Mazda MX-3 (EC) – Szybkie pytania.
Dobierz sobie jakąś uniwersalną osłonę, zmierz tylko średnicę trzpienia amortyzatora.
Cena około 15 zł.
Cena około 15 zł.
Witam!!!
Mam ogromną prośbę dotyczącą mojego autka. Otóż kupiłem go sprowadzonego z Niemiec (Mazda MX-3 1.6 DOHC 16V 107KM), mam parę pytań co to tego auta ponieważ nie mam zielonego pojęcia na temat technologii aut proszę o wyrozumiałość.
Czy jesteście w stanie udzielić mi informacji jaki rozrząd ma ten model czy jest to łańcuszek czy pasek jest do dość nurtujące mnie mnie pytanie po otwarciu maski ciężko jest dotrzeć do rozrządu jest on zabudowany i kolejne pytanie to czy światła cofania są dwa czy jedno bo mi się pali jedno i jaki jest najlepszy olej silnikowy wyczytałem że niby castrol i jeszcze jedno pytanko jest tam taki jeszcze jeden zbiorniczek na jakiś olej chyba wspomaganie – czy trzeba go wymieniać i jeżeli tak to na jaki najlepiej.
Z góry dziękować za udzielone mi odpowiedzi
Pozdrawiam
Mam ogromną prośbę dotyczącą mojego autka. Otóż kupiłem go sprowadzonego z Niemiec (Mazda MX-3 1.6 DOHC 16V 107KM), mam parę pytań co to tego auta ponieważ nie mam zielonego pojęcia na temat technologii aut proszę o wyrozumiałość.
Czy jesteście w stanie udzielić mi informacji jaki rozrząd ma ten model czy jest to łańcuszek czy pasek jest do dość nurtujące mnie mnie pytanie po otwarciu maski ciężko jest dotrzeć do rozrządu jest on zabudowany i kolejne pytanie to czy światła cofania są dwa czy jedno bo mi się pali jedno i jaki jest najlepszy olej silnikowy wyczytałem że niby castrol i jeszcze jedno pytanko jest tam taki jeszcze jeden zbiorniczek na jakiś olej chyba wspomaganie – czy trzeba go wymieniać i jeżeli tak to na jaki najlepiej.
Z góry dziękować za udzielone mi odpowiedzi
Pozdrawiam
- Od: 12 gru 2011, 18:35
- Auto: Mazda MX-3
Witaj.
– Rozrząd na pasku + 2 rolki( Silnik bezkolizyjny więc jeśli pasek pęknie teoretycznie nic nie może się stać)
– Światłą cofania są 2 zatem masz żarówkę do wymiany
– Castrol? Nigdy więcej tego oleju nie kupie. Olej Castrol nie nadaję się do japońskich silników. Ja mam zalany magnatec 10w40 ale napewno już go nie zaleję. Pondto dziś w sklepie 1L kosztuje 40 zł
Lej najlepiej Motul
– olej wspomagania też się wymienia ale jeśli ci wspomaganie ładnie chodzi to bym się nei przejmował za bardzo ale wymienić można.
Pozdrawiam nowego mazdowicza:D
– Rozrząd na pasku + 2 rolki( Silnik bezkolizyjny więc jeśli pasek pęknie teoretycznie nic nie może się stać)
– Światłą cofania są 2 zatem masz żarówkę do wymiany
– Castrol? Nigdy więcej tego oleju nie kupie. Olej Castrol nie nadaję się do japońskich silników. Ja mam zalany magnatec 10w40 ale napewno już go nie zaleję. Pondto dziś w sklepie 1L kosztuje 40 zł

