Mazda MX-3 (EC) – Opinie i Informacje

Mazda MX-3 1991–1998

Postprzez Lukano » 5 sie 2009, 09:57

A może tak w odpowiednim temacie? Ten jest o opiniach
Obrazek
Audi A8 4.2
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 19:10
Auto: Hania civic X, A8 D3 a na lato Hania CRX del soll

Postprzez tajfun88 » 5 sie 2009, 10:25

Dzięki za odpowiedź :) co do tego że w złym temacie to zapytałem tutaj dlatego, że przeczytałem prawie cały temat i sporo jest w nim porad takiej właśnie natury. W końcu to przydatna opinia na temat późniejszego użytkowania mx-3 ;)
Forumowicz

Od: 19 maja 2009, 21:06
Auto: MX-3 1.6 16V '96r

Postprzez DOMINIGSXR » 30 sie 2009, 15:13

WITAM wszystkich posiadam mazde mx3 i.8 V6 i niestety skaczyło mi sie sprzegłao i mam pytanie jak mozan wymoatować skrzynie biegów czy trzeba wykrecać całe zawieszenie czy tez można odsunać skrzynie i obrucić dziekuje z góry za odpowiedż
DOMINIGSXR

Postprzez PunkRock1986 » 29 wrz 2009, 15:03

Dziś mija 6 miesięcy od czasu kiedy stałem się posiadaczem MX3.

Moje wrażenia jak do tej pory – auto świetnie się prowadzi, jest bardzo wygodne – dla dwóch osób oczywiście ;)

Przejechałem nim już około 10 000 km i narazie brak poważniejszych usterek.

Z usterek które wystąpiły to – opadnięcie wajchy zmiany biegów ( sparciała guma)
– upalenie kabla od alternatora,
– pęknięcie węża chłodnicy.

Silnik K8 1.8 V6 24 V daje naprawdę fajne wrażenia ;)

Teraz witam jesień z moim autkiem ;) Pozdrawiam !

Obrazek
<Virtus de paX>
Forumowicz

Od: 24 kwi 2009, 10:33
Auto: Mazda MX3 V6 24V DOHC '93r.

Postprzez cmys » 25 sty 2010, 19:25

od dowoch tyg mam mx-3 1.8 v6 i co?paliwozerna jest-ale w trasie to tak przy spokojnej jezdzie wyszla mi ok 7l/100.dzwiek i potencjal silnika v6 jest nieziemski! :D autko poprzedni wlascicielzaniedbal,ale troche czasu,pare zloty i sie emixiaka dopiesci;]ogolnie jak macie zamiar smigac w dwie osoby(ewentualnie jakiesmalenstwa z tylu)to git-bagaznik calkiem spory-dwie osoby na wyjazd na weekend sie spokojnie paqja-poz atym jak w kazdym aucie-jaksie zadbao plyny i wogole ogolnie to na pewno posluzy
cmys

Postprzez Włos » 25 sty 2010, 19:44

Masz może jakiejś dobrej jakości nagranie pracy Twojego silnika ?:)
Amor Patriae Nostra Lex !
Forumowicz

Od: 20 sie 2009, 22:11
Auto: Mazda 3 '04 (BK) 1.6 benzyna

Postprzez piotrek7c » 9 lut 2010, 13:39

dzisiaj mija moj rok jazdy mx 3 v6, jestem zadowolony, samochod bardzo dynamiczny, sporo spalanie, ale warto bo zabawa i przyjemnosc z jazdy jest super. mimo 17 lat samochod prezentuje sie swietnie, bagaznik calkiem spory, miejsca nawet przy moim wzroscie 195 jest naprawde duzo, siedzi mi sie wygodnie. Nie zaluje tego zakupu, jak na rocznik i cene, przy skorze, klimatyzacji to super samochod. Jesli chodzi o awaryjnosc to 0! nawet przy takim roczniku, sama ekspolatacja: klocki, tarcze itd Polecam
Forumowicz

Od: 27 paź 2009, 15:41
Auto: Mazda MX 3 V6

Postprzez Ariel84 » 9 lut 2010, 19:35

v6 daje sporo radości , lecz bardzo drogie części poza tym silniki V są bardzo problematyczne w naprawie,i raczej nie polecam wozić osób w tyłu z uwagi na oszczędność zawieszenia , z tyłu jest dużo miększe , a oryginalny jeden amortyzator to 600zł , najtańszy zamiennik 260 zł :) , minus to np. brak poduszek powietrznych spore spalanie w granicach 10 l / 100 , średnio mocne hamulce , plus że auta bardzo wytrzymałe i mało się psują
Forumowicz

Od: 5 sie 2009, 14:38
Auto: Mx-3 k8

Postprzez loockas » 9 lut 2010, 20:00

Ariel84 napisał(a):a oryginalny jeden amortyzator to 600zł , najtańszy zamiennik 260 zł :)

