biorą drożej za wymiane.. Czy jest to prosta rzecz w tym aucie? Ceny widziałem są śmieszne.. Dziekuje Wam wszystkim.
Posiadam Mazde 323f bg 1993r 1.6 16V, przyszedł czas na rozrzad, jak dowiadywałem się potrzebuje zakupić pasek,oraz 1 rolkę i chciałbym jeszcze wymienić pasek klinowy. Teraz moje pytanie, 16 zaworowy, ale jak wiem jest to 1 wałek i bezkolizyjny (silnik b6). Bo jak dowiadywałem się to za kolizyjny biorą drożej za wymiane.. Czy jest to prosta rzecz w tym aucie? Ceny widziałem są śmieszne.. Dziekuje Wam wszystkim.
-
braunik
Cześć! wymiane możesz bez problemu przeprowadzić sam, jak sie uprzesz to nawet na parkingu pod blokiem. Będziesz musiał po prostu odkręcić rolki pasków klinowych żeby dostać się do obudowy rozrządu, zdjąć prawe koło i plastikową wnęke nadkola żeby ustawić wał w odpowiedniej pozycji. Odkręć jeszcze pokrywe zaworów, wałek rozrządu ma specjalne nacięcie (chyba na klucz 17) z które będziesz mógł chwycić żeby odkręcić górną rolke. dla ułatwienia ściągnij sobie ze strony "323klub" instrukcje obsługi do Madzi, żebyś wiedział jak co ustawić przed założeniem nowego paska. A jak nie chce Ci sie samemu tego robić to myśle że w warsztacie powinni wziąć około 200 – 250 zł wliczając koszt dobrych części. 
małe, czerwone, mruczy, dużo wybacza... i w ogóle <3
Mazda. Das Auto!
Mazda. Das Auto!
- Od: 14 sty 2011, 16:40
- Auto: 323 bg 1.6 8V 90' (czerwona :D)
witam,
chcialbym tylko powiadomic mazdowiczow z Niemiec, ze powstal nowy watek dla nich:
viewtopic.php?f=77&t=121332
chcialbym tylko powiadomic mazdowiczow z Niemiec, ze powstal nowy watek dla nich:
viewtopic.php?f=77&t=121332
Mam pytanie nie wiem czy to normalne ale podczas jazdy słyszę ulatujące powietrze z tyłu jest to dźwięk pracujących amortyzatorów ale czy to normalne bo dość głośnie mi syczy na nierównościach w kabinie?
- Od: 31 mar 2010, 21:32
mam tak samokrystian899 napisał(a):Mam pytanie nie wiem czy to normalne ale podczas jazdy słyszę ulatujące powietrze z tyłu jest to dźwięk pracujących amortyzatorów ale czy to normalne bo dość głośnie mi syczy na nierównościach w kabinie?
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)

Edit:
wczoraj zauważyłem że po otworzeniu drzwi kierowcy nie świeci mi się lampka w środku a po otworzeniu drzwi pasażera świeci... winne mogą być zaśniedziałe styki przy tym "guziczku"
- Od: 15 sie 2009, 17:29
- Auto: [*]Mazda 323 BG 1.6 16V 93r USDM

Wademekum, które może przydać się każdemu właścicielowi "Madzi"
- Od: 9 lip 2011, 21:31
- Auto: Mazda 323
1997r
1.3 54kW
Witam zaczął mi ostatnio postukiwać prawy przegub
. Dzisiaj jak jechałem to przy skręcaniu w lewo dość mocno stukał
, co zrobić jeździć tak aż się całkiem rozleci czy wymieniać? Ile wymiana jest bardzo skomplikowana idzie to zrobić samodzielnie?
Lepiej wymienić, jak będziesz czekać aż się rozsypie, nie dojedziesz do celu. Nie da się jechać z rozsypanym przegubem.
Wymiana nie jest skomplikowana i przy odrobinie chęci i cierpliwości poradzisz sobie sam.
Wymiana nie jest skomplikowana i przy odrobinie chęci i cierpliwości poradzisz sobie sam.
Musze wyciagac całą poł ośke? Co z kołem sworzen wystarczy wybic czy odkrecic lepiej to wystarczy czy cos jeszcze?
Miałem to samo z tą lampką ten "guziczek"odkręcisz zwykłym krzyżakiem i teblaszki wyczyść tam dokładnie. Ten guziczek masz przy drzwiach bo nie wiem czy chodzi nam o ten sam 
- Od: 7 paź 2010, 16:27
- Auto: Mazda 323f bg 1.6
Mazda 323f ba 1.5
Mazda 626 gf 2.0 DiTD
Mazda 3 bk 1.6 CD
AdiCzeWa napisał(a):Miałem to samo z tą lampką ten "guziczek"odkręcisz zwykłym krzyżakiem i teblaszki wyczyść tam dokładnie. Ten guziczek masz przy drzwiach bo nie wiem czy chodzi nam o ten sam
o ten
- Od: 15 sie 2009, 17:29
- Auto: [*]Mazda 323 BG 1.6 16V 93r USDM
jak wymontowac drazek kierowniczy?da rade bez kanalu?tam na nim jest chyba zalozone jakies zabezpieczenie o ile sie nie myle tak?taka grubsza blaszka zagieta
- Od: 13 mar 2010, 17:52
- Auto: była mazda 323 bg 1.3 16v
jest SCENIC I ph II