Lej najlepiej Motul
– olej wspomagania też się wymienia ale jeśli ci wspomaganie ładnie chodzi to bym się nei przejmował za bardzo ale wymienić można.
Pozdrawiam nowego mazdowicza:D
jezeli chodzi o rozrząd to tak jak wyżej
olej lepiej nie lej castrola
masz taki sam silnik jak ja:
(R4 1.6 16V) B6-D 1598 cm³ DOHC 16-zaworowy 4-cylindrowy silnik z wielopunktowym wtryskiem paliwa
leje shell helix 10W40 HX7 jest preferowany do mx-a w serwisach mazdy
a spisuje sie bardzo dobrze
castrola lałem w porzednim aucie 323f Ba i nie byłem zadowolony
olej lepiej nie lej castrola
masz taki sam silnik jak ja:
(R4 1.6 16V) B6-D 1598 cm³ DOHC 16-zaworowy 4-cylindrowy silnik z wielopunktowym wtryskiem paliwa
leje shell helix 10W40 HX7 jest preferowany do mx-a w serwisach mazdy
a spisuje sie bardzo dobrze
castrola lałem w porzednim aucie 323f Ba i nie byłem zadowolony
Przy wymianie rozrządu pamiętaj o pompie wody i o uszczelniaczach wałków rozrządu i wału.
Pasek rozrządu najlepiej oryginał mazdy, uszczelka pod klawiaturą też – jeśli trzeba wymienić, to są części na których nie należy oszczędzać, a co ważniejsze zdarza się, że są tańsze od zamienników.
części szukaj tutaj:
http://carspeed.pl/s112,kontakt.html
Olej np. Midland Synqron 10W50 lub Valvoline Maxlife 10W40, pierwszy to syntetyk drugi półsyntetyk.
Pasek rozrządu najlepiej oryginał mazdy, uszczelka pod klawiaturą też – jeśli trzeba wymienić, to są części na których nie należy oszczędzać, a co ważniejsze zdarza się, że są tańsze od zamienników.
części szukaj tutaj:
http://carspeed.pl/s112,kontakt.html
Olej np. Midland Synqron 10W50 lub Valvoline Maxlife 10W40, pierwszy to syntetyk drugi półsyntetyk.
Dzięki Wam drodzy koledzy forumowicze za pomoc mam nadzieje, że pomożecie mi jeszcze bo naprawdę autko jest przepiękne, a nie chciałbym jakiś niespodzianek później.
Mam jeszcze inne pytanko jak się zdejmuje tylne lampy w tym autku i czy ten pasek muszę teraz już wymieniać auto jest sprowadzone z Niemiec na liczniku ma 138 000 km przejechane czy mogę poczekać z tym do wiosny silnik jak odpalam chodzi idealnie...
Mam jeszcze inne pytanko jak się zdejmuje tylne lampy w tym autku i czy ten pasek muszę teraz już wymieniać auto jest sprowadzone z Niemiec na liczniku ma 138 000 km przejechane czy mogę poczekać z tym do wiosny silnik jak odpalam chodzi idealnie...
- Od: 12 gru 2011, 18:35
- Auto: Mazda MX-3
nocna furia napisał(a):Koledzy chciałam się zapytać czy ma ktoś może instrukcję do MX3? Proszę o kontakt na PW
http://jdmfsm.info/Auto/Japan/Mazda/MX3/
lub
http://www.mx-3.com/manuals/index.php
a jeszcze wiecej znajdziesz tu >>link
Witajcie. Mam Mazde Mx-3 1.8 1993r. Ostatnio wracając z pracy mazda odpaliła przejechałem 5 m i zgasła. Jakiś czas temu mój moduł zapłonowy się stopił, niestety nie znalazłem innego więc zrobiłem moduł taki:http://imageshack.us/photo/my-images/805/schemat2mx3.jpg/ działał on dobrze ponad 7 miesięcy. Czy ktoś wie na których pinach powinno dochodzić napięcie do modułu? Czy są jakieś bezpieczniki połączone z modułem.
Ile V (wolt) powinna dawać cewka na przekręconej stacyjce?
Ile V (wolt) powinna dawać cewka na przekręconej stacyjce?
- Od: 19 gru 2010, 15:01
- Auto: Mazda MX-3 1.8 V6 93r
Myślałem o ngk, tylko nie wiem jakie pasują do mojej wersji silnikowej.
I inne mniej istotne pytanie: Skąd wziąć prąd do oświetlenia bagażnika? U mnie oświetlenie działa, wszystko jest ok, tylko gdzieś kabel się załamał/przerwał w tej wiązce w którą wchodza kabelki od oświetlenia bagażnnika i w efekcie nie działa. Podłączaliśmy kablami oświetlenie z żarówką tam gdzie jest prąd i działa. Tylko, ze mamy dylemat skąd wziąć prąd żeby się świeciło niezaleźnie od tego czy kluczyk jest w stacyjce, czy światła są włączone etc. Podpinaliśmy pod światła mijania z tyłu, ale to bez sensu, bo musiałbym mieć włączone światła, żeby prąd dochodził do oświetlenia. Więc pytanie skąd go wziąć?
I inne mniej istotne pytanie: Skąd wziąć prąd do oświetlenia bagażnika? U mnie oświetlenie działa, wszystko jest ok, tylko gdzieś kabel się załamał/przerwał w tej wiązce w którą wchodza kabelki od oświetlenia bagażnnika i w efekcie nie działa. Podłączaliśmy kablami oświetlenie z żarówką tam gdzie jest prąd i działa. Tylko, ze mamy dylemat skąd wziąć prąd żeby się świeciło niezaleźnie od tego czy kluczyk jest w stacyjce, czy światła są włączone etc. Podpinaliśmy pod światła mijania z tyłu, ale to bez sensu, bo musiałbym mieć włączone światła, żeby prąd dochodził do oświetlenia. Więc pytanie skąd go wziąć?
- Od: 20 mar 2011, 10:36
- Auto: Jest:
m3 '04
Było:
N15, 1.4, '00
EC B6 '92
ja kupiłem do swojej kable JPN za 120zł japonczyki i są ok

jezeli chodzi o świece to NGK v-line w promocyjnej cenie za 36zł
auto przestało szarpać

jezeli chodzi o świece to NGK v-line w promocyjnej cenie za 36zł
auto przestało szarpać
jarsoN napisał(a):No dobrze, ale która wersja, jaki model będzie pasować do mnie do auta.
najlepiej podać im nr VIN
lub np 1.6 SOHC 92
i już wtedy dopasują odpowniednią cześć
chyba że chcesz sam zamówić na allegro, ale nie radze bo dużo podróbek jest wystawionych
Ok przejade się i popytam o świece i kable do mojego auta, będe celować raczej w NGK, słyszałem dobre opinie.
To teraz pytanie o to nieszczęsne podświetlenie bagażnika, skąd wziąc stały prąd?
Planuje zmienić całe podświetlenie auta na lodowate białe ledy, więc chciałbym mieć wsyzstko działające.
To teraz pytanie o to nieszczęsne podświetlenie bagażnika, skąd wziąc stały prąd?
Planuje zmienić całe podświetlenie auta na lodowate białe ledy, więc chciałbym mieć wsyzstko działające.
- Od: 20 mar 2011, 10:36
- Auto: Jest:
m3 '04
Było:
N15, 1.4, '00
EC B6 '92
nie wiem jak jest w mx ale możesz wsiąść z oświetlania podsufitki...
- Od: 14 kwi 2011, 09:47
- Auto: 323F BJ 99 1,5 ZL