Powtarzałem to wielokrotnie i powtarzać będę – jeżeli twoja MX-3 to nie auto np. na tor gdzie potrzebujesz konkretnej zawiechy, to kup do MX-3 amortyzator z mazdy 323BG – zapłacisz połowe mniej, a różnicy w charakterystyce pracy nie poczujesz. A jeżeli jest na tor to pewnie o oryginalnym zawiasie dawno zapomniałeś :)
Andżeju, jak Ci na imię?
Forumowicz

Od: 6 maja 2007, 00:55
Auto: PaRHaTy
Ajonik
Kupra

Postprzez piotrek7c » 9 lut 2010, 21:18

mimo wieku ja nie mam ze swoim problemu, a co do cześci to jak sie chce i poszuka to można niezle zamienniki w miare tanio trafic, albo czasami jakies uzywki.
Forumowicz

Postprzez Slasher » 9 lut 2010, 22:40

Ja po półtora roku eksploatacji MX-3 z 1997r. 1.6 DOHC mogę powiedzieć że:
Autko prowadzi się świetnie, dobrze trzyma się drogi, praktycznie bezawaryjne, wygląd jak na te lata całkiem ok:D Na minus bym zaliczył trzeszczące plastiki, drogie części w razie stłuczki i nienajlepsze spalanie nawet przy silniku 1.6
Gdybym teraz miał kupić to pewnie bym brał V6, ale cóż...
Pozdrawiam Bogdan
Moja MX-3:
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Mazda/MX-,3/51151
Sprzedam różne części do MX-3
Forumowicz

Od: 23 cze 2008, 01:32
Auto: Mazda MX-3 1.6 16V B6 DOHC

Postprzez Włos » 9 lut 2010, 23:05

PunkRock1986 napisał(a):Dziś mija 6 miesięcy od czasu kiedy stałem się posiadaczem MX3.

Moje wrażenia jak do tej pory – auto świetnie się prowadzi, jest bardzo wygodne – dla dwóch osób oczywiście ;)

Przejechałem nim już około 10 000 km i narazie brak poważniejszych usterek.

Z usterek które wystąpiły to – opadnięcie wajchy zmiany biegów ( sparciała guma)
– upalenie kabla od alternatora,
– pęknięcie węża chłodnicy.

Silnik K8 1.8 V6 24 V daje naprawdę fajne wrażenia ;)

Teraz witam jesień z moim autkiem ;) Pozdrawiam !

Obrazek

Rozumiem, że seryjny silniczek w MX-3 1.8 V6 zwie się k8 tak ?
Amor Patriae Nostra Lex !
Forumowicz

Od: 20 sie 2009, 22:11
Auto: Mazda 3 '04 (BK) 1.6 benzyna

Postprzez Slasher » 10 lut 2010, 01:50

Dokładnie Tak :)
Pozdrawiam Bogdan
Moja MX-3:
Forumowicz

Postprzez piotrek7c » 10 lut 2010, 08:21

Z plastikami to prawda, skrzypia strasznie i do tego ta pólka z tyłu ładnie gra na dziurach :D
Forumowicz

Postprzez Slasher » 10 lut 2010, 11:14

Ja wygłuszyłem cały bagażnik, tylne nadkola i drzwi i jest troche lepiej ale i tak to nie to co chciałem...
A półkę reanimowałem na różne sposoby już :D
Pozdrawiam Bogdan
Moja MX-3:
Forumowicz

Postprzez piotrek7c » 10 lut 2010, 11:23

a powiedz jak wygłuszałes? a połka to pewnie jakies gąbeczki ? :D
Forumowicz

Postprzez Ariel84 » 10 lut 2010, 22:29

loockas dzięki za podpowiedź , wato poszukać zamiennieków z 323
Forumowicz

Od: 5 sie 2009, 14:38
Auto: Mx-3 k8

Postprzez Slasher » 10 lut 2010, 23:39

piotrek7c
Drzwi matami bitumicznymi bolla, reszta samochodu matami z filcem bolla a pod półkę taka mate kauczukowa na rantach i ciut mniej telepie :)
Pozdrawiam Bogdan
Moja MX-3:
Forumowicz

Postprzez piotrek7c » 11 lut 2010, 07:36

Z dzrzwiami to mam podobnie, tylko z pólka musze cos zrobic :D DZieki bardzo:D
Forumowicz

Postprzez crouch196 » 14 lut 2010, 23:13

Witam. Od 2 lat jestem posiadaczem mazdy mx-3 1.8v6 133km z 91r.(jedna z pierwszych:))w kolorze zielony(morski...)metalik z pełnym możliwym wyposażeniem(oczywiście jeśli chodzi o ten model). Nie będe wyszczególniał wyposażenia bo Ci którzy się chociaż trochę interesują to wiedzą. Mój długi post będzie dotyczył właśnie tego model bazując na własnych spostrzeżeniach i doświadczeniach. Madzi szukałem w Polsce, a później za zachodnią granicą około pół roku(znajomi nabijali się ze mnie że szukam czegoś czego nie ma), aż pewnego deszczowego dnia będąc w Niemczech zauważyłem mx3, która dziwnie mnie zainteresowała(zaznaczam że wogóle nie rozważałem zakupu mx-3 tylko mx-6) a że oglądałem już ich przynajmniej z kilkanaście sztuk podszedłem do niej bez jakichkolwiek emocji i to co zauważyłem ...spowodowało moje przekonanie że znowu to nie to czego szukam, ...:(. Podeszła do nas starsza kobieta "pokaźnych" rozmiarów i zapytała się czy interesuje nas ta mazda, odparliśmy, że właściwie to szukamy czegoś innego na co ona odparła że to jej samochód i chce go sprzedac, gdyż jak to określiła jest już za stara na ten samochód i coraz ciężej jej się z niego wychodzi(...). W/w Pani przyniosła kluczyki i po otwarciu drzwi ukazał się fotel kierowcy, który budził moje zastrzeżenia, patrze na licznik a tu... 126tys.km!!! Mówie do mechanika i lakiernik w jednej osobie, że przy takim przebiegu to fotel nie powinien miec żadnej skazy, a tu jest materiał przerwany, na co mechanik"te modele mają to do siebie że fotele tak wyglądają i to może Ci wiele osób na forum powiedziec", a pozatym spójrz na właścicielkę(z jakieś 100kg to ona miała:)). Kluczyk w stacyjke, przekręcam i V6 budzi się do życia, Pani mówi "przejedzcie się chłopaki", no dobra wsiadamy i jedziemy, biegi wchodzą precyzyjnie, a samym samochodem jechało się jak nowym(wszystko takie zwarte, trzymające się "kupy") pojawił się uśmiech na mojej twarzy, ale za chwile myśl "przecież ja nie chce mx3 tylko mx6"...:(no, ale dalsza analiza stanu mx3 pod względem wypadkowości czy też jakiś wycieków spowodowała, że daliśmy się zaprosic na kawe do starszej pani, która okazała nam wszystkie dokumenty, brief do reki, a tu...Ta starsza pani (jak się okazało 1943r. to pierwszy i jedyny właściciel tej mazdy!!!!!!). I zaczeły się pytania po co jej było takie auto itp.itd, a ona na to z uśmiechem "jak tylko ten samochód pokazano tak ja wiedziałam że musze go miec!":)heheh nie tylko my w Polsce podchodzimy do samochodów jak do czegoś więcej:). Po kawce do przemiłej pani sąsiada na kanał, dokładna weryfikacja pojazdu i słowo...Bierzemy!!!! Przez całą drogę powrotną miałęm uśmiech od ucha do ucha, każde dodanie gazu i ten dźwięk...Aż ciarki szły po plecach.

No a teraz co się działo po sprowadzeniu:
wymiana wszystkich płynów i filtrów na nowe ( w silniku, skrzyni, hamulcowy, wspomagania itp.)

wymiana klocków, napełnienie klimy, dokupienie alusów, rejestracja i...
w droge!!:)
Co moge powiedziec po 2 latach użytkowania?
Samochód nigdy mnie nie zawiódł, na samym początku wymieniłem pompe wsp.
a tak to tylko oleje i filtry.
Jeśli ktoś mówi że mazda dużo pali to powiem tak, potrafi spalic 7,5(jak żona jedzie:)) a potrafi i 15(chociaż mi tak dużo nigdy nie spaliła) i to się tyczy każdego samochodu. Wszystko zależy od nogi. A że części drogie i utrzymanie? Ja tego nie zauważyłem bo jak już wcześniej pisałem nic mi się nie popsuło, a ze spalaniem sie liczylem kupując v-ke:)
Jak każdy samochód mazda ma również wady:
– wcześniej omawiany fotel kierowcy
– skrzypiące plastiki w bagażniku i pewnie jeszcze coś by sie znalazło, ale plusy zdecydowanie przysłaniają minusy:)
Życzę wszystkim posiadaczom jak i chcącym kupic mx-3 takich samochodów w takim stanie jak ten.
Acha i jeszcze jedno mam 196cm wzrostu i dla mnie jak i dla mojej żony miejsca jest dużo:)
Najbardziej ubolewam nad tym że samochód kupiłem za grube pieniądze, a chcąc go sprzedac nie było chętnych nawet go obejrzec:(to jest największa wada samochodów takiego typu, że ciężko je sprzedac. Jak by to był golf 3 TDI to jakiś wieśniak zawsze by się znalazł na kupno, no ale ja wraz z moją ukochaną małżonką naszczęście nie należymy do grupy paru milionów TDI i nadal posiadamy mazde v6:)
Pozdrawiam wszystkich fanów Mazdy.
Ostatnio edytowano 22 mar 2010, 20:57 przez crouch196, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 20 kwi 2008, 22:31
Auto: Mazda mx-3 1.8 v6 133km/Opel Omega 2.0 16v 136km